MHP’de acil durum:

MHP’de acil durum: İl başkanları Kızılcahamam kampında  Son dönem siyaset üssü haline gelen Kızılcahamam bu kez MHP kamplarına ev sahipliği yapıyor. 2 hafta önce milletvekilleriyle toplanan MHP, şimdi de acil koduyla il başkanlarını Kızılcahamam’a çağırdı…

Ankara’nın termal turizmine açık ilçesi Kızılcahamam siyasetin gündemine Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yılda iki kez düzenlediği milletvekili kamplarıyla girdi.

Şimdi…

Milliyetçi Hareket Partisi de siyaset stratejisini belirlemek için Kızılcahamam’ı seçti. Böylece Kızılcahamam bir anda siyaset üssü haline geldi.

Seçimin hızla yaklaştığı bir süreçte, üstelik 8 Kasım’da yapılacak kurultay için geri sayım başlamışken önce Merkez Yönetim Kurulu toplantısını Kızılcahamam’da yapan MHP, ardından milletvekilleriyle iki hafta önce Kızılcahamam’da durum değerlendirmesi yapmıştı.

Bu kez…

Bir yanda Kürt açılımı, diğer yanda Ermeni açılım ile elektriklenen ve gergin günler geçirmekte olan iç siyaset gelişmeleri üzerine il başkanları acil durum çağrısıyla Kızılcahamam’a davet edildi.

Bugün başlayacak olan il başkanları toplantısı yarın devam edip çarşamba günü sona erecek. Toplantıya MHP’nin MYK üyeleri de katılacak.

Yani…

MHP’nin 81 il başkanı, Kızılcahamam’da üç gün boyunca gündemdeki konuları konuşup parti stratejisini ele alacaklar.

Özellikle…

Dağdan inenlerin kahramanlar gibi karşılanmaları üzerine doğan vatandaş tepkisi bugün başlayacak toplantıların ana gündem maddesini oluşturacak.

Dün…

Kızılcahamam yolunda konuştuğumuz MHP İl Başkanı Arif Demirören şuna dikkat çekti:

“Hükümet hiçbir süreci doğru işletemiyor. Yapılan her şey yanlış. Nitekim açılım diye başlatıp geldikleri yol, vatandaş hassasiyetine çarptı ve durdu.”

Şunu ekledi:

“Vatandaş yanlış gidişi durdurdu. Biz de bu hassasiyeti yakından izliyoruz. Yanlışa dur demek için varız.”

Eski Santral Garaj’da planlanan Bursaray aktarma istasyonu eğer ortadan kaldırılmasaydı yeraltında iki katlı olacaktı

Yakın geçmişe baktığımızda, Bursa Hafif Raylı Sistem projesinin değişik evrelerden geçtiğini görüyoruz.

Örneğin…

Bursalılar kent içi raylı sistem kavramını ilk kez Mustafa Eroğlu döneminde duydular. Ekrem Barışık döneminde ise fizibilite araştırması aşamasına geçildi.

İlk somut adımlar, Teoman Özalp döneminde atıldı. Özalp projenin planlamasını ve ihalesini yaptı ama ilk ihaleyi iptal etti. İkinciyi onaylayamadan yerini Erdem Saker’ebıraktı.

Önceki dönemde yaşanan tartışmalar, Saker’in projeyi üfleyerek ele almasına yol açtı. Hatta, bazı değişiklikleri yaparken de zaman kaybetti.

Sonunda temeli attı ama inşaatı göremeden görevini Erdoğan Bilenser’e devretti.

Bilenser her şeyi bırakıp Bursaray’a ağırlık verdi ve hem Organize Sanayi Bölgesi’nden, hem de İzmir Yolu’nda Küçük Sanayi’den Şehreküstü’ye kadar olan etapları tamamladı.

Böylece…

“Bursaray’ı hizmete açan başkan” olarak Bursa tarihine geçti.

Hikmet Şahin de, kendisinden önceki dönemde başlanamayan Arabayatağı Etabı’nı yapıp açtı.

Ancak…

Bursaray’ın bugün tartışma konusu olan aktarma istasyonu son iki dönemde yavaşça projeden çıktı.

Eski Santral Garaj’ın olduğu yerde planlanan aktarma istasyonunun yeri önce Bilenser döneminde kaydırıldı. Şahin döneminde ise, bugünkü Kent Meydanı Alışveriş Merkezi’ne yer açmak için tamamen kaldırıldı.

Böylece…

Bursaray’ın genişleme planlamasında çok önemli aktarma istasyonu devre dışı kalırken, proje de işlevinden uzaklaşıp sıkıntıya girdi.

••••••••••

İşte…

Bugünün tartışma konusu olan ortadan kalrdırılan aktarma istasyonu ile ilgili olarak, Özalp döneminde Büyükşehir İmar Komisyonu Başkanı olarak da görev yapqan Nilüfer Kurucu Belediye Başkanı Ziya Güney’den bilgilendirme geldi.

Cumartesi günü bu sütunlarda yer verdiğimiz İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin’in görüşleri üzerine, aktarma istasyonunu planlayan yönetimin belirleyicilerinden biri olarak Güney önce şunu anımsatıyor:

“Bilindiği gibi Bursaray fizibilite ve projesi ilk defa bizim dönemimizde, yani 1989-1994 döneminde yapılmış ve ihale aşamasına kadar getirilmişti.”

Devam ediyor:

“Cumartesi günü yazınızda bahsettiğiniz eski Santral Garaj’daki dağıtım istasyonu da ilk projede mevcuttu. Batı bölgesinden gelen hattın bir kolu Şehreküstü’ye diğer kolu da yeni otobüs terminaline gidecekti.”

Planlanan aktarma istasyonu hakkında bilgi veriyor:

“Bu dağıtım istasyonu zemin altında 2 kat olarak düşünülmüş ve alt kat raylı sistemin dağıtım istasyonu, onun üstündeki kat da kentimizin tarihi ve turistik eşyalarını satacak küçük dükkanlar olarak projelendirilmişti.”

Şunu da ekliyor:

“Zemin kat ise bu bölgedeki yüksek yoğunluğun boş zamanlardaki dinlenme ihtiyacını karşılamak üzere yeşil alanları, fıskiyeli havuzu, oturma banklarıyla rekreasyon alanı olarak planlanmıştı.”

Ne yazık ki…

Planlanan bu istasyonu, bugün yapabilmek mümkün değil. Çünkü yerinde koca bir alışveriş mlerkezi var.

Onun yerine…

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye yapılan çağrılarda, “Kent Meydanı-Osmangazi Belediyesi arası kentsel düzenleme bu istasyonu yapması” önerisi var.

Umarız…

Altepe çağrılara kulak verir de, yeri değişse bile Bursaray’ın önünü açacak aktarma istasyonu yapılabilir.

Nilüfer’de içkili ruhsat sürprizi

Ortada bir kent yoktu… Fethiye, İhsaniye, Karaman, Beşevler üçgeninde Nilüfer İlçesi planlanırken “yeni Bursa” tanımlaması yapılmıştı.

Öyle de olsu…

Yaşamayı ayrıcalıklı kılan, planlı ve modern bir kent ortaya çıktı. Eski Bursa’nın alışılmış kent yaşamının dışında bambaşka bir kent oluştu.

Derken…

Nilüfer’le birlikte Bursa’daki sosyal yaşam anlayışında da yeni bir konsept gelişti.

Özellikle…

Fatih Sultan Mehmet Bulvarı kent yaşamı için özel bir bölge haline geldi. Burada açılan kafeler ve restoranlar günün her saatinde her kesimin ilgi odağı oldu.

Dahası…

Bursa’da yeme-içme ve eğlence anlayışı da bu yeni konseptle birlikte Nilüfer’e kaydı. Gece yaşamı bir anda gelişip hareketlendi.

Bu da, Nilüfer’de, sürekli yeni ilgi odağı olmaya aday yeni mekanlar açılmasını getirdi.

Tam bu noktada…

İçkisiz mekanlar için bir sorun yok ama, son dönemde içkili mekanlara izin konusunda bazı sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Bunun üzerine Nilüfer Belediyesi kendi yol haritası için Nilüfer İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne yazı göndererek, hangi bölgelerde içkili yer ruhsatına sıcak bakıldığını sordu.

Ne var ki…

Gelen cevap Nilüfer Belediyesi için tam bir sürpriz oldu.

Çünkü…

Emniyet güvenlik gerekçesiyle, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı gibi ana arterler dışında neredeyse Nilüfer’in dörtte üçünü içkili mekan ruhsatı kapsamı dışında görüyordu.

Baştürk’ten Ya Nasip…

Ferhat Baştürk aramızdan biri. Orhangazi’de doğdu, eğitime burada başladı. Ama, tanışıklığımız Osmangazi Kaymakamı olmasıyla başladı.

Kendi yöresi ve insanına hizmet verirken, “aramızdan biri” olmaktan hiç vazgeçmedi. Bursa Vali Yardımcısı görevindeyken de emekli oldu.

Ferhat Baştürk’ü farklı kılan özelliği, şair olması. 3 şiiri bestelendi. İki şiir kitabının yanında iki de araştırma kitabı yayınlandı.

Üçüncü şiir kitabı olan Ya Nasip’i hafta içinde yayınladı.

Baştürk yeni kitabında günlük olayları harika bir mizahi anlatımla ele alıyor.

Son sayfadaki son şiiri ise bugünü anlatıyor:

Babamın babası Hüseyin/Çanakkale’de şehit/Annemin babası Esat/Kuvayi Milliyeci şehit/Sonradan her şey bölüşüldü/Bize kaldı yazmak beyit.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 26-10-2009