Kongreleri karıştıranlar, kurultayın da şifresi

Kongreleri karıştıranlar, kurultayın da şifresi Yarınki AK Parti kurultayında MKYK üyeliği için Altan Karapaşaoğlu avantajlı, Canan Candemir Çelik`in de şansı var. Asıl kırılma noktasını, il kongrelerini karıştıran ekibin dışarıdı kalması oluşturacak…

Adalet ve Kalkınma Partisi, 3. Olağan Büyük Kongresi’ni, ya da siyasetin alışılmış tanımıyla kurultayını yarın yapıyor.

Lider sorunu bir yana, lider tartışmasının bile olmadığı AK Parti’de tüm ilgi, üst yönetimin oluşumuna yönelik.

Üstelik…

İki ayrı cepheden bu konudaki gelişmeler mercek altında tutuluyor.

İlkinde…

Parti dışı siyaset unsurları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisinin de açıkladığı, AK Parti Genel Başkanlığı’nın tüzük gereği sona ereceği 2011 ve sonrasına yönelik yapılanmayı merak ediyorlar.

Daha doğrusu…

Kurultayda ortaya çıkacak yapıdan önümüzdeki sürecin ipuçlarını çıkarmaya çalışıyorlar.

Yanı sıra…

Bursa gibi teşkilatlar ise üst yönetimde kim tarafından temsil edileceklerinin kulisini yapıyorlar.

Bütün mesele…

Başbakan Erdoğan’ın, lider olarak partisinin önüne seçmeleri için nasıl bir MKYK listesi koyacağında.

••••••••••

Konuya Bursa açısından bakıldığında görünen belli:

Halen…

AK Parti’nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda Bursa’dan, aynı zamanda partinin kurucusu olan Altan Karapaşaoğlu görev yapıyor.

Yakın bir süre öncesinde, AK Parti adına dizayn hareketine girişen bir grubun Karapaşaoğlu’nu devre dışı bırakıp başka bir yapılanmanın yolunu açma isteği ortaya çıktı.

Ancak…

Kurultaya bir gün kala, bu girişimin Ankara’da gündeme gelemediği görülüyor.

Buna karşın…

Kurultayda MKYK üyeliği Bursa için üç ihtimalli futbol maçı sonucunu andırıyor.

Görünen şu:

En ağırlıklı ihtimal, Altan Karapaşaoğlu’nun yeniden bu kurulda görev alıp yoluna devam etmesi.

Kaldı ki…

Deneyimli siyasetçi Karapaşaoğlu eğer bir sinyal almasaydı çıkıp da “Ben yine adayım” anlamına gelecek açıklama yapmazdı.

İkinci ama düşük ihtimal, Bursa’dan sürpriz bir ismin yönetime girebileceği.

Bu da…

Kadın kontenjanının da katkısıyla Milletvekili Canan Candemir Çelik adını, gönlünden MKYK üyeliği geçirenlere karşı biraz daha şanslı hale getiriyor.

Bir ihtimal de, Bursa’nın bu dönem MKYK’da temsil edilmemesi.

••••••••••

Tüm bunlar bir yana…

Ankara’dan gelen haberlere bakılacak olursa, yarınki kurultayı Bursa açısından daha da yakından izlenir hale getirebilecek başka bir kırılma noktası olabilir.

Örneğin…

AK Parti’nin Bursa dahil pek çok il kongresini karıştırıp içinden çıkılmaz hale getiren ve teşkilat sıkıntılarına yol açan ekibin MKYK’dan uzak kalabileceği kulislerde konuşuluyor.

Daha açık söylemek gerekirse…

Bursa kongresi öncesinde kulislere bizzat girdiği için adı çok geçen Teşkilat Başkanı Haluk İpek’in yeni dönem için yönetime alınmayacağı izlenimi var.

Hatta…

Onun yerine, daha önce İstanbul İl Başkanı olarak adını duyuran İstanbul Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu’nun Teşkilat Başkanı olacağı konuşuluyor.

Eğer…

Değişiklik bu şekilde gerçekleşirse kurultayın gerçek kırılma noktasını oluşturacak.

Çünkü…

Böyle bir sonuç, İpek ekibinin, il kongrelerinde yaşanan sıkıntıların faturasını ödeme durumunda kaldığı anlamına gelecek.

Bu durum…

İl kongresi öncesi ve sırasında Haluk İpek ve ekibiyle birlikte hareket eden Bursa’daki kadrolar açısından da ciddi bir kırılma noktası oluşturabilir.

Baykal’ın sürprizi: Program tek gün

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ilk açıklanan Bursa programı heyecana yol açmıştı.

Çünkü…

İstanbul’dan sonra iş dünyasıyla ikinci buluşmayı Bursa’da gerçekleştirecekti. CHP Bursa örgütü de, CHP’li belediyelerin ziyaretini de içine alan, bugün ve yarını kapsayan program hazırladı.

Fakat…

Ankara’dan dün bir sürpriz haber geldi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dün Meclis açılışındaki konuşmasının değerlendirmelerini yapabilmek amacıyla Baykal bugün Ankara’dan ayrılmama kararı aldı.

Bunun üzerine program yalnızca cumartesi gününe sıkıştırılırken, önemsenen iş dünyası buluşması çıkarıldı.

Bursa’ya yarın sabah gelip akşam ayrılacak olan Baykal’ın ayrıca beldeleri de programdan çıkardı. Nilüfer ve Gemlik belediyeleriyle, Çağdaş Eğitim Kooperatifi’ni ziyaret edecek.

SHP Genel Başkanı geliyor

Kurucusu Murat Karayalçın’ın 29 Mart yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Ankara Büyükşeahir Belediye Başkan Adayı olmak üzere ayrılmasından sonra Sosyaldemokrat Halk Partisi Genel Başkanı seçilen Hüseyin Ergün 5 Ekim Pazartesi günü Bursa’ya geliyor.

Sabah basın toplantısı yapacak olan Ergün, akşam da As Kültür Merkezi’nde saat 20.00’de “solda büyük buluşma” konulu söyleşiye katılacak.

Bursa konuşacak

Bursa Kent Konseyi çalışmalarına tüm kent demokrasisi çerçevesinde herkesin katkı koyması için, bugünkü toplantıyı açık platforma dönüştürdü.

Tayyare Kültür Merkezi’nde saat 14.00’te başlayacak Bursa Konuşuyor konulu Bursa Kent Konseyi toplantısında, Bursa için düşüncesi ve söyleyecek sözü olan herkes konuşma yapabilecek.

Kent Konseyi böylece aynı zamanda Bursa’nın ortak sesi haline gelecek.

Bu işte tuhaflık var: TKİ Keles ocağında üretim yapmadığı için Keles’te bile ithal kömür kullanılıyor

Keles’ten gelen dostları dinlerken şaşırdık. Gerçi, kimi uygulamaların yol açtığı yeni yeni sorunlar konusunda çok fazla şaşırmamak gerekiyor ama, insan yine de “Vay canına” demeden geçemiyor.

Denilen şu:

Türkiye Kömür İşletmeleri bir süredir Keles’in Harmanalan Köyü’ndeki ocakta kömür üretimini durdurmuş. Böyle olunca, ocaktan piyasaya kömür verilemiyormuş.

Soğukların hafiften kendini hissettirmeye başladığı, kışın da kapıda olduğu bu dönemde kömür üretiminin durması, öncelikle piyasada kömür sıkıntısına yol açmış.

Bu da…

Kendi kömürünü alamayan vatandaşın pahalı ithal kömüre yönelmesi nedeniyle mağduriyetine neden olmuş.

Hatta…

Bu sıkıntı öyle bir boyuta ulaşmış ki, Keles ilçesinde bile başta okullar ve resmi kurumlar olmak üzere, ithal kömür tek çare haline gelmiş.

İşte…

Keles’ten gelen dostlar da buna vurgu yapıyorlar ve “Keles’te bir kömür ocağı var ama çalıştırılmadığı için Keles’te bile artık ithal kömür satılıyor” diyorlar.

Bu noktada…

İthal kömür zorunluluğunun her yerde olmadığını vurgulamak gerekiyor. Bazı ilçeler yerli üretim kömür kullanabiliyorlar. Keles ve Orhaneli gibi dağ ilçeleri başta olmak üzere, Yenişehir de bu kapsamda sayılıyor.

O nedenle…

Ocaklardan kaliteli kömür üretilmemesi nedeniyle, termik santrala gitmesi ve elektrik üretiminde kullanılması gereken düşük kaliteli kömürlerin piyasaya sürüldüğü, bunun da vatandaşın bir başka mağduruyetine yol açtığı yine anlatılanlar arasında.

Hatta…

Bütün bunları bize aktaranlar, “Keles’teki ocaktan çıkan kömürün fiyatı 3 lira, ama üretim yapılmadığı için bu bölgede 11 liraya ithal kömür satılıyor” diyorlar.

Bununla birlikte…

Uygulamaya yönelik bir başka mağduriyete dikkat çekiyorlar.

Söylediklerine göre…

Keles’te TKİ’den kömür almak için uygulama gereği önce bankaya gidip parasını yatırmak, sonra da makbuzuyla TKİ’ye gidip tahsis almak gerekiyormuş.

Fakat…

Üretimin durduğunu bilmeyen vatandaşlar gidip bankaya parasını yatırdıktan sonra TKİ’de kömür olmadığını öğreniyorlarmış.

Denilen şu:

“Hiç olmazsa bankadaki görevliler uyarılsın da, insanlar boşu boşuna para yatırmasın. Sonra geri almak için daha büyük sorunlar çıkıyor.”

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 02-10-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*