Demirel`den Yıldırım`a: Yapacaksan demiryolu yap

Demirel`den Yıldırım`a: Yapacaksan demiryolu yap  Bugüne kadar Bursa`ya hiç hayrı dokunmayan Ulaştırma Bakanı Yıldırım`a, bu kentin sahipleri olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Kemal Demirel seslendi: “Yapacaksan demiryolu yap, İstanbul`un tırlarını getirme.”

Mutlaka dikkatinizi çekiyordur… Son dönemde Bursa sürekli tepki verir hale geldi.

Ama kötü olan şu:

Bunca tepkiye karşın sonuca ulaşamıyor, kendi kendimize yırtınmakla yetiniyoruz.

İşte bir örneği daha:

23 Eylül 2007’de ilk olarak Bursa’nın gündemine getirdiğimiz İDO’nun Ambarlı-Mudanya arasında günde karşılıklı 6 seferle toplam 1700 tır taşıma projesi, kamuoyu tepkisi nedeniyle ertelendi ama gündemden bir türlü çıkmadı.

Son hamleyi, salı günü Sabah gazetesinde okuduk ve dün de bu sütunlarda yer verdik. İDO, tepkileri umursamaksızın projesini gerçekleştirmek üzere yeniden harekete geçmiş.

Bu konu çok ciddi.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kemal Demirel dün konuğumuz oldu. Konuyla ilgili olarak daha önce Mudanya’da açıklama yapan ve TBMM’ye soru önergesi veren Demirel, son durumla ilgili olarak doğrudan doğruya Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a seslendi:

“Bursa olarak Ulaştırma Bakanı’nın hiçbir katkısını görmedik. Hani demiryolumuz nerede? Yenişehir Havaalanı neden Anadolu ve Balkanlar’a açılmıyor? Körfez Köprüsü’nden demiryolu şeritleri neden kaldırıldı?”

Devam etti:

“Hiçbirinde Bursa’ya katkı yapmayan Sayın Bakan’ın eskiden müdürlüğünü yaptığı İDO şimdi İstanbul trafiğini kurtarmak için tırlarını Bursa trafiğine yığmaya çalışıyor.”

Ardından…

“Mudanya artık Bursa’nın bir ilçesi değil, banliyösü oldu. Bizim yollarımız ve trafiğimiz ne olacak?” diye soran Demirel şunu istedi:

“Eğre Sayın Bakan Bursa’ya bir şey yapacaksa demiryolu yapsın, İstanbul’un tırlarını getirmesin.”

Şunu da ekledi:

“Bursa sahipsiz ve talihsiz bir kent gibi. Ama bu kentin sahipleri var.”

Kent gerçeği adına korkutucu rakam: Bir kentin planları 5 yılda tam 3 bin 400 defa değiştirilemez

Kısa adı BUMİAD olan Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneği’nin çalışmalarını kuruluşundan beri yakından ve ilgiyle izliyoruz.

Siyasetten gelme bir isim olan Başkan İlker Özaslan ve yönetimi, ilk günden beri de kent gündemine yönelik önemli işler yapıyorlar, Bursa’nın geleceğine yönelik öneriler getiriyorlar.

Üstelik…

Bu gidişle yakın gelecekte üreten ve kenti sorgulayan özellikleriyle Bursa’nın en dinamik sbivil toplum örgütü haline gelecekleri görülüyor.

Bunun son örneği, Şehir Plancıları Odası’nı ziyaretlerinde yaşandı.

Orada…

Şehir Plancıları Odası Başkanı Füsun Uyanık’ın verdiği bilgiler Bursa’nın kentleşme anlamında bu hale nasıl geldiğini gösterdiği gibi, planlama açısından nereye gittiğini de gözler önüne seriyor.

Dün…

Olay’da meslektaşımız İhsan Aydın’ın yaptığı yorumlara aynen katılıyoruz. İhsan’ın da dikkat çektiği rakamsal bilgi gerçekten kent gerçeği adına korkutucu.

Çünkü…

Bir kentin planları 5 yılda tam 3 bin 400 defa değiştirilmişse, ya da daha değişik bir ifadeyle, bir kentin imar planlarında 5 yılda tam 3 bin 400 değişiklik yapılmışsa, o kentin planlı geliştiğini söylemek mümkün değil.

Nedeni ortada…

Yapılmış planlar bu kadar çok değiştirilirse o kent planlanmış olmaktan çıkar, yönetilen ve planlı bir kent değil, günlük kararlarla idare edilen bir kent haline gelir.

Rakam o kadar korkunç ki, sanki yapılan planların tümü yanlış olmuş da, belediye meclislerinde düzeltilivermiş gibi bir sonuç bile çıkıyor.

Oysa…

Belediye meclisleri kent halkının temsil yeri olarak karar verme yetkisine sahip olabilir ama, plan yapma yeteneğine sahip olmadıkları da bir gerçek.

Öyleyse…

Bu kadar plan neden değiştiriliyor?

Bu sorunun cevabı gerçekten çok önemli ve Bursa başta olmak tüm gelişen kentlerin geleceğini ilgilendiriyor.

Yanı sıra…

BUMİAD’ın ziyareti sırasında Şehir Plancıları Odası Başkanı Uyanık’ın verdiği bir rakam daha var:

Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi üç merkez ilçede 5 yılda tam 155 bin 714 planlama iptal edilmiş.

Ne yazık ki bu rakamların izahı yok.

Cumhuriyeti kutlamak…

Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda toprakları işgale uğramış, orduları dağıtılmış, umutları yok edilmiş bir ulus, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde dünyaya örnek olabilecek inanılmaz bir kurtuluş mücadelesi verdi.

Elinden her şeyi alınmış yoksul halk, ordu oldu ve düşmanı kovan harekata baş koydu.

Sonrasında…

Kurtuluş Savaşı’na önderlik eden, vatanı kurtarıp milleti özgürlüğüne kavuşturan Atatürk bir büyük adım daha attı ve halka kendi kendini yönetme hakkı tanıdı.

Evet…

Bugün cumhuriyetimizin kuruluşunun 86. yıldönümü.

Elbette…

86 yıl öncesinin ortamı yok. Ama, cumhuriyeti koruma gereği duymamak için sıkı sıkıya sahip çıkmak gerekiyor.

Bunun bilincinin millette olması en sevindirici sonuç.

Tablo ortada:

Bu millet cumhuriyetine sahip çıktığı sürece, onu kimse yıkamaz. Üstelik, son dönemlerde bitmek bilmeyen “özel süreçlerden geçişe” karşın Atatürk’ün büyük armağanı olan emaneti yaşatmak hepimizin görevi.

Böyle bir ortamda dikkatimizi çeken görüntüyü de paylaşmak istiyoruz.

Eskiden Cumhuriyet Bayramı gelirken kentte daha fazla bayrak asılırdı. Caddeler, çarşılar, evlerin cam ve balkonları Türk bayraklarıyla donatılırdı.

Sanki bu tabloda biraz eksilme varmış gibi geldi bize.

Umarız yanılmışızdır.

Cumhuriyet bayramınız kutlu olsun.

Senfoni’den 164 sanatçılı Cumhuriyet konseri

Bursalılar henüz kıymetini tam bilemese de, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası bu kentin çok önemli kültürel kazanımlarından biri.

Üstelik, orkestra üyeleri karşılaştıkları her türlü engel ve zorluğa direnerek kültürel hizmet verme çabasından asla vazgeçmiyorlar ve bundan da büyük heyecan duyuyorlar.

Nitekim, kısa adıyla BBDSO olan senfoni orkestrası, Cumhuriyet Bayramı’nı dev bir konserle kutlayacak.

Bursa Valiliği’nin himayesinde ve Nilüfer Belediyesi’nin katkısıyla yarın akşam saat 20.00’de Fethiye Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek olan konsere tam 164 sanatçı katılacak.

Çünkü…

Türkiye’nin ilk bayan orkestra şefi olan İnci Özdil’in yöneteceği konserde Bursa Devlet Tiyatrosu ve Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi koroları da sahnede Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte yer alacaklar.

Yarın akşamki konser için Bursalılar’a çok özel ve sürpriz bir program hazırlandı.

Saadettin Tantan sürpriz yaptı

Geçenlerde İl Başkanı Zafer Sicimooğlu yönetim kurulu ve merkezdeki ilçelerin başkanlarıyla birlikte ziyaretimize geldiğinde de vurguladık.

Bursa’da çalkantılı bir dönem yaşayan Yurt Partisi, yeniden teşkilatlanmaya ve kendini toparlamaya çalışıyor. Bunun için de ilçelerde bir hareketlilik var.

İşte…

Bu süreçteki YP yöneticileri dün bir sürprizle karşılaştılar. O sürpriz, ani bir ziyaret yapan Genel Başkan Saadettin Tantan oldu.

Ancak…

Ziyaretin ani olması, ortaya bir başka sıkıntı çıkardı.

İl Başkanlığı için yeni bir yer arayışında olan YP teşkilatı, bu nedenle Genel Başkan Tantan’ı, Osmangazi İlçe Başkanı Mesut Çiftçi’nin işletmeciliğini yaptığı Medical Park adlı hastanenin kafeteryasında ağırladı.

Tantan burada, çevredeki vatandaşlarla da sohbet etme fırsatı buldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 29-10-2009