CHP`de kongre süreci sessiz başladı, listeler askıda

CHP`de kongre süreci sessiz başladı, listeler askıda  Son ilçe kongrelerini 2007 sonunda yapan CHP, üç yıl beklemeden kongre takvimini sessizce başlattı. 21 Ekim`de askıya çıkan üye listeleri için bugün son gün. 7 Kasım`da delege seçimleri başlıyor…

Siyasi Partiler Yasası, il ve ilçe kongrelerinin ne zaman yapılması gerektiğini belirlerken “2 yıldan önce, 3 yıldan geç olamaz” hükmü getiriyor.

Bu durumda…

Dileyen partinin, ikinci yılda kongresini yapma hakkı var. Ama siyaset iki yılda bir kongre yerine, süreyi sonuna kadar kullanıp üçüncü yılda kongreyi tercih ediyor.

Çünkü…

İl ya da ilçe kongresi toplamak sanıldığı kadar kolay değil.

Nitekim…

Bugüne kadar Bursa’daki siyasi parti kongrelerinin hep üçüncü yılda yapıldığına tanıklık ettik.

Fakat…

Son ilçe kongrelerini 2007’nin Ekim-Aralık döneminde yapan Cumhuriyet Halk Partisi, bu kez takvimi öne çekerek kongre sürecini başlattı.

Hatta…

Genel Merkez’in hazırlayıp illere gönderdiği kongre takvimi sessizce yürürlüğe kondu bile.

Açıkça söylemek gerekirse, kongreler öncesinde delege seçimine yönelik üye listelerinin ilçe merkezlerinde 21 Ekim günü askıya çıktığını öğrendiğimizde şaşırdık.

Üstelik…

Genel Merkez’in gönderdiği genelgeye göre, üye listeleri bu akşam saat 17.00’de ilçelerde askıdan indirilecek.

Yani…

CHP’ye üyeliğini kontrol edecekler için bugün son gün.

Bununla birlikte…

Parti örgütüne genelgeyle duyurulan takvime göre delege seçimleri 7 Kasım 2009’da başlayıp 22 Kasım 2009’da sona erecek.

Ardından da…

26 Aralık 2009’dan başlayıp 21 Şubat 2010’da tamamlanmak üzere ilçe kongrelerinin planlanıp yapılması isteniyor.

Takvim…

Gürhan Akdoğan’ın İl Başkanı seçildiği Şubat 2008’deki son il kongresinin ardından, il kongrelerinin Türkiye genelinde 6 Mart-18 Nisan tarihleri arasında yapılmasını hedefiyor.

Bursaray planlanan ilk başlangıç noktası için tam 20 yıl sonra yola çıktı ama tartışmaları bitmedi

Bugün Bursaray adını verdiğimiz hafif raylı sistemin ilk planları 1989 yılında ortaya çıktığında, batıda başlangıç noktası olarak Oyak Renault Fabrikası önü öngörülmüştü.

Ama…

Süreç içinde yeniden yapılan planlar bu başlangıcı 1050 Konutlar önüne çekti.

Aradan 20 yıl geçti…

Geçen dönem ihale edilen ve C Etabı olarak adlandırılan Üniversite Etabı’nı, Büyükşehir’in yeni yönetimi mercek altına aldı.

Sonunda…

Bu etapta fazlalıklar kaldırılırken 2 bin 300 metrelik tasarruf sağlandı. Bu da Bursaray’ı batıda Emek’e kadar, yani 20 yıl öncesi plandaki gibi Reno önüne kadar götürmenin yolunu açtı.

Dün…

Tasarrufla elde edilen hat uzatmanın temel atma töreni vardı.

••••••••••

Ancak…

Bursaray’ı batıya doğru uzatan temel atma gününde, geçmişten bugüne tartışmaları sürüyor.

Dün bu sütunlarda yaptığımız Bursaray’ın planlamasından bugüne kadarki gelişmelerle ilgili bir değerlendirme yaparken, eski Santral Garaj’ın olduğu yerde yeraltında iki kat olarak plananan aktarma istasyonunun ortadan nasıl kalktığını da anımsattık.

Değerlendirmedeki…

“…Önceki dönemde yaşanan tartışmalar, Saker’in projeyi üfleyerek ele almasına yol açtı. Hatta, bazı değişiklikleri yaparken de zaman kaybetti” ifademiz üzerine dün, Bursaray’ın planını değiştirip temelini atan Büyükşehir Belediye Başkanı olan Erdem Saker’den bilgilendirme notu geldi.

“Sevgili Ahmet, bir düzeltmem var” diye başlayan notta Saker öncelikle de şunu vurguluyor:

“Ben görevi teslim aldığımda elimde bulduğum ihaleyi onaylasaydım, dönemimde BursaRay’ı  yapan kahraman (!) başkan olacaktım.”

Rakamları açıklıyor:

“Ama Bursa 455 milyon DM ve 35 milyon dolar borçlanarak 10.5 kilometrelik Şehreküstü-OSB hattı ve 72 vagona sahip olacaktı.”

Şuna da dikkat çekiyor:

“Ayrıca ihale öncesi tamamı müteahhitçe bulunması sözleşme gereği gereken kredilerin tamamı da bulunmuş değildi.”

Şunu açıklıyor

“Yaptırdığım çalışmalar sonunda aynı miktar para sarfedilerek, bu defa 48 vagon ve 22.5 kilometre hatla kent merkezinin Yıldırım’a, OSB’ye ve Nilüfer’e bağlanması sağlandı.

Bu noktada…

“Kişisel temaslarım sayesinde Alman devlet bankası KFW‘da kredinin yüzde 75’i ihale öncesi bulundu ve Hazine Müsteşarlığı ile ön mutabakat sağlandı” deyip şuna dikkat çekiyor:

“İhaleyi alan grup ki, ilk ihalede de grup lideri aynı firma idi, gerekli paranın sadece yüzde 25’ini bulacaklardı. İhale kendilerine kaldıktan sonra o yüzde 25’i bulup Hazine’ye kabul ettirmeleri tam 2 yıl sürdü.”

Şunu sorguluyor:

“İlk ihaledeki kredinin tamamını nasıl bulurlardı bilmem”

Sonra da “Bursa şu soruyu hneden sormuyor acaba?” diyerek şunu gündeme getiriyor:

“İhale kapsamında Yıldırım da vardı. Aynı para limiti içinde oraya da ulaşılacaktı. Fakat neden para bitti iş bitti yapıldı da Şehreküstü’de kalındı? B etabı göz boyaması nereden çıktı? İşin tamamı A etabıydı.”

Bir sorusu daha var:

“Teoman Özalp tarafından yaptırılan fizibilite ve projeye göre kentin doğusunu merkeze bağlamak için hesaplanan yolcu büyüklükleri 2 hat gerektirirken, hangi hesaba dayanılarak Yıldırım Caddesi’nden geçecek 1. hat ile ilerde Santral Garaj’dan başlayıp Ankara Yolu’ndan gidecek 2. hat birleştirilip tek hata döndürüldü?”

Not şöyle bitiyor:

“Bu soruların da cevapları Bursalılara açıklanırsa veya açıklanamazsa, belki gerçekler doğru görüntülerle ortaya konur.”

Cumhuriyet Yürüyüşü merkezde neden yok?

Orhan Taşanlar’ın Bursa Valisi olduğu, Erdoğan Bilenser’in de Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 2001 yılında Bursa ilk ve son kez çok özel bir Cumhuriyet Bayramı kutladı.

Çünkü…

Bursa’da ilk kez Cumhuriyet Yürüyüşü düzenlenmişti.

Yaşlısıyla genciyle, memuruyla işçisiyle, işadamıyla sanayicisiyle, siyasetçisiyle sporcusuyla, öğrencisiyle emeklisiyle Bursa bu yürüyüşte buluştu. Heykel’den stadyuma kadar ellerde Türk bayraklarıyla marşlar söylenerek yüründü.

Çok da güzel oldu.

Fakat, bu büyük yürüyüş ve cumhuriyet kutlaması bir daha tekrarlanmadı.

Ama…

Nilüfer Belediyesi o günden sonraki süreçte Cumhuriyet yürüyüşlerini çok başarılı organizasyonlarla gelenekselleştirdi.

Nitekim…

Bu yıl da aynı coşkunun tekrarlanması için 30 bin Türk bayrağı ve Atatürk posteri dağıtımına başladı. Her zamanki gibi 29 Ekim akşamı saat 19.00’da Acıbadem Kavşağı’ndan başlayıp Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerindeki Çevre Müdürlüğü’ne kadar yürünecek.

Benzer program Mudanya’da var. Kaymakam Adem Öztürk önderliğindeki Cumhuriyet yürüyüşü 28 Ekim Çarşamba günü saat 12.00’de Mütareke Meydanı’ndan başlayacak.

Merak ettiğimiz şu:

2001’de kent merkezinde sergilenen ve akıllardan çıkmayan o muhteşem Cumhuriyet yürüyüşü bir daha neden tekrarlanmadı?

Bursa’nın tümü merkezde toplansa ve Cumhuriyete sahip çıktığını gösterse fena mı olur?

MHP milli maçın peşini bırakmıyor

Aslında, Türkiye-Ermenistan maçı futbol adına hiçbir iddiası olmayan sıradan bir milli maçtı. Ama, Ermeni açılımı siyasi alanda öne çıkardı.

Buna, Azerbaycan bayrağı inatlaşması eklenince maç olmaktan çıktı, diplomatik bilek güreşine dönüştü. Azerbaycan bayraklarıyla girmek isteyenler FİFA uyarısıyla engellenirken, stat kapısındaki kontrollarda Azeri bayrakları toplandı.

Bu kez de bayrakların konduğu kimi kutuların hoş olmayan görüntüleri yansıdı.

Sonuçta, maç geçti ama siyasi tartışmaları sürüyor.

Bu kapsamda…

Yaşanan bazı yanlışların peşini bırakmak istemeyen Milliyetçi Hareket Partisi’nin 3 Bursa milletvekili İsmet Büyükataman, Hamit Homriş ve Necati Özensoy konuyla ilgili Meclis araştırması için TBMM Başkanlığı’na başvurdular.

Önergeye 39 milletvekili imza koydu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 27-10-2009