Çevre Yolu’nda yeni etap

Çevre Yolu’nda yeni etap: 4 ay sonra Yenişehir Kavşağı Çevre Yolu’nu, planlanan Bursa-Ankara Otoyolu’yla buluşturmak için doğuda uzatma çalışması son aşamaya geldi. Ankara Yolu’nun güneyindeki vadiden geçen yeni yol 4 ayda Yenişehir Kavşağı’na bağlanacak…

Çevre Yolu’nu kullananlar, hafta başından bu yana, doğu başlangıcında bulunan Gölbaşı girişindeki çalışmaların uzun bir aradan sonra yoğunlaştığını görüyorlar.

Dev kamyon ve dozerlerin hummalı çalışması heyecana da yol açıyor.

Çünkü…

Doğuda Gölbaşı’nda başlayan ve İstanbul Yolu’nu aştıktan sonra batıda Başköy’de sona eren Çevre Yolu’nun uzatılması çalışmalarına başlandığını üç yıla yakın bir süre önce bu sütunlardan duyurduk.

Amaç da şuydu:

Ulaştırma Bakanlığı’nın projesini hazırladığı ve Anadolu Otoyolu olarak adlandırılan yeni bir otoyol projesi var. Sivrihisar-Bursa olarak ilk etabı belirlenen bu yol için Bursa Çevre Yolu’nun aynı zamanda İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu ile kesişme noktasını sağlaması planlanıyor.

Yine…

Bursa Çevre Yolu’nun doğuda sona erdiği Gölbaşı girişinden Yenişehir Kavşağı’na kadar olan bölümde, biraz da yol güzergahını yapılaşmadan korumak için yolu önceden uzatmak gündeme geldi.

Bu da…

Gölbaşı girişinde sona eren Çevre Yolu’nun, Ankara Yolu’nun üstünden geçip, Romans fabrikasının arkasından devam etmesi, mevcut Ankara Yolu’nun güneyindeki vadiden tırmanarak Yenişehir Kavşağı’na ulaşmasını öngörüyor.

Bu bağlantı için çalışmalar üç yıla yakın sir süre önce başladı ama ödenek eksikliği nedeniyle istenen hızda ilerleyemedi.

Şimdilerde bu etap için yoğun çalışma başlatıldı. Karayolları hedefini, “önce mekanik altyapı, sonra asfalt serilmesi” olarak koydu. Bunun için de 4 aylık bir süre planlandı.

Eğer…

Aksilik yaşanmazsa, Çevre Yolu’nun doğu başlangıcı 4 ay sonra Yenişehir Kavşağı olacak.

Sivilay’ın deneyimli kadrolarından “kent anayasası” olarak kabul edilip uygulanabilecek çok özel bir rapor çalışması

Adında çok büyük anlamlar aramaya gerek yok. “Bursa adına söyleyecek sözü olanlar” için, “benim kentim” diyenler için düşüncelerini üretebilecekleri ve bunları dile getirebilecekleri, Bursa kent yaşamı ve kent kümltürüne katkı sağlayabilecekleri platform olarak kuruldu.

Kurucuları arasında herkes var. Akademisyenler, işadamları, sanayiciler, gazeteciler, kısacası sivil toplum hareketinin kent yaşamına katkı koymasına inananlar Sivilay bünyesinde yer alıyor.

Dahası…

Bu güzel kente belediye başkanı olarak hizmet vermiş, taş üstüne taş koymaya çabalamış, Bursa için fikir ve emek üretmiş eski belediye başkanları da dernek bünyesinde.

Üstelik…

Amaç ve yapılanma olarak da Türkiye’de bir örneği yok. Yani, Bursa’ya özgün bir yapı.

Sivilay geride bıraktığımız hafta içinde çok özel bir çalışmayla Bursakamuoyunun karşısına çıktı.

Gerçi…

“Sivilay Yerel Yönetimler ve Çevre Komisyonu Çalışma Raporu” olarak adlandırılıyor ama, gerçek bir kent anayasası özelliği taşıyor.

Çünkü…

Her bir maddesi, kent için olmazsa olmaz hedefler gösteriyor, kent yaşamınının modern ve kolay hale gelebilmesi için ipuçları veriyor.

Üstelik…

Raporu önemli kılan bir de kent yöneticiliği deneyimi var. Sivilay’ın kurucuları arasında yer alan ve 1978-1980 arası Bursa Belediye Başkanı Mustafa Eroğlu, 1982-1989 arasında bir dönemi seçilmiş olarak Bursa Belediye Başkanlığı yapan, hatta ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ekrem Barışık, 1989-1994 döneminde Nilüfer Kurucu Belediye Başkanı olarak yeni bir kentin planlama sorumluluğunu üstlenen Ziya Güney ve 1994-1999 döneminde Bursa’ya imza atan Erdem Saker bu rapora katkı koydular.

Rapor, bilgi ve deneyimi bir araya getiriyor.

••••••••••

Sivilay Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan ile raporun hazırlanmasında büyük emeği olan, belediyeciliğin kitabını yazan Ziya Güney ve yine iki dönem Büyükşehir ve Osmangazi belediye meclis üyeliği yapan Ali İhsan Tosun ziyaretimize geldiler.

Gerçi…

17 maddelik çalışmada; plandan ulaşıma, Uludağ’dan kaçak yapıya, altyapıdan çevreye, eğitimden hemşehricilik bilincine her şey var.

Şu cümleler Sivilay’ın sorumluluk gerekçesi:

“Dünya’da esen küreselleşme ve değişim rüzgârlarının ülkemizi de etkisi altına aldığı, temsili ve merkezi demokrasiden katılımcı ve yerel demokrasiye geçiş sürecinin yaşandığı, yerinden yönetim ilkesinin her geçen gün daha fazla hayata geçirildiği, hemen her alanda Avrupa Birliği norm ve standartlarına uyumu esas olan merkezi ve yerel yönetimlerde yeniden yapılandırma ve reform çalışmalarının devam ettiği bu ortamda alternatif düşünce, araştırma, fikir, proje üretme misyonunu üstlenmiş bulunan Sivilay’ın kentimizde önemli bir boşluğu doldurmakta olduğuna inanıyoruz.”

Maç olmaktan çıktı tiyatroya döndü

Bursaspor-Diyarbakırspor maçında bir grubun tezahüratını ve “Ne Mutlu Türküm Diyene” yazısı oluşturmasını kaşıyanlar Bursa’yı bir anda “ırkçı ve faşist eylemlerin merkezi bir kent” haline getirdiler.

Oysa…

Bursa’da uzun yıllardır ülkenin dört bir yanından gelen insanlar huzur içinde yaşıyorlar. Bu, toplum huzurunu da bozmaya yeltendiler.

Öyle bir noktaya gelindi ki, çarşamba günü oynanacak Türkiye-Ermenistan futbol milli maçı öncesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bile devreye girdi. O sayede bir Cumhurbaşkanı’nın “maç güvenliği” toplantısı yaptığını ilk kez gördük.

İki gündür…

Ermenistan maçı önlemlerini okurken daraldık.

Tezahüratı kaşıyıp ulusal sorun çıkaranlar, milli maçı da maç olmaktan çıkardılar.

Stada bayrak alınmayacakmış. Kartona bile izin verilmeyecekmiş. Taraftarın içine binlerce sivil polis oturacakmış.

Şunu sormak gerekiyor:

Türkiye-Ermenistan milli maçı neden Bursa’ya alınmıştı? Cevap belli: Taraftarın etkili olması için.

Ama…

Bilmeden ahkam kesenler, milli maçta taraftarı tezahürat yapamaz hale getirdiler.

Beklenen tezahüratı tribünlere doldurulacak polisler yapamayacağına göre, Ermenistan ile oynanacak milli maç maç olmaktan çıktı, tiyatro gösteresine döndü.

Bursa’ya güvenmiyorlarsa bu maçı Bursa’dan alsınlar daha iyi.

Doğrusu, alınan önlemler bile manevi anlamda toplumsal eziyete dönüştü.

MHP kongreleri Homriş’e emanet

Hamit Homriş, 22 Temmuz 2007 seçimlerinden bu yana Milliyetçi Hareket Partisi Bursa Milletvekili olarak görev yapıyor.

Ancak…

Homriş’in uzun yıllardır MHP’de çok köklü bir yeri ve saygınlığı var. Merkez Yönetim Kurulu’nda en çok görev alan isimlerden biri olmasının yanında, MHP teşkilatlarına yönelik görevler de üstleniyor.

Örneğin…

Özellikle Ankara ve İstanbul’da önemli ilçe kongreleri Homriş’e emanet edildi.

Ankara’da Çankaya ve Altındağ gibi il siyasietini belirleyen ilçelerin kongrelerini Hamit Homriş gerçekleştirdi.

Ayrıca…

İstanbul’da da Beşiktaş ve Tuzla gibi siyaset açısından belirleyici özellikteki büyük ilçelerin kongrelerini de Homriş yönetti.

Yanı sıra…

Karadeniz’den Akdeniz’e, Batı’dan Doğu’ya pek çok ildeki teşkilat çalışmalarında da Hamit Homriş sürekli görevler alıyor.Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 11-10-2009