Bursa için çok önemli ve umut verici adımlar atılıyor

Bursa için çok önemli ve umut verici adımlar atılıyor Belediyecilik ve kentleşme adına atılan hangi adımlar umut veriyor? Beklentiler neler? Teknik adamlar neleri uyarıyor, neleri öneriyor? Hangi konuda özel kanun gerek? İMO Başkanı Necati Şahin açıklıyor…

Bursa’nın son döneminde, kente yönelik proje ve kanaat önderliği konusunda öne çıkan bir kurum var:

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi.

Gerçi…

İMO bu kentte her zaman var ama, Necati Şahin’in başkanlığıyla birlikte Bursa’ya damga vuruyor.

Çünkü…

Şahin, üye kadrosunun teknik beceri ve deneyimini çok iyi değerlendiriyor. Oluşturduğu komitelerde inşaat mühendisleri Bursa için projeler üretiyorlar, yapılanları da gözlüyorlar.

Çalışmalar…

Zaman zaman kamuoyu gündemine öneri ya da uyarı olarak yansıyor. Bu yolla da, hem kenti yönetenlerin, hem de toplumun bilgilenmesi sağlanıyor.

Böylesine aktif bir süreçte İMO Başkanı Necati Şahin’le sohbet ederken, ortaya Bursa adına önemli tespitler çıktı.

Örneğin…

“Büyükşehir Belediyesi’nde önemli adımlar atılıyor” diyerek heyecanını paylaşan Şahin, umudunu da dile getirdi:

“Akademik odalar olarak yıllardır verdiğimiz mücadeleye bu kez galiba karşılık bulacağız.”

Önemsediği şu:

“1/100.000 ölçekli 2050 Metropoliten Plan çalışmaları ihale sürecinin başlatılması, 1/100.000 ölçekli İmar Planı ile eşgüdümlü Ana Ulaşım Master Planı’nın ihale sürecine girilmesini fevkalade önemsiyoruz.”

Ardından…

Önümüzdeki sürece yönelik uyarıda bulundu:

“Bu çalışmaların İl Özel İdaresi, akademik odalar, üniversite ve kent dinamiklerinin işbirliği içinde katılımcı ve şeffaf bir ortamda olmasını umuyoruz.”

Şu uyarısı çok kritik:

“Bursa’nın planlama ve ulaşım sistemine etki edecek önemli yatırım ve kararların bu planlamalarda göz önüne alınması gerektiğini düşünüyoruz.”

Bir adım sonrasını söyledi:

“Bursa’da yapılması planlanan yeni üniversiteler, sanayi siteleri, stadyum, sağlık, adliye ve eğitim tesisleri gibi önemli yatırımlarla ilgili kararlar bu planlama sonucunu beklemeli.”

Üstüne basa basa şunu söyledi:

“Bu sabrın gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz.”

İstediği şu:

“Planlamanın öneminin halkımıza anlatmalıyız. Bu çalışmaları yapacak ilgililere de zaman ve fırsat tanımalıyız.”

••••••••••

Gerçekten de…

Modernleşme ve metropolleşme yolunda atılan adımlara karşın bu kentin ciddi sorunları var.

Sorunların başında ise sağlıksız temellere oturan kentleşme geliyor.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin’i bu konuda umutlandıran gelişmeler var:

“Büyükşehir Belediyesi’ni ilk defa kaçak ve çarpık yapılaşmada ciddi kararlar alma arifesinde bulunduğuna dair önemli sinyaller alıyoruz.”

Önemli bir noktada durum tespiti yaptı:

“Büyükşehir’in orkestra şefliğinde Valilik, ilçe belediyeleri, İl Özel İdaresi, meslek kuruluşlarıyla işbirliği içinde kaçak ve çarpık yapılaşmaya karşı yeni bir mücadele hamlesini hissetmeye başladık.”

Şunu önemsedi:

“Yıllardır özlemini çektiğimiz bu mücadele Bursa’nın çağdaş kentleşmede olmazsa olmazı.”

Yolu gösterdi:

“Kurulacak uydu takip sistemi, alınacak meclis kararları, yeni motorize ekiplerle anında müdahale ve malzeme temin edenlerle ilgili yaptırımlar mücadelenin esasını oluşturacak.”

Beklentisi şu:

“Bursa çok hırpalandı. Yeni kentsel dönüşüm projeleri planlanıp çöküntü alanları rehabilite edilmeli. Bursa’ya özel kentsel dönüşüm kanunu dahil topyekün çalışılmalı.”

Son sözünde, umudunu tekrarladı:

“Yıllardır tüm akademik odaların mücadele ettikleri kaçak ve çarpık yapılaşmayla ilgili alınacak önemli kararlar arifesinde olunmasından Bursa ve kenrtleşme adına mutluyuz.”

Anavatan’ın duygusal ama gururlu yönetim kadroları, 31 Ekim’de kapanmayacakmış gibi çalışıyor

Kuruluşuna tanıklık ettik. İlk il kongresinin kulislerini yazdık. Son il kongresini de izledik. Anavatan Partisi, siyaset sahnesindeki 26 yılın ardından 31 Ekim’de kendini kapatıp Demokrat Parti’ye katılma kararı alacak.

26 yıllık siyasi yaşamının büyük bölümünü iktidarda geçirmiş, üstelik Türkiye’nin sıçrama yapmasına yol açan önemli reformlara imza atmış bir siyasi parti için gerçekten zor durum.

Kaldı ki…

Son il kongresinde seçimi kazanıp İl Başkanlığı koltuğuna oturan Meliha Bağcıoğulları ve yönetimi için sıkıntı daha büyük. Çünkü, partiyi kapatan kadrolar olmak da çok zor.

Buna karşın…

İl Disiplin Kurulu Başkanı Ekrem Barışık’ın da katılımıyla İl Başkanlık Divanı ve ilçe başkanlarıyla birlikte dün sabah basınla buluşan Anavatan İl Başkanı Meliha Bağcıoğulları her zamanki sevecenliği ve saygınlığıyla düşüncelerini aktarırken, duygularını da samimi olarak ortaya koydu.

Bu noktada…

Anavatan kadrolarının duygusal ama gururlu bir duruş sergilediklerini söylemek gerekiyor. Bu da, Bağcıoğulları’nın şu sözlerinden anlaşılıyor:

“Teşkilatlarımız umulmadığı kadar hareketli. Kapanma sürecinde değilmişiz gibi her hafta toplanıp çalışıyoruz. İlçe başkanlarımızla sürekli istişare halindeyiz.”

Şu sözleri ise siyaseten ne denli istekli ve kararlı olduklarını gösterdi:

“1 Kasım’dan sonrasına yönelik planlarımız var. Anavatan kapanmış olacak ama kendimizi izlenir hale getirmek ve yeni sürece katkı koymak istiyoruz.”

Yanı sıra…

Anavatan İl Başkanı Meliha Bağcıoğulları’nın genel gündeme ilişkin bir değerlendirmesi var:

“Yıllar önce benim genel başkanım ‘Avrupa Birliği’nin yolu Diyarbakır’dan geçer’ dediğinde yer yerinden oynamıştı. Geldiğimiz noktaya bakılırsa, bizi gerç ekten normalleştirdiler.”

••••••••••

Önümüzde…

Türk siyasetinde pek alışkın olunmayan “iki partinin birleşmesi” süreci var.

Doğal olarak…

Birleşme sonrası neler olabileceği daha çok merak ediliyor. O soruların cevabını da dünkü toplantıda Anavatan Partisi Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Efe verdi.

Bunu da mesaj vererek yaptı:

“Türkiye’nin alternatife ihtiyacı var. Bizim duygusallığı bırakıp Türkiye’nin geleceğine yön verecek projelere imza atmamız gerekiyor.”

Ardından…

DP-Anavatan birleşmesini “Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinin en önemli projesi” kabul eden Efe, 31 Ekim’de aslında bütünleşme sürecinin başlayacağını söyledi.

Üzerinde durduğu nokta ise şu oldu:

“Birleşmede her şey eşit temsil esasına dayalı. Genel İdare Kurulu’nda iki partinin üye sayıları eşit olacak, il başkanlıkları eşit sayıda paylaşılacak.”

Bu noktada…

“İki partinin de olmazsa olmazları var” deyip, Orhangazi’de belediye seçimini Anavatan’ın kazandığını anımsattı.

Söylediğine göre…

Birleşme kurultayında aynı zamanda tüzük değişikliği de yapılacak. Bu sayede, kendini fesheden Anavatan’ın yönetim kadroları, DP’nin yönetim kadrolarıyla birlikte çalışmaya başlayacak.

Sonra da…

DP’de kongreler süreci başlayacak ve teşkilat yapıları yeni tüzük ölçülerinde normale dönecek.

Efe, önümüzdeki süreçten umutlu. Halkın karşısına alternatif konacağını, bu yapılırken de Süleyman Demirel ve Mesut Yılmaz’ın kolaylaştırıcı olarak sürece katkı yapacaklarını söyledi.

Bu arada…

Anavatan Partisi’nin 15 il başkanı cumartesi günü, 31 Ekim birleşme kurultayı ve sonrasını değerlendirmek üzere Bursa’da bir araya gelecekler.

Milli maçtan kalan bayrak ve bilet krizi

Her şey bir birine karıştı. Bir milli maçta yüksek dozda mücadele olması gerekirken “Aman tatsızlık olmasın, dostluk bozulmasın” noktasına gelindi. Neredeyse, “Yenileversek de olur, yeter ki ayıp olmasın” denilecek.

Geçen yıl Erivan’ndaki maçta işgalci Karabağ yönetiminin bayrağı rahatça dalgalandı. Ama Bursa’da Azerbaycan bayrağı hassasiyet oldu.

Tribünlere çok sayıda polis ve asker yerleştirildi, tezahürat yapamayacaklara davetiye dağıtıldı.

Aslında…

Şu davetiye-bilet konusu da ilginç. Vatandaşlık numaraları alınarak biletler verildi. Bunu da MHP Bursa Milletvekili Hamit Homriş önceki gün Meclis kürsüsünden “Neredeyse savcılıktan iyi hal kağıdı isteyecekler” tepkisiyle dile getirdi.

Sonuçta…

Siyasilerin dostluk çabasını abartarak milli maç tribünlerine taşıdık.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 15-10-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*