Alternatif arayan siyaset bu kurultaydan sinerji bekliyor

Alternatif arayan siyaset bu kurultaydan sinerji bekliyor  DP-Anavatan birleşme kurultayında program nasıl? GİK’e kimler, nasıl girecek? İl ve ilçe yönetimleri nasıl oluşacak? Kurultaydan siyaset ne bekliyor? Hedef ne? DP GİK Üyesi Mümin Ekici açıklıyor…

Siyasetin yakın geçmişine bakıldığında, siyasi partiler arasında ciddi birleşmelerin iki kez sosyal demokratlarda yaşandığı ortaya çıkıyor.

1986’da Sosyal Demokrasi Partisi (Sodep) ile Halkçı Parti (HP) birleşerek Sosyaldemokrat Halkçı Parti’yi (SHP) oluşturdu. 1995’te de bu kez SHP ile Cumhuriyet Halk Partisi birleşti ve CHP yoluna devam ediyor.

Merkez ya da sağ partilerde ciddi bir birleşme görülmedi.

İşte…

Bu kanattaki ilk ciddi birleşme önümüzdeki hafta, yani 31 Ekim 2009’da gerçekleşiyor.

Üstelik…

Düne kadar bir birlerine alternatif olan iki iktidar partisi birleşiyorlar.

Merkezi ve sağı temsil eden Demokrat Parti ile Anavatan Partisi’nin birleşmesinde artık geri sayım başladı.

Burada…

31 Ekim’deki kurultaya, iki partinin birleşmesinden çok toplumun beklentisini karşılamaya yönelik yeni bir büyük parti doğuşu misyonu yükleyenler var.

Yani…

Alternatif arayışlarının giderek yükseldiği süreçte DP-Anavatan birleşmesinden doğacak sinerji önemseniyor.

Bu durumu…

DP Genel İdare Kurulu Üyesi mümin Ekici şöyle açıkladı:

“Bugün yaşananlar, merkez sağ bir partiye ne kadar ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bunu da ancak biz başarırız.”

Şunu vurguladı:

“Eli silahlı teröristler dağdan inerken kahraman gibi karşılanıyor. Ayaklarına seyyar mahkeme götürülüyor. İnsanımız bu görüntüleri izlerken kahroluyor.”

Söylediği şu:

“Biz bu ülkenin çimentosuyuz. Toplumu temsil ediyoruz. Devletimize, milletimize, bayrağımıza, Atatürk ilkelerine her zaman sahip çıktık, yine göreve hazırız.”

İddiasını da ortaya koydu:

“31 Ekim’den sonra öyle bir güçlü parti ortaya çıkacak ki, ilk seçimde iktidara gelip milletimizi huzura kavuşturacağız.”

31 Ekim Cumartesi günü neler olacak?

Demokrat Parti ve Anavatan Partisi’nin bursa delegeleriyle temsilcileri cuma akşamı aynı otobüslerle birlikte Ankara’ya gidecekler, birleşme kurultayının yapılacağı Ankara Atatürk Spor Salonu’nda yan yana oturacaklar.

Kurultay programını ve sonrasında neler yaşanacağını DP Genel İdare Kurulu Üyesi Mümin Ekici açıkladı:

“Saat 10.00’da Anavatan kurultayı başlayacak ve fesih kararı alınacak. Saat 11.00’de DP kurultayı başlayacak. Biz de, Anavatan’ın katılımını kabul edeceğiz.”

Sonrasında…

DP tüzüğünde yapılacak değişiklikler var. Bu değişikliklerle birleşmiş partinin yasal olarak önü açılacak:

“Bizim Genel İdare Kurulu 50 kişi. Bu aynen kalırken, 50 yeni arkadaşla 100’e çıkacak. Bu da açık oylamayla olacak.”

Peki…

DP GİK’e girecek 50 kişi Anavatanlı mı olacak? Ekici bu soruya, “Artık iki parti yok, tek partiyiz” cevabı verdi ve ekledi:

“50 kişinin kimler olacağını iki genel başkan dışında kimse bilmiyor. En lâyık olanları bulacaklarına inanıyoruz.”

Şu bilgiyi de verdi:

“DP Yüksek Haysiyet Divanı 21 kişi. Anavatan’ın 13 kişiden oluşan Haysiyet Kurulu aynen eklenecek.”

Teşkilatlar yapısı şu:

“Anavatan’ın il ve ilçe yönetimleri aynen bizim il ve ilçe yönetimlerimize katılacaklar. Yani, kimse dışarıda kalmayacak.”

Son aşama da şu:

“Kasım ayında delege seçimleri yapılacak. Sonra da belde, ilçe ve il kongreleri var.”

İşte kalıcı eser bu… Hüseyin Meriç’ten yaptırdığı okulun açılışında kulağa küpe öğüt: Zengin olun, ama zengin ölmeyin

Bursa’da belli bir yaşın üzerindekiler gayet iyi anımsar… Hüseyin Meriç 1974 yılında Ziraat Bankası Bursa Merkez Şubesi Müdürlüğü’nden emekli olduğunda, kentin tanınan birkaç bankacısından biriydi.

Emekli olduktan sonra da iş yaşamını sürdürdü.

Bu arada…

İnşaat Mühendisi olan oğlu Mehmet Ali Meriç özellikle baraj ve su konusundaki uzmanlığıyla DSİ’de sivrildi. Teoman Özalp’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde de Buski Genel Müdürlüğü’ne getirildi.

Bilgisi, çalışkanlığı, dürüstlüğü, yöneticilik anlayışıyla Buski’ye damgasını vuran genel müdür oldu. Görevine, DSİ’de de Bölge Müdürü olan Erdem Saker döneminde devam etti.

Erdoğan Bilenser döneminin büyük bölümünde sorun yaşamadı. Ama

Bilenser son döneminde Meriç’i görevden almak istedi. İki girişimin biri İçişleri Bakanlığı’ndan, diğeri yargıdan döndü.

Büyükşehir’de Hikmet Şahin dönemi başladığında ise Meriç emekli oldu.

Cuma günü, Mehmet Ali Meriç’in daveti üzerine, babası Hüseyin Meriçt’in yaptırdığı okulun açılışı için Alaşar’a gittik.

Giderken…

Milli Eğitim’in eğitime destek kampanyaları kapsamında eski bir köy okulunun yenilendiğini zannetmiştik.

Fakat…

Alaşar’da karşımıza, baştan aşağı her şeyi ince bir elekten geçmiş, hiçbir fedakârlıktan kaçınılmamış, özel okulları bile kıskandıracak fiziki kalitede bir okul çıktı:

Nazife-Hüseyin Meriç İlköğretim Okulu.

Bu etkileyici okul binasının geçmişini ise, açılış töreninde konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar anımsattı.

Meğer…

Hüseyin Meriç, rahmetli eşi Nazife Meriç ve kendi adını taşıyacak bir okul yaptırmak için Vali Şahabettih Harput’a başvurduğunda, Alaşar’ın tek katlı, çatısı çöktüğü için sınıflarına yağmur suyu giren virane binası gösterilmiş.

O da…

Sıvasından ahşap kaplamalarına, mermerinden plastik doğramasına 30 kişilik harika sınıflardan oluşan mükemmel bir okul armağan etti.

Alaşar’da, Nazife-Hüseyin Meriç İlköğretim Okulu açılışından iki cümle aklımızda kaldı.

Biri…

Vali Şahabettin Harput’a ait:

“Bursa ile gurur duyuyorum. Krizden en çok etkilenen il olmasına rağmen, Bursalı hayırseverler yalnızca 2009 yılında ilkokuldan üniversiteye kadar eğitime 90 milyon liralık katkı yaptı.”

İkincisi…

Her gün şantiye şefi gibi inşaatın başında durarak mükemmel bir okul armağan eden Hüseyin Meriç’ten:

“Öğrencilere, gençlere ve yetişkinlere naçizane bir tavsiyem var: Okuyun, iyi öğrenin, dürüst, çalışkan ve üretken olun. Dürüstçe olabiliyorsa zengin olun, ama zengin ölmeyin. Ölmeden önce zenginliğinizi hayırseverliğe dönüştürün.”

Başka söze gerek var mı?

Kemal Demirel’e Hollanda ilgisi

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in en büyük özelliği, sürekli halkın içinde olması ve toplumun her kesimiyle konuşup sorunlarını dinlemesi.

Bunları da…

Soru önergeleriyle TBMM gündemine taşıyor. Toplumsal konularda da araştırma önergeleri veriyor.

Nitekim…

Geçtiğimiz hafta, Türkiye gündemindeki önemli toplumsal sorunlardan biri olan kayıp çocuklar konusunda TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

İşte…

Önergenin ardından Demirel medyanın ilgi odağı haline geldi. Arayıp röportaj yapanlar arasında Hollanda Haber Ajansı adına İstanbul’dan haber geçen Gazeteci Jesica Meaas da vardı.

Hollanda’da 17 gazetede yayınlanan haberinde Meaas, dünyanın da sorunu olan kayıp çocuklar konusunda dikkat çekici tespitler yaptı.

Bu da, Demirel’i Hollanda basını gündemine taşıdı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 25-10-2009