Trakya ve İstanbul`u yıkan sel kabusumuz olmasın

Trakya ve İstanbul`u yıkan sel kabusumuz olmasın Koca koca tırlar üstüste yığılmış… Arabalar oyuncak gibi denize sürüklenmiş… Minibüsler kağıt gemi gibi yollarda yüzüyor. Bunlar, 80`li yılların sonunda Setbaşı faciası yaşayan Bursa`nın da kabusu. Çünkü…

Televizyonlar iki gündür dehşet görüntüleri yayınlıyorlar. Muhtemelen bugün de devam edecekler.

Aşırı sağanak yağış nedeniyle önce Trakya’da, sonra İstanbul’da dereler taştı. Taşan derelerden gelen sel yerleşim alanlarını ve yolları işgal etti.

Silivri’de otomobiller oyuncaklar gibi denize sürüklendi. İstanbul’da koca koca tırlar sürüklenip üst üste yığıldı. Yollarda, suyun alıp götürdüğü minibüsler ekranlara geldi.

Adeta…

Savaş sonrası gibi görüntüler yansıdı. İnsanlar sel sularında can verdiler.

Bu bir kader mi?

Elbette değil. Böyle bir kader olabilir mi?

Ama…

Ortada doğanın tepkisi var. Dere yataklarının değiştirilmesi sonucu buraların yapılaşmaya açılmasına, yollar yapılmasına doğa çok sert tepki verdi.

Aslında…

Bursa’da benzerini yaşadık. 80’li yılların ikinci yarısında dağdan gelen sel Gökdere’nin sularını yükseltt. Setbaşı Köprüsü altında, DSİ tesislerinde park etmiş araçları alıp ovaya kadar sürükledi.

Ama…

Bu felaketi unuttuk. Sel yataklarıyla oynamaya devam ettik. Cilimboz Deresi’nin üstünü örttük. Dağdan sel gelse, Alacahırka’dan Kanalboyu’na kadar olan tüm yerler tehdit altında. Karıncalı Dere’nin yatağına yol yaptık.

Daha geçen yıl, Nilüfer Vadisi adıyla taşkın kanalı içine düzenleme ve sosyal tesis yaptık.

Sonuç ortada:

İki gündür dehşetle izlediğimiz görüntüler aslında Bursa için çok önemli ders niteliğinde.

Gelin görün ki…

Yakın geçmişi anımsamadığımız için ekranlara bakıp “Vah vah” demekten başka bir şey yapmıyoruz.

Oysa bu görüntüler, her an bizim de kabusumuz olabilir. Olmaması için önlem almalıyız.

Mudanya Yolu’nda Bademli ve Tepederbent’e iki köprülü kavşak

Karayolları konusunda bu dönem Bursa çok şanslı.

Çünkü…

Karayolları 14. Bölge Müdürü Turgay Mesçi’nin yaşamında hep Bursa’ya hizmet var.

Daha gencecik bir mühendisken Yalova Yolu’nu yapan ekipte yer aldı. Başmühendis olup Ankara’ya gitti ama, müdür yardımcısı olarak geri döndü. Aynı görevle İstanbul’a atandıktan sonra da Bölge Müdürü olarak yeniden Bursa’ya geldi.

O bakımdan…

Bursa’yı ve sorunlarını iyi biliyor, Bursalı’yı yakından tanıyor.

Bunun avantajıyla da kamuoyu gündemine gelen konularda çözüme daha yakın oluyor.

Nitekim…

Bu sütunlarda önce Karayolları’nın son dö8emde araç yoğunluğu aşırı artan Mudanya Yolu’na el attığını ve halen ikişer şeritli olan yolun, Bademli Kavşağı-Mudanya girişi arasında gidiş-dönüş üçer şeride çıkarılması için proje hazırladığını duyurduk.

Ardından da…

Bu kez konuyla ilgilenenlerin bize ilettikleri, orta refüjdeki aydınlatmanın Mudanya’ya kadar devam ettirilmesine ler verdik. Yine, Göynüklü ve Bademli’nin üst kesimlerine giden yollar için Tepederbent’e konan sinyalizasyon da trafiği olumsuz etkiliyordu.

Çünkü…

Az sayıda aracın girip çıktığı yollar için konan sinyalizasyon yolu kesince, tepenin her iki yanında uzun kuyruklar oluşuyordu.

••••••••••

Dün…

Bu yazılar nedeniyle Karayolları 14. Bölge Müdürü Turgay Mesci aradı.

Önce…

Her zamanki nezaketiyle, konuların aktarımı nedeniyle teşekkür etti.

Sonra da…

Şu bilgiyi verdi:

“Mudanya Yolu’nu üçer şeride çıkarma çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda proje aşamasındayız.”

Ardından…

Yoldaki sorunlu noktalardan birine değindi:

“Göynüklü ve Bademli’ye gidecek ya da buralardan ana yola çıkacak araçlar için Tepederbent’e sinyalizasyon kondu. Ama bu geçici bir çözüm. Asıl çözüm, yolun genişletilmesi sırasında getirilecek.”

Çözümü de açıkladı:

“Buraya, çok güzel bir köprülü kavşak yapacağız. İnsanlar hem ana yolda, hem Göynüklü ve Bademli’ye güven içinde gidebilecekler ve buralardan anayola çıkabilecekler.”

Aydınlatma konusunda ise işbirliği çağrısı yaptı:

“Orta refüj aydınlatması Karayolları’nın sorumluluğunda değil. Ama çok güzel bir işbirliği yapabiliriz. Örneğin biz yolu genişletmek için orta refüjü daraltırken, aydınlatma için enerji geçecek kanalları hazırlarız, belediye de aydınlatmayı yapar. Bu mümkün.”

••••••••••

Telefonu kapatıp yazımızı hazırlamak üzere bilgisayarın başına geçmiştik ki, yine Mudanya Yolu ile ilgili çok özel bir bilgi ulaştı.

Buna göre…

Büyükşehir Belediyesi, yol güzergahındaki en önemli tıkanma noktası olan Bademli Kavşağı’na kesin çözüm getirecek bir çalışma planlıyor.

Üstelik…

Proje yalnızca Bademli Kavşağı’nı değil, biraz ilerideki Nilüfer Köy girişini de trafik açısından hem daha güvenli hale getirecek, hem de kesintisiz trafikle akışkan yol sağlayacak.

Üstelik…

Bu konuda hazırlanan proje, şu anda Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu gündeminde ve ilk görüşmeleri de yapıldı.

Projeye göre…

Bursa-Mudanya Yolu mevcut zemininde devam edecek. Buna karşılık, Bademli ile Nilüfer Köy girişi arasına üstten köprü yapılacak. Köprünün üç dönüşü olacak.

İlk dönüş…

Bursa’dan gelip Bademli’ye dönecekler için. İkinci dönüş, Bademli’den gelip Mudanya’ya devam edecek araçlar için. Üçüncü dönüş de, Nilüfer Köy’den gelip Bursa yönüne gidecek araçlar için olacak.

Yani…

Bademli’ye dönecek araçlarla, Nilüfer Köy’den anayola çıkacak araçlar için trafik kesilmeyecek.

Bunu sağlamak için de Nilüfer Köy girişi hafif kayacak.

Kavşağın hemen yan tarafın dere olması, köprülü kavşağın dördüncü dönüşünü imkansız hale getiriyor.

Proje…

Şu anda Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu gündeminde ve tartışılıyor. Gelen bilgiler, önemli ölçüde üzerinde anlaşmaya varıldığı yolunda.

Ama sonuçta…

Mudanya Yolu’nda Bademli-Nilüfer kavşağına Büyükşehir, yukarıda Tepederbent’te ise Göynüklü-Bademli girişlerine Karayolları tarafından olmak üzere iki ayrı köprülü kavşak yapılacak.

Sağlıkta sağlıklı hizmetin yolu

Konu sağlık olduğunda, yankısı fazla oluyor. Bunun da nedeni belli: Sağlık herkesin ilgi alanı ve herkes için gerekli.

O bakımdan…

Dün bu sütunlarda “Kaliteli sağlık hizmetinde Bursa’yı rahatlatacak formül” başlığıyla dile getirdiğimiz önerinin yansımalarından, çok ilgi gördüğünü anladık.

Dahası…

Konuyla ilgilenenler genelde; Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi ile hemen yanındaki Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin birleştirilerek Yüksek İhtisas Hastanesi’ne dönüştürülmesi, Yüksek İhtisas’ın kullandığı binanın da daha önce olduğu gibi Kalp Hastanesi olması fikrine destek veriyorlar.

Bugünkü yerinde Yüksek İhtisas Hastanesi’nin sıkıntı çektiği için büyüyemediği ve yeni servis branşları açamadığı biliniyor. Hastanede halen 9 servis var. Ama gündeme gelen değişiklik olursa, en az 25 servise çıkılacak.

Aynrıca…

Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nde bugünkü tüm muayene ve tedaviler devam edecek.

Zaten…

Konunun en önemli yanı da bu. Bugüne kadar genellikle sorunlarıyla gündeme gelen bir hastanenin, bilimsel eğitim ve araştırma merkezine olması önerisi bu nedenle destek buluyor.

Sonuçta…

Bu bir formül. Ama Bursa’nın bu çözümü düşünmesinde yarar var.

Formülün…

Dün de vurguladığımız gibi, başta Vali Şahabettin Harput olmak üzere, karar verici mekanizma özelliğindeki siyasi otoritenin de ilgisini çekeceğini umuyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 10-9-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*