Tıp Fakültesin`de devrim gibi “beyaz önlük” töreni 37 yıllık Tıp Fakültesi`nde pazartesi sabahı ilk kez, hocalarla yeni öğrencileri buluşturacak

Tıp Fakültesin`de devrim gibi “beyaz önlük” töreni 37 yıllık Tıp Fakültesi`nde pazartesi sabahı ilk kez, hocalarla yeni öğrencileri buluşturacak Beyaz Önlük Töreni var. 9 ayda borcu yarıya indiren Dekan Prof. Dr. Kılıçturgay çok özel çalışmalar yapyor…

Gazeteciliğe başladığımız günlerde örnek aldığımız, Hakimiyet’te.birlikte çalıştığımız dönemde ise gazete yapmayı öğrendiğimiz meslek büyüğümüz, Bursa basınının duayen ismi Engin Özpınar büyüğümüzle birlikte dün sabah Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Kılıçturgay’a gecikmiş bir “hayırlı olsun” ziyarete yaptık.

Gecikmiş ziyaret, çünkü Sadık Hoca göreve başlayalı 9 ayı geçti.

Fakat…

Uzaktan izlediğimiz kadarıyla; yıllardır kendini tıp eğitimi ve cerrahiye adamış, bu alandaki başarılarıyla tanınan Dekan Kılıçturgay, göreve başladığı günden beri “tam bir işletmeci” gibi çalışıyor ve Tıp Fakültesi’nin karşı karşıya olduğu ciddi finans sorunlarını aşmaya çalışıyor.

Gördük ki…

Bugüne kadar kendisine muayenehane bile açmamış olan Prof. Dr. Sadık Kılıçturgay’ın hastanenin gelirini arttırıp giderini azaltmak için “işletmeci mantığı” ile yaptığı ve sonuç aldığı çok önemli işler var.

Bu kaphsamda…

Öğretim üyelerinin katkısıyla, daha önce 08.30-16.00 olan hasta muayene saatlerini 07.30-20.00 arasına yaymış. Sırf bu yolla hastanenin gelirlerinde ciddi bir artış sağlamış.

Nitekim…

76 milyon lira, eski para değeriyle 76 trilyon lira borçla devraldığı Tıp Fakültesi’nin borcunu, Rektör Prof. Dr. Mete Cengiz’in de katkısı ve desteğiyle yarıya indirmeyi başarmış.

Bir yandan da…

Daha iyi sağlık hizmeti için düzenlemeler yapılmış, alet-edevat alınmış. Yine daha iyi tıp eğitimi için gerekli ortamın oluşturulmasına özen gösterilmiş, bilimsel çalışmaların yolunu açacak zeminler hazırlamaya çalışılmış.

Hatta…

Hastanenin 2004 yılında ihale edilen ama tamamlanamayan deprem güçlendirmesi bile bu yıl bitirilmiş.

••••••••••

Aslında…

Sadık Hoca’nın babası, Uludağ Üniversitesi’nin efsane hocalarından Prof. Dr. Kaya Kılıçturgay ile geçmişte daha yakın çalışma fırsatımız oldu.

1980 öncesi süreçte baba Kılıçturgay, üniversitenin enfeksiyon bölümü başkanı olarak haber kaynaklarımızdandı.

Sonra…

12 Eylül döneminde, Bülend Ulusu hükümetinde Sağlık Bakanı olarak görev aldı. Bakan-gazeteci diyaloğu olarak o süreçten çok güzel anılarımız var.

Dün…

Prof. Dr. Sadık Kılıçturgay’ı dinlerken bir ara daldık ve karşımızda Prof. Dr. Kaya Kılıçturgay’ı görür gibi olduk.

Fiziksel benzerliklerinin yanında, “sorumluluk üstlenme, bilgi aktarma ve bir şeyler yapabilme” arzusu ikisinde de aynı.

••••••••••

Sohbette…

1972 yılında İstanbul Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 37 yıllık tarihinde ilk kez yapılacak bir töreni öğrendik:

Beyaz Önlük Töreni.

Bu bir “sembol tören” ama, üniversite sınavında puanının tuttuğu yere göre değil, tercihine göre tıp eğitimini seçen öğrenci için önemi var.

Bu törende…

Tıp eğitimine adım atanlarla, ellerinde yetişecekleri hocaları 28 Eylül 2009 Pazartesi günü, “okulda ilk gün” projesinde bir araya gelecek.

Örneğin…

Hazırlıktan gelenler ve sınavı geçenlerle birlikte bu yıl birinci sınıfın 220-230 öğrenciden oluşması bekleniyor.

Öğrenciler 14 gruba bölünerek 20-25’erli gruplar oluşturulacak. Her gruba 3 olmak üzere toplam 42 hoca gelecek. Bu hocaların her biri farklı bölümlerden olacak.

Pazartesi saat 09.00’da hocalar yeni öğrencilere temel tıp hedeflerini anlatıp, ilk temasları kuracaklar.

İlk saat buluşmasının sonunda ise, her öğrenci için hazırlanan ve göğsünde herkesin adının yazdığı beyaz önlükler çıkarılacak.

Hocalar…

Önemini ve kutsallığını anlatacakları beyaz önlükleri, “Hayat boyu çıkarmamaları” dileğiyle yeni öğrencilere giydirecekler.

Sonra da…

Saat 10.45 gibi hep birlikte yeni yapılan birinci sınıf anfisine inilecek.

Buradaki genel törende önce Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Kılıçturgay kürsüye gelecek ve tıp eğitiminin temel felsefesi ile beyaz önlüğün anlamı üzerine konuşma yapacak.

Ardından…

3 dönem Tıp Fakültesi Dekanlığı yapan Prof. Dr. Ayhan Kızıl öğrencçilere ilk dersi verecek.

Bu da ilk kez olacak.

Ramazan Altunöz’den Altepe yönetimine ayakta alkış

Ramazan Altunöz 1994-1999 döneminde Yıldırım Belediye Meclisi Üyesi olarak görev yaptı. 1999-2004 döneminde ise Demokratik Sol Parti’den seçilerek Yıldırım Belediye Başkanlığı yaptı.

O süreçte…

Recep Altepe belediye meclis üyesiydi. 10 yıl aynı mecliste birlikte çalıştılar.

Altunöz, kent gündemine ait konularda elektronik posta göndererek düşüncelerini aktarıyor, bilgilerini paylaşıyor.

Dün de…

Acemler’de yolun genişletilmesi ve Orhaneli Kavşağı’na köprü yapılacağını duyuran yazımız üzerine “heyecanlandığını” anlatan posta gönderdi.

Aktardıklarımızdan, “yönetim dönemlerinde kente bakışlarının ne kadar doğru olduğu” sonucunu çıkardığını vurguladıktan sonra şunu anımsatıyor:

“Görevim bittikten sonra Olay Televizyonu’nda Sayın İsmail Kemankaş’ın programına konuk olarak çıktığımda, bat-çıkların en fazla 10 yıl sonra toprakla doldurulup köprülü kavşak yapılmak zorunda kalınacağını, çünkü trafiğin böyle rahatlatılabileceğini söyledim.”

Düşüncesi çok net:

“Daha 10 yıla varmadan bu kararı alanları ayakta alkışlıyorum.”

Şunu da anımsatıyor:

“Sayın Recep Altepe seçimden önce ofisime ziyarete gelip desteğimi istediğinde de bat-çıkları konuşmuş ve bunlar kesintisiz köprülü kavşağa dönüşmeden Bursa trafiğinin çözülemeyeceğini söylemiştim.”

Şöyle devam ediyor:

“Sayın Başkan’ı yürekten kutluyorum. Hangi partide olduğunuz değil, hangi vizyon ve misyona sahip olduğunuz önemli. Onun için, doğruları alkışlayıp yöneticileri yüreklendirmek gerekiyor.”

Muhalefete de sesleniyor:

“Muhalefette olanlar sadece eleştiri yapmamalı, doğru olanı da alkışlamalı.”

Evrensel Türkçe için Tömer’den UTS adımı

Ankara Üniversitesi’ne bağlı olarak “Türklere yabancı dil, yabancılara Türkçe öğretmek” amacıyla kurulan Tömer, bugünkü yapısıyla dil eğitiminde çok önemli bir misyon üstlendi.

Nitekim…

8 ilde 11 şubesi bulunan Tömer’in yıllık toplam öğrenci sayısı ortalama 50 bin kişi. Merkezde, yani Ankara’da öğretilen yabancı dil sayısı 20’nin üzerinde

Bursa Şubesi’nde, yabancılara Türkçe’nin yanında İngilizce, Almanca, Rusça ve Fransızca olmak üzere 4 dil öğretiliyor. Bursa’daki öğrenci sayısı ise yılda ortalama 8 bin 500’ü buluyor.

Hatta…

Ekim ayı içinde, Rusça çeviriler konusunda uzman olan Ataol Behramoğlu’nun katılımıyla Bursa’da konferans planlanıyor.

25. kuruluş yılını kutlayan Tömer, bu özel dönemde Türkçe’yi evrensel diller arasına sokacak önemli bir hamle yaptı.

Bu da…

İngilizce eğitimine yönelik toefl sınavının karşıtı olarak Uzaktan Türkçe Sınavı’nın kısaltılmışı olan UTS uyguladı.

UTS’nin ilk uygulamaları internet üzerinden yapıldı ve başarı da elde edildi.

İşte…

Evrensel Türkçe için UTS ile adım atan Tömer, 1932 yılında Atatürk’ün emriyle ilk Türk Dil Kurultayı’nın toplanmasının yıldönümü olan ve Dil Bayramı olarak kutlanan bugüne yönelik bir etkinlik daha hazırladı.

Bu amaçla…

Uluyol’daki Tömer merkezinde, “Türkçe’nin doğru kullanımında biz ne yapıyoruz?” konulu basın toplantısı düzenlenecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 26-9-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*