Denkleştirme ödeneği belediyeleri denkleştirmedi

Denkleştirme ödeneği belediyeleri denkleştirmedi Belediyelere sosyal alanlar için bütçeden “denkleştirme ödeneği” adıyla pay veriliyor. 5 bin nüfusun altı ve üstüne farklı rakam belirlenince, belediyeler denkleşmediği gibi Bursa`da 20 belediye zora girdi…

Belediyelerin görevleri arasında, yeşil alanlar ve spor sahaları gibi sosyal donatı alanları oluşturmak da var.

Ancak…

Belediye gelirleriyle bunları yapabilmek kolay değil.

O nedenle…

İl Özel İdareleriyle belediyelere genel bütçeden pay verilmesini düzenleyen 5779 sayılı yasanın altıncı maddesinde “denkleştirme ödeneği” öngörülmüş.

Bu ödenek…

Kesinleşmiş en son genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının binde biri olarak alınmış ve Maliye Bakanlığı bütçesine “belediyelere eşit şekilde ödenmek üzere” konmuş.

Gelin görün ki…

Bu ödenek belediyeler arası haksızlığa yol açıyor.

Çünkü…

Nüfusu 5 bine kadar olan belediyeler kişi başına 15-16 lira ödenek alırken, nüfusu 5 binin üstünde olan belediyelerde bu pay 54 liraya ulaşıyor.

Bu fark…

Büyük belediyelerin daha fazla “daha fazla yatkırım için daha çok ödeneği ihtiyaç duyduğu” mantığından kaynaklanıyor.

Gelin görün ki…

Belediye hizmetlerinin denkleştirilmesi için verilen bu ödenek, belediyeler arasındaki uçurumun daha da büyümesine yol açıyor.

Bursa’da, 20 kadar belde ve ilçe belediyesi bu mağduriyeti yaşıyor.

İşte…

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kemal Demirel, geçen hafta İnegöl Kurşunlu Belediyesi’ne yaptığı ziyarette tespit ettiği denkleştirme adaletsizliğini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cevaplaması isteğiyle verdiği soru önergesinde Demirel, nüfusu 5 binin altındaki belediyelerin daha fazla pay almaları ve haksızlığın giderilerek aradaki uçurumun kapatılması için yasanın gözden geçirilmesini de istedi.

AK Parti kurultayında MKYK kulisi başladı… Kimler nasıl ve neden tezvirat yapıyor, hedefte kim var?

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin üçüncü büyük olağan kongresi 3 Ekim 2009 Cumartesi günü Ankara’da, Yenimahalle semtinde bulunan Aski Spor Salonu’nda yapılacak.

Büyük kongrede…

Yayınlanan gündemin 14. maddesinin (B) fıkrasının (b) bendine göre 50 asıl ve 25 yedek üyeden oluşan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu seçimi, aynı zamanda büyük kongrenin teşkilatları en fazla ilgilendiren bölümü.

Çünkü…

Genel Başkan seçimi için Recep Tayyip Erdoğan’ın her hangi bir alternatifi ve rakibi yok.

O bakımdan…

Teşkilatlar da, parti yönetimini belirleyecek seçim maddesine odaklanıyorlar.

Gerçi…

Merkez Disiplin Kurulu ve Hakem Heyeti gibi kurulların da seçimleri söz konusu ama, yönetime üye sokmak ve bu uğurda kulis yapmak teşkilatlar adına her partide olduğu gibi AK Parti’de de kurultay öncesi en önemli teşkilat hareketi.

O gün…

Delegeler MKYK’yı seçecekler, daha sonra MKYK toplanıp kendi içinden başka partilerde Başkanlık Divanı adı va verilen Merkez Yürütme Kurulu’nu belirleyecek.

Bugün için…

AK Parti’nin MKYK’sında Bursa’dan Milletvekili Altan Karapaşaoğlu görev yapıyor. Üstelik Karapaşaoğlu, kurucusu olduğu partide ilk günden beri bu görevde.

İlk Kurucular Kurulu toplantısında Karapaşaoğlu’nun yanı sıra Bursa’dan Ertuğrul Yalçınbayır ve İsmail Tatlıoğlu da MKYK üyeliğine seçilmişler, hatta Yalçınbayır partinin ilk Genel Sekreteri olarak görev yapmıştı.

••••••••••

Önümüzde yeni bir kurultay var.

Üstelik…

Henüz gazetelerde yazılmaya başlanmamakla birlikte, yeni kurultaya 17 gün gibi çok kısa bir süre kalmış durumda.

Bugüne kadarki kurultaylarda Başbakan Erdoğan listesine Karapaşaoğlu’nu yazar, Bursa da desteklerdi.

Fakat…

Bugünkü kulislere baktığımızda, Bursa’dan MKYK üyeliği için bazı kulis çalışmaları başladığını görüyoruz.

İşin ilginç yanı…

Bu kulis çalışmalarını yürütenlerin öncelikli hedeflerinin Devlet Bakanı Faruk Çelik olduğu gözleniyor.

Son dönemde…

Çelik’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevinden Devlet Bakanlığı’na geçişini “siyaseten gerileme ve güç kaybı” kabul edenler, hatta Çelik’in adının çizildiği yorumlarını yapanlar siyaseten kendi üstünlüklerini sağlamak için kurultayda MKYK’yı hedeflemiş durumdalar.

Hedefe ulaşmayı…

Yani, kendi aralarından bir ismi MKYK’ya sokmayı, “‘Faruk Çelik’e karşılık siyasi üstünlük” görüyorlar.

Daha açık söylemek gerekirse, MKYK’ya kendi çevrelerinden birinin girmesiyle, Faruk Çelik’in Bursa’daki siyasi üstünluğunun sona ereceğine, kendilerinin karar verici olacağına inanıyorlar.

İlginç olan şu:

Parti içinde oluştuğu, fakat parti dışındaki kimi tartışma ortamlarında yeşerdiği anlaşılan bu grupta yer alan kimi isimler idealleri ugruna “tezvirat” yapmaktan çekinmiyorlar.

Bu yolla…

Kamuoyunda yanlış kanaat oluşmasını sağlayacak kimi hedef saptırmalarına başvuruyorlar.

Bir yandan da…

Yeni dönemde Çelik’in siyasi üstünlüğünü kırması için kendi önerdiklerini gündem maddesi haline getiriyorlar.

Bu satırları okuyanların “Kim?” diye sorduklarını duyar gibi oluyoruz.

Son dönemdeki yazılı ya da elektronik Bursa medyasını izleyenler, “hakkında tezvirat yapılarak yıpratılanları” da, “lanse edilenleri” de rahatlıkla görebilirler.

Bu noktada…

Akla gelen soru da şu: Altan Karapaşaoğlu ne olacak?

Fakat…

Son il kongresinde paralel çalışılsa bile Karapaşaoğlu’nun yerini hedeflediklerini söylemeye bilmiyoruz gerek kaldı mı?

Süleyman Soylu ekibi topluyor

Demokrat Parti ile Anavatan Partisi’nin birleşme kurultayı 31 Ekim’de. Bu birleşmenin merkez siyasetine hareket getirmesi bekleniyor.

Birleşmenin yol haritası hazırlanırken, kurultay kulisleri de başladı.

Örneğin…

Süleyman Soylu döneminde DP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Kurultay Delegesi Burak Edin’in gönderdiği elektronik postada ilginç bir bilgi yer alıyor.

Buna göre…

Kurultay öncesinde, “tutum belirlemek ve yol arkadaşlarıyla hasret gidermek” amacıyla Soylu bu akşam İstanbul’da geniş katılımlı iftar veriyor.

Bursa’dan da delegelerin katılacağı programa göre saat 10.00’da Adnan Menderes’in anıt mezarında anmaya katılacak olan ekip, 14.00’te Süleyman Soylu’yu Mecidiyeköy’deki ofisinde ziyaret edecek. Akşam da Zeytinburnu Sur Restoran’da iftar var.

Kent Konseyi’nde ilginç mücadele

Yerel yönetimlerde 90’lı yıllardan itibaren, sosyal projelere odaklı Yerel Gündem 21 öne çıktı.

Süreç olarak bu uygulamanın artık sonuna gelindi.

Yerine de…

Kentin kentliyle birlikte yönetilmesini hedefleyen

Kent Konseyi geldi.

Geçtiğimiz günlerde…

Osmangazi Kent Konseyi’nin de seçimi oldu. Başkanlığını Zeki Eker’in, Genel Sekreterliğini Mehmet Vural’ın üstlendiği ve Ankara Yolu üzerindeki Elmasbahçeler Kültür Merkezi’nde çalışmalarını yürüten Osmangazi Kent Konseyi’nin yönetimi için 31 kişi aday oldu. Yapılan seçim sonucu ise 9 kişilik yönetim, kongreye Konsey Başkanı tarafından önerilen şekilde oluştu.

Fakat…

Seçime katılan Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi temsilcileri, seçim şekline itiraz ettiler.

Dün…

Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Zeki Eker ile Genel Sekreter Mehmet Vural ziyaretimize geldiler. Sohbette söz, seçime itirazdan açılınca çok özel bir bilgi verdiler:

“Konsey toplantısına Saadet Partili arkadaşlar 60 civarında üyelik teklifi verdiler. Fakat verdikleri isimlerin büyük bölümü Yıldırım’daki cami dernekleriydi. Osmangazi ile ilgileri olmadıkları için kabul etmedik.”

Dahası…

Aynı kişinin 4-5 dernekten adının önerildiğini de eklediler.

Doğrusu…

Kenti kentliyle yönetmek için oluşturulan bir mekanizmada etkin olmak adına böyle bir yarışın yaşanması bize çok şaşırtıcı geldi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 17-9-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*