Merkez birleşme çatıda şekilleniyor, yerel belirsiz DP ve Anavatan birleşmesi ne zaman?

Merkez birleşme çatıda şekilleniyor, yerel belirsiz DP ve Anavatan birleşmesi ne zaman? DP GİK`te ne konuşuldu? İki parti ne zaman kurultay yapacak? GİK yapısı nasıl olacak? Teşkilatlar nasıl oluşacak, karar nasıl verilecek? DP GİK Üyesi Ekici anlatıyor…

Anavatan Partisi’nin il başkanları toplantısında birleşme kararı alması, ardından da ilçe kongrelerinden başlayarak kurultay takvimi açıklamasından sonra bir adım da Demokrat Parti’den geldi.

İzmir’de toplanan DP Genel İdare Kurulu, 65 ile 75 gün arasında kurultay kararı aldı.

Bu süreç…

Anavatan kurultayıyla örtüşüyor. İki parti peş peşe iki gün kurultay yapıp birleşebilirler.

Dün…

DP’nin Bursalı tek GİK Üyesi Mümin Ekici’ye birleşme sonrası yapısını sorduk.

“Kurultay kararını aldık ama, yapı hiç konuşulmadı” dedi.

Bu noktada…

Yerel kadroların nasıl oluşacağını öğrenmek istedik. “Daha GİK yapısı görüşülmedi, birleşme sonrası kaç kişiden oluşacağı bile belli değil” dedi ve ekledi:

“Önce üstyapı şekillenecek, sonra sıra teşkilatlara gelecek.”

Peki…

İl ve ilçe yönetimleri “iki partiden yarı yarıya temsil” şeklinde mi olacak?

Şu cevabı verdi:

“Tek bir parti olacağına göre, yönetimler de tek partinin kadroları olarak şekillenir. O oradan bu şuradan diye bir ayrım olmaz.”

Şunun altını çizdi:

“Unutmamak gerekir ki, iki partinin de seçilmiş il başkanları, ilçe başkanları var.”

Merak ettik…

DP GİK’inde Mümin Ekici görev yaparken, Anavatan MKYK’sında da Orhan Efe yer alıyor. Acaba yönetimi birlikte mi şekillendirecekler?

İşte cevabı:

“Orhan Efe sevdiğim bir arkadaşım. Henüz oturup konuşamadık. Ama ben her şeyin seçimle olmasından yanayım.”

Yani…

“Yani, demokrasi tam işlemeli. Seçimle gelen seçimle gitmeli. Yeni oluşumun yapısı da seçimle ortaya çıkmalı. Her şey demokrasinin kurallarına uygun olmalı.”

Saadet Yıldırım’dan Altepe’ye Bursaray için önce kutlama sonra eleştiri, ardından da bir öneri geldi

Pazartesi günü bu sütunlarda, Büyükşehir Belediyesi yönetiminin geçen dönem ihale edilen Bursaray C Etabı’nda akılcı bir yöntemle tasarruf sağladığını, bununla da Organize Sanayi Bölgesi’nden Emek’e uzatılması kararı aldığını duyurken bir de “Ben olsaydım…” diye kendi kendimize fikir yürüttük.

Bunun sonucunda da…

Bursaray’ın Emek’e uzatılması halinde, bölgedeki bazı tartışmalı yapılarla ilgili spekülasyonlar yaşanabileceğini belirtip, “Keşke Arabayatağı’ndan Kestel’e uzatılsaydı” diye gönlümüzden geçeni yazdık.

Gerçi…

Başkan Recep Altepe iki gün önce Olay’ı ziyaretteki sohbetinde “Tasarrufla sağlanan artış yalnızca Bursaray’ı Organize Sanayi’den Emek’e götürebiliyordu” diyerek gönlümüzden geçene şöyle bir değinip cevap verdi ama, pazartesi gününden beri de elektronik posta kutumuza vatandaş isteği geliyor.

Gördüğümüz şu:

Kentin doğusundaki ulaşım sanılandan fazla kişiyi ilgilendiriyor ve bu yönde çok ciddi bir beklenti var.

Dahası…

Kent sorunlarına büyük bir ciddiyetle eğilen, halkın istek ve beklentilerini takip yöntemlerindeki farklılıklarıyla bilinen Saadet Partisi Yıldırım İlçe Başkanı Ali Mollasalih bu konuyu açık bir çağrıya dönüştürdü.

••••••••••

Başlangıçta…

Mollasalih’in, tavrını açıkça belli eden şu mesajını çok önemli bulduk:

“Biz, Yıldırım’ın yararına olan hizmetleri destekleyip ilçemizin zararına sonuçlanacak faaliyetlerin karşısında duracağız.”

Ardından…

Bursaray’la ilgili gelişmeleri tanımlıyor:

“Büyükşehir Belediyesi Bursaray C Etabı’nda akılcı bir yöntemle 2 bin 300 metre tasarruf sağladı. Müteahhit de, sağlanan bu tasarrufla Bursaray’ın hatlarından birini uzatmayı kabul etti.”

Sonra da bir hakkın teslimini yapıyor:

“Büyükşehir Belediyesi zarara uğratılmadan akılcı bir çözüm yolu bulundu. Bu açıdan Başkan Recep Altepe ve ekibini tebrik ediyoruz.”

Kutlamayı, önemli bir öneri izliyor:

“Büyükşehir sağlanan tasarrufla Bursaray hattını Organize Sanayi’den Emek’e uzatmaya karar verdi ama, uzatılacak hat Yıldırım hattı olmalıydı ve Bursaray Kestel’e kadar uzatılmalıydı.”

Gerekçelerini de sıralıyor:

Bir…

“Yıldırım hattında son istasyon Arabayatağı. Oysa buradan Kestel’e kadar olan bölge Yıldırım’ın nüfus yoğunluğu en fazla olan bölgesi.”

İki…

“Arabayatağı’nın ötesinde Yiğitler ve Kestel’de toplu konut alanları var.”

Üç…

“Raylı sistemin Kestel’e uzatılması halinde bu hizmetten Yıldırım, Gürsu ve Kestel ilçelerimiz yararlanacaklar.”

Dört…

“Bu bölge halkının gelir düzeyiyle otobüs ve minibüs fiyatlarının yüksekliği göz önüne alındığında Bursaray hattının uzatılmasının gereği ve önemi daha iyi anlaşılır.”

Beş…

“Bursaray’ın bugünkü hattının Otosansit ile Kestel ve Gürsu sanayi bölgelerine ulaşımda da bir katkısı yok. Uzatılırsa buraları da yararlanacak.”

Sonuç olarak da…

“Bursaray’ın Kestel’e uzatılması sadece buradaki üç ilçenin değil, Ankara Yolu girişi olması nedeniyle Bursa için de çok önemlidir” diyor.

Şunu da ekliyor:

“Biz Bursaray’ın Emek’e uzatılmasına karşı çıkmıyoruz. Hatta, Mudanya’ya bile gitmeli. Ama tasarrufla bir imkan doğmuşsa, bunun önceliği Kestel olmalı.”

Eş durumundan Almanya’nın yolu

Almanya’daki gurbetçilerimiz yıllarca Türkiye’den evlendiler ve eşlerini eniyle sorunsuz olarak götürebildiler.

Ancak…

Alman hükümeti iki yıl önce sınırlama getirdi ve evlenip Almanya’ya yerleşeceklerde Almanca bilmeleri koşulunu aradı.

Üstelik…

Almanca okuma-anlama, dinleme-anlama, konuşma ve yazma gibi dört ana ketagoriden oluşan ciddi bir sınav başladı.

Sınavda başarılı olmanın yolu kendini anlatabilecek ve günlük yaşamı sürdürebilecek kadar Almanca öğrenmeten geçiyordu.

Sınav sonucu olarak da yalnızca Goethe Enstitüsü tarafından verilen dil sertifakasını kabul ediyordu. Bu da hem maliyeti arttırıyor, hem çeşitli zorluklara yol açıyordu.

Çünkü…

Bu sertifikayı verebilen dil kursları İstanbul’daydı.

Gerçi…

Süreç yine kritik ve engellerle dolu ama, dil sertifikası veren kuruluş ölçüsünde önemli bir adım atıldı ve TELC tarafından verilen sertifakalar da Alman Konsoloslukları’nda kabul edilmeye başladı.

İşte…

O TELC sertifakasını vermeye yetkili Türkiye’de bugün için yalnızca bir dil kursu var: Globus.

Bir Bursa firması olan ve Bursa kamuoyunun yakından tanıdığı Zülfikar Yüksel’in sahibi olduğu, Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki Globus’ta Almanca öğrenip sınavda da başarılı olanlar, rahatça Almanya’ya gidebilecekler.

Üstelik…

Yetki belgesi olduğu için Globus sınavında temsilci bulunmayacak.

Atık yakma için özel adres

Mustafakemalpaşa’dan başlayıp Yenişehir’e sıçrayan bir atık yakma tesisi sorunu var.

Kimyasal atıkların yakılabileceği tesisin, tarım alanları ve yerleşim merkezlerine yakın olması kaygıları ve tepkileri arttırıyor.

Gerçi…

Günümüzdeki modern tesislerde güvenlik sorunu olmayacağına inananlardanız ama, tarım alanı ısrarını hatalı buluyoruz. İnsandan uzak, tarım yapılamayan yerler bulunabilir.

Gelişmeleri izleyen teknik adam bir dostumuzdan atık yakma tesisiyle ilgili farklı bir yaklaşım geldi:

“Kocaeli’nin Dilovası bölgesi coğrafi olarak çanak şeklinde olduğu için, kimyasal tesis planlamalarına uygun yer olarak ilan edilmişti. Çünkü bir zarar olsa bile, çanak içinde kalır.”

Öneri şu:

“Yenişehir’de ısrar yerine, firma zaten tahsisli olan Dilovası’nda bu tesisi pekala yapabilir.”

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 08-08-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*