CHP, içe dönük siyasette çok daha sert ve katı davranıyor Partilerde yol ayrımı…

CHP, içe dönük siyasette çok daha sert ve katı davranıyor Partilerde yol ayrımı… CHP’de Baykal karşıtı kalmayınca ekip içi mücadele sertleşti. Baykal için tasfiye yapanlar şimdi tasfiye ediliyor.

Görünen şu: Osmangazi’nin eski ilçe başkanları Ahmet Memişoğulları ile Sabit Şerbetçioğlu’nun hangi nedenle olursa olsun disipline verilmesi tepki topladı.

Dahası…

Hafta içinde eski il ve ilçe başkanlarıyla eski milletvekillerinden oluşan bir grubun bu konuda açıklama yapacağı konuşuluyor.

Buna karşın…

Yönetimin doğru karar verdiğini savunanlar, partinin zor duruma düşürüldüğüne inanıyorlar.

Böyle bir ortamda CHP’nin son 5 yılını düşündük.

Yakın zamana kadar Baykal yanlıları ile karşıtları mücadelesi vardı ve açık ara Baykal yanlıları kazandı. Baykal’a karşı olduğu düşünülen kim varsa ya ihraç edildi, ya da partiden uzak tutuldu.

Sonra…

Baykal’a tam bağlı olanlar ile daha az sevgi taşıdığı düşünülenler arasında yeni bir iç mücadele doğdu. Baykal’ı daha az sevdiğine inanılanlar o mücadeleyi kaybetti.

Bugün, Genel Merkez’in de isteğiyle disipline verilenlerle verenler arasında hiçbir fark yok. Dahası, düne kadar Baykal için tasfiye yapanlar bugün tasfiyeyle karşı karşıya.

22 Temmuz 2007 seçimleri öncesi yaşanan yol ayrımı bugünkü içe dönük sert ve katı mücadeleyi getirdi.

Dün…

CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel’e şunu söyledik:

“Disipline verenlerle verilenler senin ekibindi. Bu kadroyu sen kurdun. Bir araya getirmek gene sana düşer.”

O da şunu söyledi:

“Çok şaşkın ve üzgünüm. Yerel seçim öncesi Genel Başkan’la konuştum ve arkadaşların istifa etmesini sağlayarak disipline verilmelerini önledim. Şimdi ne oldu anlayabilmiş değilim.”

Okur SP’li oluyor, Barışıcı yola çıktı

Siyasette bazı kişiler vardır, partileriyle özdeşleşirler. O isimler partiyle; parti de o isimlerle bütünleşir.

Ahmet Okur bu isimlerden biri. Adalet Partisi Gençlik Kolları Genel Başkanlığı yaptı, Doğru Yol Partisi’nin kuruluşundan itibaren her aşamasında çalıştı.

Seçim dönemlerinin en ateşli konuşmacısı olarak her yerde partisini anlattı. Bizim gözlemlerimize göre, hep çalışmasına karşın Okur’a hep fedakârlık yapmak düştü.

Neler oldu, neden oldu bilemiyoruz ama, Ahmet Okur’un yol ayrımına geldiğini, Saadet Partisi’nden teklif aldığını iki hafta önce bu sütunlarda aktardık.

Ve…

Ahmet Okur cuma günü Demokrat Parti’den istifa etti. Bugün de Saadet Partisi İstanbul İl kongresinde, Genel Başkan Numan Kurtulmuş tarafından Saadet’e geçişi açıklanacak.

Bir yanda bunlar olurken, Demokrat Parti Bursa kadrolarında da dün hareket vardı.

Daha doğrusu…

DP GİK Üyesi Mümin Ekici ve İl Başkanı Füsun Yaşar dün sabah İstanbul İl Başkanlığı’nın açılışı için giderken feribotta bir başka DP’li grup ile karşılaştılar.

Ayhan Barışıcı, İdris Sevinç, Celal Gül ve bazı partililer de, açılış sonrası yapılacak Genel İdare Kurulu toplantısında Bursa İl Başkanlığı görevinin Ayhan Barışıcı’ya verileceği beklentisindeydiler.

Toplantıda görüşülmedi ama. Barışıcı ile görüşen Cindoruk, il başkanlığı için “Hayırlı olsun” dedi.

Temsilciler Meclisi yasama direktörleriyle çok özel İstanbul buluşması

Yakın tarihimizde, Türkiye-Amerika ilişkilerinin her dönem önem taşıdığını görüyoruz. Fakat yaşamakta olduğumuz süreçte bu ilişkiler her zamankinden biraz daha önem taşıyor.

Bir kere…

Coğrafyamız Amerika’nın özel ilgi alanı haline geldi. Bu ilgi Irak işgali ile çok farklı bir boyuta ulaştı. Amerika’nın gözünde şimdi İran var. Ama Rusya’yı gözden uzak tutmuyor.

Çünkü…

Türkiye’nin güneyinde petrol, kuzeyinde ise doğalgaz kaynakları var.

O nedenle…

İki enerji kaynağının tam ortasındaki Türkiye aynı zamanda dünya enerji dengesi bakımından da önem taşıyor. Bu da Türkiye’ye ilgi ve âlâkayı arttırıyor.

Bununla birlikte…

Irak’tan çekilirken arkasında güvenli bir bölge bırakmak istiyor. Bu da daha çok İsrail’in yaşam alanı ile ilgili.

Bu noktadan bakıldığında…

Amerika’nın Irak’tan çekilme süreci, bölgenin etnik yapısını ilgilendiren gelişmeler nedeniyle Türkiye açısından da önem taşıyor.

Nitekim…

Türk hükümeti şu sıralar Kürt açılımı adıyla etnik çözüme yönelik proje geliştiriyor.

Bununla birlikte…

Amerika ve Avrupa Birliği’nin destekledikleri, Azeri doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak Nabucco doğalgaz hattının yanında, Türkiye’nin Rusya ile yeni bir hat için imza atması da bölgeyi izleyen ve hesabı olan ülkeler açısından özel bir durum oluşturdu.

Merak edilen şu: Türkiye ne yapmak istiyor?

••••••••••

İşte…

Böyle bir süreçte Amerika’dan gelen bir heyetin İstanbul temaslarının bir bölümüne tanıklık ettik.

Aslında…

Amerika’dan Türkiye’ye sürekli heyetler gelip gidiyor. Çünkü iki ülke ilişkileri tek konuya odaklı değil. Ticaretten eğitime, diplomasiden araştırmaya kadar yaşamın her alanı ve her konuyu içeriyor.

Ancak…

Bu heyetin farklılığı, heyettekilerin görevlerinden kaynaklanıyor.

Heyette…

Amerika Temsilciler Meclisi California Temsilcisi Tom Mc Clintoc’un yasama direktörü Kristan Glen, Arkansas Temsilcisi Vic Snyder’in yasama direktörü Katheryn Hargis, New York Temsilcisi Joe Crowley’ın yasama direktörü Gregg Sheiwitz, Milli Güvenlik Komitesi Alt Komite Personel Direktörü ve Danışmanı David Andrew Olson, South Carolina Senatörü Lindsey Graham’ın yasama direktörü Jennifer Olson, Connecticut Senatörü Joseph Lieberman’ın yasama direktörü Todd Stein diplomat grubunu oluşturuyordu.

Kısa adıyla ATC olarak bilinen Amerikan Türk Konseyi Genel Müdürü Drew Goodbread, yetkili müdürü Canan Büyükünsal, Genel Müdür Yardımcısı Yelda Güven ile yönetim müdürleri Cengiz İsrafil ve Xenia Razinski de yer alıyordu.

Ayrıca…

İki ülke ilişkilerinde uzman bazı Amerikalı akademisyenler de çalışmalara katıldı.

Temasları medyaya yansımayan heyet iki gün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kaldı ve başta Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat olmak üzere temaslarda bulundu. Daha sonra iki gün Ankara’da, Enerji Bakanlığı başta çeşitli bakanlıklarda görüşmeler yapıldı.

Heyetin temaslarının İstanbul ayağında cuma günü de Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampusu’nda öğle yemeğindeki toplantıda buluşuldu.

Biz de…

45 davetliden biri olarak cuma günü Amerika’da Temsilciler Meclisi ve Senato’ya yön veren ekibi dinledik. Toplantının konukları arasında Türkiye’nin tanınmış işadamları, emekli büyükelçiler, öğretim üyeleri, bazı yaygın gazetelerin dış politika yazarları ve mükemmel Türkçe konuşmasıyla dikkat çeken İsrail’in yeni İstanbul Başkonsolosu Moshe Kamhi ile Amerikalı bazı uzmanlar da vardı.

Hükümet ve Liderlik Okulu Başkanı Burak Küntay’ın organize ettiği, Bahçeşehir Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel’in evsahipliğindeki yemekte, heyet başkanı Jennifer Olson konuşmasında geniş bir persfektif çizdi. Heyetlerin gelmesini ise “Amerika’nın Türkiye’yi daha iyi anlayabilmesi için önemli olduğunu” söyledi.

Biz de…

Bölgemizle ilgili Amerikan bakışına yönelik iki küçük röportaj yaptık. Onları da daha sonra aktaracağız.Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 16-08-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*