Bursa’nın demiryolu hattı Ankara’nın umurunda değil

Bursa’nın demiryolu hattı Ankara’nın umurunda değil Körfez Köprüsü’nden demiryolu hatlarının kaldırılmasını ve Bursa demiryolunun akıbetini CHP Milletvekili Demirel önergeyle Meclis gündemine taşıdı. Ama Ulaştırma Bakanı Yıldırım öyle bir cevap verdi ki…

Hepimizin gözünü İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin açtı. Daha farklı söylemek gerekirse, Bursa’nın nasıl devre dışı bırakıldığını, yapılan düzenlemeyi fark eden Şahin gözler önüne serdi.

O düzenleme…

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu kapsamında İzmit Körfezi’ni geçmek için yapılacak köprüden demiryolu hatlarının kaldırılmasıydı.

Yap-işlet-devret yöntemiyle planlanan köprünün ihalesinde demiryolu hatları, maliyet arttırıcı bulunduğu için müteahhitlerin isteğiyle projeden çıkarılmıştı.

Oysa…

Bu hatların köprüde yer alması halinde hem Ankara-İstanbul arasındaki hızlı tren İnegöl-Yenişehir güzergahından geçebilecek, hem planlanan İstanbul-İzmir hızlı treni güzergahına Bursa girecek, hem de ileride İstanbul-Antalya hızlı treni projelendirildiğinde, Bursa yine merkez konumuna gelecekti.

İMO Başkanı Necati Şahin işte bu değişikliği fark etti, biz onun feryadını bu sütunlara taşıdık, Bursa kamuoyu da sahiplendi.

Bu noktada…

Yıllardır Bursa’ya demiryolu gelmesi için büyük mücadeleler veren, Türkiye’nin her yerine gidip açıklamalar yapan, hatta Bilecik-Bursa arası yürüyüş eylemi bile gerçekleştiren Kemal Demirel konunun her zamanki gibi siyasi takibini üstlendi.

Zaten kendini Bursa’nın demiryoluna adamış siyasetçi olarak, soru önergesiyle bu konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Mayıs ayında TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın cevaplandırması isteğiyle önemli sorular yöneltti.

Örneğin…

“Köprüden demiryolu hattının çıkarılmasıyla İstanbul-İzmir hızlı treni imkansız hale gelmeyecek mi?” diye sordu.

Yine…

Demiryolunun gözardı edilip karayoluna önem verilmesiyle trafik ve ulaşım sıkıntılarının artmasına karşın ne gibi planlar yapıldığını öğrenmek istedi.

Önemli teknik tespitlerin ardından da şunu sordu:

“Hızlı tren hattının ileriye yönelik yapılaşmasının engellenmesi ve başta Bursa olmak üzere, bölge halkının mağduriyetinin giderilmesi açısından acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?”

İşte…

Bu kritik konu ve kritik sorulara Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan cevap geldi.

Ancak…

Gelen cevap, projeyle ilgili umut vermek yerine, Ankara’nın umursamaz tavrını sergiliyor.

Cevapta…

Körfez köprüsünden demiryolu hatlarının yüksek maliyet nedeniyle çıkarıldığı kaydedildikten sonra aynen şu ifade yer alıyor:

“Bandırma-İzmir ve Bandırma-Bursa-Osmaneli; Bursa-İnönü demiryolu hatlarının proje çalışmaları, hatların inşaası halinde İzmir-Bursa-Osmaneli-İstanbul güzergahını takip ederek İzmir-İstanbul arasında yüksek standartlı bir demiryolu hattı oluşacaktır.”

Şöyle bir cümle de var:

“Körfez geçişinde demiryolu hattının yer alması durumuna göre Ankara-Bursa-İstanbul bağlantısı, Bursa-Osmaneli bağlantı hattı ile sağlanabilecektir.”

Sonra da…

Ankara-İstanbul hızlı treninin Eskişehir-İstanbul arasında kalan etabı için köprü ve tünel çalışmalarına başlandığı bilgisi veriliyor.

Yani…

İş işten geçmiş, Sakarya bağlantılı güzergahta hattın yapımına başlanmış.

Peki Bursa’nın demiryolu ne olacak?

Yukarıdaki ifadeye bakılacak olursa, insanın aklına “Ölme eşeğim ölme…” diye başlayan halk tekerlemesi geliyor.

Çünkü…

Bursa demiryolu, Ankara’nın pek umurunda değil.

Türk sineması Bursa’dan gencecik bir senarist kazandı: Aslı Zengin’in ilk senaryosunda ünlü isimler buluştu

Gazetelerde son günlerde çok sayıda yeni sinema ve dizi film projelerine yönelik haberler yer alıyor.

Yeni sezona yönelik hazırlıklar arasında, Bursa’da çekimine başlanan Masal adlı dizi şu sıralar Bursalılar’ın ilgisini çekiyor. Başrolünü Issız Adam filmiyle kendini kabul ettiren Cemal Hünal’ın oynadığı bu dizinin çekimleri Çeltik’tesürüyor.

Bir yandan…

Masal adlı dizinin Bursa’daki çekimlerine katılan oyuncu Cemal Hünal, bir yandan da İstanbul’a koşup, Bursalı bir genç kızın imzasını taşıyan Aşk Tadında adlı sinema filminde başrol oynuyor.

Mahzun Kırmızıgül ve Murat Tokat’un kurdukları Boyut Film bu sinema filminin yapımcılığını üstlenmiş. Bir başka ifadeyle söylemek gerekirse, gişe rekorları kıran Beyaz Melek ve Güneşi Gördüm gibi filmlerin ardından Mahzun Kırmızıgül romantik-komedi tarzında yeni bir sinema filmine bu kez yapımcı olarak yönelmiş.

Filmde…

Sedef Avcı, Cemal Hünal, Sinem Kobal, Engin Altan Düzyatan, Burcu Kara ve Gürgen Öz gibi tanınmış isimler rol alıyorlar. Ketche de filmi yönetiyor.

Filmle ilgili haberler gazetelerde “Türk işi Sex and the City” başlıklarıyla haber olarak yayınlandı.Metropol kentlerde kadın-erkekilişkilerini ele alan, komik ve duygusal yarnlarıyla dikkat çeken tatlı bir romantik-komedi olarak tanıtılıyor.

İşte…

Vizyona giriş tarihi 12 Şubat 2010 olarak duyurulan Aşk Tadında adlı bu filmin senaryosunu Bursalı bir genç kız, Aslı Zengin yazdı.

••••••••••

Aslı Zengin’i tanıyan ve yazma sevgisini bilen, hatta ilk denemelerini okuyanlardan biriyiz.

Önce Buski’de daha sonra da Faruk Baykal döneminde Nilüfer Belediyesi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yapan Emel Erkul’un iki kızından biri.

Aslı, daha küçük yaşlarda yazmaya başladı ve çok genç yaşta kitabıyla Yapı Kredi Yayınları’nın yazarları arasına girdi.

Şimdi de…

Aşk Tadında adlı sinema filmiyle kamuoyu karşısına genç bir senarist olarak çıkıyor.

Açıkça söylemek gerekirse…

Gişe rekorları kıran iki büyük filmin ardından Mahzun Kırmızıgül’ün, gencecik Aslı Zengin’in kaleminden çıkan senaryoyu filmleştirmesini önemsedik.

Nitekim…

İstanbul’dan, senaryonun çok beğenildiği ve filmin seyirci tarafından da büyük ilgi görmesinin beklendiği haberleri geliyor.

Doğrusu…

Tanıdığımız bir genç kızın iddialı bir filme senaryo yazması bizi de heyecanlandırdı.

Kaldı ki…

Aslı’nın senaryosunu yazdığı filmde, Bursa’dan ve de özellikle Olay Televizyonu’ndan tanıdığımız, kendini İstanbul’da kanıtlayan Burcu Kara da rol alıyor.

Biz Aslı’danyeni projeler de bekliyoruz.

Fazlı Taştan Silivri yollarında

Bursalılar için Fazlı Taştan adı yabancı değil. Siyasette tanınıyor, tekstilde biliniyor. Her kesim tarafından da seviliyor.

İsviçre’nin Lozan kentindeki belediye meclisi üyeliğinden sonra döndüğü Bursa’da 1994-1999 döneminde Anavatan Partisi’nden Yıldırım Belediye Meclisi Üyeliği yaptı.

Ev tekstili üretip çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç etti. Sonra da La Cravate D’Archini markasıyla kravat üretimine yöneldi ve Türkiye’nin önemli kravat üretecilerinden biri oldu.

Taştan bir süredir Bursa’da değil. Trakya’nın en büyük hastanesi olarak Silivri’de yapılan ve hissedarı olduğu Anadolu Hastanesi’nin hazırlıklarına katılıyordu.

Şimdi de, Devlet Bakanı Faruk Çelik tarafından açılışı yapılan hastanenin genel müdürü oldu.

O nedenle zamanının büyük bölümünü Silivri yollarında geçiriyor.Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 23-08-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*