Bu araştırmanın sonuçları Bursa açısından ürkütücü

Bu araştırmanın sonuçları Bursa açısından ürkütücü Şehir Plancıları Odası araştırması korkutucu: Bursa`da toplam 1.064 maden ruhsatı verilmiş. “Maden çıkaralım derken doğal yapıya zarar gelmesin” diyen Oda uyarıyor: “Bursa`nın altı kadar üstü de önemli.”

Hepimiz, her fırsatta tekrarlıyoruz: Cennet gibi bir kentte yaşıyoruz. Tepemizde Uludağ, elimizin altında Marmara Denizi var.

Çevremiz ormanlarla kaplı, dağdan inen derelerimiz ovamızda nazlı nazlı akıyor.

Tercihi sanayileşmeden yana yapsak da, bereketli topraklar nedeniyle tarım alanlarımız ülkenin gözbebeği.

Gelin görün ki…

Bu değerlerin pek farkında değiliz. Değerlere yönelen tehditleri algılayamıyor, onları ortadan kaldıracak girişimlere birkaç fedakar çıkış dışında ses vermiyoruz.

Bunları yazmamıza, Şehir Plancıları Odası’nın araştırması neden oldu. Rakamları görünce Bursa’nın doğası için resmen ürktük.

Gerçi…

Tehlikeyi zaman zaman bu sütunlardan duyurmaya karınca kararınca gayret ediyoruz ama, rakamlar faciayı ortaya koyuyor.

Tablo şu:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 3213 sayılı yasaya dayanılarak Bursa İl sınırları içinde 670 arama, 392 işletme ve 2 de ön işletme ruhsatı olmak üzere toplam 1.064 maden arama ruhsatı verilmiş.

Aslında…

Maden arama, bürokratik kılıf. Verilen ruhsatlarının büyük bölümü taşocağı.

Yani…

Ankara’da oturan bürokratlar, haritaya bakarak Bursa’nın doğasının delik deşik olması için imzalar atmışlar. Bu kadar basit.

Neresi orman, neresi tarım alanı, neresi ova, neresi sulak alan hiç bakmamışlar.

Kahrolmamak elde değil.

Şehir Plancıları Odası da raporunda “Maden çıkaralım derken doğal yapıya, su kaynaklarına geri dönülmesi imkansız zararlar verilmesin” diyor ve ekliyor:

“Bursa’nın altı kadar, üstünün de değerli olduğunu yetkililer unutmamalı.”

Mustafakemalpaşa ve Yenişehir için Akdoğan’dan çevre adına çok açık tavır: Başka yerler arayın

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Gürhan Akdoğan medyanın karşısına dosyalar ve klasörlerle çıktığında, sol tarafında Parti Meclisi Üyesi Ali Nihat Irkörücü ile İl Sekreteri Selim Lümalı vardı.

Sağ tarafında ise eski milletvekili Mehmet Küçükaşık, Mustafakemalphpaşa CHP İlçe Başkanı Gürkan Esen, il yönetim kurulu üyesi Ali Küçüksarı ve aynı zamanda Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi de olan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İlhan Demiröz oturuyordu.

İl yönetim kurulu üyelerinden Şenay Şahin de salondaydı.

Aslında…

Aynı konuda ikinci basın toplantısı yapma gereği duymuştu. İkinci kez “Yenişehir ve Mustafakemalpaşa ovaları için endişelerimiz var, bu ovalar tehlike tehditi altında” dedi.

“Türkiye’yi katı atık çöplüğü haline getirmeyin, Türkiye dünyanın atıklarını temizleyen ülke olmasın” dedi. “Yapılacak tesisler tekniğe ne kadar uygun olursa olsun, endişe taşıyoruz” diye ısrarla vurguladı. Bursa’nın ovaları ve dağının önemli olduğunu, doğudaki Yenişehir Ovası ile batıdaki Mustafakemalpaşa Ovası’nın tarımsal üretim açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

Sonra da…

“Neden bu iki ovaya atık tesisi kurulmak isteniyor?” sorusunu bir kez daha sordu.

Tercih nedenini, ulaşım kolaylığı ve tesis kurulmasından sonra çevredeki arazi değerlerinde yaşanacak artışa bağladı.

Üzerinde önemle durduğu noktalardan biri şu:

“Bu tür tesislere karşı değiliz. Olmalı. Ama ovanın ortasında değil. Daha uzak, daha kıraç, maliyeti daha yüksek yerlerde yer aranmalı.”

Şu çağrıyı yaptı:

“Yenişehir’de atık tesisi kurmak isteyen MESS’i yaklaşımcı gördüm. Çağrımı değerlendireceklerine inanıyorum. Yenişehir’i uygun görmüyoruz. Kimseye söz de vermedik, ikna edildiğimiz izlenimi de. Tavrımız net. Firmanın tercihinden vazgeçmesini istiyoruz.”

••••••••••

Ardından…

Mustafakemalpaşa’da kurulması planlanan zehirli atık tesiesiyle ilgili kimi söylentileri ve kaygıları gündeme taşıdı.

Kurşun, çinko, sülfür, civa gibi ağır metallerin dönüştürüleceği tesisi “çok tehlikeli” bulduklarını söyledi.

Yörenin kimi siyasetçilerinin medyaya yaptıkları açıklamalarda “can güvenliği ve tehdit” kaygısı yaşamalarına karşın, CHP örgütü olarak kimseden korkmadıklarını ve asla da vazgeçmeyeceklerini söyledikten sonra bir de uyarı yaptı:

“Bazı şirketleri araştırıyoruz. Kimlerin ne tür bağlantıları olduğunu tespit etmeye çalışıyoruz.”

Aynı mesajı…

Toplantıya katılan CHP Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Gürkan Esen de verdi.

Yine…

CHP’nin geçen dönem Bursa Milletvekili olan Mehmet Küçükaşık da yöredeki gelişmelere dikkat çekerken “Bursa Ovası neden seçildi?” diye sordu. İlçede yayın yapan gazetelere yansıyan bazı açıklamalardan siyasi bağlantılar izlenimi veren alıntılar yaptı ve “Bursa kimsenin çöplüğü değildir” dedi.

Dün…

Bir kez daha gördük ki, atık tesislerinin gerekliliği konusunda görüş birliği olmuşmuşsa da, bu tesislerin tarım alanları ve insandan uzak yerlere yapılmasında da tam bir mutabakat var.

Gelişmeler…

Konunun giderek genişleyeceğıini ve başka sonuçlara ulaşabileceğini de gösteriyor. O bakımdan, tesisleri kurma düşüncesinde olanların, itiraz ve uyarılara kulak vermeleri gerekiyor.

İznik’te bir efsane: Erdoğan Savaş

Heykel’deki Valilik binasına girişte, sağ köşede eskiden İl Daimi Encümeni salonu vardı.

Encümen toplantısı olmayan günler encümen üyeleri burada çalışırlardı.

30 yıl önce Erdoğan Savaş’ı ilk kez orada, Mümin Çotak ve Kahraman Atılgan ustalarımızın yanında tanıdık.

İznik Belediye Başkanı olarak valiliğe sık geliyordu. Aslında, gazeteciydi. 1960’dan 1980’e kadar İznik’te Bugün gazetesini yayınladı.

İznik’e iki önemli albüm armağan etti.

Başkanlığı 1980 ihtilaliyle kesintiye uğradı ama 1984’te yine CHP’den seçildi. 1994’te bir kez daha deneyip aday oldu ama seçilemedi

İznik’in ana caddesinde, belediyenin yakınında kırtasiye dükkanı vardı. Bursa’dan giden herkes ona mutlaka uğrardı.

Üstelik…

Cumhuriyet Halk Partisi’nden belediye başkanlığı, 15 yıl süreyle İznik İlçe Başkanlığı ve üç dönem de İl Genel Meclisi üyeliği yapmasına karşın, her partiden herkesle dosttu.

Zaten…

Onun için Bursa’dan gidenler, hangi partiden olursa olsunlar mutlaka Erdoğan Abi’ye uğrarlar, o da onlara yardımcı olurdu.

Neşeliydi. Sohbeti eğlenceliydi. Fakat lafını da esirgemezdi.

Erdoğan Savaş yalnızca İznik’te değil, Bursa siyaseti için de efsaneydi. Gerçek bir değerdi.

Vefatını dün Olay’da okuduğumuzda, yüreğimizden bir şeylerin daha koptuğunu hissettik. Allah’tan rahmet, Bursa siyasetine sabır diliyoruz.

Cindoruk ve Uzun Bursa’ya gelemiyor

Program heyecan vericiydi… Ekim ayında birleşmeleri beklenen Demokrat Parti ile Anavatan Partisi liderleri, cumartesi günü aynı araçla Bursa’ya gelip 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın ölümünün 29. Yılı nedeniyle Umurbey’deki mezarı başında yapılacak anma törenine katılacaklardı.

Üstelik…

Bu gezi, DP lideri Hüsamettin Cindoruk ile Anavatan lideri Salih Uzun’un birlikte yapacakları ilk yurt gezisiydi. Bursa’daki DP ve Anavatan teşkilatları da iki lideri karşılamaya birlikte katılacaklardı.

Fakat…

Yaşamının bir bölümünde Uludağ Üniversitesi’nde öğretim üyeliği de yapan Doğru Yol Partisi dönemi bakanlarından ve Ankara’daki Güven Hastanesi’nin kurucusu Dr. Ahmet Küçükel vefat etti.

Liderler de, cenazeye katılmak için birlikte yapacakları Bursa gezisini ertelediler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 22-08-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*