Bahçeli salonu ayağa kaldırdı: Türkiye’yi böldürmeyeceğiz

Bahçeli salonu ayağa kaldırdı: Türkiye’yi böldürmeyeceğiz MHP kongresinde Kürt açılımıyla bölücülük arasında ilişki kuran Bahçeli, sert konuşma yaptı. Devletin zirvesindeki mutabakatı sorgulayan Bahçeli’nin hedefleri arasında Erdoğan ve Cindoruk da vardı…

Milliyetçi Hareket Partisi teşkilatlarını, hatta seçmenlerini diğer partilerden ayıran bir özellik var: Disiplin.

Açıkça söylemek gerekirse…

Bir gazeteci olarak en rahat çalıştığımız siyasi organizasyonlar MHP’nin organizasyonları oluyor. Kimin nereye oturacağı belli. Kiminle muhatap olacağınız belli.

Üstelik…

Muhatap olduğunuz kişi, görevinizle ilgili her sorunu anında gideriyor. Öğrenmek istediğiniz ne varsa, anında veriyor.

Dün de öyle oldu…

Buttim’in güzel soğutulmuş salonunda çok rahat şekilde MHP İl kongresini izledik.

Öyle ki…

Başka partilerin kongrelerinde tanıdığımız herkesin peşinden “liste” diye koşarken, dün daha kongre başlamadan yönetim, disiplin ve kurultay delegeleri listeleri elimize geldi.

Dün aksayan tek şey, program saati oldu.

Bununla birlikte…

Kongre için sade bir salon hazırlayan MHP İl Başkanlığı, tüm teşkilatı çağırıp izdiham görüntüsü yerine, salonun kapasitesini fazla zorlamayan bir organizasyon tercih etmiş.

Ancak…

Siyasi parti kongrelerinde hep rastlanan bir görüntü var. Genel Başkan konuşmasını yapıp çıktıktan sonra salon boşalıveriyor. Bu görüntü dün de tekrarlandı.

Bu arada…

Kürsüde kaldığı 47 dakikada genellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuşmasında ağırlıklı olarak Kürt açılımını bölücükle eşdeğer tuttu.

Hele…

Hem teşkilatına, hem iktidara verdiği bir mesaj vardı ki, tüm salon ayağa kalkıp dakikalarca alkışladı ve tezahürat yaptı:

“Türkiye’yi böldürmeyeceğiz. Türkiye’yi böldürmeyen MHP var.”

Devletin zirvesindeki Kürt açılımı uzlaşmasını merak eden Bahçeli, Cindoruk’u “siyaset kâhyası” ilan etti

Aslında… Bir genel başkanın kürsüde 47 dakika kalması, özellikle ülke gündemine yönelik beklentilerin olduğu bir süreçte az gibi görünüyor.

Oysa…

Bahçeli kısa sayılabilecek konuşmasını tam mesaj anlamında çok iyi kullandı. Çok uzatmayarak kimseyi sıkmadı. Etkili de oldu.

Konuşmasını iki bölüme ayırdı.

İlk bölümde…

MHP’nin 1969 yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nden dönüşümünü anlattı ve 2009’un 40. yıl olmasının önemine değindi.

Bu nedenle kurultayda 2023 vizyonu anlamında yeni bir parti programı hazırladıklarını açıkladı.

İkinci bölümde ise ülke gündemini değerlendirirken, 6 yıl 8 ay 15 gündür süren Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarını eleştirdi.

İktidar ve ana muhalefetin tahteravalli siyaseti yaptıkları, gerilim stratejisine dayalı siyasi kamplaşmadan beslendikleri yolunda bilinen görüşünü tekrarladı.

Dönüp Baybakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi:

“Ekonomi bozuk, Kıbrıs elden gidiyor, Ermeni sınırı açılmak isteniyor, yandaşların yolsuzları gündeme geliyor, Başbakan hep aynı şeyi söylüyor: Bunları siyesete malzeme yapmayın. Peki Sayın Başbakan, siyasetin malzemesi ne?”

••••••••••

Sonra da…

Sözü demokratikleşme ve Kürt açılımı tartışmalarına getirdi:

“Demokratikleşme sürecine sevinenler arka planda neyi düşündüklerini açıklamalı.”

Sert yaklaşımı sürdürdü:

“Demokrasiyle demokratikleşme arasında çok ince çizgi var. Türkiye’ye kurulan tuzağı görmek zorundayız.”

Şuna işaret etti:

“Paket daha açılmadan, MHP neden görüş açıklamıyor diye televizyonlardan Türkiye’ye zehir saçanların tuzağına MHP düşmeyecek.”

Konuşmasında…

Bölücü örgütün amacının ilk adımda Bağımsız Kürt Devleti kurmak olduğunu, sonra da Suriye, Irak ve İran’dakilerle birlikte Büyük Kürt Devleti hayalinin peşinde olduğunu öne sürdü. Bunları görmek için pakete ihtiyaç olmadığını söyledi.

İzmir’deki konuşmasında “MHP görüş açıklamıyor, genel başkanı bağırıp duruyor” diyen Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk’a “Cinlik yapma” diye seslenip lakap taktı:

Siyaset kâhyası.

Daha sonra…

Başbakan Erdoğan’ın icraatı olan bölünmüş yolları başarılı bulduğunu söyleyerke, buradan şu benzetmeye geçti:

“Bölünmüş yollara evet ama, bölünmüş Türkiye’ye hayır.”

Arkasından söylediği “Türkiyeyi böldürmeyeceğiz. Türkiye’yi böldürmeyen MHP var” sözüyle tüm salon ayağa kalkıp uzun uzun alkışladı.

••••••••••

Konuşma tekniğini çok geliştiren Bahçeli dün bir ara salona “Kavga, kamplaşma, çatışma istiyor musunuz?” diye sordu. “Hayır” cevabı alınca devam etti:

“Öyleyse bunları size rağmen kimse yapamaz.”

Son bölümde Başbakan Erdoğan’a doğrudan seslendi:

“Dikkatli ol… Yolsuzlukların hesabı sorulacak. Gel terörün kökünü kazı.”

Açılımla ilgili şartını da açıkladı:

“Bölücü örgütün tüm mensupları dağdan inip, Türk adaletine teslim olsunlar, caniliklerinin hesabını versinler. Bunun haricinde hiçbir şartı Türk milleti olarak kabul etmemiz mümkün değil.”

Devletin zirvesinde Kürt açılımı ile ilgili nasıl bir mutakabat olduğunu merak eden Bahçeli sert bir çıkış daha yaptı:

“Devletin zirvesi Kürt açılımı diyerek bölünmeyi körüklüyorsa, buna da millet karşı çıkar.”

Son söz olarak Başbakan Erdoğan’a istifa çağrısı anlamında seslendi:

“Ver iradeyi, al huzuru.”

Demirören’den 3 özel teşekkür ve 17 hedef

MHP dışından gelip 29 Mart seçimlerinde Büyükşehir adayı olan Mehmet Gazioğlu ile Osmangazi adayı Basri Sönmez ve Yıldırım adayı Cüneyt Karlık’ın; karşılama sonrası MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte geldikleri kongrede dikkat çeken notlar vardı.

Örneğin…

İlk kez bir divan başkanı, mikrofonu alıp uzun uzun konuşmadı. MHP Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Didinmez böylece diğer partilere bir ders vermiş oldu.

Bahçeli dışındaki tek konuşmayı tek aday olarak kongreye giren İl Başkanı Arif Demirören yaptı. Konuşması kısa ama çarpıcıydı.

Bu noktada…

Demirören de, üç özel teşekkürüyle siyasette bir ilke imza attı.

İlk teşekkür, büyük bir olgunlukla kongrelerini yapan 17 ilçe teşkilatınaydı.

İkinci teşekkür, “üç hilal” gibi birlikte olan ve İl yönetimini hiç yalnız bırakmayan” üç milletvekiline geldi.

Üçüncü teşekkür ise özeldi:

“Seçimlerdeki olağanüstü gayretleri ve Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen projeye imza atan Kadın Kollarımıza teşekkür ediyorum.”

Ardından Bursa eleştirisi yaptı:

“Bursa cennete açılan koridor. Bin yıllık tarihi olan bu şehri biz hiç yönetemedik. Eğer yönetebilyseydik, bugünkü olumsuzlukları yaşamazdık. Cehennemin enerji santralına doğru gidişat engellenirdi.”

Sonra da hedefi açıkladı:

“2011’deki seçimde Bursa’nın 17 milletvekilinin hepsine talibiz.”

71 kişilik listeden özel ayrıntılar

MHP İl Yönetim Kurulu, başkan hariç 28 asıl ve 28 yedek üyeden oluşuyor. Ancak toplantılar, Disiplin Kurulu’nun 7 asıl ve 7 yedek üyesinin de katılımıyla yapılıyor.

Dün de…

Arif Demirören kendisi dışında 71 kişilik bir liste sundu genel kurula.

Listede toplam 31 yeni isim vardı. Yönetimin asıllarında 8, yedeklerinde 17 yeni isim yer alırken, Disiplin’in asıllarında ve yedeklerinde 3’er yeni vardı.

Ayrıca…

Yönetimde Fatma Seyfioğlu yerini korurken, yedeklerde Gülten Sürücü ve Hafize Albayrak yer aldı. Böylece toplam 3 kadın üye listeye girdi.

Yönetimin yenileri arasında asıllarda Birol Mumcu ve Cüneyt Özkan, yedeklerde ise Aybars Yılmaz dikkat çeken gençler oldu.

Hızıf Ofluoğlu, Özcan Mertyürek, Hasan Toktaş, Ali Gelişmek ve Ahmet Koç bu dönem yönetimin temel taşları olacak.Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 02-08-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*