Teşvik paketindeki Bursa vagonlarının perde arkası

Teşvik paketindeki Bursa vagonlarının perde arkası Başbakan`ın açıkladığı bölgesel ve sektörel teşvik listesinde Bursa için “Demiryolları ve tramvay lokomotifleri ile vagonları imalatı” var. Herkesi şaşırtan maddenin listeye girişinin öyküsü çok ilginç…

Herkes anımsıyor… Recep Altepe, daha Büyükşehir Belediye Başkan Adayı’yken, bir noktanın hep üzerinde durdu:

Bursaray vagonlarını Bursa’da üretmek.

Seçim sonrası da bu projenin üzerinde durmaya devam etti. 29 Nisan’da bu sütunlardan duyurduğumuz, Bursaray vagonları üreticisi Bombardier firmasıyla yapılan toplantıda bile Bursa’daki karoseri sanayiinin altyapı olabileceğini söyledi ve “birlikte vagon üretme” çağrısı yaptı. Türkiye’nin her yerindeki raylı sistem vagonlarının karşılanabileceğini söyledi.

Hatta…

30 Nisan’da Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki ekonomi zirvesine gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’e de açtı ve “Vagon üretimi için Bursa’ya teşvik” istedi.

O süreçte…

Ticaret ve Sanayi Odaları kanalıyla Sanayi Bakanlığı’na iller için bölgesel ve sektörel teşvik önerileri raporları hazırlanıyordu.

Altepe, bu konuyu BTSO’ya da iletti ve “Bursa’da vagon üretiminin teşvik için önerilmesini” istedi.

Ama…

Bursa’dan giden listede bu istek yer almadı.

Bunun üzerine…

Dönemin Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’in Bursalı danışmanı Taha Gergerlioğlu devreye girdi. Onun temasları sonunda da, Başbakan Recçep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı bölgesel ve sektörel teşvik paketinin Bursa listesi üçüncü maddesinde TR41 koduyla Bursa, Eskişehnir ve Bilecik illeri olarak “Demiryolları ve tramvay lokomotifleri ile vagonlarının imalatı” yer aldı.

Böylece…

Altepe, çok istekli olduğu bir iş için çok önemli aşama sağlamış oldu.

Büyükşehir’de Tahkim alarmı

Recep Altepe bu gidişle Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğine pişman olacak. Kucağında eskiden kalma yeni sorunlar buluyor.

Bursaray C Etabı olan Üniversite hattında, seçim üstü yapılan ihaleyle Bursa’nın uğradığı zarar ortada. Normalinden çok pahalı ve gereğinden fazla alınan vagonların sorunu ortada. Merinos harcamaları da artık kamuoyu tarafından biliniyor.

Daha bunlara bir çözüm bulunamadan, dün bu sütunlarda 9 yıl önce başlamış ve Büyükşehir tarafından kazanılmış bir Tahkim davasının yeniden hortladığını duyurduk.

Erdoğan Bilenser döneminde, Bursaray A Etabı’nın müteahhitliğini üstlenen Güriş, o günün döviz kurlarında doların marka göre aşırı değer kazanması nedeniyle “parite farkından zarara uğradığını” ileri sürüp Tahkim’e gitmiş ve 39.4 milyon mark, o günün parasıyla yaklaşık 50 trilyon lira istemişti.

Belediye bu davayı kazanmıştı ama, karar toplantısına Güriş’in hakeminin girmemesi ve imzasının olmaması, yıllar sonra davanın düşmesine neden oldu. Aynı parayı Güriş yeniden istedi ve bir kez daha Tahkim yolunu tuttu.

İşte…

Bu gelişme Büyükşehir Belediyesi’nde tam bir serferberlik başlattı. Başta Hukuk Müdürlüğü olmak üzere, tüm birimler ve danışmanlar katkı için uyarıldı.

Ne yapıp edilip ikinci Tahkim zaferi için herkes alarmda. Çünkü, bunun şakaya ve ihmale gelir tarafı yok.

Yönetim kurulu toplantılarını düğün salonunda yapan Saadet’le Yıldırım’da yeni dönem başlıyor

Bu sütunların okurları Ali Mollasalih ile ilgili düşüncelerimizi çok iyi biliyorlar.

15 gün öncesine kadar Saadet Partisi İl Gençlik Kolu Başkanı olarak görev yapan Ali Mollasalih’i her zaman “Bursa’nın en hareketli, en üretken ve en çalışkan il gençlik kolu başkanı” kabul ettik.

Çalışkanlığı ve üretkenliği yanında candanlığı, girginliği ve doğal samimiyetiyle herkesin gönlünü kazanıyor.

Zaten…

Bö özellikleri nedeniyle Saadet Partisi Genel Merkezi onu Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Bilecik ve Yalova’dan sorumlu Halkla İlişkiler Bölge Başkanı olarak görevlendirdi.

Hatta…

Bu görevindeki ilk toplantıyı geçen hafta Halkla İlişkiler Başkanı Şevket Kazan başkanlığında, bölge illerinin katılımıyla Bursa’da yaptı.

Mollasalih’in bu görevi devam ediyor ama İl Gençlik Kolu Başkanlığı sona erdi.

Çünkü…

15 gün önce bizzat çağıran SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından Yıldırım İlçe Başkanı atandı.

O da…

Başarılı işlere imza attığı ekibinin büyük bölümü ile birlikte Saadet Yıldırım yönetimini oluşturdu.

Yani…

Daha önce Saadetli Gençler olarak alkışladığımız kadro artık Ali Mollasalih ile birlikte Yıldırım için çalışacak.

Bu da…

Yıldırım’da yeni bir dönemin başladığı anlamına geliyor.

••••••••••

Nitekim…

Ali Mollasalih yönetimi ilk iş olarak ilçe merkezini eski Hal karşısındaki, daha önce İl Gençlik Kolu etkinliklerini yaptıkları Uzunoğlu Düğıün Salonu’nun bulunduğu binaya taşıdılar. Partiyi de baştan başa elden geçirip gerekli düzenlemeleri yaptılar.

Bu arada…

Mollasalih, yönetim kurulu toplantılarına eski yönetimi de davet ediyor.

O nedenle…

Son yönetim kurulu 65 kişilik rekor katılımla toplandı. Öyle olunca da, doğal olarak parti yetmedi ve yönetim kurulu toplantısı Uzunoğlu Düğün Salonu’nda yapıldı.

Böylece…

Ali Mollasalih, ilginç etkinlikleri yanında Bursa siyaset tarihine “yönetim kurulu toplantısını düğün salonunda yapan ilçe başkanı” olarak da geçti.

Önceki akşam…

SP Yıldırım’ın, gençlik kollarından gelen yeni yönetimiyle birlikteydik. Yıldırım ve siyaset üzerine sohbet ettik. Gözlemlerimizi paylaştık, düşüncelerini dinledik.

Bugüne kadarkilerde olduğu gibi, bu buluşmadan da büyük keyif aldık.

O nedenle…

Yazının başındaki düşüncelerimize şunu da eklemekte yarar görüyoruz:

Bursa siyasetine genç ama dolu dolu, heyecanlı, istekli, iz bırakacak ve unutulmayacak fişek gibi bir ekip geliyor.

Keşke bu ekiplerin sayısını arttırabilsek.

Her şey yenilenebilir ve çevreci enerji için

Sanayi elbette önemli. Hatta önemi daha da arttı. Ama, sanayinin en büyük gereksinimi enerjide çevresel etkiye dayalı çok ciddi gelişmeler gözleniyor.

Yenilenebilir enerji bu konuda öne çıkıyor. Hatta, çevreci enerji ya da temiz enerji adıyla yeni üretimlere yöneliniyor.

İşte…

Yenilenebilir enerji, kısa adıyla Tügiad olarak bilinen Türkiye Genç İşadamları Derneği Bursa Şubesi tarafından yarın masaya yatırılıyor.

Tügiad Bursa Şubesi Başkanı Murat Coşkunkan’ın davetine göre, yarın saat 12.00’de Almira Otel’deki panele, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Budak Dilli, Denizbank Bölüm Müdürü Ceyda Çetin ile ENVY Enerji ve Çevre Yatırım A.Ş. temsilcisi Fatih Ayhan konuşmacı olarak katılacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 11-06-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*