Şevket Yılmaz`da başhekim görevden alınıp mahkemeye

Şevket Yılmaz`da başhekim görevden alınıp mahkemeye Yoğun bakımdaki 8 hastanın vefat ettiği Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi yangınında raporlar belli oldu. Sağlık Bakanı Akdağ, kusurlu bulduğu başhekim ve yörnetimi görevden alıp mahkemeye veriyor…

Yoğun bakımdaki 8 hastanın yaşamlarını yitirmesiyle sonuçlanan Türkiye’nin en tirajik hastane yangını önemli tartışmaları da beraberinde getirdi.

Bu süreçte…

Yani facia sonrası yapılan tartışmalar sürecinde iki tür beklentinin ortaya çıktığı izlenimi ediendik.

Birincisi…

Yitirilen canların hesabının sorulması isteği.

İkincisi…

Sorulacak hesabın içine siyasi hedeflerin de katılması arzusu.

Özellikle…

Şevket Yılmaz Hastanesi Başheakimi Dr. Osman Naci Çelik’in siyasi anlamda Devlet Bakanı Faruk Çelik’in koruması altında olduğu izlenimi verilmek bile istendi.

Bir yandan da…

Tartışmaların dışında araştırma ve soruşturmalar 10 gündür devam etti.

Gelen haberlere göre, 8 hastanın yaşamlarını yitirmeleriyle ilgili otopsi raporları belli oldu.

Raporda…

İlk kayıt olarak “kimyasal analizlerin olumsuz çıktığı” vurgulanıyor.

Yani…

Yangın sonrası ilk tespitler arasında geçen “hastaların dumandan zehirlendiği” görüşü doğru değil. Kimyasal bulguya rastlanamadığına göre, “taşıma sırasında cihazdan ayrı kalmaları sonucu vefat ettikleri” anlaşılıyor.

Yine…

Teknik incelemede ise; binanın yapımında kusurlar olduğu, eklentilerle şeklinin değiştiği, yangın alarm ve koruma sisteminin de ciddi eksikler içerdiği ortaya çıktı.

Bunun üzerine…

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, raporları da inceledikten sonra, “yangının yönetim hatalarından kaynaklandığına” karar verdi.

Karara göre…

Önümüzdeki hafta Başhekim Osman Naci Çelik ile birlikte hastane yönetimi görevlerinden alınacaklar ve kusurları nedeniyle mahkemeye verilecekler.

Göktuğ’dan sürpriz karar: Tower’ın fazlalığını yıkıyor

Ömer Göktuğ’u çok uzun zamandır tanırız. Özellikleri saymakla bitmez desek yeri.

Zeki ve akıllıdır… Konuları çabuk kavrar… Konuşurken sözün nereye geleceğini tahmin eder ve beklenmedik anda finali söyler… Ataktır… Üretkendir… Hem de kimsenin aklına gelmeyecek projeler üretir.

1989 yerel ve 1991 genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi için çok önemli planlamalarına tanıklık ettik.

Flash TV’nin kuruluşunda birlikte olduk.

Atatürk Stadyumu karşısındaki Tower Plaza inşaatına başlarken duyduğu heyecanı biliyoruz. Yüksek binada otelden sosyal alanlara kadar, Bursa’da olmayan bir yaşam merkezi planlamıştı.

Yandaki binayı ise alışveriş ve eğlence merkezi olarak açmıştı.

O yapı ilginç bir süreç yaşadı.

İlk imar planı 1989’da yapıldı. 1995’te yeniden plan yapıldı. İlk ruhsat 1993’te verildi. 1998’de inşaat ruhsatı alındı.

1999’da bina bitti, ama yapı kullanma izni verilmedi.

Çünkü…

O süreçte kentte kimi tepkiler oluşmuştu. Belediye de kendini baskı altında hissetti.

Gerçi…

Kamuoyunda “fazla kat yaptığı için izin verilmediği” sanılıyor ama, işin aslı öyle değil.

Çünkü…

30 Haziran 1999’daki Osmangazi Belediyesi kararında; yapı kullanma izni verilmemesinin gerekçesi olarak alışveriş ve eğlence merkezi amaçlı bölümün üstündeki 500 metrekarelik terasa imar iznini aykırı olarak güneşlik örtü yapılması gösterildi.

Yani…

Fazla kattan değil, alçak binanın terasına çevresi açık sundurma benzeri örtü nedeniyle kullanma izni verilmedi.

Kamuoyu önünde tartışmalar yapılırken, belediye o fazlalığın yıkılmasını istedi. Ömer Göktuğ ise bu karardan mağdur olduğunu söyledi. İş karşılıklı inatlaşmaya dönünce sonuca ulaşılamadı.

Arada hukuki süreçler var. Açılan tazminat davaları var. Davaların bazıları bitti, bazıları sürüyor.

Fakat…

Bursa’nın en önemli bölgesine yapılan gösterişli bir yapı tam 10 yıldır boş olarak duruyor.

Ciddi maliyetle ortaya çıkan böyle bir yapının, bu kadar zamandır boş kalmasının ekonomik sonuçları bir yana, kullanılmadığı için bina da zarar görüyor.

Derken…

2007 yılında çıkan bir yönetmelik, ruhsat yenileme fırsatı doğurdu. O yönetmeliğe göre, Göktuğ’un 30 Haziran’a kadar ruhsatını yenileme ve yapı kullanma izni alabilme hakkı var,.

Tek bir şartla:

500 metrekarelik terasa yapılan örtüyü kaldırırsa.

Nitekim…

10 yıllık bekleşin ardından Ömer Göktuğ, tüm Bursa’yı da ilgilendiren önemli bir karar verdi.

Buna göre…

25 ton ağırlığındakie çelik-sac-cam malzemeden yapılan izinsiz teras örtüsü yıkılıp kaldırılıyor.

Göktuğ, bunun zamanını da açıkladı:

“Cumartesi günü Tower Plaza’nın terasındaki örtüyü kaldırıp binayı normalleştiriyoruz. Bursa’ya hayırlı olsun.”

Binanın kat sayısı ve metrekaresinde sorun olmadığı için, örtünün kaldırılmasından sonra Tower Plaza kurtulmuş olacak ve Bursa’ya kazandırılacak.

Kısacası…

Ömer Göktuğ, yarın yapılacak çalışmayla, Bursa’ya bir değerini armağan etmiş olacak.

Düşünce grubundan Türkiye’ye örnek dernek çıktı: Bumiad…

Önceleri düşüncü grubu olarak bir araya geldiler. Fakat grubun yapısı, İlker Özarslan’ın kafasında başka bir projenin doğmasına neden oldu.

Bu da…

Türkiye’nin ilk mimar ve mühendis işadamları örgütlenmesiydi.

Hazırlıklar ocak ayında başladı. Mart ayında ilk toplantılar yapıldı. Dün de karşımıza Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneği olarak çıktılar.

Derneğin kurucu başkanlığını Makina Mühandisi İlker Özarslan üstlendi.

Mimar Filiz Güzelşen, İnşaat Mühendisi Mahmut Demiröz ve İnşaat Mühendisi Ertuğrul Akagündüz başkan yardımcısı oldular. Mimar Derya Kangal sekreter, Makina Mühendisi Hayri Aydemir de sayman olarak görev üstlendi.

30 kurucusu olan dernekte diğer isimler şunlar:

Cevdet Yüce, Celal Beysel, Turgay Erdem, Baştuğ Çakırcalı, Orhan Efe, Hüseyin Gürkan, Hilmi Şensoy, Şaban Bozdemir, Ender Karaelli. Serdar Alat, Serpil Sümer, Sabahattin Sesli, Mustafa Dayanıklı, Bülent Alp, Atilla Demirtaş, Orhan Sayın, Recep Çohan, Süleyman Kara, Ayça Aksoy Güler, Vural Doğar, Erol Feda, Orhan Güngör, Ali Yavuz Kaya ve Hüseyin Ertaş.

Dernekte…

Siyaset yapmış isimlerin yanısıra, sivil toplum örgütlerinde yöneticilik üstlenmiş önemli isimler de yer alıyor.

Bumiad’ın öncü bir dernek olduğunu vurgulayan Başkan İlker Özarslan, amaçlarının her ilde benzerinin kurulması olduğunu söyledi. Yani, şubeler açarak değil, illerde ayrı dernekler kurularak örgütlenilecek, sonra da Tüsiad gibi çatı kuruluşu oluşturulacak.

Yeni derneğin üyelik için özel kriterleri var. Kriterler arasında 8 yıllık mezuniyet ve 5 yıllık mesleki çalışma yer alıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 05-06-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*