Milli Eğitim, büyük bir trafik faciası daha mı bekliyor?

Milli Eğitim, büyük bir trafik faciası daha mı bekliyor? Kestel`den Görükle`ye sınava giderken 3 genç trafik kurbanı oldu ama Milli Eğitim umursamadı. Bu pazar sınav için kentin bir ucundan bir ucuna gideceklerin yanında, Gemlik`ten Mudanya`ya verilen var…

Tarih 4 Nisan 2009 Cumartesi… Kestel’de oturan iki genç, Açık Öğretim sınavına girmek için, Milli Eğitim‘in kendilerine bildirdiği yer olan Görükle’ye giderken, trafik kazası geçirdiler. İki genç ve araç sürücüsü yaşamlarını yitirdiler.

9 Haziran günü bu sütunlarda, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kemal Demirel ile yaptığımız görüşmeye yer verdik.

Kendisinin de Nilüfer İhsaniye’de oturduğu halde Yıldırım Mimar Sinan’da sınava girdiğini anımsatan Demirel, trafik faciasına yol açan uygulamayı, TBMM gündemine de taşıdı:

“Öğrenciler en yakın okulda değıil de, neden kentin öbür ucunda sınava girmek zorunda bırakılıyor?”

Dün, “Cevap geldi mi?” diye sorduk. Gelmemiş. Dahası, yeni tespitlerini aktardı:

“Pazar günü Özel Yabancı Okullar Sınavı’na İhsaniye’de oturan tanıdığım bir öğrenci Kaplıkaya’da girecek. Beşevler’de oturan birini Teleferik’e vermişler.”

Şuna dikkat çekti:

“Bunlar 13-14 yaşında çocuklar. Şehrin bir ucundan bir ucuna onları sınava göndermek tehlikeye atmak değil mi?”

Devam etti:

“Aynı gün, Açık Öğretim sınavında Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’ndan Mimar Sinan’a, Görükle Göçmen Konutları’ndan Yalova Yolu’ndaki Sönmez’in arka tarafına öğrenci verilmiş.”

Daha da vahimi var:

“Pazar günü, Anadolu Liseleri için Seviye Belirleme Sınavı yapılacak. Gemlik’te oturan öğrenciyi Mudanya’ya vermişler.”

Sohbette…

“Bu işin peşini bırakmayacağım” dedi. Biz de soruyoruz:

Milli Eğitim, sınav yeri programını düzeltmek için büyük bir trafik faciası daha mı bekliyor?

Bursa’da model araba yarışlarının Formula’sı yapılıyor, Bursalılar nedense farkında bile değiller

Model araba yarışlarıyla ilk kez, 12 yıl önce Soğanlı’daki Botanik Parkı’nda tanıştık.

İlginç olan şu:

Parkta Erdem Saker döneminde yapılmış bir model araba pisti vardı. Bazen uzaktan kumandalı model arabalarını sürenlerle karşılaşıyorduk ama, işlevinin farkında değildik.

Bir pazar sabahı yürürken kalabalığı ve karavanları içinde yarış hazırlığı yapanları gördük. Araçların plakalarından, yurdun değişik yerlerinden geldikleri anrlaşılıyordu.

Önemini orada farkettik.

Saker’den sonra o piste bakan olmadı. Asfaltı bozulup patladı, yarışçıların araç bakım setlerindeki kilitli kapaklar sapıkça koparıldı.

Türkiye’deki birkaç pistten biri göz göre göre yağmalandı.

Dün sabah…

Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’nun davetiyle Orhaneli Yolu’nda, Karting Pisti’nin hemen üst tarafında Saklı Vadi adı verilen yerdeki yeni model araba pistine gittik.

İnanılmaz güzel bir yer. Bursa’nın burnunun dibinde, çam ağaçları arasındaki vadiye yerleşmiş Türkiye’nin dördüncü model araba pistinin varlığını orada keşfettik.

Üstelik…

Model arabaların 120 kilometre hıza çıkabildiği 365 metrelik uzunluğuyla Botanik Parkı’ndaki pistten çok daha mükemmel.

O pisti Bursa’ya kazandıran değerler var.

Öncelikle…

Hier yeniliğe açık olan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yine farkını göstermiş, Türkiye için önemli pistin kazanılması için araziyi kısa adı Bumod olan Bursa Model Otomobil Derneği’ne tahsis etmiş. Onlar da İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonraki dördüncü pisti hem Bursa’ya hem Türkiye’ye kazandırmışlar.

Uzunluğu ve modernliğinin yanısıra, sosyal tesisleriyle de bölgeyi önemli bir yaşam alanına çevirmişler.

Bumod Başkanı Serdar Sakaloğlu, Başkan Yanrdımcısı Yusuf Ekinci ve yönetim kurulu üyeleri büyük bir heyecanla, pazar günü yapacakları organizasyonu anlattılar.

Meğer…

Formula yarışlarının model araba uyarlaması bu hafta sonu Bursa’da yapılacakmış da hiçbirimizin haberi yokmuş.

Pazar günü, Bumod GP adıyla organize edilen yarışa 30’u yabancı 60 yarışçı katılacak. Amerika, Tayland, Belarus, Bulgaristan, İsviçre, Hollanda, Almanya ve İtalya’dan dünya şampiyonu yarışçılar gelecek.

Arkasından da…

Bir hafta sonra, Türkiye Şampiyonası’nın ikinci ayağı Bursa’da Saklı Vadi’de koşulacak.

Öncelikle Bursalılara, böylesine güzel bir doğa köşesinde dünya çapında önemli bir yarışı kaçırmamaları çağrısı yapıyoruz.

İkincisi…

Model arabayla uzaktan kumbandalı araba arasında benzerlik olsa bile, araçların büyük otomobillerin tüm özelliklerine sahip olmaları çok büyük fark ve heyecan oluşturuyor.

Araçların fiyatını merak edenler için de yazalım: 250 dolara da var, 1500 euroya da.

20. yılında Zorunlu Göç

Hakimiyet gazetesi Şehir Haberleri yöneticisi olduğumuz dönemdi… Bir öğleden sonra Valilik önünden geçerken, kuyrukta bekleyen yaşlı insanlar gördük.

Gözlerinde yaş vardı:

“Bulgaristan’daki yakınlarımızın adları değiştiriliyor. Devlete dilekçe vermeye geldik.”

Gazeteye dönünce, Ahmet Utlu arkadaşımızı görevlendirdik. O da gitti fotoğrafları çekti, haberi yaptı.

Bu arada…

Ahmet haberi hazırlarken, bir yandan da konuyu araştırıyorduk. Haberleşme bugünkü gibi olmadığı için, Bulgaristan’dan teyid etme şansımız yoktu. Devlet kurumları da bilgilerinin olmadığını söylüyordu. Dönemin Dışişleri Bakanı Mesut Yılmaz dahil her yerne ulaşmaşya çalıştık ama bilgi yoktu.

Yine de…

O dönem Hakimiyet’in Yazı İşleri Müdürü olan Engin Özpınar ustamız haberi birinci sayfadan büyük olarak yayınladı.

Gazetenin sahibi rahmetli Mümin Gençoğlu da Bulgaristan göçmeniydi ve o da cansiperane şekilde araştırmalara katıldı.

Sonuçta, “Bursa’ya gelen haberler üzerine duyulan kaygıyı” öne çıkardık.

O haber…

Bulgaristan’ın Türklere asimilasyon uyguladığını duyuran dünyadaki ilk haber oldu.

İşte…

O günün üzerinden 20 yıl geçmiş. Önceki akşam Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan arayıp da etkinlik programını söylediğinde eskilere dalıp gittik.

Çünkü…

Bal-Göç’ün de kurulmasını getiren o mücadele hiç de kolay geçmedi.

Bursalı sanatçının festivalde adı yok

Murşid Kavurmacı farklı tarzda seslendirdiği, ilahileri ve tasavvuf müziğiyle yalnızca Bursa’da değil, Türkiye’de tanınan bir sanatçı.

Öyle ki…

Geride kalan yıllar içinde Kahraman Maraş Elbistan‘dan Antalya Finike’ye, Aydın’dan Tekirdağ’a kadar pek çok yerden festivaller için davet almış ve gidip sanatını başarıyla icra etmiş.

Çalışan, çabalayan, sanatını daha geniş kitlelere yayıp sevdirebilmek için değişik uygulamaları olan Mürşid Kavurmacı, kendi kentinin festivalinde de yer almak arzusuyla proje hazırlamış.

Fakat…

Projesinin kabul edilmemesine alınmış, kırılmış. Bursa dışından isimlere ciddi paralar ödenirken, “Bursa’nın sanatçısının Bursa’yı yönetenlerce cidiye alınmadığını” düşünüyor ki pek haksız değil.

Gerçekten de…

Güzel işler yaparken, değerlerimizi de unutmamalıyız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 04-06-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*