Hamitler’de 2 bin konutluk dev bir yeni kent doğuyor

Hamitler’de 2 bin konutluk dev bir yeni kent doğuyor Bir dönem kaçak inşaata sembol olan Yenibağlar’ın yanı başında, Hamitler’de iki bin konutluk Yenikent göz kamaştırıyor. 8 bin kişinin yaşayacağı Toki’nin dev projesi, kentsel dönüşüme çok özel örnek olacak…

Bursa’nın son 25 yılını şöyle bir düşünün… Kentin hangi noktalarda ve nasıl kontrolsuz büyüdüğünü gözünüzün önüne getirin.

Daha doğrusu…

Sanayinin yol açtığı iç göç patlamasının yaşandığı günleri anımsayın. O süreçte, imar planı gibi bir kavramın özümsenmemesi nedeniyle yaşanan kentsel ihmaller sonucu ortaya çıkan plansızlığın yol açtığı kaçak yapılaşma gerçeğiyle yüz yüze geldiğimiz günlere dönün.

Ovaya doğru açılan mahallelere her gün yeni bir sokağın eklendiği, bu sokakları kaçak yapıların oluşturduğu günlerde Bursa’nın büyüme yönlerini bir kez daha gözden geçirin.

Bir döneme Yenibağlar Cumhuriyeti tanımlamasıyla damgasını vuran ve kaçak yapılaşmanın sembolü haline gelen yer Hamitler ve çevresini öne çıkarıyordu.

Dahası…

12-13 yıl önce kaçak yapılaşma konusu açıldığında, Yenibağlar örneğinden hareketle Hamitler çevresi üzerine konuşmalar ilk sırayı alıyordu.

İşte…

Bu bölgenin kaderini değiştirecek, belki de kendiliğinden büyük bir kentsel dönüşümü başlatacak çok büyük bir proje var:

Yenikent.

Kısa adıyla Toki olarak bilinen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’ne ait bu proje şu sıralarda aşama aşama devreye giriyor.

Üstelik…

Bursa’nın en büyük toplu konut projesi özelliğini taşıyan Yenikent, azametiyle Bursa’nın değişik yerlerinden görülebiliyor.

••••••••••

Hafta içinde…

Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı dostumuz Nuri Kolaylı ile birlikte, Toki’nin Yenikent adını verdiği Hamitler Toplu Konut alanını ziyaret ettik.

Daha açık söylemek gerekirse…

Toki adına Hamitler Projesi’nin inşaat yapımını üstlenen Bursa firması Begüm Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan’ın konuğu olduk.

Açıkçası…

Hem tamamlanmış blokların olduğıu alanları, hem inşaat alanlarını gezerken resmen başımız döndü. Tunakan’ı dinlerken de etkilendik.

Örneğin…

973 konut, okul, cami, kreş ve sağlık ocağından oluşan birinci etap inşaatları Begüm Yapı tarafından 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlanıp teslim edilmiş.

O süreci…

Her ay aynı yerden çekilen fotoğraflar sayesinde yaşamış gibi izledik. İlk fotoğrafta boş alanda yalnızca şantiye yolları açılmış, vinçler kurulmuş. İkinci fotoğrafta bloklar yükselmiş. Sonrakilern ise bölgenin yeni bir kente dönüştüğünü gösteriyor.

Tamamlanmış, Toki’ye teslim edilmiş, hak sahiplerine dağıtılmış birinci etapta değişik yükseklikte binalar var.

Örneğin…

Bursa’nın pek çok yerinden görülebilen tepe üstündeki yüksek bloklar 15 katlı. İnanılmaz bir manzaraya sahipler.

Bunun yanında…

8 katlı bloklar da var, dar gelirliler için daha küçük dairelerden oluşan 4 katlı bloklar da var.

En önemlisi…

Binaların içindeki daireleri gezerken, kamuoyunda “Toki kalitesiz inşaat yapıyor” efsanesinin büyük bir haksızlık olduğunu anladık.

İnşaat işçiliğiyle, malzeme kalitesiyle, seramik, sıhhi tesisat, parke döşemesi ve kapılarıyla herkesin yaşayabileceği konutlar yapıldığını gözlemledik.

Şaşkınlığımızı söyleyince, inşaatları gezdiren Berat Tunakan şunu söyledi:

“Toki’ye haksızlık ediliyor. Çünkü kurum kalite konusunda çok hassas. Tüm malzemeyi kendisi belirliyor ve aynen uygulanmasını istiyor.”

Şu bilgiyi de verdi:

“Burada, yani şantiyede Toki’nin bir de müşavir firması var. Onlar da sürekli denetim yapıyorlar ve raporlarını doğrudan Toki’ye veriyorlar. Yani, denetim dışı hiç bir şey yok.”

Bu arada…

Şantiye görevlilerinin verdikleri bilgiye göre, tamamlanmış bloklarda şu an 600 dairede yaşam başlamış. Büyükşehir Belediyesi de burada durakları oluşturup otobüs seferlerini başlatmış.

Binaların dış cephe boyalarının renginin bile Toki tarafından belirlendiği, çevre düzenlemeleri yapılmış bloklar arasında gezerken cami ile karşılaştık.

Doğrusu…

Mimari açıdan ve minaresinin farklılığıyla çok değişik blir cami projesi uygulanmış. Yenikent’in ortasındaki cami için camdan cami demek bile mümkün.

İnşaatlar için alana, kule şeklinde 5 büyük sabit vinç kurulmuş, İnşaatların en yoğun olduğu dönemde günlük çalışan işçi sayısı 1.300’e ulaşmış.

İşçilerin kalması için kurulan şantiye yatakhaneleri bile başlı başına şehir özelliği taşıyor.

••••••••••

Yine…

Toki konutlarının inşaatını üstlenen Begüm Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan devam eden ikinci etabı da gezdirdi.

Yüksek binalar burada da insanı etkiliyor.

Üstelik…

1.178 konutla bu etap ilkinden daha büyük. İkinci etapta konutların yanında, mimari görüntüsüyle çok farklı olan biri 32, diğeri 40 derslikli iki okul var. Spor salonu ve ticaret merkezi inşaatları da sürüyor.

Peki…

Toki tarafından Yenikent olarak adlandırılan Bursa’nın en büyük toplu konut projesi ne zaman tamamlanacak?

Tunakan şu cevabı verdi:

“Sözleşmemiz gereği 6 Aralık’ta burasını Toki’ye teslim etmemiz gerekiyor. Ancak biz planlanandan önde gidiyoruz. Eğer bir aksilik olmazsa ekim ayının ikinci yarısında burasını teslim ederiz. Aralık ayında da şantiyemizi söküp çıkarız.”

Şunu da ekledi:

“Birinci etapta 973, ikinci etapta 1.178 olmak üzere toplam 2 bin 151 konutluk bir kent Bursa’ya armağan ediyoruz. Türkiye standartlarına göre burada 8 bin civarında kişi yaşayacak. Bu da çok önemli bir rakam.”

Gerçekten de öyle…

Yenikent, neredeyse ilçe büyüklüğüyle Bursa’nın modern kentleşmesine çok önemli bir kentsel dönüşüm örneği oluşturacak.

Bir Bursa beyefendisi: Teoman Özalp…

1980’li yılların ilk yarısıydı… Doğru Hakimiyet gazetesinde vilayet muhabiri olarak çalışıyorduk.

O tarihte…

Resmi kurumlar arasında Vali Zekai Gümüşdiş mükemmel bir orkestra şefliğiyle koordinasyon yapıyordu. Yapı İşleri Bövlge Müdürü Teoman Özalp ile o dönem tanıştık.

Sonra…

Bir üst göreve, Yapı İşleri Genel Müdürü olarak Ankara’ya uğurladık. Orada da, Bursa’da devam eden kamu inşaatları için haber kaynağımız olmayı sürdürdü.

Ardından…

1989 yerel seçimlerine gidilirken Teoman Özalp’ı sürpriz bir şekilde Doğru Yol Partisi’nde Büyükşehir Aday Adayı olarak gördük.

Semih Pala ile girdiği önseçimi kazanarak önce DYP’nin adayı, sonra da Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Bursaray’a resmi olarak onun döneminde başlandı.

Seçilmiş ilk Büyükşehir Başkanı olarak görev yaptı. Dönemine imzasını attı.

1994 seçimlerinde yine adayaydı ama kaybetti. 1999’da ise bir kez daha DYP’den aday adayı oldu. Bu kez de İsmail Tatlıoğlu’na önseçimde geçildi.

Ama…

Siyaset onun için en büyük sürprizi hazırlamıştı. Büyükşehir için aday adayı olup önseçimde kaybettiği seçimde, kendisini DYP listesinin ikinci sırasında buldu ve milletvekili seçilip Ankara’ya gitti.

Bir süredir rahatsızdı. Dün vefat haberi geldiğinde geçmişe dalıp gittik. Teoman Özalp, bu kente önemli hizmetlerde bulunmuş, gerçek bir beyefendiydi.

Bursa’nın başı sağolsun.Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 07-06-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*