Danıştay`dan yamaçlarda 2B`nin önünü kesen karar

Danıştay`dan yamaçlarda 2B`nin önünü kesen karar Çekirge`den Uludağ`a çıkışta bir arazi için plan değişikliği yapan Osmangazi Belediyesi önce Koruma Kurulu, sonra İdare Mahkemesi ve Danıştay`a takıldı. Karar, yamaçları 2B uygulamalarından da koruyor…

Konunun ilginç bir gelişimi var… 2003’ün sonuna doğru Osmangazi Belediyesi tarafından hazırlanan 1/5000’lik imar planı ile, Çekirge’den Uludağ’a çıkışta bir araziye günübirlik tesis yapılaşması öngörülüyor.

Fakat…

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 13.2.2004 tarihli kararıyla plan değişikliğinin uygun olmadığına karar veriyor.

Üstelik…

“…Taşınmazın Uludağ 1. derece doğal sit alanının hemen bitişiğinde 3. derece doğal sit alanında kaldığı ve iki sit alanı arasında eşik durumunda olduğunun anlaşıldığı, konumu itibariyle 1. derece doğal sit alanını tahribata ve yapılaşma tehlikelerine karşı koruyacak bir tampon bölge niteliğinde olması nedeniyle yapılaşmaya açılması halinde 1. derece doğal sit alanının korunmasının mümkün olmayacağı…” ifadeleri kullanılıyor,.

Bunun üzerine…

Osmangazi Belediyesi itiraz edip 3. İdare Mahkemesi’ne kararın iptali için dava açıyor ama mahkeme reddedince temyiz için Danıştay’a başvuruyor.

Fakat, Danıştay 6. İdare Mahkemesi de İdare Mahkemesi’nin kararını onaylayıp, temyiz isteğini reddediyor.

Burada…

Belediyenin plan getirdiği arazinin, doğal sit için tehlike oluşturduğunun vurgulanması önemli.

Yanı sıra…

O arazide yapılaşmaya izin verilmesi halinde, orman özelliğini yitirmiş arazilerin satışı için kullanılan 2B uygulamasının önünün açılabileceği yorumu anlaşılıyor.

İşte…

Danıştay başvuruyu reddederken Uludağ yamaçlarında önümüzdeki süreçte 2B uygulamalarını da önlemiş oluyor.

Görevden alındığı söylentisi siyasetin şehir efsanesine dönüşen Vardar, Başbakan’la ne görüştü?

Siyasette dedikodunun baldan tatlı olduğu, hızının da ışık hızını geçtiği bilinir.

Öyle ki…

Biri çıkıp Ulucami’nin doğu kapısında dedikodu yapsın, daha Orhan Camii önüne gelmeden o dedikodu her yere yayılır.

Nitekim…

Dün öğleye doğru, Adalet ve Kalkınma Partisi’nde önemli görevler üstlenmiş bir dost, yanımızda cep telefonuyla konuştuktan sonra bize döndü ve şunu söyledi:

“Telefondaki arkadaş il yönetiminin görevden alındığını, 13 Temmuz’da da yeni kongre yapılacağını söyledi, şaşırdım kaldım.”

Dahası…

“Sen ne diyorsun bu işe?” diye de sordu.

Bir an ne söyleyeceğimize karar veremedik. Fakat sonra şu yorumu yaptık:

“İktidar partisi eğer böyle bir yola girerse, zaten çatlamış olan desti bir daha katiyyen hayretmez. Böyle bir karar herkesin bir birini kırmasına yol açar ki, bunun da sonu gelmez.”

Öyle ya…

Söylentisi ve hareketi yüksek, sonucu tam bir sürpriz olan kongre süreci yaşandı. O süreçte açılan yaralar daha kapanmamışken, bir iktidar partisinin daha büyük meydan savaşına yol açacak karar alması, Genel Merkez’in teşkilatını intihara sürüklemesi olur.

O nedenle…

Telefonla konuştuktan sonra şaşkınlığını bizimle paylaşan dosttan ayrılır ayrılmaz, konunun Ankara ayağında bilgisi olabileceğini düşündüğümüz bir başka siyasetçiyi aradık.

Duyduklarımızı aktarınca güldü ve şunu söyledi:

“Sen bugün mü duydun? Bu söylenti bize bir hafta önce geldi.”

Sonra da şunu ekledi:

“Herkes rahat olsun, öyle bir karar da, hazırlık da yok. AK Parti Bursa İl Başkanı Nagip Vardar’dır ve yönetimiyle birlikte görevinin başındadır.”

••••••••••

Günün öğleden sonraki bölümünde, bu söylenti devam etti.

Bu kez AK Parti İl Başkanı Nagip Vardar’ı arayıp, “Nedir bu işin aslı?” diye sorduk.

O da şunu söyledi:

“Bir internet sitesi geçen hafta ilgi çeksin diye ‘AK Parti İl Başkanı Görevden Alındı’ diye başlık atmış. Haberi okuyan, içinde alınanın Diyarbakır il başkanı olduğunu anlıyor ama, o günden buyana bu dedikodu aldı başını yürüdü.”

Yani…

“Yani durum şu: İnternet sitesinde o başlıkla başlayan dedikodu büyüdü, bizim görevden alındığımız haberine dönüştü. Şimdi herkes beni arıyor ve doğru olup olmadığını soruyor.”

••••••••••

Bütün bunlardan bizim anladığımız şu:

İnternet sitesinin ilgi çekmek için espri olması amacıyla attığını umduğumuz başlığın siyasetin şehir efsanesine dönüştüğü görülüyor.

Bunun bir söylenti olarak çok hızlı yayılması ise, AK Parti kongresi öncesi ve sonrasındaki kimi hareketlerle ilginç şekilde paralellik gösteriyor.

Kongre sürecinde Devlet Bakanı Faruk Çelik’i yıpratma amaçlı söylentiler vardı. Bu söylentiler şimdi İl Başkanı Nagip Vardar’ı bezdirme amaçlı olarak yayılıyor. Bizim anladığımız bu.

Ancak…

Bursa’da henüz bilinmeyen bir başka gelişme var.

İl Başkanı Nagip Vardar cumartesi akşamı İstanbul’da, AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı’nın da bulunduğu bir düğünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

O görüşmede Vardar’ın, Başbakan Erdoğan’a kongre ve teşkilatlarla ilgili bilgi verdiği kulağımıza geldi.

Türkiye Partisi arıyor ama…

Elektronik postamıza Türkiye Partisi ile ilgili gelen bilgilendirme mesajında şöyle deniyor:

“25 Mayıs 2009 tarihinde halkımızın talebi üzerine Doç. Dr. Abdüllatif Şener başkanlığında kurulan Türkiye Partisi, 15 Haziran 2009 Pazartesi itibariyle tüm Türkiye’de teşkilatlanma çalışmalarına başlamıştır.”

Sonra da…

Bu sabah düzenlenecek basın toplantısının bilgisi verilip, teşkilatlanma için Bursa’ya gelen Genel Merkez ekibi açıklanıyor:

Genel Başkan Yardımcısı Av. Halil Özyolcu ile aynı zamanda MKYK Üyesi sıfatı taşıyan kurucu üyeler Yasemin Öney Cankurtaran, Murat Akdeniz ve Ali Rıza Buyan.

Tabloya bakarak şu tahmin yapılabilir:

Bursa’da Halil Özyolcu ile AK Parti’nin, Salih Uzun’a karşı kurultayı kaybeden Murat Akdeniz ile Anavatan Partisi’nin, Yasemin Öney Cankurtaran ile Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Ali Rıza Buyan ile de futbol dünyasının bünyelerinde nabız yoklanması hedefleniyor.

Ancak…

Genel Merkez’den 4 kişilik bir heyetin yapacağı teşkilatlanmada birlik sağlanması pek kolay değil.

Kaldı ki…

Zaten Bursa’da da farklı hareket tarzları görülüyor. Örneğin, MKYK üyeleri Prof. Dr. Volkan Akyol ile Şerif Birinç’in farklı gruplarla hareket ettikleri biliniyor.

Hatta…

Grupların bir birlerinin bilgileri dışında, il başkanlığı ya da yönetim için bazı kişilere öneri götürdüklerini duyuyoruz.

Büyük Birlik’te kongre dönemi

Büyük Birlik Partisi İl Başkanı Tahir Kahveci hakkındaki düşüncemizi sık sık paylaşıyoruz.

Kahveci gerçekten de büyük bir özveriylle çalışıyor ve partisinin sesini Bursa’da duyurmayı başarıyor. Bunu da, her konuda kamuoyunu bilgilendirerek yapıyor.

Dün de, BBP’nin kongre süreciyle ilgili bilgilendirdi.

Buna göre…

Temmuz’un ilk haftası Osmangazi’de Halil Özbek görevi Mikail Karakaya’ya, Orhangazi’de Ömer Şeker ise Süleyman Turan’a devrederken, Mustafakemalpaşa’da Aydıner Ayar yeni yönetimle devam edecek.

Kestel ve Gürsu’da yeni yönetimler oluşturulurken, Yenişehir’de yeniden yapılanmaya gidilecek.

Dağ bölgesinde ise Büyükorhan’da Ali Kıran’ın devam etmesi beklenirken, Keles ve Harmancık’ta yeniden yapılanma öngörülüyor.

Sonra da kasım ya da aralık ayında il kongresi yapılacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 16-06-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*