Avdancık`taki tarihi surları Koruma Kurulu kurtardı Avdancık`ta Bizans surları ve tarihi mağara üzerine mermer ocağını Koruma Kurulu iptal etti.

Avdancık`taki tarihi surları Koruma Kurulu kurtardı Avdancık`ta Bizans surları ve tarihi mağara üzerine mermer ocağını Koruma Kurulu iptal etti. Demirtaş`taki taş ocağı için Baraj Güvenliği Derneği harekete geçti. Tepki büyüyor, yatırımcı bilgi verdi…

İlginç bir sürecin tam ortasındayız…

Bursa’nın yakın çevresini oluşturan doğa ve tarihi yapı içinde Ankara bürokrasisi tarafından yeni yeni taşocağı ve mermer ocağı ruhsatları verildiği ortaya çıkıyor.

Bu da…

Doğal güzellikler, tarım alanları, su havzaları, tarihi ortamlara açılan taşocakları ve mermer ocakları konusunda bilinçli hale gelen yöre insanlarının tepkisine yol açıyor.

Avdancık bunlardan biri.

Kısa adıyla Gümçed ylarak bilinen Güney Marmara Doğa Kültür ve Çeve Koruma Derneği Genel Başkanı Adnan Önürmen, bu bölgede, üstelik de Bizans surları ve tarihi mağaranın üstüne verilen taşocağı ruhsatına ilk dikkat çeken oldu.

Ruhsat iptali için İdare Mahkemesi’ne dava açtı, durdurulması için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurdu.

İlk karar Koruma Kurulu’nun 29 Mayıs’taki toplantısından çıktı:

Karar şu:

Yani, durum şu:

Ankara bürokrasisi bölgeyi hiç bilmeden ruhsatı verdi, Gümçed harekete geçti, 800 yıllık Avdancık’ın Bizans’tan kalma surlarını Bölge Koruma Kurulu kurtardı.

Geçmiş olsun…

Demirtaş için Baraj Güvenliği Derneği harekete geçti, vatandaş takipte, işletme ise savunmada

Konu, Gümçed Genel Başkanı Adnan Önürmen’in dikkat çekmesiyle bir anda Bursa kamuoyunun ilgisini çekti.

Bu sütunların okurları anımsayacaktır…

Bursa’yı kayak merkezi yapmak isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe kolları sıvayıp, Avrupa’nın en güzel çim kayağı pistlerinden olmasına karşın 10 yılı aşkın süredir bakımsız kalan Demirtaş Barajı’ndaki incelemeler yaptı.

Gümçed Genel Başkanı Adnan Önürmen de, “Başkanın incelediği pistin tam tepesine Ankara’dan taşocağı ruhsatı verilmiş” dedi.

İlk tepki…

Barajı ve çim kayağı pistini DSİ Bölge Müdürü olarak yapan, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker’den geldi. Tüm sivil toplumlarına seslenen Saker, gerdekirse yürüme çağrısı yaptı.

Bu çağrı, umulandan daha büyük yankılara yol açtı. “Hazırız” diyenlerden biri, bölgeye çok duyarlı olan eski Yıldırım Belediye Başkanı Ramazan Altunöz’dü.

Tepkiler dün de sürdü.

••••••••••

Bu kapsamda, Demirtaş ve çevre köylerden çok kişi aradı.

Hatta…

Kent merkezinde yaşayıp, bölgeyi bilenler uyardı. Arayanlar genelde, “Açılan taşocaklarını görseniz, durum daha da vahim” diyorlar.

Aslında…

Sorun yalnızca pist nedeniyle gündeme gelen taşocağında değil. Orada verilmiş çok sayıda taşocağı izni ve ruhsatı var.

Dahası…

Tüm tepkilerin taşocağı yatırımcısına yönelmesi de çok doğru değil.

Çünkü…

Yatırımcı, taşıma masrafını en aza indirmek için “en yakın yere” ocağı açmak ister.

Burada…

Ankara’da masaları başında haritaya bakıp izin veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokrasisi sorumlu.

••••••••••

Gelişmeler arttıkça, farklı yönlerine de tanık oluyoruz.

Örneğin…

Türkiye Baraj Güvenliği Derneği diye bir sivil toplum örgütünün varlığından haberimiz yoktu.

Üstelik…

Güzelyalı’nın son belediye başkanı Selçuk Mutlu ile eşi Selda Mutlu’nun inşaat mühendisi olarak uzmanlıklarının baraj olduğunu ve ikisinin de Türkiye Baraj Güvenliği Derneği’nin 20 kurucusu arasında yer aldığını da dün öğrenmiş olduk

Selçuk Mutlu dedi ki:

Ayrıca…

BGD Başkanı Prof. Dr. Hasan Tosun’u bilgilendirdiğini, dernek olarak Demirtaş Barajı ve çevresine inceleme yapacaklarını da kaydetti.

••••••••••

İşin bir de yatırımcı yönü var.

Tartışılan taşocağının işletmecisinden dün önemsediğimiz bir dostumuz aracılığıyla bilgi notu ulaştı.

Diyor ki:

Devam ediyor:

Şunu da ekliyor:

Kurtuluş Akdeniz’den CHP’ye güvence

Cumhuriyet Halk Partisi Osmangazi İlçe Başkanı Kurtuluş Akdeniz, yönetim kurulundan arkadaşlarıyla birlikte dün Olay Medya’yı ziyaret etti.

Sohbette…

Olağanüstü kongre için imza toplanmasını anımsatıp, “Arkadaşlarımızın yazdıklarından okuduğumuza göre, kongre için yeterli imzadan fazlası toplanmış. Bu durumda kongre ne zaman toplanır?” diye sorduk.

Kısa bir cevap verdi:

“Endişeye gerek yok, kongre zamanında toplanır.”

Yani…

Gelecek için güvence verdi:

Merak ettik…

Görevden alınan yönetim, Akdeniz yönetimine delege listesi bırakmadı mı? Cevap yerine gülümsemekle yetindi.

Bir güvence daha verdi:

Bu arada…

Kurtuluş Akdeniz ekibinin CHP Osmangazi’yi 1600 civarında üyeyle teslim aldıklarını, son 3 ayda 500 civarında üye yaptıtklarını öğrendik.

Şunu da ekledi:

Güle güle Suat Paçacı, ama hep aramızda ol

Sevgili Suat Paçacı’nın Olay gazetesi kıdemi bizden fazla. O, 1987’de gazete kurulurkan geldi. Biz ekibe 1990’da katıldık.

Aramızda sevgiye dayalı gönül bağı oluştu.

Gerek sevgili İlhan Öztat döneminde, gerek Suat Paçacı döneminde Spor Servisi bizim için hep sevgi dolu liman oldu.

Üstelik…

Suat’la yol arkadaşlığımız var. Anadolu Spor Gazetecileri Derneği’nin kuruluşunda Anadolu’yu kaç kez baştan başa otobüslerle turladık, yorucu ama keyifli yolculuklar yaptık.

Sonra…

Radyoaktif’te Bursaspor’un maçlarını anlattığımız sezon, Suat yorumcumuz ve destekçimizdi. Anadolu’yu bir kez de Bursaspor’un peşinden turladık.

Suat Paçacı emekli oldu ve Olay Spor Müdürü görevini bıraktı. Arkadaşları bayrağı alıp taşıyacaklar, Suat da onlara yazılarıyla katkı koyacak.

Olay da Suat’sız olmaz zaten.

“Bir yandan yeni üye yapıp partiyi büyütüyoruz, bir yandan 8 yıl aradan sonra kadın ve gençlik kollarını oluşturuyoruz, bir yandan da faaliyetler yapıyoruz.”

“Şunun da sözünü veriyorum: Her delege, oturduğu mahalleden delege olacak. Başka yerden değil.”

“Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki, bizden sonra göreve gelecek arkadaşlarımıza tam bir delege listesi bırakacağız. Delegelerin adıyla, adresiyle, telefon numaralarıyla tam bir liste.”

“Yani, ilçe kongremizin üzerinden 1.5 yıl geçti. Zamanı geldiğinde kongre toplanır, gecikmez.”

“Tüm ruhsatları ve izinleri alınmış olup, çim kayağı pistine kuş uçusu 1 kilometre mesafededir. Yolun da ocakla ilgisi yoktur. Patlamalar açık ocakta olacağı ve galeri patlatma olmayacağı için hiçbir sarsıntıya yol açmaz.”

“Taş kırma ve eleme tesisi, kullanılmayan baraj yolunun 25 metre altında ve vadi içinde olup, çevreye toz ve zarar vermeyecek şekildedir.”

“İşletilecek taşocağı daha önce Karayolları ve DSİ tarafından işletilen açık ocaktır. İsmetiye Köyü’ne kuş uçuşu 2.5 kilometredir. Alanda yetişmiş ağaç olmadığı gibi, tarım alanı ve özel mülkiyet de yoktur.”

“Erdrem Saker Başkanımın da belirttiği gibi, asıl baraj gövdesi yerin altında ve görünmez. O perde çok önemli. Üstelik, sarsıntıya çok duyarlıdır. Bölgedeki ocakların patlamaları, mesafe ne olursa olsun yeraltındaki perdeyi mutlaka etkiler.”

“… 1. Derece Arkeolojik Sit alanında Arkeolojik Sitler ve Koruma Kullanma Koşulları’nı belirleyen KTVKYK’nın 05.11.1999/658 tarihp-sayılı ilke kararının 1-ç maddesince madencilik faaliyetinin yürütülemeyeceğine karar verildi.”

“…Avdancık Çadırlıkaya (Çadırlıin) Kaya Sığınağı ve Mağarada paleolitik döneme kadar uzanan arkeooljik buluntulara rastlanılması nedeniyle alanın 1. Derece Arkeolojik Sit olarak tescilinin olduğuna…”

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 03-06-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*