Demokrasi korkuyu yendi ama Taksim`i kim fethetti?

Demokrasi korkuyu yendi ama Taksim`i kim fethetti?  1 Mayıs`ın sembolü haline gelen Taksim`de 32 yıl sonra yeniden kutlanması emek adına önemli gelişme. Üstelik, Taksim`i fetheder gibi heykellere tırmananlara karşın demokrasimiz korkusunu yenmeyi başardı…

Önce şu gerçeğin altını çizmek gerekiyor: 1 Mayıs 1977 olaylarından sonra hiçbir mitinge izin verilmeyen Taksim’e dün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nda üç ayrı grup halinde girildi.

Yani…

Demokrasimiz yıllar süren korkusunu dün itibariyle yenmiş oldu. Siyasi otorite de sürecin önünü açarak katkı sağladı.

Ancak…

Kimi yapıların Taksim ısrarına idarenin izin vermeme ısrarı, dünyanın büyük kentlerinden biri İstanbul’a stres yaşattı.

Sembollere önem verenler Taksim amacına ulaştı ama, ortaya çıkan görüntüye bakıp yüksek sesle “Değer miydi?” diye soranların sayısı da değil.

Bu arada…

Ekranlara yansıyan olaylara bakarken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in sözlerini anımsayıp hak verdik:

“Bizim konfedearasyonlarla bir sorunumuz yok. Zaten bu konu onları aşıyor. İşin içinde 60 çeşit örgğüt var. Sendikalar bunlara hakim olamıyorlar.”

Bu sözlerin doğruluğu dün anlaşıldı.

Ara sokaklardan korteje girmek isteyen, ceplerine doldurdukları taşlarla işyerlerini taşlayan, sapanlarla demir leblebi atanlar 1 Mayıs’ı mı kutlamış oldular?

Yanı sıra…

Taksim’e giriş sahnesi aksiyon filmlerini andırdı. Gelenlerin içinde kimileri anma için değil de fetih için gelmiş gibiydi.

Taksim’deki heykellerin üstüne çıkıp örgüt bayrağı sallayanlar en büyük zararı Taksim’de 1 Mayıs’ı kutlama organizasyonunu yapan ve ısrarcı olanlara verdiler.

Her şeye karşın…

Demokrasi kazandı, sağduyu kazandı, kaos çıkarmak isteyenler ise deşifre oldu.

AK Parti’de kongrenin ateşi düştü, MHP’de ise Koray Aydın ekibi kaleyi kazanmanın peşinde

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 17 Mayıs olarak kesinleşen il kongresi için geçen haftaya kadar üç adaylı bir yarış beklentisi vardı.

İl Başkanı Sedat Yalçın ile İl Başkanvekili Cafer Yıldız ve eski milletvekili Zafer Hıdıroğlu adaylık için zemin yokluyorlardı.

Düğüm…

Önceki gün de aktardığımız gibi, çarşamba günü Ankara’da çözüldü. İl Başkanı Sedat Yalçın’ın önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşmesi, ardından birlikte Meclis’e geçip milletvekilleriyle buluşmaları, sonra da Yalçın’ın Genel Merkez’e gidip genel başkan yardımcılarıyla yaptığı görüşmeler, pazar günü Başbakan Erdoğan’ın hatır sorduktan sonra kongreyi kastedip “İyi olur inşallah” demesiyle birleşince, kongrenin yönü de çizilmiş oldu.

Gerçi…

Gelişmelerin bu yönde olması kongrenin birden çok adayla yapılmasına engel değil. Fakat, karar verici mekanizmanın Yalçın’da birleşmesi kongre ateşini düşürdü.

Buna karşın…

Bu aydan itibaren ilçe kongreleri sürecine giren Milliyetçi Hareket Partisi’ni, geçmişe göre biraz daha hareketli günler bekliyor.

Gerçi…

MHP geçmişte çok adaylı kongreler yaptı. Hatta 5 adaylı il kongresiyle rekor bile kırdı.

Ama…

Bu kez tablo biraz daha farklı. O farklılık da, kurultay hesaplarına yönelik hamle için başlangıç zemini arayışından kaynaklanıyor.

••••••••••

Daha açık söylemek gerekirse…

MHP’yi farklı bir çizgiye taşıdığı kabul edilen Devlet Bahçeli’nin liderlik tarzına karşı gelişen bir muhalefet var.

Bu mahelfetin önderliğini ise şu an Koray Aydın yapıyor.

Fakat…

Son kurultayda Bahçeli’ye karşı genel başkan adayı olmak üzere yola çıkmasına karşın salona bile gelemeyen Ümit Özdağ’ın durumuna düşmek istemiyor.

Bunun yolu da belli:

Aşağıda, yani teşkilatlarda güçlü olmak ve ilçe kongrelerinden başlamak üzere il kongrelerinden kurultaya gidecek delegelerin belirlenmesinde etkili olmak.

Onun için de…

Koray Aydın’ın genel başkanlığa giden yolda rahat olabilmesi için, onun adına çalışanların ilçe kongrelerinden itibaren zemin oluşturmaya başlayacakları konuşuluyor.

Üstelik…

Tek hedef ilçeler değil. İl kongresini de kazanıp “Devlet Bahçeli’nin Bursa kalesini ele geçirmek” en büyük hedef haline geldi.

Bu noktada…

Aydın için teşkilatlarda kulis yapanlar, “Bursa’daki il yönetiminde çoğunluğa sahip olduklarını” söylüyorlar ve il kongresini de kesin kazanacaklarına inanıyorlar.

Ne var ki…

Konuştuğumuz MHP’liler bu söylentileri doğru bulmuyorlar.

Dahası…

Açık açık da şunu söylüyorlar:

“Koray Bey’i seven ve Bursa’da onun için çalışan arkadaşlar var. Üstelik bu arkadaşlar geçmişte teşkilatlarda önemli görevlerde bulundular. Ama bugünkü teşkilatlar onların bıraktığı gibi değil.”

Yani…

“Yani, durum şu: Bursa’da Koray Aydın için çalışan arkadaşlar ilçelerde ve il kongresinde aday çıkarabilirler. Çekişmeli kongreleri sağlayabilirler. Ama sonuç alabilecek durumda değiller.”

Konuştuğumuz MHP’lilere, kongreye giderken bu tür kesin ifadelerin bazen hataya yol açabileceğini anımsattık.

Şunda ısrar ettiler:

“Bursa’da teşkilat yapısı ortada. Devlet Bahçeli için bir sorun çıkmaz.”

Saadetli gençler can katacaklar

Siyasetçiler her zaman günlük sorun ve konuların peşinde koşmazlar, bazen sosyal sorumluluk ilkesiyle toplumsal projelere de imza atarlar.

Örneğin…

Son birkaç gündür caddelerde Saadet Partisi İl Gençlik Kolları’nın “Biz kan vereceğiz cana can katmak için” yazılı pankartları dikkat çekiyor.

Kan konusu gerçekten önemli.

Nitekim…

Saadetli gençler, Kızılay Haftası’nı da göz önüne alarak toplum duyarlılığını arttırmayı hedefleyen organizasyona girişmişler.

Üstelik…

Pankartlar yalnızca kent merkezindeki caddelere değil, 17 ilçenin tümüne birden asılmış.

Dahası…

Yine 17 ilçenin de katılımıyla önümüzdeki günlerde SP gençliği toplu kan bağışı yapacak.

Biz de…

Çok önemli bir konuda toplum duyarlılığını arttırmak için harekete geçen SP gençliği adına Ali Mollasalih’i kutluyoruz.

Çekirge ve Acemler’i rahatlatacak alternatif

Bursa’da yaşayan ve gazetecilik yapan biri olarak, kent sorunlarına daima ilgi gösteriyor, çözüm önerilerine katkı sağlamaya çalışıyoruz.

Bazen kendi önerilerimizi paylaşırken, bazen Bursa için düşünenlerin önerilerini aktarıyoruz.

Ne var ki…

Ünvanı “teknik adam” olan kimi dostlarımız zaman zaman, “trafik çözümleri için mimar ya da inşaat mühendisi gibi uzmanların dışında rastgele öneri üretilmemesi gerektiğini” söyleyip sitem ediyorlar.

Mimar ve inşaat mühendislerine elbette saygımız sonsuz. Ama…

Kent yaşayanları, her gün karşılaştıkları sorunlar için bazen çok pratik çözümler geliştirebiliyorlar.

Örneğin…

Acemler ve sonrasıyla ilgili gelişmeler ve yeni öneriler üzerine dün çok sayıda elektronik posta aldık. Gelen iletiler arasında çok ilginç alternatif önerileri var.

Biri…

Kentin ulaşımda çözüm bekleyen bir başka noktasıyla ilgiliydi.

Ahmet Çelikkollu adlı okurumuz diyor ki:

“Şehir merkezinden Acemler’e gidişte Merinos bat-çığı uzatılıp, Kültürpark’ın altındaki kerestecilerin bulunduğu yola üstten köprüyle bağlantı yapılabilir mi? Böylece, bu yoldan gelip Kükürtlü ve Çekirge’ye gidecek araçlar Acemler Kavşağı’nı kullanmak zorunda kalmazlar.”

Gerçekten de…

Kent içi ulaşım adına farklı bir öneri. Acemler yoğunluğu ile birlikte Çekirge Caddesi’nin trafik yükünü de azaltır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 02-05-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*