Siyasetin beklediği Mehdi, yeniden Kemal Derviş mi?

Siyasetin beklediği Mehdi, yeniden Kemal Derviş mi?  Yeni oluşum arayışındaki siyaset seçim sonrasını beklerken, BM`deki görev süresi dolan Kemal Derviş dönüş kararı aldı. 2001`de Ecevit sonrası planında da adı geçen Derviş yoksa siyasette beklenen Mehdi mi?

Açıkça söylemek gerekirse… Kemal Derviş’in önümüzdeki süreçte Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olacağını düşünüyorduk.

Ne var ki…

Bu yolda ilerlemek yerine, kısa adı UNDP olan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı görev süresini dolduran Derviş, devam yerine Türkiye’ye dönme kararı aldı.

Bundan sonra…

Sabancı Üniversitesi bünyesinde dünyanın önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticileri, küresel fikir önderleri, devlet adamları ve saygın akademisyenlerden oluşan Uluslararası Danışma Kurulu’nda görev alacak.

Ayrıca…

Sabancı Üniversitesi’nde İstanbul Politikalar Merkezi ile Avrupa’da yönetişim ve AB-Türkiye ilişkileri konularında çalışmalar yürütecek, araştırmalara destek verecek.

Bunlar işin görünen yüzüyle ilgili gelişmeler.

Ancak…

Herkes biliyor ki Türk siyasetinde uzun süredir alternatif arayışı var. İktidardaki Adalet ve Kallkınrma Partisi’ne karşı yeni bir siyasi organizasyon formülü üzerinde çalışılıyor.

Bunun için de…

Siyasette yeni bir Mehdi bekleniyor.

Nitekim…

Yeni siyasi oluşum hazırlığı yapan kimi gruplar, 29 Mart yerel seçimi sonrasında harekete geçmek üzere nabız yokluyorlar.

Bu noktada akıllara gelin soru şu:

Beklenen Mehdi acaba yeniden Kemal Derviş mi?

2001’de Ecevit sonrası siyaset planında rolü olduğu düşünülen Derviş kurtarıcı olarak yeniden mi siyaset sahnesine çıkacak?

Doğrusu…

Derviş’in arayışların dışında kalmayacağı ya da kalamayacağını düşünüyoruz.

Hesap adamı Yalçın’dan Nilüfer projeleri için kaynak sözü

Adalet ve Kalkınma Partisi Nilüfer Adayı Işıl Zeliha Gençoğlu Maydaer’in proje vaadlerini açıkladığı basın toplantısına katılamadık.

Fakat…

Maydaer’in ulaştırdığı broşürü ayrıntılarıyla inceledik.

Tıpkı Büyükşehir Adayı Recep Altepe gibi dersine iyi hazırlanmış olarak, üzerinde çalışılmış projelerle yola çıktığını gördük.

Ardından…

Dün sabah yerel gazetelerde meslektaşlarımızın yazdıklarını çok dikkatli okuduk.

Okuduklarımızdan şu izlenimi edindik:

Işıl Işıl Nilüfer sloganıyla yola çıkan AK Parti Adayı Işıl Zeliha Gehçoğlu Maydaer, açıkladığı projeleriyle meslektaşlarımızı etkilemiş. Arkadaşlarımız proje vaadlerini önemsemişler ve olumlu bulmuşlar.

Ancak…

Olumlu düşüncelerinin ardından şu soruyu da köşelerine taşımışlar:

“Hepsi iyi güzel de, bunları gerçekleştirecek kaynağı nereden, nasıl bulacak?”

Gerçekten de…

Vaadlerin havada uçuştuğu bir yerel seçim döneminde, doğru projeler ortaya koymak da yetmiyor. Başkan adayları, vaadlerini gerçekleştirmek için kaynak da bulmak zorundalar.

O kaynak nasıl bulunacak?

Böyle bir soruyu…

Uzun yıllar Maliye Bakanlığı’nda önemli görevlerde bulunan, Yeminli Mali Müşavir olan, kısacası hesap adamı özelliği taşıyan AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’a sorduk:

Seçildiği takdirde 50 trilyon borçla Nilüfer Belediyesi’ni devralmayı bekleyen Işıl Hanım, acaba kaynağı nereden bulacak da bu güzel projeleri gerçekleştirebilecek?

••••••••••

Gördük ki…

AK Parti İl Başkanı Yalçın da böyle bir soruyu bekliyor. İlk söylediği şu oldu:

“Sorgulanan bu kaynağı, kazanırsak biz buluruz. Ama Mustafa Bozbey’in bulabilme şansı yok. Proje finansmanında Işıl Hanım farkını Nilüfer görecek.”

Kaynak konusuna açıklık getirdi:

“Nilüfer Belediyesi’nin bütçesi belli. Bu projeleri Nilüfer Belediyesi’nin bütçesiyle yapabilmek elbette mümkün değil. Fakat bizim dönemimizde, projelerin yarıya yakınını Büyükşehir üstlenecek.”

Şunu ekledi:

“Yani bir tarafta Büyükşehir Bütçesi’nden gerçekleştirilecek projeler olacçak, bir tarafta Işıl Hanım’ın kendi belediyesi bütçiesinden gerçekleştireceği projeler olacak, bir taraftan da merkezi yönetim devreye girecek.”

Şu noktanın altını çizdi:

“Zaten, Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe de hizmetleri birlikte yapmayı taahhüt etti.”

Tam burada…

Konu daha farklı bir noktaya geldi.

Sorduk:

“Işıl Hanım seçilirse Büyükşehir bunları üstlenmeyi taahhüt etti. Peki Nuilüfer’de Mustafa Bozbey seçilirse Büyükşehir bir şey yapmayacak mı?”

Cevap verdi:

“Burası gerçekten çok önemli bir nokta. Hem Işıl Hanım’ın, hem Recep Bey’in bu yönde taahhütleri var. Fakat Sayın Bozbey’in böyle bir taahhütü yok. Eğer Işıl Hanım seçilemezse, bu durumda bizim yeni bir değerlendirme yapmamız gerekir.”

Yani…

“Yani, Büyükşehir olarak Recep Bey yine Nilüfer’e hizmet verir ama, bu boyutlarda olmaz.”

••••••••••

Konunun bir de merkezi idare, yani hükümet boyutu var.

AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, önümüzdeki dönemde Nilüfer’de planlanan projelerin yanında, merkezi idarenin yapacağı katkıyla ilgili olarak da önemli bir açıklama yaptı:

“Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinde 35 bin metrekarelik bir alan var. Burası Sağlık Bakanlığı’na tahsisli, fakat TOKİ’ye devredildi. Işıl Hanım orada Nilüfer için dört dörtlük, muazzam bir kültür merkezi istiyor. TOKİ o projeyi merkezi yönetim adına üstlendı.”

Bir başka gelişmeyi açıkladı:

“Cephanelik’te 200 dönümlük bir park var. Bozbey burası için çok uğraştı ama askeriyeden almayı başaramadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çielik bu arazinin devri için Milli Savunma Bakanlığı nezdinde girişimlere başladı. Işıl Hanım’la bu da olacak.”

Yanı sıra…

Yalçın, merkezi yönetimle birlikte gerçekleştirilecek bir başka önemli projeye dikkat çekti:

“Gölyazı’da muhteşem bir antik tiyatro yapılacak ve burada tarihle kültür-sanat iç içe olacak. Uluslararası etkinlikler için büyülü bir yer. Bunu da Kültür Bakanlığı ve Avrupa Birliği fonlarıyla yapacağız.”

Bu arada…

Bazı projelerin de özel sektörle birlikte gerçekleştirilebileceğinin altını çizdikten sonra, Nilüfer’i beldelere bağlayan yol konusunda önemli bir bilgi verdi:

“Çalı Yolu’nu çok önemsiyoruz. Sayın Bakanımız gelecek ve bu yoldan yararlanan beldeleri teker teker ziyaret edecek. Bu ziyarette, yolun ne zaman biteceğinin tarihini verip taahhütte bulunacak.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*