Otomotiv işçisinin geri dönüşünü nasıl yorumlamak gerek?

Otomotiv işçisinin geri dönüşünü nasıl yorumlamak gerek?  Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı gaezetelerde dün yer alan açıklamasında “Krizin hızı kesildi, gerilemeye başladı” diyordu.

Bu sözleri okuyunca, geçen hafta bir restoranın işletmecisiyle yaptığıız sohbet aklımıza geldi.

Kent merkezinde, üsteik yakın süre öncesine kadar öğle ve akşam servislerinde oturulacak yer bulunmayan restoranın boş görüntüsünü, işletmecisi şöyle özetlemişti:

“İnsanlar kriz nedeniyle sokağa çıkmıyor, çıkan da elini cebine atmıyor. Yemek bile yemiyorlar.”

İlginç bir gözlem daha aktarmıştı:

“Çevrede şöyle bir dolaştım, eskiden adım başı simitçi vardı, onlar da yok.”

Ardın…

Piyasayı etkileyen görüntüyü dillendirdi:

“Geçenlerde eleman lazımdı. Cama yazı astım. Başvuranların dörtte üçü otomotiv işçisiydi.”

Şu nokta da önemli:

“İşe aldıklarım bir süre çalıştıktan sonra fabrikadan geri çağırdıkları için ayrıldılar.”

İşletmeci dostumuz, otomotiv işçisinin fabrikasına dönmesini önemli buluyor. İnsanların yeniden çalışabilmelerini, para kazanabilmelerini piyasanın umudu görüyor. “Bu bir adım, inşallah piyasaya olumlu yansır” diyor.

Sonuç olarak…

Hükümetin ÖTV indirimiyle stoklarını tüketen otomotiv sektörü, yan sanayii ile birlikte üretime döndü. İşçisi de yeniden işbaşı yaptı.

Sanayide çarklar sağlıklı döndüğünde para hareketi de başladığı için, kent yaşamı olumlu etkileniyor.

Otomotiv işçisinin geri dönüşüne bir lokanta işletmecisinin seavinmesi bu yüzden.

Sarı otobüsleri Bursa beğendi

Bursa’nın toplu ulaşım programında Hikmet Şahin döneminde değişiklik yapıldı.

Bilinen belediye otobüsleri yerine, bir çeşit belediye özelleştirmesiyle yolcu taşınıyor. Taşımayı da halk arasında sarı otobüsler adı verilen araçlar yapıyor.

İlk alınan sarı otobüslerin ardından, Şahin döneminin son günlerinde ve seçim öncesi Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu’nun da katıldığı törenle hizmete giren 80 yeni sarı otobüs, Büyükşehir kuruluşlarından Burulaş’ın önemli yatırımıydı.

Oobüsler…

Modernlikleri ve inip-binebilme kolaylığıyla Bursalılar’ın beğenisini topladı.

Yine…

Şahin döneminde alımı yapılan son grup sarı otobüs de geçtiğimiz hafta sonu hizmete girdi.

Bursalılar, yolculukları daha kolay ve keyifli hale getiren yeni sarı otobüsleri alanlara teşekkür ediyorlar.

İMO Başkanı Şahin, Körfez köprüsünden iptal edilen demiryolu için siyasilere dosya dağıttı

Hiç tartışmasız bir gerçek var: Bu dönem, Bursa’nın sorunlarının belirlenmesi, gündeme getirilmesi ve takibinde İnşaat Mühendisleri Odası öne çıktı.

Daha doğrusu…

Bursa sorunlarının gündeme gelmesinde yalnızca İMO’nın yıldızı parladı.

Gerçekten de…

İnşaat Mühandisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, kenti ilgilendiren her konuda, Bursa’nın her sorununda çok ciddi çalışmalara imza atıyor.

Üstelik…

Kara kalem hazırlanmış raporlar ya da söylentiye dayalı açıklamalarla da çıkmıyor kamuoyu karşısına. İMO’nun teknik yapısından Bursa’nın yararlanması için uğraş veriyor.

Nitekim…

Şu anda 26 ayrı komitede 220 inşaat mühendisi Bursa’nın konuları için çalışıyor, araştırıyor, proje ve düşünce üretiyor.

Böyle olunca…

Ortaya da kent gerçekleriyle uyumlu, vizyonu olan dosyalar çıkıyor.

Türkiye’nin en büyük otoyol projesi olan İstanbul-Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu kapsamında İzmit Körfezi’ne yapılacak 1500 metre uzunluğundaki asma köprüden demiryolu hattının çıkarılması sonrasında gelişmeler de böyle gündeme geldi.

••••••••••

Gelişmeyi bu sütunlardan ilk aktarırken, İMO Başkanı Şahin’in araştırmaya dayalı bilgileri dikkatimizi çekmişti.

Onun çıkışı…

Önce kamuoyundan, sonra da siyaset camiasından geniş yankı buldu.

Siyasi partilerin il başkanları Bursa ulaşımının geleceği açısından çok önemli olan gelişmeyi önemseyip açıklamalar yaptılar. Milletvekilleri Meclis gündemine taşıyıp soru önergeleri verdiler.

Gördüğümüz kadarıyla…

Şahin, açıklamalar ve soru önergelerinin yanı sıra, iptal edilen demiryolu hatlarının yeniden eklenmesini sağlayacak geniş desteği oluşturmak için ciddi bir adım daha attı.

Onu da…

Konunun tüm gelişmelerini ve çözüm önerilerini içeren bir dosya hazırlayarak yaptı.

Dosyada…

İstanbul-Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu ile ilgili bilgi ve değerlendirmelerle, en önemli aşamasını oluşturan Körfez geçişi köprüsünü ele aldı.

En önemlisi…

Köprüden demiryolu hattının çıkarılmasının, halen devam eden İstanbul-Ankara Hızlı Tren projesini nasıl etkileyeceğini, ayrıca ileriye yönelik projeler olan İstanbul-Bursa-İzmir ve İstanbul-Bursa-Kütahya-Afyon-Antalya hızlı tren projelerinin daha düşünce aşamasında çöpe atılmış olduğunu kaydetti.

Dosyayı da…

Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile kararı veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere, Bursa milletvekillerinin tümüne, Vali Şahabettin Harput’a, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye ve akademik odalara gönderdi.

Teknik öğretmenler haklarını arıyor…

Garip gelişmeyi dün bu sütunlarda aktardık… 4 yıl Endüstri Meslek Lisesi okuyan, 4 yıl da Teknik Öğretmen Fakültesi’nde eğitim alan gençlerin sorunlarını dile getirdik.

19 fakültenin her yıl 5 bin mezun vermesine karşın, Milli Eğitim Bakanlığı yalnızca yüzde 2’sini öğretmen olarak alıyor. Kalanlar özel sektörde iş arıyorlar.

Ne var ki…

Organizasyon şemasında onları tanımlayacak bir karşılık olmadığı için ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Mühendisle aynı özelliklere sahipler ama mühendis değiller. Yüksek tekniker ya da tekniker de olarak kabul edilmiyorlar.

Hatta…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İş Güvenliği Uzmanı eğitim programında iki yıllık meslek yüksek okulu mezunları uzman olabilirken, 4 yıl üniversite okuyan teknik öğretmenler eğitim elemanı olabiliyorlar.

Sorunu “Eğitim verip eleman yetiştiriyoruz ama yararlanmayıp çöpe atıyoruz” başlığıyla dile getirdiğimiz dünkü yazımız üzerine onlarca elektronik posta aldık.

Hepsi de…

Organizasyon şemasında yer almak istiyorlar. Yer alamadıkları için yararlı olamadıklarını, işyerlerinin de kendilerienden yararlanamadığını söylüyorlar.

Gerçekten…

Spesifik bir sorun var karşımızda. Gençleri 8 yıl eğittikten sonra ortada bırakmanın tek bir tanımı var:

Gerçek bir insan kaynağı israfı.

Siyasilerin bir çözüm bulmalarını bekliyoruz.

Yıldırım’da yeni atamalar var

29 Mart’ta en yüksek oy oranıyla seçim kazanan başkan olan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, yeni dönemde belediyede yeniden yapılanmaya gitti.

Kulağımıza gelenlere göre, Özel Kalem Müdürü Aytekin Taşkan’ın yerine Ahmet Bilman geldi. AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’ın Özel Kalem Müdürü olan Tuğba Özel de bu yapılanmada Kültür ve Sanat Müdürü olarak yer aldı.

Zabıta Müdürü Tahir Şenocak’ın yerine Nazmi Koçak gelirken, Yasin Susam da Fen İşleri’nde görevlendirildi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 21-04-2009