Bursa’nın konuları Meclis’te konuşuldu, şeffaf dönem başladı

Bursa’nın konuları Meclis’te konuşuldu, şeffaf dönem başladı  Başkan Altepe seçim öncesi söz verdiği şeffaf yönetime ilk adımı attı. Bursa’nın konularını Meclis’te anlattı. Bursaray’daki kazık çıkarılabilir mi? Emirsultan’da ne değişiyor? Teleferik ne olacak?

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe seçim öncesi verdiği sözleri yerine getirmeye başladı. Bu da umutlarımızı arttırıyor.

Özellikle …

Yeni dönemde Büyükşehir’de şeffaf yönetim için dün çok önemli bir adım attı ve Bursa’nın konularını ikinci toplantısını yapan Büyükşehir Meclisi’nde gündeme getirdi.

Örneğin…

Bursaray C Etabı olarak bilinen Üniversite hattında ortaya çıkan sürprizleri tek tek açıkladı.

Ayrıca…

Emirsultan Çevre Düzenlemesi ve teleferik konularındaki yanlışları tek tek ortaya koydu.

Bunu yaparken…

Zamanla yarışmadı, her konuda meclis üyelerine söz verdi, yorum ve önerilerini dinledi.

Dahası…

“Burası artık toplanan, gündemi oylayan ve dağılan bir meclis olmayacak. Burada Bursa’nın konuları konuşulacak” dedi. Her konunun meclis üyelerinin incelemesine açık olduğunu söyledi.

Hepsinden önemlisi…

Türkiye’de yıllardır Siyasi Partiler ve Seçim yasalarında değişiklik yapılarak, eski belediye başkanlarının meclisin doğal üyesi olmaları istenir.

Başkan Altepe yasayı beklemeden, eski belediye başkanlarına meclisi açtı. Hatta, tarihi binadaki ilk oturuma katılan Ekrem Barışık, Erdem Saker ve Erdoğan Bilenser’e söz de vererek deneyimlerinden yararlandı.

Bize göre…

Dün Bursa’da şeffaf yönetim adına milad sayılabilecek bir başlangıç yaşandı.

Tarihi binadaki ilk meclis toplantısını Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Gürhan Akdoğan ile Anavatan Partisi İl Başkanı Ahmet Kömbe de izlediler.

Altepe Bursaray Üniversite hattındaki büyük kazığı anlattı, meclis üyelerinin ağzı açık kaldı

Bursaray’ı Küçük Sanayi’den Uludağ Üniversitesi’ne bağlayacak C Etabı’nda ortaya çıkan sürprizleri Bursalılar bu sütunlardan öğrendiler.

Bizim aktardıklarımız, ulaşabildiğimiz bilgi kırıntıları idi. Ayrıntıyı Büyükşehir Bemlediye Başkanı Recep Altepe dünkü Meclis toplantısında açıkladı.

Altepe konuşurken meclis üyelerinin yüzlerine baktık. Hemen hepsinin şaşkınlıktan ağızları açık kalmıştı.

••••••••••

Tablo şu:

Bursaray C Etabı olarak adlandırılan Üniversite hattı, 500 trilyon lirayı bulan bir proje. İnşaatı için 98, vagonlar için 94 milyon euro planlanmış. 230 milyon euro maliyet öngörülmüş. Bunun 100 milyonu dış kredi. 130 milyon euro ise belediyenin öz kaynaklarından karşılanacak.

Hat…

Beşevler Küçük Sanayi’den sonra Altınşehir-Ertuğrul-Özlüce-Emir Koop-Terminal duraklarından Üniversite’ye bağlanıyor.

Ancak…

Yer üstünden ilerleyen sistem, Üniversite’ye bir kilometrelik tünelden giriyor. Hem de çift kapsüllü bir tünelden.

Oysa…

Yol boyu gibi, burada da yüzeyden ve kampus duvarı dibinden ilerleyebilir.

Dahası…

Dik eğimli yerleri tırmanmamak için yapılan tünel, arazi düz olduğu için aşağıya doğru kazılarak yapılmış. Yani, Bursaray’ın üniversiteye aşağıya inerek girmesi, yukarı tırmanarak da çıkması gerekiyor.

Doğrusu, ilginç bir mühendislik uygulaması.

DLH’nın “değişiklik varsa bildirin” uyarısına yuvarlak bir cevap gönderilmiş, ihale tamamlanmış.

Seçim öncesmi de müteahhit firmaya yer teslimi yapılıp 20 milyon euro peşinat ödenmiş.

Altepe net bir şekilde şunu söyledi:

“Bu paralar benim cebimden çıkmıyor. Bunlar Bursa’nın parası. Onun için hepimizin daha dikkatli davranması gerekiyor.”

Yapılanlar usülüne uygun yapıldığı, ihale de uluslararası olduğu için iptal şansı yok. Çünkü Tahkim’e gidilirse kaybetme ihtimali yüksek.

Buna karşın…

DLH’nın yazısına dayararak tünel inşaatını durdurduklarını dün resmen açıkladı. Pazarlıkların sürdüıünü de söyledi. Güzergahta değişiklik yapıp, tünel yerine duvar dibinden geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Yaptıkları öneriyi şu sözlerle açıkladı:

“Tünel yerine, Görükle’ye kadar uzatmasını istiyoruz. Ayrıca Organize Sanayi’den sonra otoyola kadar uzatmasını arzu ediyoruz. O olmazsa, Renault Fabrikası’na kadar isteyeceğiz.”

Bir de vagon konusu var.

Başkan Altepe dün 94 milyon euro karşılığı 94 vagon alınmasının öngörüldüğünü, vagonların lüks tutulduğunu anlatırken “Bu rakamı pahalı bulduk, bize göre 10 vagon yeterli” dedi.

“Bizim hedefimiz 2-3 yıl içinde kendi vagonomuzu Bursa’da yapmak” dedikten sonra boynunu bükerek şunları ekledi:

“Keşke bu işe hiç girilmeseydi, ama girilmiş.”

••••••••••

Dün bir ilk daha yaşandı.

Eski belediye başkanları Ekrem Barışık, Erdem Saker ve Erdoğan Bilenser meclis toplantısını izlemekle kalmadılar, Bursaray konusundaki görüşlerini de açıkladılar.

Buna göre…

Saker konuşmasında “Elimizdeki parayı çok dikkatli harcamamız lazım. Mümkün olduğu kadar çok uzun ray döşeyip minimum vagon almalıyız” dedi.

Bilenser söz aldığında “Hızlı hareket edilmesini ve sisteme dikey yolcu taşıyan hatların da bir an önce planlanmasını” istedi.

Barışık ise “İhale sisteminde en düyük fiyatı verden kazanıyor, sonra da çirkin şeyler ortaya çıkıyor” dedi.

Günün sorusu ise CHP Grup Sözvcüsü Bülent Aslanhan’dan geldi:

“Bu işin siyasi sorumlusu olmalı? Kimi sorumlu tutacağız?”

Teleferik için sürpriz karar

Herkesin kabul ettiği gibi, teleferik Uludağ’a ulaşımın en kestirme yolu olduğu gibi, Bursa’nın da sembollerinden biri.

1950’li yıllarda yapılan sistemi, Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde Hikmet Şahin değiştirmek istedi. İhale yapıldı ama bürokratik sorunlar aşılamadığı için işe başlanamadı.

Seçim öncesi…

Recep Altepe’nin açıklamalarından; bu projeyi uygulamayacağı, onun yerine Uludağ’a daha kestirme ulaşım için dişli tren yapacağı anlaşılıyordu.

Başkan Altepe dün yapılan Meclis toplantısında teleferikle ilgili gelişmeleri aktarırken çok ilginç bilgiler verdi.

Örneğin…

Teleferiğin, çekici halattaki kopma nedeniyle bir aya yakın süredir çalışmadığını açıkladı. Yedek halat olmadığı için sipariş verildiğini., onun da en erken mayıs ayı ortasında geleceğini, seferlerin de mayıs sonunda başlayabileceğini söyledi.

Bu arada…

Altepe’nin tam bir sürpriz olan kararını da dün Meclis’te yaptığı açıklamada öğrendik:

Şahin’in planlamasını ve ihalesini yaptığı sistem, binalar dışında uygulanacak. Bürokratik engellerin aşılmasını sağlamak için Ankara seferine çıkılacak. Uludağ’da tek otorite olması için de gerekirse yasa önerisi hazırlanacak.

Yanı sıra…

Mevcut sistemin durması zarar anlamına geleceği için, 1 yıl daha çalışmaya devam edecek. Yenisinin ise en geç 2 yılda tamamlanması hedeflenmiş durumda.

Emirsultan’da proje değişiyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin dünkü Meclis toplantısında “Bursa’nın konuları” başlığıyla yaptığı açıklamalardan biri de, Emirsultan çevre düzenlemesiydi.

Hikmet Şahin döneminde hazırlanan ve ilk günden beri çevre sakinleriyle kent dinamiklerinin karşı çıktıkları projenin revize edileceğini dün Altepe açıkladı.

Buna göre…

Kamulaştırılan binaların yerine yapılacak binaların yüksekliği en az iki kat indirilirken, cephe giydirmeleri değişecek. Araçların geçeceği kanal da yeniden düzenlenecek.

Altepe yeni düzenlemeyi, “İstiyoruz ki, insanlar ne kadar güzel yapılmış desinler” sözüyle anlattı.

Revizyon için CHP Grubu adına Osman Ayradilli teşekkür ederken, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise, araçların geçeceği kanalın tünele dönüştürülmesini istediklerini söyledi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 17-04-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*