Altepe Bombardier`e sordu: Bize neden pahalı vagon sattınız?

Altepe Bombardier`e sordu: Bize neden pahalı vagon sattınız? Bursaray`a pahalı vagon satan Bombardier ile Büyükşehir`in ilk buluşmasında Altepe sordu, firma topu eski yönetime attı. Toplantıda Altepe firmaya, birlikte Bursa`da vagon üretmeyi de önerdi…

Aslında konu Bursa’nın gündeminde… Bursaray’ı İzmir Yolu’ndaki Küçük Sanayi istasyonundan Uludağ Üniversitesi’ne götürecek C Etabı için açıklanan maliyetler Türkiye’nin en pahalı raylı sistem yatırımının planlandığını gösteriyor.

Zaten…

Devlet Planlama Teşkilatı da bu yatırımı “benzerlerinden çok pahalı” buldu.

Projenin maliyetini arttıran unsurlardan biri de, siestemde kullanılacak vagonlar.

Bu konuda…

Geçen dönem Büyükşehir Belediyesi ile vagon üretimini yapan Bombardier firması arasında 28’i opsiyonlu olmak üzere toplam 58 vagonluk anlaşma yapılmış.

Yani…

İlk etapta 30 vagonluk anlaşma söz konusu. Anlaşmaya göre de, her bir vagon için 6.40 milyon lira, eski parayla 6.4 trilyon lira ödenecek.

Oysa…

Bursaray’da halen kullanılan vagonlar 1.84 milyon liraya, yani eski parayla 1.84 trilyona alınmıştı.

Aradaki tek fark, yeni vagonların klimalı olması.

Göreve başladığı günden beri, Bursaray C Etabı ile ilgili çalışan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, proje maliyetini arttıran vagonlar için dün önemli bir adım attı.

Daha doğrusu…

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile vagon üreticisi Bombardier firması dün ik kez bir araya geldi ve konuyu tartıştı.

Önce saat 12.00’de Bademli’de bir restoranda öğle yemeği ile başlayan görüşmeler Buski’deki belediye binasında sürdü ve saat 16.30’da tamamlandı.

Toplantıya…

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, danışmanları Semih Pala, Levent Fidansoy ve Osman Orhan, Genel Sekreter Vekili ve Raylı Sistemler Daire Başkanı Seyfettin Avşar, Genel Sekreter Yardımcıları Turgut Men ve Bayram Vardar, Burulaş Genel Müdürü Ali Kaya ile Raylı Sistemler Dairesi’nin teknokratları katıldılar.

Yanı sıra…

Vagon üreticisi Bombardier firması adına Ortadoğu-Asya Hafif Raylı Sistem Araçları Satış Müdürü Horst Peter Uennikhow, Türkiye Temsilcisi Engin Durmuş ve Bursaray Proje Müdürü Dirk Brade hazır bulundular.

Ayrıca…

Bursaray danışman firması Kaiser’den de biri yabancı 3 uzman toplantıdaydı.

••••••••••

Büyükşehir Belediyesi ile vagon üreticisi Bombardier arasındaki bu ilk resmi temasta ilk sözü Ortadoğu-Asya Hafif Raylı Sistem Araçları Satış Müdürü Horst Peter Uennikhow aldı ve ödemedeki bazı aksaklıkları konuşmak için geldiklerini ifade etti.

Uennikhow’un “Mali sorunlar olduğunu biliyoruz” diyerek söze başlaması üzerine Altepe araya girip, “Sorun bizde mi var, yoksa dünyada mı var?” diye sordu.

Firma yöneticisi de, vagonlar için 14 milyon euro ödendiğini, 4 milyon euronun ödenmediğini söyledi.

Bu kez…

Altepe yeniden söze girip “Bütün problem bu mu? Onun için mi buradasınız? Oysa bize göre bu rakamların problem olmaması gerekir” dedi.

Firma yöneticisi ısrar etti:

“Bursa’da, raylı sistem projelerini uygulamada kararlı bir yönetim gördüm. Daha ilk anda planan sistemin çok doğru olduğunu düşünüyorum. Bana göre, teknik değişiklikler yapmak yerine mali sorunları konuşmak gerekir.”

Ardından…

Mali sorunlara yönelik olarak, ödeme planıyla ilgili 3-4 alternatif sundu. Alternatifler arasında vagonların teslim tarihinin ertelenmesi de vardı.

Sonra da “aba altında sopa gösterir” özellikte uyarıda bulundu:

“Raylı sistemin mutlaka bitmesi gerekiyor. Yoksa, seçimler geldiğinde, istasyonda bekleyen halk rahatsız olabilir.”

Böylece…

Görüşme bir anda bilek güreşi havasına girdi.

••••••••••

Bunun üzerine…

Başkan Altepe sözü aldı ve şunları söyledi:

“Bursa’da yürüyen bir raylı sistem projesi var. Biz de yeni seçilip geldik ve sisteme dahil olduk. Ayrıca, seçim öncesi yaptığımız konuşmalarda, ulaşımın hafif raylı sistem ve tramvayla çözüleceğini hep söyleyip savunduk. Onun için mali konu geçicidir, çözülür, sorun olmaz.”

Devam etti:

“Bursa Büyükşehir Belediyesi bütçesinin büyük kısmı yıllardır ulaşıma gidiyor. Önümüzdeki yıllarda da yine ulaşıma gidecek ve öncelik yine raylı sistem olacak.”

Şunu ekledi:

“Belediyenin şu anda 3 yıllık yatırımı Uludağ Üniversitesi Etabı’na harcandı. Bu bir plansızlık. Üstelik, herkes vagonların çok pahalı olduğunu konuşuyor.”

Sonra da sordu:

“Neden pahalı bu vagonlar? Neden bu rakamlara bize sattınız? Burada ciddi yanlışlıklar yapıldı. Bu vagonları bu paraya alan arkadaş da seçimde yüzde 6 oy alıp gitti.”

Konuyu şu çerçeveye oturttu:

“Biz yönetim olarak, inandırıcı çözümler ortaya koymalıyız. Fiyatlar çok pahalı. Bizim için problem bu. Yani ödeme sorunu değil, fiyatların pahalı olmasını önemsiyoruz. Bombardier fiyatların pahalı olmasını problem görmeyebilir ama bizim için problem.”

Şu noktanın atını özenle çizdi:

“Biz şeffaf belediyeciik yapacağız. Kamuoyunu inandırmamız lazım. Şu anda raylı sistemde, eskiden 1.84 milyon liraya alınan vagonlar kullanılıyor. Sizin vagonlarınız neden 6.40 milyon lira? Niye bu kadar pahalı? Aralarında ne fark var?”

Firma yetkilisi önce “O kullanılanlar eski teknoloji” dedi ve şunu söyledi:

“Ama bu şartnameyi biz yazmadık, belediye yazdı. Daha basit çözümlerle bize gelinseydi, koşullar elbette değişirdi.”

••••••••••

Firma topu belediyenin eski yönetimine atınca Altepe biraz daha ısrarcı oldu:

“Siz Bombardier olarak belediyeye, ‘Bu sizin sorununuz’ deyip mi bakacaksınız? Bu vagonar pahalı. Biz bunu millete anlatamayız. Bize pahalı araç satmışsınız.”

Bir ısrar da Uennikhow’dan geldi:

“Bombardier olarak fiyatları geri çekmek gibi bir lüksümüz olamayabilir.”

Bu söze Altepe şu cevabı verdi:

“Bursa’da bizim vagonlarımız var. Onlardan memnunuz. Halk yıllardır biniyor. Yenileri bunların üç misli fiyatta. Farkı anlatamayız. Klima farkı da bu kadar etmez.”

Sözlerinin ardından kendi önerilerini dile getirdi:

“Araçlar basit olsun, lüks vagon istemiyoruz. Şartnameyi değiştirelim. Kullanılanlar gibi vagonlar olsun.”

Önerilerinin ardından bir kez daha “Fiyatı ne kadar düşersiniz?” diye sordu. Temsilci ise bir kez daha teknik çözüm önenrdi.

Sonunda…

Uennikhow farklı bir açılım getirdi:

“Bütün bunları aslında oturup daha geniş konuşabiliriz. Ama Sayın Başkan bize bir yazı yazmanız gerekir, sonra konuşalım.”

Son noktayı Altepe koydu:

“Mektubu yazarız, o kolay. Bizim mantalitemiz vagonların pahalı olduğu. Sorun orada ve buna çözüm bulmaya mecburuz.”

Bursa’da Bombardier’le ortak vagon üretimi için ilk adım

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin teknik ekibiyle birlikte Bursaray’a vagon üreten Bombardier temsilcileriyle ilk temas olarak yaptığı 4.5 saatlik toplantıda Bursa’da vagon üretimi konusu da gündeme geldi.

Toplantının son bölümünde konuyu gündeme Başkan Altepe getirdi:

“Bursa bir otomotiv ve sanayi şehri. Biz burada vagon imalatına başlamak istiyoruz. Ama bunu yaparken ortaklarımızın olmasını istiyor ve düşünüyoruz.”

Şunu önerdi:

“Mesela Bombardier firmasıyla vagon üretimi için nasıl çalışabiliriz? Bunu konuşalım.”

Öneriye…

Bombirdier Ortadoğu-Asya Hafif Raylı Sistem Araçları Satış Müdürü Horst Peter Uennikhow çekingen yaklaştı.

Bunun üzerine Altepe devam edip ikna için adım attı:

“Türkiye’de pek çok ilde raylı sistem yatırımları var. binlerce araç yapılabilir. Biz bu işe gireceğiz. Sizin grup nasıl bakar, onu öğrenmek istiyoruz.”

Şunu da ekledi:

“Biz kararlıyız. İşe de sizinle başlamak istiyoruz. Onun için sizin yaklaşamınızı öğrenmek istiyoruz. Bursa’da yapacağımız vagonları hem Türkiye’ye, hem komşu ülkelere satmak daha kolay olur.”

Temsilci bir kez daha çekingen davrandı:

“Biz Hindistan’da böyle bir işbirliği yapıyoruz. Fakat yatırım fizibl olmalı. Oysa Türkiye’de 20-25 araç satılıyor. Bu kadarlık satış için böyle bir üretime girmeye değer mi?”

Firmanın bakışında üretilecek vagon sayısı ile ilgili tahmini rakam ortaya çıkınca Altepe itiraz etti:

“Raylı sistemlerin yanında tramvay sistemleri gelişiyor. Her yıl yüzlerce vagona ihtiyaç olacak. Üstelik yakın ülkeleri de unutmamak gerekiyor. Oralara da pazarlayabiliriz.”

Sonuçta…

Vagon toplantısı sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin ısrarlı önerisiyle karşılaşan Bombardier yetkilisi Uennikhow, görüş ve düşünceleri firmasına götüreceğini söyledi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 29-04-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*