Seçmen krize aldırmadı, yeni dönemde de “yola devam” dedi

Seçmen krize aldırmadı, yeni dönemde de “yola devam” dedi  Seçmenin Büyükşehir ve ilçe adaylarını ayırdığı seçimden çıkan sonuç, krize karşın AK Parti’nin Bursa’da eski sonuçlara yaklaştığını gösteriyor. AK Parti belediye sayısını, CHP ise oy oranını arttırdı…

Seçmen, önce İl Genel Meclisi için oy verdi. Sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İlçe Belediye Başkanlığı ve İlçe Belediye Meclisi Üyeliği için aynı zarfta oy kullanıldı. Üçüncü zarfta da muhtar için oy verildi.

Dün…

İlk sandığı çabuk geçen seçmen ikinci sandıkta daha uzun süre geçirdi.

Üç ayrı oy pusulasını ayrı ayrı katlayıp zarfa koymak zaman alsa da, aynı partiye oy verenler daha hızlı davranabiliyorlar. Ama ayrı partilerin adaylarına oy verenler kabinde daha uzun süre kalabiliyor.

Dünkü sonuca gelince…

Adalet ve Kalkınma Partisi 2004 yerel seçiminde Büyükşehir’i yüzde 53.8, İl Genel Meclisi’nde yüzde 48.5 oy almış. Culhuriyet Halk Partisi’nin oyu ise yüzde 14.4 olmuş.

2007 genel seçiminde ise AK Parti yüzde 50.75, CHP ise yüzde 18.42 oy almış.

Normal şartlarda…

Yaşanan ağır ekonomik kriz ve iktidar yorgunluğu etkileriyle AK Parti’nin dün oy kaybetmesi gerekiyordu.

Ne var ki…

İlk sonuçlar, hem Büyükşehir’de, hem de İl Genel Meclisi’nde AK Parti’nin geride kalan iki seçime de yaklaştığını gösteriyor.

Yani…

Bu satırların yazıldığı saatte ortaya çıkan verilere göre AK Parti, hem 2004’teki değerlerine, hem de 2007’deki oranına yaklaşmıştı. Bu da seçmenin krize aldırmadığı ve “yola devam” vizesi verdiği anlamına geliyor.

Bu noktada…

CHP’nin oy oranında da on puanlık bir artış var. Bu da, hep Türkiye ortalamasının altında kalan CHP’nin özellikle Büyükşehir’de ciddi sıçrama yaptığını gösteriyor.

Parti merkezlerinin boş ve sessiz kaldığı seçimde sürpriz sonuçlar dış ilçelerden geldi

Sandıkların kapanmasından hemen sonra Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığı’ndaydık. Daha binanın girişinden itibaren, seçim gecelerinin alışılmış görüntüsü dışında sessiz bir ortam dikkatimizi çekti.

İlerleyen dakikalarla birlikte ilk sonuçlar gelmeye başladı.

Doğaldır…

Tüm siyasi partilerde ilk olarak hep iyi sonuçlar gelir. Her partinin merkezine, “Falanca yerde silip süpürüyoruz” haberleri ilk olarak ulaşır.

Dün akşam da öyle oldu. AK Parti İl Başkanlığı’na gelen ve ilk duyurulan sonuçlar hep yüksek sonuçlardı.

Oradan…

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı ile telefon teması kurup, İl Başkanı Gürhan Akdoğan ve Parti Meclisi Üyesi Ali Nihat Irkörücü ile görüştük. Onların elinde de hep silip süpürdükleri yerlerin sonuçları vardı.

Fakat aklımız dışarıda kaldı. Milletvekilleri, eski milletvekilleri, il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri orada olmalarına karşın, AK Parti’de seçim geceleri alışılan o coşkulu kalabalık neden yoktu?

Sorumuza…

“Seçim sonuçları çok karışık gidiyor, insanlar şu an televizyondan izliyor, gece sonuçlar belli olunca gelirler” cevabı verenler oldu.

Bunun üzerine…

CHP İl Başkanlığı’ndaki durumu de yerinde görmek istedik. Orada da benzer bir tablo vardı.

Bu da…

Yarışan iki partinin merkezinde geçmiş seçimlere göre sessiz, ama hissedilir derecede sıkıntılı bekleyiş olduğunu ortaya koyuyordu.

Buna karşılık…

İki partide de, sonuç bilgilerinin dürüst bir şekilde ve olduğu gibi verildiği izlenimi edindik. Bu da Bursa siyasetinin olgunluğu göstergesiydi.

••••••••••

Sonuçlara gelince…

AK Parti bu seçime Büyükşehir ve 11 ilçe belediye başkanına sahip olarak girdi.

Dün…

Mudanya, Mustafakemalpaşa, Harmancık, Büyükorhan belediye başktanlıklarını ilk kez kazandı. Karacabey’de transferle aldığı belediye başkanlığını seçimle korudu.

Buna karşın…

Daha önce sahip olduğu belediyelerden Gemlik’i CHP’ye, İznik’i ise MHP’ye kaybetti. Gelen ilk sonuçlar, Orhangazi’nin de Anavatan’a kaybedileceğinin işaretini veriyordu.

Bu ilçelerden…

İznik’te seçimi, AK Parti’nin aday göstermemesi üzerine MHP’ye geçen Kadri Eryılmaz’ın kazanması ilgi çekici. Yeni dönemde “daha aktif belediyecilik” için Eryılmaz’ı yeniden aday göstermeyen AK Parti’nin, dünkü sonuca göre İznik’i MHP’ye hibe ettiği yorumunu yapmak bile mümkün.

Yine…

Sonuçlara bakarak söylemek gerekirse, Orhangazi’de partilerin AK Parti’ye karşı bir dayanışmaya girdikleri ve bunun sonucunda Anavatan’ın sonuca yürüdüğü izlenimi var.

Buna karşın…

Orhaneli’de de benzer bir hareket anlaşılıyor ama, sonuç alınamamış.

Nilüfer ve Karacabey’de özel durum

2004 yerel seçimlerinde Nilüfer’de özel bir durum ortaya çıkmıştı. Belediye başkanlığını CHP’li Mustafa Bozbey kazanırken, belediye meclisi AK Parti ağırlıklı oluşmuştu.

İlk sonuçlara göre, belediye meclisi çoğunluğunun da CHP’ye geçtiği görülüyor.

Yanı sıra…

Bursa’daki en ilginç ve özel seçim sonucu ise Karacabey’de ortaya çıktı. DP’den AK Parti’ye geçen Ergün Koç yüzde 24’le seçim kazanırken, CHP, MHP ve DP adayları da 16-18 bandında onu izlediler.

Bu sonuç, gerçek nefes nesfese seçimin Karacabey’de geçtiğini gösteriyor.

O artık efsane: Mustafa Bozbey

Mustafa Bozbey’i, 90’lı yılların başında SHP’de siyaset yaparken tanıdık. Sıcakkanlı tavırları, daima gülen yüzüyle herkesin sevgisini topluyordu.

Sonra…

1999 seçimlerinde, dönemin DSP İl Başkanı Ayhan Turan’ın önerisiyle DSP Nilüfer Belediye Başkan Adayı oldu. O adaylığa, dönemin DSP Nilüfer İlçe yönetimi karşı çıkmış, ancak Turan ısrar etmişti.

Mustafa Bozbey ilk döneminde başarılı oldu. Siyasette herkese kendini sevdirdiği gibi, Nilüfer Belediye Başkanı olarak bu kez ilçe halkına sevdirdi.

Ardından…

2004 yerel seçimlerinde CHP Adayı olarak ikinci kez yarışa girdi. O seçimde de, Tayyip Erdoğan rüzgârına karşı, az farkla da olsa ikinci kez kazanarak Bursa merkezde üst üste seçim kazanan ilk belediye başkanı oldu.

Dün de…

İkinci kez CHP adayı olduğu seçimde Nilüfer halkından üçüncü dönemin vizesini aldı.

Üstelik…

10 yıl görev yapan bir belediye başkanının yıpranması gerektiği kanısına karşın, daha büyük oy farkıyla ve daha rahat seçimi kazandı. Yani, halka yakınlık ve toplumla ilişkilerde sevgi çemberini büyüttüğü ortaya çıktı.

Sonuçta…

Bugünden itibaren Nilüfer’de üçüncü Mustafa Bozbey dönemi başlıyor. Merkez belediyelerde rekorunu kırabilecek bir başkası çıkar mı bilemiyoruz ama, Mustafa Bozbey’in üçünçü seçim zaferinden sonra şunu rahatlıkla söyleyebiliriz:

O artık gerçek bir efsane.

Seçime ‘iki kadın’ damga vurdu…

Bursa’da yapılan eski seçimlere dönüp baktığımızda, genellikle erkeklerin yarıştığını görüyoruz.

Gerçi…

CHP’nin Şenay Özeray ile seçime girdiğini biliyoruz ama, iki kadının hiç bu denli yarışmamıştı.

Büyükşehir’de CHP Adayı Sena Kaleli çok başarılı kampanya geçirdi. Hiç siyaset yapmamış olmasına karşın, siyaseti çok kolay kavradı. Partiyi bile çevresinde birleştirip CHP’nin oy oranını yukarıya çıkarmayı başardı.

Nilüfer’de ise AK Parti Adayı Işıl Zeliha Gençoğlu, adeta seçim kampanyasının nasıl yapılacağı dersi verdi. Bir kadın adayın da yüksek tempoda çalışabileceğini, tanıtımda da başarılı olabileceğini kanıtladı.

Sıfır noktasından başladığı yarışta, özellikle son günlerde Mustafa Bozbey gibi bir efsaneyi tedirgin etti.

Sonuçta…

Dün yapılan seçime iki kadın damga vurdu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 30-03-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*