Kim demiş inşaat sektörü sıkıntıda diye, tam aksi!.. Ekonomi haberlerine bakılırsa inşaat sektörü çöküşte. Oysa varoşlardaki kaçak inşaatlarda tuğla için 2 ay bekleniyor, demir bulunamıyor, beton da daha pahalı. Ne yazık ki, seçim telaşı denetimi gölgeliyor…
Ekonomi haberlerine göre, ciddi sorun yaşayan sektörler arasında inşaat ilk sıralarda yer alıyor.
Haberlerde…
Arsa alımlarının durduğu, daire ve evlerin satılmadığı, hatta inşaatla bağlantılı yüzden fazla iş kolunun da sıkıntıya girdiği aktarılıyor.
Bütün bu haberlerin gerçekliğinden elbette kuşkumuz yok.
Ne var ki…
İçinde bulunduğumuz seçim döneminde, Bursa’nın varoşları olarak adlandırılabilecek bölgelerde inşaat sektörünün hiç de sıkıntıda olmadığını, hatta patlama bile yaptığını söylemek mümkün.
Nedeni ortada…
Pıtırak gibi yükselen inşaatlarda tuğla talebine 2 ay sonrası için randevu verilir olmuş. Beton firmaları başka yere verdikleri fiyattan yüzde 25-30 fazlasını talep etmeye başlamışlar. Demir bulunmuyormuş. Plastik doğrama yapanlar fazla mesai çalışıyorlarmış.
Böyle bir noktada…
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin’in artık dayanamadığı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e yazdığı ve “Allah aşkına şu kaçak inşaatların durdurulması için ilgili herkesi harekete geçirin” anlamında ifadeler kullandığı mektup dün yerel gazetelerde yayınlandı.
Necati Şahin’in bu mektubunu yükselen feryat olarak görüyor ve çok önemsiyoruz.
Onun için de…
Seçim dönemi ihmalkarlığı olarak düşünmesek bile, seçim telaşı nedeniyle ilçe belediye başkanlarının kaçak inşaat denetimlerini fazlasıyla ihmal ettiklerini düşünüyonruz.
Umarız İMO’nun feryadı duyulur.
Bursaray hatlarını uzatmak ve Uludağ Üniversitesi etabıyla ilgili özel bir değerlendirme
Daha adaylar seçim kampanyalarını başlatmadan, siyasi partilerin genel yaklaşımı seçimin ana konusunu belli etmişti: Ulaşım.
Aslında…
30 Ocak 2009 günü bu sütunlarda “Seçimlerin değişmeyen gündemi: Ulaşım sorunu” başlığı altında ilk izlenimleri aktarırken, 1989 yerel seçiminden buyana her seçimde ulaşım sorunu ve çözüm önerilerinin öne çıktığını vurgulamıştık.
Yine aynı konu öne çıkmakla birlikte, bu seçimde bir de özel ulaşım maddesi var:
Bursaray’ın hatlarını uzatmak.
İlk olarak…
Adalet ve Kalkınma Partisi Büyükşehir Adayı Recep Altepe ulaşım projelerini açıkladığı toplantıda Bursaray’ın Arabayatağı etabını Kestel’e, Organize Sanayi etabını Geçit’e, Üniversite etabını da Görükle’ye uzatacağını açıklamıştı.
Gördüğümüz kadarıyla….
Cumhuriyet Halk Partisi Adayı Sena Kaleli, Milliyetçi Hareket Partisi Adayı Mehmet Gazioğlu, Demokratik Sol Parti Adayı Gürkan Kanbir, Anavatan Partisi Adayı İlhan Aşkın da benzer sözler veriyorlar.
Farklı söylem yalnızca Saadet Partisi Adayı Zekeriya Yılmazgöz’den geldi. O, Bursaray yerine daha ekonomik maliyetli metrobüs tercihinden yana.
Bununla birlikte…
Demokrat Parti Adayı olarak seçime giren Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in de gazete ilanlarında Bursaray’ı uzatma sözü verdiğini gördük.
Üstelik…
Kestel ve Görükle’ye uzatılacak etapların yanında, Terminal etabının da sözünü veriyor.
••••••••••
Geriye dönüp baktığımızda şunları anımsıyoruz:
En başından beri Bursaray’ın Organize Sanayi’de biten etabının en azından Renault Fabrikası önüne, Küçük Sanayi’de biten etabın da Uludağ Üniversitesi’ne kadar olması gerektiğini kent kamuoyuyla birlikte savunduk.
Ayrıca…
Kent dışına çıkarılan Terminal için Bursaray bağlantısı planlanmamasını da eleştirdik.
Yanı sıra…
Doğu etabının Arabayatağı’na kadar yapılması planı gündeme geldiğinde, hiç olmazsa Erikli Kavşağı’na kadar gitmesi gerektiğini ısrarla vurguladık.
Bunların yıllar sonrası gündeme gelmesi kent kamuoyunun beklentisi adına gerçekten önemli.
Kaldı ki…
Başkan Şahin’in düşüncesi de Polis Okulu Kavşağı’na kadar uzatmaktı. Ama nedense hat Arabayatağı’nda sona erdi.
Keşke…
Şahin düşüncesini projeye yansıtabilseydi de, bugün uzatma konusu konuşulmasaydı.
••••••••••
Bu arada…
Bursaray’ın Uludağ Üniversitesi’ne uzatılması ihalesinin de Bursa için ciddi gündem maddelerinden biri olması gerektiğini düşünüyoruz.
Konuyu…
“Şok! DPT Bursaray’da yüksek maliyet ve eksik bilgi buldu” başlığıyla 22 Şubat günü bu sütunlarda dile getirmemizden sonra ilgilenen çok kişi oldu.
Fakat…
Somut değerlendirme yalnızca AK Parti Adayı Recep Altepe’den geldi.
Onaylanan proje ile ihale edilen arasında ciddi farklar bulunduğunu, Devlet Planlama Teşkilatı’nın aşırı maliyet görerek projeyi askıya aldığını anımsatan Altepe’nin bakışı şu:
“Bu hattın maliyeti gerçekten çok yüksek. Biz bu parayla sistemin tümünü yapabiliriz. DPT tarafından askıya alınması üzücü ama aslında daha hayırlı olmuş. Sonuçta Bursa’nın parası. Yeni bir maliyet ve doğru kaynak kullanımıyla biz bunu gerçekleştireceğiz.”
Nilüfer’in seçimi ve siyasi yarış
İzlenimler, en özel seçim yarışının 2004’te olduğu gibi yine Nilüfer’de geçeceğini gösteriyor.
Bir yanda…
Üçüncü dönemde de seçilmek isteyen Cumhuriyet Halk Partisi Adayı ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, diğer yanda ise Adalet ve Kalkınma Partisi Adayı Işıl Zeliha Gençoğlu Maydaer var.
Göstergeler…
Bozbey’in bilinirlik oranını arttırarak koruduğunu gösteriyor. Maydaer ise inanılmaz tempoyla çok önemli bir noktaya geldi.
Gerçi…
2004’teki gibi, AK Parti Nilüfer İlçe ve meclis listesi liderlerinin katkılarının zayıf kaldığı izlenimi oluşsa da, Işıl Zeliha Gençoğlu Maydaer kişisel performansı, ekip çalışması, İl yönetimi ve Bakan desteğiyle yol alıyor.
Bozbey’in halkla diyalogtaki başarısı göz önüne alındığında, Maydaer’in ulaştığı noktanın küçümsenmemesi gerektiği görülüyor.
Bu arada…
Meslektaşlarımız Selahattin Adıgüzeller ve Özlem Buğday Yağmur dünkü yazılarında MHP Adayı Cüneyt Özkan’ın “Maydaer’in doğum yeri” vurgusunu eleştirdiler.
Özkan en kolay yolu seçmiş ama, şöyle de bir durum var:
Memur çocuğu olarak Mardin’de doğan Işıl Zeliha Gençoğlu Maydaer bir yıl önce dünyaya gelseymiş, doğum yeri Rize olacakmış. Çünkü o yıl babası Rize’de görevliymiş.
Doğum yerinin siyasette, hem de Bursa gibi kozmopolit bir kentte eleştiri amaçlı kullanılması gerçekten çok yanlış.
Akın, Soylu’ya dargın mı?
Cumartesi günü Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Gemlik Terminali’nin açılışı vardı. Açılışa, daha öncekiler gibi Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu da katıldı.
Katılamadığımız için görme şansımız olmadı, ama tören için Bursa’dan Gemlik’e giden DP’lilerin bir şey dikkatini çekmiş.
Onu da, “dedikodu bazında” aktardılar:
DP Başkanlık Divanı Üyesi, Kadın ve Gençlikten Sorumlu Başkan Harun Akın ile DP Genel Başkanı Süleyman Soylu birbirlerine eskisi kadar yakın değillermiş.
Öyle ki…
Soylu’nun tören alanına gelişinde ve ayrılışında Akın biraz gerilerde kalmış, eskisi gibi önde olmamış.
Gerçi…
Bu durumu, “Harun Bey teşkilatla görüşürken geri kaldı” olarak açıklayanlar da var ama, pek çok kişinin kafasında “Acaba araları mı açıldı, dargınlar mı?” sorusu oluşmuş.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 04-03-2009