Her şey aleyhinde, ama Tayyip sevgisi meydan dolduruyor

Her şey aleyhinde, ama Tayyip sevgisi meydan dolduruyor  Başbakan Erdoğan’ın dünkü mitingi nasıldı? Meydan görüntüleri neler düşündürttü? Yağmur miting nasıl etkiledi, neler oldu? Erdoğan konuşmasında kimlere yüklendi? Altepe’yi nasıl tanıttı, neler istedi?

Siyasi partileri iktidarın yıpratacağı kuralının ışığı altında karşımızdaki tabloya bakalım:

Ağustos 2001’de kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi, 2002’de katıldığı ilk genel seçimde ikütidara geldi. 2004’teki yerel seçimi silip süpürdü.

Normalde…

2007 genel seçimlerinde aşınması ve oy kaybetmesi gerekiyordu.

Ama…

Yüzde 47 gibi bir orana ulaşırken iktidarda oyunu arttıran parti olarak22 Temmuz’dan çıktı.

Bugün ise…

Genel ve yerel iktidar koşullarının, yeni bir yerel seçimde AK Parti’yi yıpratması gerekiyor.

Hele…

Dünyayı saran krizin Türkiye’yi de etkilemesi sonucu insanların işsiz kalmalarının, iktidar partisi için çok ciddi sorun olması gerekiyor.

Daha doğrusu…

Ülkenin ekonomik olarak içinde bulunduğu  koşulların iktidar partisini olumsuz etkilemesi gerekiyor ki, dünyanın her yerinde siyasetin genel kuralı da böyle.

Üstelik…

Dün sabahtan havanın güzel olmasına karşılık, miting saatinde başlayan yağmur ve soğuk havanın bile mitinge katılımı olumsuz etkilemesi gerekiyor.

Şehreküstü Meydanı’na giderken kafamızda bunlar vardı.

Fakat…

Gördük ki, her şey aleyhine işlemesine karşın Tayyip Erdoğan sevgisi meydanları doldurmaya devam ediyor.

Bu da AK Parti olarak değil, Recep Tayyip Erdoğan gerçeği olarak yansıyor.

Bu doğrultuda, meydan görüntüsü için şunu söyleyebiliriz:

Bulunduğumuz yerden gördüğümüz kadarıyla, Erdoğan her şeye karşın, 22 Temmuz seçimleri öncesindekine yakın kalabalık topladı.

Şehreküstü’den Baykal ve Bahçeli’ye seslendi: Milletle geldim, milletle yürüyorum

Yerel seçim kampanyalarında bugüne kadar yapılan mitingleri televizyonlardan izledik. Meydan meydan gezen liderler daha çok genel iktidarı ilgilendiren konular üzerinde konuştukları için, yerel seçim gölgede kalıyor.

Buna rağmen…

Mitinglerde hatiplikleri ile öne çıkan iki lider var.

Biri Adalet ve Kalkınma Pardtisi Genel Başkanı olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, diğeri de Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal.

Dün…

Şehreküstü Meydanı’nda Erdoğan’ı dinledik. Üstelik, sabah İstanbul’daki tünel açılışında ilk konuşmasını yaptı. Öğle saatlerinde Yalova’da mitinge çıktı. Akşama doğru da sağanak yağış altında Bursalılarla buluştu.

Gördük ki…

Meydanı dolduran kalabalıklar Erdoğan için şarj özelliği taşıyor ve sürekli motive ediyor.

Nitekim…

Sade ve anlaşılır konuşmasını etkili hitabete dönüştürerek dün yine çok başarılı konuşma yaptı.

Sözlerine başlarken “Bursa bizim sevdamız, coşkumuz, heyecanımız” derken de, meydandan aldığı elektriği belli etti.

Konuşmasında…

Daha önceki mitinglerinde yaptığı gibi CHP lideri Baykal ile MHP lideri Bahçeli’yi hedef aldı.

••••••••••

Aslında…

Başbakan Erdoğan seçim mitinglerini biraz da halkı bilgilendirme amaçlı kullanıyor.

Örneğin…

Dünyayı saran ekonomik krizi “yüzyılın en önemli krizi” olarak tanımlarken, nerelerde ne gibi etkilere yol açtığını anlattı. Türkiye’yi fazla etkilememesi için hükümet olarak aldıkları önlemleri anlattı. Önceki gün Eskişehir’de açıkladığı son önlem paketi hakkında bilgi verdi.

Bunları yaparken…

2002’deki beyaz eşya satışlarıyla 2008 satışları arasında karşılaştırnmalar yaptı. Otomotivde yine benzer bir karşılaştırma yaptıktan sonra “Otomotivde satış bir önceki yıla göre düşmüş. Her yıl aynısı olacak diye bir şey yok” şeklindeki sözleri ilgi çekti.

Ardından…

Bulgaristan ve Batı Trakya’dan gelen soydaşlar için çıkarılan yasaları anımsattı. Baykal ve Bahçeli’nin “yanlarına yandaş medyalarını da alarak” işsizliği istismar ettiklerini söyledi.

Baykal’ın Enerji Bakanlığı dönemindeki kuyrukları anımsattıktan sonra MHP lideri Bahçeli’den “karanlık odalarda konuşmalar yaptığı” iddiasını kanıtlamasını istedi.

Hem de…

Bunu öylesine sert bir üslupla dillendirdi ki, “Benim hangi karanlık odalarda kimlerle konuştuğumu açıklamayan namerttir” dedi ve şöyle seslendi:

“Siyasette milletle geldim, milletle yürüyorum. Haksızlık karşısında susmam. Hiçbir Başsavcı ya da Savcı ile görüşmem olmadı. Bahçeli bunu açıklamaya mecbur. Açıklamazsa tarih de affetmez, ben de affetmeyeceğim.”

Erdoğan’dan Altepe’ye “Belediyecilik uzmanı”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti’nin Büyükşehir Adayı gösterdiği Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe asker arkadaşı.

Nitekim…

Erdoğan dünkü konuşmasında “Asker arkadaşım” diyerek bu gerçeği meydanı dolduranlara da duyurdu.

Bununla birlikte…

“Belediyecilik uzmanı haline geldi” diyerek yeni dönemde beklentilerini de dile getirirken, “Recep kardeşim hizmeti Bursa geneline yayacak” dedi.

Bu kapsamda…

Hükümet olarak Bursa’ya yaptıkları genel hizmetler ve belediyeye katkılarını anlatırken “Hızlı feribotu da Bursa’ya biz getirdik” vurgulaması yapıp Altepe’ye şöyle seslendi:

“Bakın buradan talimatı veriyorum. Seçilir seçilmez yeşil timsahlara yakışır bir stat için kolları sıvayacaksın.”

Bir talimat daha verdi:

“Uludağ’ın turizm açısından sıçrama yapması için çalışmaya başlayacaksın. Şu anki yapısından memnun değilim. Çok daha modern ve farklı hale getirin.”

Ardından…

Bursa’da yarım kalan hizmetler yönünden yeni bir dönem başladığını kaydetti ve isteklerini sıralamayı sürdürdü:

“Bursa tarih, termal ve inanç turizminde hakettiği yere gelmeli.”

Son olarak…

“Başbakan olarak Bursa’ya 21 kez geldim. Bursa’ya ayrı bir sevdamız var. Bursa neden Antalya kadar turst çekmesin?” deyip seçmene şunun sözünü verdi:

“Tarihi eserlerin hepsini ayağa kaldıracağız, Uludağ’ı düzelteceğiz.”

Yağmur altında 58 dakika…

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin duyurularında Başbakan Erdoğan’ın Şehreküstü Mitingi başlama saati 15.30 olarak duyurulurken, 16.00’da başlaması planlandı. AK Parti Genel Merkezi programında ise 16.30 gözüküyordu.

Erdoğan meydana 16.10’da girdi. 16.11’de platforma çıktı, 16.17’de konuşmaya başladı.

Başbakan formdaydı, kalabalık iyiydi, coşku da yerindeydi.

Ne var ki…

Saat 16.41’de yağmur şiddetini arttırınca meydan yavaş yavaş boşalmaya başladı. Saat 17.08’da ise meydan görüntüsü neredeyse yarı yarıya eksilmişti. Buna karşın Erdoğan konuşmasını 17.15’te tamamladı.

Bu arada…

Meydanda toplananları yağmur altında bekletmemek için AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Büyükşehir Adayı Recep Altepe ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik konuşmalarını Başbakan gelmeden yaptılar.

Gazetecilere CHP sahip çıktı

Miting meydanlarında kameralar için platform hazırlanıyor. Fakat, Şehreküstü’dekimitingleri gazeteciler yıllardır Kervansaray Oteli’nin terasından izlerler.

Ne var ki otel yönedtimi dün gazetecileri almadı. AK Parti yönetimi de daha önceden görüşüp önlem almadığı için telefonlarla sorunu çözmeye çalıştı ama gazeteciler toplu halde 4 kez kapıdan döndüler.

CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan ve Parti Meclisi Üyesi Ali Nihat Irkörücü araya girip otel yönetimini ikna ettiler ama miting başladığı için gazeteciler girmeye gerek duymadı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 15-03-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*