Artık son haftadayız… Adaylar için en kritik süreç başladı

Artık son haftadayız… Adaylar için en kritik süreç başladı  Demokrasimizin en erken başlayan seçim kampanyasının sonuna geldik. Siyaset solumak için 5 günümüz kaldı. Adaylar ve partiler son stratejik hamlelerine hazırlanıyor. Son 5 günde beklentimiz şu…

Cumhuriyet tarihinin en erken başlayan seçim kampanyasının sonuna geldik. Bugünü saymazsak, 5 gün daha siyaset soluyacağız. Pazar günü de sandık başına gidip tercihlerimizi kullanacağız.

Onun için…

Bu hafta, adaylar ve siyasi partiler açısından çok önemli.

Çünkü…

Stratejiler gereği sona saklanan hamleler ortaya konacak, seçmeni etkilemeye yönelik son girişimlerde bulunulacak.

Yine…

Adayların hata yapma tahammülünün olmadığı son süreçteyiz. Oy arttırmak isterken yanlış strateji ve buna dayalı yanlış söylem, ya da anlık olarak ağızdan kaçıverecek yanlış ifade adayların şansını etkileyebilir.

Zaten…

Son haftayı kritik kılan da bu. Doğru ve akıllı stratejilerle son anda oy arttırmak da mümkün, yanlış strateji ve anlık gaflarla son anda oy kaybetmek de mümkün.

Bu noktada…

Geçmiş seçimlerin de deneyimiyle adaylar ve partilerden beklentimizi dile getirmek istiyoruz.

Siyasette polemik önemlidir. Seçime gidilen süreçlerde aday ya da partinin, rakiplerinin yanlışı veya eksiğini söylemesi de doğaldır.

Aday, “kendisinin daha iyi yapacağına” seçmeni inandıracak ki oy alacak.

Söylemek istediğimiz şu:

Bursa’da bugüne kadar seviyeli bir yarış izledik. Son süreçte de aynı seviyenin korunmasını, siyasetin doğal polemik ve eleştiri sınırının aşılmamasını diliyoruz.

Bu süreç 6 gün sonra bitecek, pazar günü seçim yapılacak. Pazartesi gününden sonra yine hep beraber yaşamaya devam edeceğiz.

Kobi danışmanından istihdam için öneri

Ekonomik krizin getirdiği en önemli sorun işsizlik oldu. Sorunu aşmak için de gündeme değişik uygulamalar ve öneriler geliyor.

Bu kapsamda…

Kobi Uzmanı Yahya Temel Tatlısu’dan istihdama katkı için önemli bir öneri geldi. Tatlısı önerisini mektupla Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’a da iletti.

Kobi Girişim Grubu olarak öneri geliştiren Tatlısu mektubunda öncelikle uygulamaları anımsatıyor.

Buna göre…

İşletme ve işletici kuruluş Kosgeb ile yürütülen proje başına toplam 18 bin TL, fakülte ve 4 yıllık yüksek okul mezunları için tüm yörelerde aylık üst limitin bin TL olduğunu; kalkınmada öncelikli yörelerde bu destekten yararlanabilecek 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunlarının aylık üst limit 700 TL ve Kosgeb toplamdestek üst limitinin de 12 bin 600 TL olduğunu, bu oranda destek verildiğini anımsatıyor.

Sonra da önerisini dillendiriyor:

Bir…

“Proje başına verilecek destek toplam 36 bin TL ve net ödenmeli, aylık net 2 bin TL üst limit, tüm SSK ve vergiden muaf olarak ödeme yapılmalı, SSK ve vergi mükellefiyeti devlet tarafından karşılanmalı, böylece istihdama katkı sağlanmalı.”

İki…

“Tüm yörelerde 2 yıllık yüksek okul mezunları destek kapsamına alınmalı ve proje başına 25 bin 200 TL, aylık 1.400 TL net ödeme yapılmalı, tüm SSK ve vergi masrafları devlet tarafından karşılamalı.”

Çarşı esnafı hizmetten memnun, şimdi sıra turist getirmekte

Her şeye karşın, Bursa’da yaşayanlar için çarşı bir gelenek olma özelliğini sürdürüyor, toplumun tüm kesimlerini buluşturuyor.

Kapalıçarşı’dan Kayıhan’a kadar olan bölgedeki esnaf, son dönemlerde büyük alışveriş merkezlerinden olumsuz etkilenmesine karşın, çok uzun yıllardır Bursa halkının ihtiyacını karşılıyor.

Ancak…

Herkes biliyor ki, daha 2 yıl öncesine kadar çarşıda bırakın alışveriş yapmayı, yürümek bile zordu. Kötü bir zeminde basacak sağlam yer aramanın yanında, özellikle kış mevsimlerinde ve yağışlı havalarda çarşıda yaşam duruyordu.

Çünkü…

İnsanlar yağışlı havalarda çarşıya giremiyorlar, dolayısıyla alışveriş yapamıyorlardı.

Oysa…

Şimdi çarşılarda bambaşka bir durum var.

Osmangazi Belediyesi’nin önce Uzunçarşı’da başlattığı, sonra ileriye doğru devam edip Okçular Çarşısı’nın sonda bitirdiği modern çatı kaplaması, hem çarşıda alışveriş yapacak olanları olumsuz hava koşullarından korudu, hem de bambaşka bir hava kattı.

Ayrıca…

Uzun yıllar içinde her esnafın kendi kafasına göre yaptığı ya da eklettiği dış görüntüler tamamen kaldırıldı ve tarihi çarşı görünümünü yansıtan örnek bir bina cephesi bütünlüğü sağlandı.

Cumartesi günü Kapalıçarşı’dan girdik, Okçular’a kadar gittik. Sonra da aynı yoldan geri dönerken çevremizi inceledik.

Osmangazi Belediyesi orada gerçekten çok özel bir çalışma yapmış. Bursa’ya en güzel ve en büyük alışveriş merkezini kazandırmış. Bu da çarşıdaki alışverişin özelliklerini ve dükkanların yapısını değiştirmiş.

İnsanlar çarşıda değişik bir görüntü veren çatı kaplaması altında, düzenli vitrinlere bakarak huzur içinde alışveriş yapıyorlar.

••••••••••

O ortamda…

40 yıllık dostumuz, büyüğümüz İhsan Gür ağabeyimize uğradık. Uzunçarşı Dernek Başkanı da olan İhsan Abi ile söyleşimize; Tuzhan Dernek Başkanı Recep Gürbuz, Geyvehan-Yorgancılar Hanı-Mobilyacılar Hanı Başkanı Sami Ekin, Tuzpazarı Dernek Başkanı İsmail Kayır da katıldılar.

Sohbet sırasında çarşı başkanları öncelikle şunu söylediler:

“Çarşımıza bugüne kadar hiç kimse hizmet anlamında bir şey yapmadı. İsteklerimiz hep geri çevrildi. Fakat Osmangazi Belediye Başkanımız Sayın Recep Altepe buralara el attı, bambaşka bir görüntü ortaya çıkardı.”

Şunu özellikle vurguladılar:

“Sayın Altepe’ye, çarşılarımıza yaptığı hizmetten dolayı minnettarız. Onu unutabilmemiz mümkün değil. Biz de her zaman kendisinin yanındayız ve çarşı esnafı olarak destekçisiyiz.”

Ardından…

Çarşı esnafının büyük alışveriş merkezleriyle rekabeti için gerekli olan düzenlemeleri konuştuk. Beklentileri şu:

“Saygıdeğer Büyükşehir adaylarının açıklamalarından, Eski Bıçakçılar Çarşısı’nın olduğu yere otopark düşündüklerini öğreniyoruz. Önemli ama yeterli değil. Bir otopark da Reyhan Pazarı altına, İsmail Hakkı Tekkesi’nin bulunduğu alana yapılmalı.”

Sonra başka bir noktaya işaret ettiler:

“Çarşılarımıza turist gelemiyor. Çünkü, en fazla iki turist otobüsü Ulucami önüne park edebiliyor. Turistler de süreleri kısıtlı olduğu için çarşıya kadar gelemiyorlar. Biz de çarşı esnafı olarak turistten mahrum kalıyoruz”

Önerileri şu:

“Cumhuriyet Caddesi’nde Sağlık Ocağı olarak kullanılan bina yıkılacak. Onun olduğu yer, turist otobüsleri için park alanı olarak düzenlenebilir. Bizim hesaplarımıza göre buraya 9 otobüs sığabiliyor.”

Dileklerini de açıkladılar:

“Çarşılara bir de turist getirebilirsek, hem burada yapılan hizmetler ve ortaya çıkarılan güzellikler daha değerli hale gelir, hem buralarda yapılanları herkes görür, hem de bugüne kadar hep mağdur kalan çarşı esnafımız birazcık da olsa rahatlar.”

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 23-03-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*