Kentin en önemli sorunu için adaylara kurs gibi panel Bursa`nın en önemli sorunu olan ulaşım 1989`dan beri yerel seçimleri etkiliyor, adayların söylemlerini belirliyor. Yeni bir seçimin öncesinde partiler ve adaylar için kurs özelliğinde panel var…
Bursa’nın en önemli sorununun ulaşım olduğu gerçeğinde herkes birleşiyor. Doğal olarak siyasi partiler ve adaylar da seçim söylemlerinde ilk sırayı ulaşıma veriyorlar.
Üstelik…
Ulaşım sorunu yalnızca bugüne ait bir sorun değil. Teoman Özalp’ın kazandığı 1989 seçiminden buyana her seçime damgasını vuruyor.
Aslında…
Bursa gibi çok hızlı büyüyen, ama bu büyümesini plansız gerçekleştirdiği için kontrolsuz bir kent haline gelen yerler için ulaşım kendiliğinden sorun haline geliyor.
Nitekim…
Bugüne baktığımızda yine partilerin ve adayların söylemlerinde ulaşım sorununa yönelik yorumlarla, çözüme yönelik vaad ya da düşünceler öne çıkıyor.
İşte…
Seçime gidilen bir ortamda, özellikle partiler ve adaylar için seçim öncesi kurs olarak da kabul edilebilecek bir panel var.
Paneli…
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi düzenliyor. Yarın saat 13.30’da Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek Kent İçi Ulaşıma Teknik Bakış konulu panelde Bursa’nın ulaşım sorunu ve çözüm önerileri masaya yatırılacak.
Üstelik…
Panelin moderatörlüğünü Bursa’ya hem yatırımcı bürokrat, hem belediye başkanı, hem çözüm üreten teknik adam olarak hizmet veren, ulaşım konusunda Bursa’nın önünü açan Erdem Saker yapacak.
Oktay Ekinci, Prof. Dr. Güngör Evren, Dr. İsmail Hakkı Acar, Taceddin Kınay, Müjgan Elmas gibi ulaşım konusunun bilinen ve saygı duyulan otoriteleri de konuşmacılar arasında yer alıyor.
Teknik Üniversite yolunda atılan önemli adımlar, siyasi iradenin yaklaşımı ve duyarlılık
Gelişmeyi dün bu sütunlarda aktardık…
Bursa’ya Teknik Üniversite kazandırılabilmesi için Uludağ Üniversitesi bünyesindeki çalışmalar belli bir düzeye ulaştı.
Sonrasında…
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz ve ekibi, Teknik Üniversite için en uygun yerin Gemlik Kampusu olduğuna karar verdiler. Hukuk Fakültesi’ni de bu amaçla Görükle Kampusu’na taşımayı benimsediler.
Hatta…
Gemlik’te kurulacak üniversitenin ileride İznik ve Orhangazi’de yüksek okullar açabileceğini düşündüler.
Üniversitedeki görüşe, siyasi irade de destek verdi.
Biz de dün, Rektör Cengiz’in isteği doğrultusunda İktisat Fakültesi Deikanı Prof. Dr. Halis Ertürk’le ön çalışma yapan Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı’nın mutluluğunu yansıttık.
Kızılcıklı gelişmeleri aktarırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik önderliğinde Bursa milletvekilleri olarak ortak kanun teklifi vereceklerini söylüyordu.
Gün boyu bize yansıyanlardan gördüğümüz şu:
Uludağ Üniversitesi’nin deneyim paylaşımı olarak yeni bir üniversiteye ağabeylik yapması, bu yolla Bursa’ya Teknik Üniversite kazandırılması çok önemseniyor.
Aynı şekilde…
Uludağ Üniversitesi ile birlikte hareket eden siyasi iradenin yaklaşımı da önemseniyor.
••••••••••
Bununla birlikte…
Teknik Üniversite konusunun da ilk kez gündeme gelmediğini, yakın geçmişte iki kez Meclis’e taşındığını da anımsatmak gerekiyor.
Örneğin…
Doğru Yol Partisi Bursa Milletvekili olarak Teoman Özalp’ın 20 Kasım 2000 tarihinde verdiği iki kanun teklifi var.
Tekliflerden biri TBMM’de 21.11.200 tarih ve 2-621 no ile kayıtlı “Yök kanununda değişiklik yapılmasını” istiyor.
Yine…
21.11.2000 tarih ve 2-622 sayı ile kayıtlı ikinci teklif ise, YÖK teşkilat kanunu ile 78-190 sayılyı kanun hükmündeki kararnamede değişiklik yapılarak Bursa’ya Teknik Üniversite kurulmasını içeriyor.
İki teklif de hem Milli Eğitim Kültür Gençlik Spor Komisyonu’na, hem de Bütçe Plan Komisyonu’na havale edilmiş, ancak görüşülemedikleri için kadük olmuş.
Son olarak…
Milliyetçi Hareket Partisi Bursa Milletvekilleri Necati Özensoy, Hamit Homriş ve İsmet Büyükataman’ın 25 Nisan 2008 tarih ve 12915 sayıyla TBMM’ye kayıtlı kanun teklifleri var.
Onlar da…
Birlikte verdikleri kanun teklifinde YÖK Teşkilat Kanunu’na konulacak ek maddeyle Bursa Teknik Üniversitesi kurulmasını istediler.
Teklifte…
Bursa Teknik Üniversitesi’nin mühendislik, mimarlık ve fen-edebiyat fakültelerinden oluşmasını, ayrıca fen bilimleri enstitüsü ile bilgisayar teknolojisi ve programlama, harita ve kadastro, inşaat, makine, seramik, restorasyon, tasarım ve basım yayın, doğalgaz ve tesisat yüksek okullarından oluşmasını teklif ettiler.
Dün konuştuğumuzda…
MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy şunu önerdi:
“AK Parti Bursa Milletvekili Sayın Sedat Kızılcıklı, tüm Bursa milletvetkilleri olarak ortak teklif vereceklerini söylemiş. Bizleri de katıyor mu bilemiyorum ama, biz daha geçen yıl bu teklifi verdik. Pep birlikte sürdürebiliriz.”
Seçim dönemi özel ifadeleri
Anadolu Ajansı’nın dün abonelerine dağıttığı bir haberin başlığı dikkatimizi çekti. Sanırız haber yine bu şekliyle bugün pek çok gazetede yer alacak.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in açıklamasından aktarılan cümle şu:
“Seçim sathı mahalline girildiğinde veya seçim takvimi başladığında ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayaünışma Vakıfları yardım edemez’ diye her hangi bir hüküm yok.”
Cümlenin başında yer alan “seçim sathı mahalli” ifadesini Adalet Bakanı Şahin’in söylemiş olduğunu sanmıyoruz.
Olsa olsa…
Bakan cümlesine “seçim sath-ı maili” ifadesiyle başlamıştır.
Çünkü…
Seçim sathı mahalli ifadesinin hiçbir anlamı yok.
Oysa…
Seçim sath-ı maili bilinen bir deyiş ve seçim sürecinin başladığı anlamına geliyor.
Ne yazık ki…
Genç gazeteciler bu tür ifadeleri bilmediklerinden ve yine ne yazık ki aslını öğrenme gereği duymadıklarından yanlış anladıkları şekliyle haberlerinde kullanıyorlar.
Dolayısıyla…
Gazetelerden okuyarak söylemini hazırlayan ve geliştiren kimi siyasiler de, okuduğunun doğru olduğunu kabul ederek yanlışı tekrarlıyorlar.
Nitekim…
Devletin resmi haber ajansı olan Anadolu Ajansı da dün bu hataya düşmüş ve seçim sathı mahalli gibi anlamı olmayan bir ifadeyi Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e söyletmiş.
Biz de…
Genç meslektaşlarımızı ve genç siyasetçileri bu bahaneyle uyarmış olalım.
Taşkut’a CHP’den üyelik daveti
Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilçe kongrelerini yaptığı süreçti… Osmangazi’de bazı üyeler, listelerde adlarını göremeyince silindiklerini anlamışlardı.
Sosyal Demokrasi Derneği Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı ve yıllarca CHP yönetimlerinde görev yapan Hasan Taşkut da bu isimlerdendi.
Biz de gelişmeyi 1 Kasım 2007 günü duyurduk.
“Başka bir partiye üye olduğu” gerekçesiyle Yargıtay tarafından silindiği bildirilen Taşkut itiraz etti.
Fakat yazılı ve sözlü başvurularından sonuç alamadı.
Dün Hasan Taşkut’tan gelen elektronik postada ise yeni bir gelişme duyuruluyordu.
Aktardığına göre…
CHP Nilüfer İlçe Başkanı Metin Çelik aramış ve “Seni aramızda görmek istiyoruz, tekrar üye yapalım” demiş. Hasan Taşkut da CHP üyeliğini yenilemiş.
O nedenle Çelik’e teşekkürlerini iletiyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 12-02-2009