Kaleli`den proje dayatmak yerine 70 çözüm önerisi

Kaleli`den proje dayatmak yerine 70 çözüm önerisi  Altepe`nin ulaşım projelerine karşı CHP Adayı Kaleli çok detaylı bir çalışmayla “projeci yaklaşım yerine planlama süreci” başlattı. Proje dayatmak yerine çözüm öneren Kaleli, halkı karar sürecine katacak…

Seçim yaklaşırken siyasi partiler ve adayları seçim beyannameleriyle vaadettikleri projeleri açıklıyorlar.

Bu kapsamda…

Önceki gün Adalet ve Kalkınma Partisi Büyükşehir Adayı Recep Altepe’yi dinledik. İyi çalışılmış, çok ayrıntılı ulaşım projeleri dosyası sundu.

Dün de…

Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir Adayı Sena Kaleli, dergi şeklinde hazırlanmış çok detaylı bir program açıkladı.

Ancak…

İki aday arasında ciddi bir fark var. Altepe, üzerinde çalışılmış projeler açıklarken, Kaleli çözüm önerisi ortaya koyuyor.

Dün de 70 çözüm önerisi dillendirdi.

Tarz farkını ise şu sözlerle açıkladı:

“Biz Bursa halkına proje dayatmayacağız. Onun için projeci yaklaşımı kaldırıyor, planlamacı yaklaşıma geçiyoruz. Planlamayı da Bursalılarla birlikte yapacağız.”

Gerçekten…

Adayların projeleri ve projelerinin uygulanabilirliğine göre değerlendirildiği bir seçim döneminde

Kaleli’nin yaklaşımı çok farklı oldu.

Gördük ki…

Bu yaklaşım farkında Kaleli, projeleri halkla birlikte yapma sözü verirken, sosyal yaşama çok önem vermiş.

Özellikle de…

“Büyükşehir’e kadın eli değecek, Bursa’nın iki yakası bir araya gelecek” sloganı bundan sonraki kampanya sürecine Kaleli yaklaşımı olarak farklı bir açılım getirecek.

Bunu söylerken…

Kaleli ve CHP söylemlerinin ortak noktada buluşmaya başladığını, kendini çok hızlı şekilde siyasi anlamda geliştiren Kaleli’nin de Bursa siyaseti için kazanç olduğunu vurgulamak gerekiyor.

Kaleli sosyal belediyecilikle Bursa’nın iki yakasını bir araya getirme sözü verdi, and içti

CHP adayı Sena Kaleli, seçim beyannamesi olarak dün sosyal belediyecilik içerikli çözüm önerileri açıkladı.

Dergi şeklinde hazırlanmış beyannamede tam 17 sayfada sosyal belediyecilik yoluyla Bursa’ya çözümler anlatılıyor.

Üstelik…

Ayrıntılı çalışmada, her maddenin altı siyasi olarak da, sosyolojik olarak da teknik olarak da doldurulmuş.

Birinci hedef, “Bursa için ortak akılla yönetmeye talibiz” cümlesiyle ortaya konuyor.

Ardından…

Dünya kenti vizyonu yaratma talebi dile getiriliyor. Eşitsizlikleri ortadan kaldırma talebinin örnekleri arasında kentin doğu-batı ayrımını bitirmek de yer alıyor.

Sonrasında…

Herkesin söz sahibi olduğu, şeffaf ve katılımcı bir Bursa hedefi altında neler yapılacağı açıklanırken, ilçe belediye başkanlarının Büyükşehir koordinasyonunun sağlanacağı vurgulanıyor.

Süreçlere herkesi katma yöntemi olarak referandumlarla halkın görüşünün alınacağı sözü veriliyor. Mahalle ve semt konseyleri kurulması, Büyükşehir’in halkın denetimine açılması hedefleniyor.

Kentleşme fonuyla kişisel rantın önüne geçilmesi, Kent Uzlaşma Kurulu oluşturulması da hedefler arasında.

En önemlisi…

Bugünkü belediyelerin çok önemsediği kentsel dönüşüm yerine, dayanışmacı planlama öneriliyor.

Kent merkezine araç girmesini gerektirmeyecek bir planlama sözü verilirken, araçların otoparkta kalacağı, yaya dostu bir kent vaadediliyor.

Toplu taşıma araçlarının sefer planlamalarının elden geçirileceği ve halkın istekleri doğrultusunda hazırlanacağı belirtiliyor.

Bursa’nın gelip geçilen bir yer değil, kalmak için gelinen bir yer olması hedefleniyor. Turizm ve kongre merkezi öncelikleri dile getiriliyor.

Havası ve suyu temiz, yeşiline kavuşmuş bir Bursa için yapılacaklar sıralanıyor. Engelli dostu kent yönetimi hedefleri sıralanıyor.

Sosyal demokrat belediyecilik kapsamında kadınlara, yoksullara ve mutlu olmak isteyenlere yönelik projelerden örnekler veriliyor.

••••••••••

Kaleli’nin insana dayalı sosyal belediyecilik beyannamesinde dikkat çeken bir formül var:

Büyükşehir Çözüm Formülü: 3 Y, 3 E

Bunun açılımında 3 Y, yoksulluk, yolsuzluk ve yoksunluk olarak; 3 E de ezmeyeceğiz, ezdirmeyeceğiz, ezilmeyeceğiz olarak vurgulanıyor.

Sonunda ise Kaleli’nin andı yer alıyor:

İnançlara, farklılıklara, kazanılmış haklara saygılı, dayatmayan, mağdur etmeyen, hükmetmeyen ve ilkeli, adil, katılımcı, şeffaf bir yönetim anlayışında, Bursa için kendi çözümlerimle, Bursa’nın çözümlerini bir arada değerlendirerek, Bursa menfaatini en yüce hedef olarak görüp, hayata geçireceğime namusum ve şerefim üzerine söz veriyorum.

CHP Osmangazi kolları sıvadı

Cumhuriyet Halk Partisi’nde geçen hafta yaşananları artık herkes biliyor.

Osmangazi İlçe yönetiminin önce düşürülmek istenmesi, sonra disipline sevkedilmesi ve bu süreç sonunda da İlçe Başkanı Sabit Şerbetçioğlu’nun istifa etmek zorunda kalmasından sonra, yeni bir yönetim oluştu.

İlçe başkanlığına da, hem CHP içinde, hem Bursa kamuoyunda saygın bir yeri bulunan Kurtuluş Akdeniz getirildi.

Akdeniz’in yönetiminde ise değer verdiğimiz iki gazeteci arkadaşımız, dostumuz yer aldı: İsmail Kemankaş ve Elif Görgün Kaplan.

Bir anlamda, Kemankaş ve Kaplan haber kovalama süreacinden sonra haber konusu oldular.

Ayrıca, CHP’nin kurucu il yönetim kurulunda görev yapan ve uzun bir aranın ardından bu seçim süreciyle birlikte siyasete dönen Nuran Boyraz da yeni yönetimde görev üstlendi.

MHP dün Meral Akşener’i ağırladı

Milliyetçi Hareket Partisi seçim çalışmalarını her yerde yoğun bir şekilde sürdürüyor.

Çalışmalara bu hafta sonundan itibaren Bursa’ya gelen milletvekilleri Necati Özensoy, İsmet Büyükataman ve Hamit Homriş de katılmaya başlatılar.

Böylece MHP milletvekillerini de sahaya sürmüş oldu.

Dün ise Ankara’dan gelen özel bir konuk vardı. Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerindeki aday tanıtım toplantılarına Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Başkanvekili Meral Akşener de katıldı.

DSP Adayı Kanbir’in özel projeleri

Gürkan Kanbir’i yıllardır tanırız. Harita ve Kadastro Müheandisleri Odası Başkanı olarak çalışmalarını biliriz.

Dün…

Demokratik Sol Parti Büyükşehir Adayı olarak seçim broşürünü önümüze koyduğunda sloganı dikkatimizi çekti:

“Belediyeniz cebinizde.”

Bunun üzerine, “Cebimize dalacağını açık açık söyleyenle ilk kez karşılaşıyoruz” diye düşündük.

Meğer öyle değilmiş…

Kanbir seçilirse, projeleriyle paramızın cebimizde kalmasını sağlayacakmış.

Örneğin…

Suyu ucuzlatarak, konut başına ayda 17 TL’nin cebimizde kalacağı sözünü veriyor. Ulaşımı uzun hatta 1 TL yapacağını, haftalık ve aylık süreli kartlarla sınırsız kullanım sağlayacağını, böylece cebimizde ayda 50 TL kalacağını ifade ediyor.

Her mahallede katlı bölge otoparkı yapıp ayda 80 TL, yapı ruhsat harçlarını indirip 6 bin TL, üniversite kursu açıp ayda 300 TL’nin cebimizde kalmasını planlıyor. Kente bedavca ADSL internet bağlantısı sözü veriyor.

Yanı sıra…

Ulaşıma çözüm amacıyla Atatürk Caddesi’ni trafiğe kapatıp, Haşim İşcan Caddesi’ni devreye sokmayı ve Cumhuriyet Caddesi’ni birer şerit gidiş-geliş yapmayı planlıyor.

Ayrıca…

Bahçeli Bursa evleri, LPG’li 7 kişilik yeni dolmuşlar, beş yıldızlı belediye hastanesi, Mudanya-Kumla arasında feribot vaad ediyor.

Kanbir’i uzun uzun dinledikten sonra “Allah yardımcın olsun” dedik.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 28-02-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*