Adaylar nereden ne kadar oy alıyor?

Adaylar nereden ne kadar oy alıyor?  Büyükşehir`i oluşturan 7 ilçeden hangi partinin adayına ne kadar oy gidiyor? Kim hangi ilçede önde, kim nerede geride? Seçim sonuçlarını bilen araştırmacı Selçuk Köylüoğlu`nun Büyükşehir anketinde ilginç ayrıntılar var…

Bugüne kadar hiç yanılmayan Selçuk Köylüoğlu’nun, adayların belli olmasından sonra seçime 40 gün kala Büyükşehir’i oluşturan 7 ilçede 2 bin 566 denekle yaptığı ilk ankete dün yer verdik.

Kararsızların dağıtılmasından sonraki tablo şuydu:

AK Parti Recep Altepe yüzde 53.8, CHP Sena Kaleli yüzde 21.5, MHP Mehmet Gazioğlu yüzde 7.8, DP Hikmet Şahin yüzde 5.9, Diğerleri yüzde 10.9

Genelde oranını düşük bulan partiler anketin güvenilirliğini sorgularlar. Bizler de buna alışığız.

Bugün de…

Büyükşehir’de adayların nereden ne kadar oy alabildiklerini aktarmak istiyoruz.

AK Parti Adayı Recep Altepe için en yüksek oy yüzde 53.2 ile Kestel’de. 50.1 ile Yıldırım ikinci, 48 ile Gürsu üçüncü, 47.4 ile Osmangazi dördüncü. Nilüfer’de yüzde 35.4, Mudanya’da ise 30.4 oy var. Yüzde 28 ile Gemlik en düşük ilçe.

CHP Adayı Sena Kaleli en yüksek oyu yüzde 29.6 ile Nilüfer’de alıyor. 22.7 ile Mudanya ikinci, 21.2 ile Gemlik üçüncü, 20.1 ile Kestel dördüncü, 18.1 ile Osmangazi beşinci, 11.4 ile Yıldırım altıncı, 11.3 ile de Gürsu son sırada.

MHP Adayı Mehmet Gazioğlu ise en yüksek oyu yüz de 11.8 ile Gürsu’dan alıyor. 8.6 ile Mudanya ikinci. Ardından 8.2 ile Yıldırım ve Gemlik geliyor. Yüzde 6.6 ile Kestel onu izlerken, Osmangazi’den 5.2, Nilüfer’den 5.1 oy gözüküyor.

DP Adayı Hikmet Şahin’in en yüksek oy aldığı ilçe yüzde 11.8 ile Mudanya. Yüzde 11 ile Kestel ikinci, 9.4 ile Gürsu üçüncü, 5.6 ile Nilüfer dördüncü, 4.5 ile Osmangazi beşinci, 4.2 ile Yıldırım altıncı gelirken, 2.8 ile Gemlik en düşük ilçe.

Kaleli’nin çağrısına AK Parti bir adım daha ekledi: Kampanyaların bütçeleri de açıklanacak

İlk adımı Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir Adayı Sena Kaleli attı. Seçimler öncesinde mal varlığını tüm ayrıntılarıyla açıklayan Kaleli, diğer adaylara “Siz de açıklayın” çağrısı yaptı.

İlk destek Adalet ve Kalkınma Partisi’nden geldi.

Hem de…

Büyükşehir ile birlikte Büyükşehir’i oluşturan 7 ilçe belediye başkan adayları, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’ın organizasyonuyla mal varlıklarını açıkladılar.

Açıkçası…

Kaleli’nin çok ince ayrıntılara kadar mal varlığını açıklamasını çok önemsemiştik. AK Parti adaylarının çağrıya uyup açıklamalarını da önemsedik.

Bunları…

Bursa’da “temiz siyaset” ve “şeffaf siyaset” adına çok önemli adımlar görüyoruz.

Üstelik…

Siyasetin temizliği ve şeffaflığı adına bu adımların ilk kez Bursa’da atılıyor olması, Türkiye’ye örnek oluşturması işin içine ayrıcalık da katıyor.

Kuşku yok ki…

İki partinin adaylarının attığı bu adımları, önümüzdeki süreçte diğer partilerin adayları da izleyecekler.

••••••••••

AK Parti’nin Büyükşehir Adayı Recep Altepe, Osmangazi Adayı Mustafa Dündar, Yıldırım Adayı Özgen Keskin, Nilüfer Adayı Işıl Zeliha Gençoğlu Maydaer, Gemlik Adayı Cemal Aydın Aybey, Mudanya Adayı Hasan Aktürk, Kestel Adayı Yener Acar ve Gürsu Adayı Orhan Özcü’nün açıkladıkları mal varlıklarının ayrıntılarına burada girmeyeceğiz.

Dahası…

Gayrimenkule yatırım yaptığı anlaşılan Hasan Aktürk dışındaki adayların beyanlarına bakarak “AK Parti adaylarının mali durumlarının zayıf olduğunu” söylemek bile mümkün.

Bununla birlikte…

AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’ın dünkü toplantıda verdiği mesajları daha çok önemsedik.

Örneğin…

Önümüzdeki günlerde, Büyükşehir’i oluşturan 7 ilçe dışındaki 10 ilçede de benzer şekilde adayların mal varlıklarını açıklayacaklarını söyledi.

İkincisi…

Mal beyanının sadece belediye başkan adaylarıyla sınırlı kalmayacağını, belediye ve il genel meclisi adaylarından da İl Başkanlığı olarak bunu isteyeceklerini kaydetti.

Bunun nedenini de…

“Kamu kaynaklarının yerinde ve doğru kullanımının siyaseten önemli olmasına” bağladı.

Sonra da…

Mal varlığı açıklaması yanında siyasette yeni bir ilk oluşturacak açılım getirdi:

“Şu anda partiler adayları için seçim kampanyaları yapıyorlar. Bu kampanyalarda paralar harcanıyor. Biz AK Parti olarak seçim sonunda, kampanyalara ne kadar harcadığımızı ve bunun kaynaklarının nereden geldiğini de açıklayacağız.”

Gerekçeyi de açıkladı:

“Siyasetin saygınlığı için bu alanın tertemiz olması gerekiyor.”

Demirtaş’ta liste kırgınlığı

Osmangazi’nin en büyük beldesi Demirtaş’ın bağımsızlığı 29 Mart’ta sona eriyor. Kendi belediye başkanı ve belediye meclisini seçemeyecek olan Demirtaşlı artık Osmangazi seçimi için oy kullanacak.

O bakımdan, bu seçimde Demirtaş oyları için partilerin Osmangazi Belediye Meclisi listeleri önem taşıyordu.

Fakat…

Demirtaş Belediye Başkanı Mümin Tüfek’e Demokrat Parti listenin 7. sırasında yer verdi. Tüfek de evrakını toplayıp çekip Demirtaş’a döndü.

AK Parti, eski belediye başkanı İsmet Kutlay’ın oğlu Mecit Kutlay’a listenin 14. sırasını verdi.

Saadet Partisi ise, çalışkanlığıyla tanınan Demirtaş Belde Başkanı İbrahim Akman’ı 13. sıraya iterken, İsmetiye’den Ramiz Tekin’i 5. sıraya koydu.

Bu da Demirtaş’ta en az 4 bin oy hedefleyen SP Belde teşkilatında kırgınlığa yol açtı.

Yıldırım’da Saadet direkten döndü

Nilüfer’de Anavatan Partisi’nin, Yıldırım’da Saadet Partisi’nin adaylarını İlçe Seçim Kurulu’na veremedeği için seçime katılma hakkını yitirdiği görüldü.

Anavatan’ın yaşadığı siyasi deneyimsizlik. Ama, Saadet’in “kaza nedeniyle listeyi yetiştirememesi” kimseye inandırıcı gelmediği gibi, “Acaba Cüneyt Karlık’ı desteklemek için mi Yıldrırım’da seçime girmiyor?” diye düşünüldü. Partinin il yönetimi de buna dahildi.

İtiraz dün kabul edildi de, seçime girme şansı yakalayan Saadet İl yönetimi rahatladı.

Merinos açılışı ve Busmek

Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi açılışıyla ilgili bize yansıyanları 10 Şubat’ta dile getirdiğimiz yazının bir bölümü şöyleydi:

…Arayanların kimi Büyükşehir Belediyesi personeliydi, kimi de Busmek kurslarının katılımcılarıydı.

Söylediklerine göre… Bugünkü açılış için Merinos’a gelmeleri yolunda sıkı telkinler yapılmış. Hatta, Merinos’a girişte imza alınacağı bile söylenmiş.

…Bunları aktaranlar, “Telkinleri Mustafa Özen’in yaptığını” söylüyorlar. İddialarına göre Özen katılımı zorunlu tutarken, “Artık Demokrat Partiliyiz, destekleyeceğiz” diyormuş.

Bu satırlarla ilgili olarak Busmek Genel Koordinatörü Mustafa Özen, Bursa 9. Noteri’nden ihtar göndermiş.

Cevap hakkına saygılıyız. Özen de noter aracılığını tercih etmiş. Biz de takdiri okurlarımıza bırakıyoruz.

Siyasete mesafeli olmasına karşın partilerle ilgili açıklamada bulunduğu ifadesinin “gerçek dışı itham” olduğunu düşünen Özen’in yazısı özetle şöyle:

“Yazıda belirtilenlerin gerçekle ilgisi yoktur. Biraz araştırmayla da tespit edilebileceği gibi gerek kursiyer sayımız, gerekse kursiyerlerimizin dönem tatilinde olmaları nedeniyle böyle bir durumun olamayacağı açıkça görülmektedir.

Hiçbir araştırma yapılmadan bu şekilde itham edilmiş olmam ancak art niyetlilikle yorumlanabilir.

Köşe yazarınız deneyimli bir gazeteci olarak gerçekle ilgisi olmayan böyle bir ithama nasıl alet olmuştur doğrusu hayretle izlemekteyim.

Bahsi geçen yazıda şahsımı ilgilendiren bölümlerden üzerime atfedilen cümleleri kesinlikle reddediyorum.”

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 19-02-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*