Son günün sürprizleri temayüle de yansıdı

Son günün sürprizleri temayüle de yansıdı  AK Parti’nin cumartesi günü yaptığı temayül yoklaması bazı ilçeler için sürpriz, bazı ilçeler için ilginç sonuçlar çıkardı. Son gün son dakika başvurularının sandığa yansıması ise tabloyla ilgili fikir veriyor…

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, görev başındaki belediye başkanları dışında ilçelerdeki aday adaylarına teşkilatın bakışını belirlemek amacıyla cumartesi günü yaptığı son temayül yoklamasının sonuçları Ankara’da.

Sonuçlar…

Bursa’daki yoklamaya komisyon başkanı olarak nezaret eden Kadın Kolları Genel Başkanı ve Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin tarafından rapor haline getirilip AK Parti Genel Merkezi’ne sunulacak.

Ancak…

Cumartesi günü akşam saatlerinden itibaren, ilçelerin temayüldeki eğilimleri konuşulmaya ve böylece sonuçla ilgili tahminler de ortaya çıkmaya başladı.

Örneğin…

Osmangazi İlçe teşkilatında yapılan değerlendirmelerden, son gün aday adaylığı başvurusu yapan Fahrettin Yıldırım’ın önde çıkacağı anlaşılıyor. Osmangazi’nin ikinci sırada eğilim gösterdiği isim ise Abdurrahman Tığ oldu.

Yanısıra…

Yıldırım İlçe’nin kendi arasındaki değerlendirmeler, buradaki temayül sandığından da açık ara Nurettin Avcı’nın çıkacağını gösteriyor. Avcı da, tıpkı Fahrettin Yıldırım gibi son gün son dakikada aday adaylığı başvurusu yapmıştı.

Üstelik…

Daha önce Gemlik Belediye Başkanlığı yapan, halen de İl Genel Meclisi Başkanı olan Avcı’nın son gün son dakikada Yıldırım için başvurması çok büyük bir sürpriz olmuştu.

İzlenimimize göre…

Merkezdeki büyük ilçelerden beklenen sonuç yalnızca Nilüfer için geçerli.

AK Parti Nilüfer İlçe teşkilatı, başından beri yanında durdukları eski ilçe başkanı İsmail İpçi’yi temayül yoklamasında da birinci çıkardılar

İkinci sıraya da, son gün başvuranlardan biri olan Işıl Zeliha Gençoğlu Maydaer’i yerleştirerek bir kez daha takım anlayışı sergilediler..

••••••••••

3 büyük ilçe dışında, Büyükşehir sınırları içindeki diğer ilçelerde de temayül yoklamasının büyük sürprizler çıkarmayacağı belli oldu.

Bu ilçelerden…

Mudanya’da teşkilat eğilimi olarak; daha önce Anavatan Partisi ve Demokratik Sol Parti’den iki kez Mudanya Belediye Başkanlığı yapan, halen de AK Parti’den İl Genel Meclisi Üyesi olan Hasan Aktürk’ün ilk sırada çıkacağı açık şekilde görülüyor.

Buna karşın…

Gemlik’teki aday adayları arasında eski ilçe başkanı Enver Şahin’in büyük bir farkla ilk sıraya oturacağı anlaşılıyor.

Gürsu’da ise sürpriz bir eşitlikten söz ediliyor.

Burada…

Teşkilatın Hulusi Turan, Cafer Boz ve Musa Aydın arasında kararsız kaldığı ve üçlü bir sonuç çıkma olasılığının yüksek olduğunu duyuyoruz.

Kestel’de ise, teşkilatın Ömer Beyazkaya adına yakın durduğunu temayül yoklamasında gösterdiği anlatılıyor.

Belediye  başkanlarının sorulmadığı cumartesi günkü temayülde, dış ilçeler açısından da genel eğilim ortaya çıkmış oldu.

Bu kapsamda…

İznik’te İsmail Yılmaz adı teşkilat tarafından da sandığa yansıtıldı. Orhangazi İlçe teşkilatı ise, eski ilçe başkanı Neşet Çağlayan’ı kimseyle yarıştırmadı bile.

Orhaneli’de teşkilat Emin Zeybel’e eğilimini gösterirken, Harmancık Teşkilatı başka partilerin de destek verdiği Mustafa Çetinkaya’yı tek geçti. Aynı şekilde Büyükorhan İlçe teşkilatının da Selami Selçuk Türkmen adını ortaya koyduğu anlaşılıyor.

İlçeler arasında en büyük sürpriz ise Karacabey’de yaşandı.

Dün de Yusuf Kayışoğlu’nun sandık başı izlenimleriyle aktardığı gibi, AK Parti Karacabey İlçe teşkilatı temayül yoklamasında sürpriz şekilde, Anavatan Partisi’nden iki dönem belediye başkanlığı yapan, ancak AK Parti’ye aday adaylığı başvurusu yapmayan Erol Onur’u listenin ilk sırasına taşıdı.

Bu da herkesi şaşırttı.

••••••••••

Sonuç olarak…

Cumartesi günü Buttim’de gerçekleştirilen temayül yoklamasını yöneten AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Şahin dışında henüz kimsenin bilmediği temayül yoklamasının kesin sonuçları Genel Merkez’e teslim edildiğinde öğrenilecek.

Ancak…

Teşkilatlarla yaptığımız konuşmalardan elde ettiğimiz izlenime göre, belediye başkanlığı için aday adaylığı başvurularının sona erdiği 31 Aralık 2008 günü son dakikada başvuru yaparak sürpriz gerçekleştiren isimlerin, temayül yoklamasında büyük ölçüde ilk sırada çıktıkları görülüyor.

Karacabey’de tehlikeli oyun

Cumartesi günü ilçe adaylarıyla ilgili yapılan temayül yoklamasında, Karacabey için çok özel bir durum ortaya çıktı.

AK Parti Karacabey İlçe teşkilatı, partiye aday adaylığı başvurusu yapmayan eski belediye başkanı Erol Onur’a eğilim gösterdi.

İlk bakışta teşkilat tercihi görünse de, içine biraz girildiğinde ilginç bir taktik ile karşılaşılıyor.

Genel kanı…

Üst yönetim tarafından Karacabey Belediye Başkanı Ergün Koç’un Demokrat Parti’den AK Parti’ye transfer edilmesine karşı olan İlçe Başkanı Halit Türkkan tarafından bu sonucun organize edildiği yolunda.

Bu da çok tehlikeli bir oyun kabul ediliyor.

Dahası…

Üç ay önce kendi elleriyle oluşturduğu yönetim tarafından istifası istenen Türkkan şimdi daha ciddi suçlamayla karşı karşıya.

Bu noktada…

AK Parti Genel Merkezi tarafından Karacabey’de yaptıran ankatte Ergün Koç’un yüzde 59, Erol Onur’un yüzde 15 çıktığı ve bu nedenle Koç’un transfer edildiği anımsatılarak şu soruluyor:

“İlçe Başkanı Halit Türkkan yoksa Karacabey’de partisinin başarılı olmasını istemiyor mu?”

Büyükşehir’de düğümü çözecek son hafta

Adalet ve Kalkınma Partisi adaylarını belirlerken, 12 büyükşehirden 8’inde yola mevcut başkanlarla devam kararını açıkladı. Aytaç Durak’ın ayrılıp MHP’ye geçmesiyle boşalan Adana ile birlikte Bursa, Samsun ve Sakarya’da ise belirsizlik sürüyor.

Gelişmeler…

Düğümün bu hafta çözüleceğini gösteriyor. Ama, yarın AK Parti Grup Toplantısı’nda mı açıklanır yoksa hafta sonuna mı kalır o henüz net değil.

O nedenle adaylar da Başbakan Erdoğan’a ulaşma konusunda son kozlarını oynuyorlar.

Bursa açısından bakıldığında Hikmet Şahin’in 5 yıl daha devam etmesini sağlayacak adaylık için girişimlerini yoğunlaştırdığı izlenimi var.

Buna karşın, diğer aday adayları Recep Altepe ve Taha Gergerlioğlu cephesinde büyük bir sakinlik görülüyor. Özellikle Altepe sonuçtan emin duruş sergiliyor.

Gazze’de savaş değil, trajedi…

Türkiye, yoğun uğraşlar sonucu seçildiği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği’ndeki ilk toplantıda çok önemli bir krizle karşı karşıya kaldı.

İsrail’in önce havadan bomba yağdırdığı, cumartesi gecesi de karadan girdiği Gazze’de insanlık adına gerçek bir trajedi yaşanıyor. Fakat ne yazık ki dünya bu trajediyi yalnızca izlemekle ve birkaç cılız “çekilin” çağrısıyla yetiniyor.

Dahası…

Bu insanlık ayıbı için Avrupa Birliği adına yapılan açıklamalarda, “savunma hakkı” gibisinden bir hoşgörü bile sergileniyor.

Filistin’i yöneten Hamas’ın eski bir terör örgütü olduğu doğru. Ama atılan bombalar Hamas’i değil; Filistin’in masum insanlarını öldürüyor.

Öyle ki…

Dün internette rastladığımız ve Reuters habar ajansı tarafından dünyaya dağıtılan fotoğraftaki bomba şekli, Gazze’de yaşananları gözler önüne seriyor.

Konfeti gibi dağılarak ve bir şemsiye gibi açılıp çok geniş alanı kaplayarak yayılan bombalardan insanların kaçabilmeleri mümkün gözükmüyor.

Türkiye büyük bir toplumsal duyarlılıkla tepkisini ortaya koyuyor. Ama uygarlık denildiğinde mangalda kül bırakmayanlar üç maymunlar gibi gözlerini, kulaklarını ve ağızlarını kapatıyorlar.

İnsanlık böyle bir durumu gerçekten haketmiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 05-01-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*