Seçimlerin değişmeyen gündemi:

Seçimlerin değişmeyen gündemi: Ulaşım sorunu  1989`dan buyana yapılan beşinci seçimin de birinci gündem maddesini ulaşım oluşturuyor. Konu gerçekten önemli. Üstelik AK Parti Adayı Altepe kent merkezinde tramvayla çözüm için proje hazırlığı yapıyor…

Yerel gazetelerin dünkü birinci sayfalarında, Adalet ve Kalkınma Partisi Büyükşehir Adayı Recep Altepe’nin, projelerini parti yönetimine tanıttığı toplantının haberleri vardı.

Gördüğümüz kadarıyla…

Altepe yola çıkarken, ulaşım konusunu birinci önceliği olarak ele almış. Doğru da yapmış.

Çünkü…

Bursa’nın bugün için birinci sorunu gerçekten de ulaşım.

Aslında…

Ulaşım yalnızca bugünün değil, Bursa’nın son 20 yılının sorunu.

1989’da hava kirliliği ile birlikte ulaşım ilk kez seçim beyannamelerine girmişti. 1994’te Bursaray ile toplu ulaşım öne çıktı. 1999’da da Bursaray ve ulaşım gündemdeydi.

Hatta…

“Kestel’den Görükle’ye kesintisiz ulaşım” ilk kez o seçimde DYP adayı olan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu tarafından dillendirildiğinde esprilere konu olmuştu.

2004’te seçim kampanyasına damgasını vuran yine ulaşım oldu.

O bakımdan…

Altepe’nin sunumundan yansıyan ipuçlarına bakarak, bu seçimin de birinci gündeminin ulaşım olacağını anlıyoruz.

Üstelik…

AK Parti Adayı Altepe, hafif raylı sistemden daha hafif bir raylı sistem olan tramvayı öneriyor.

Yine…

Meslektaşımız İhsan Aydın’ın dünkü yazısından öğrendiğimiz kadarıyla, Altepe kavşaklarda da bat-çık yerine yonca yaprağı yöntemiyle sorunu çözmeyi planlıyormuş.

Hangi kavşaklara yonca yaprağı yapılacağı sanırız çok yakında belli olur.

Ama…

Kentin tam merkezinde tramvayla ulaşım çözümünü çok önemsiyoruz ve sonuna kadar da destekliyonruz.

Bilbordlara itiraz var

Geçmiş seçimlere baktığımızda karşımıza adaylarla ilgili şöyle bir tablo çıkıyor:

Eskiden…

Siyasi partiler adaylarını, Seçim Kurulu’na bildirecekleri son gün belirlerlerdi. Bu da, seçime 40 gün kala gerçekleşirdi.

Açıklanan seçim takvimine göre, partiler adaylarını 17 Şubat günü saat 17.00’ye kadar İlçe Seçim Kurulları’na bildirecekler.

Oysa…

Siyasi partiler adaylarını ilk kez seçime 4 ay kala belirlemeye başladılar. Öyle olunca da, 29 Mart 2009’da yapılacak yerel seçimin havasına Aralık 2008’de girilmiş oldu.

Doğal olarak…

Hem partilerde tansiyon yükseldi, hem kamuoyunda beklenti oluştu. Adaylığı kesinleşenler de erken yola çıkmak ve kendilerini kamuoyuna kabul ettirmek zorunluluğu hissettiler.

Bu da…

Kentin değişik köşelerindeki bilbordların adaylar tarafından kullanılmaya başlamasını getirdi.

Erken başlamanın ve süreyi daha uzun kullanmanın da bir maliyeti var elbette. O maliyet ise daha büyük seçim bütçeleri gerektirdi.

Ortada bir de yasal mevzuat var.

Mahalli İdareler Seçimi Yasası’na göre, bilbordların 9-29 Mart tarihleri arasında tüm partilere eşit kullandırılması gerektiğinden yola çıkan MHP dün Seçim Kurulu’na başvurarak; yasal sürenin çok öncesinde Büyükşehir’de DP adayı Hikmet Şahin’in, Nilüfer’de ise AK Parti adayı Işıl Zeliha Gençoğlu Maydaer’in bilbordlarına itiraz etti.

Yıldırım’da DP’nin son kararı: Acar

Adaylar belirlenmeye başladığında sıkıntılı görünen Demokrat Parti çok sıkıntılmı görünüyordu.

Fakat, AK Parti’de aday olamayan Hikmet Şahin’in sürpriz şekilde geçişiyle Büyükşehir adaylığı sorununu en kolay çözen, hatta elindeki adayı da eleyerek çözen parti oldu.

Nilüfer için, teşkilatın isteğiyle Salih Tetikcan zaten yola çıkmıştı. Emek’in kapatılmasından sonra AK Parti’nin Osmangazi adayı olamayan  Yakup Aktaş’ın gelişi de Osmangazi’yi rahatlattı.

Buna karşın, Yıldırım’da zor ve sıkıntılı bir süreç yaşandı.

Önce…

DYP’nin kurucu ilçe başkanı Ali Cakalıoğlu’na teklif götürüldü. Sonra Fahrettin Demirtaş ve Taner Eke ile devam eden arayışlar Yıldırım İlçe Başkanı Gürhan Acar’ın dün Genel Başkan Süleyman Soylu’ya Yıldırım adayı olarak tanıtılmasıyla sona erdi.

Buttim’e yeni stat için çıkılan yolda yaşananlar bu kadar kısa sürede mi unutuldu?

Görünen o ki, stadyum konusu hem bu kentin, hem de bu seçimin en önemli gündem maddesi olmayı sürdürüyor.

O nedenle…

Yakın geçmişte yaşananları ve alınan tavırları unutmamak gerekiyor.

Şunu çok açık söylüyoruz:

Bursaspor’a Buttim yanındaki arazide Timsah Arena adıyla çok modern yeni bir stat kazandırılacağı müjdelerinin pompalandığı süreçte, Atatürk Stadı’nın yerine alışveriş merkezi, otel ve recidence yapılacağını yazan ilk gazeteciyiz.

O süreçte…

Stadın yerine düşünülen projelerin yapılmasına baştan karşı çıktık.

Israrla şunu söyledik:

Bursa’ya yeni ve modern bir stadyum gerektiği doğru. Ama yeri çok iyi tartışılmalı. Nereye yapılacağına kent kamuoyu karar vermeli. Stattan yararlananlar başta olmak üzere, kent dinamikleri, sivil toplum örgütleri, akademik odalar yerini belirlemeli.

Yine…

O süreçte, Buttim yanına stat yapılmasının uygun olmayacağını ısrarla yazdık, “Eğer stat şehir dışına çıkarılacaksa bize göre en uygun yer İzmir Yolu’dur” dedik.

Geçenlerde…

Konunun kamuoyuna ilk gelişinde yaşananları özetledik. Ayrıntıları tekrar yazmayacağız.

Fakat…

Buttim yanına Timsah Arena projesini gündeme taşıyıp arka planını söylemeyenler, taraftarlara da bizi işaret eden mesajlar vermişlerdi.

Gittiğimiz her yerde, “Bursaspor için modern bir stat yapılmasına neden karşı çıktığımız ve engellediğimiz” sorularıyla karşılaştık.

Her seferinde  sabırla Bursaspor’un yeni bir stada kavuşmasına karşı olmadığımızı, stadın yapılacağı yerin kent kamuoyunda mutlaka tartışılmasını ve kent kararı olarak belirlenmesini istediğimizi, ama Atatürk Stadı’nın yerine yapılmak istenenlere tümden karşı olduğumuzu anlattık.

Kimini ikna ettik, kimi başka çıkarlar peşinde olduğumuzu düşünmeye devam etti. Allah’tan, stat konusunda duyarlılık gösteren taraftar her şeyi farketti.

Bu kentin geleceği için görüşümüzü açıkça ortaya koyarken, bu kenti korumak için mücadele verenleri de unutmamak gerekiyor.

Örneğin…

Bugün Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı sıfatını taşıyan Gürhan Akdoğan ile yine bugün CHP İl Sekreteri ünvanı taşıyan Selim Lümalı, vatandaş olarak Koruma Kurulu’na başvurmasalardı ve bazı kararların sanal olduğunun ortaya çıkmasını sağlamasalardı, Atatürk Stadı’nın yerini imara açan girişimler başarıya ulaşacaktı. O çabaları unutmak mümkün mü?

Sonuçta…

Kent kamuoyu stadın yerinde yapılmasını istedi, siyasetçi de kabul etti.

Ama…

Buttim’e statı gündeme getirenler şimdilerde “en başından beri stadın yerinde yapılmasını savunduklarını” söyleyip birtakım imalarda bulunuyorlar.

Şaşırmamak elde mi?

Nilüfer’in ilk yerel gazetesi

Anadolu’nun en güçlü yerel medyasına Bursa’nın sahip olduğu bilinen gerçek. Aynı şekilde ilçeler de Anadolu’ya örnek olacak yerel gazetelere sahipler.

Kent merkezi kabul ettiğimiz Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer’de bugüne kadar ayrı yerel gazete yoktu. İlk adım Nilüfer’de atıldı ve Nilüfer Ekspres dün itibariyle yayına başladı.

Tabloit boyutta 12 sayfa olarak her salı yayınlanacak Nilüfer Ekspres’te İsmail Özgirgin imtiyaz sahibi, Ufuk Öztürk ise haber koordinatörü oldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 29-01-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*