Otomotiv işçisinin umudu Kısa Çalışma Ödeneği Dosabsiad Başkanı Parlamış, otomotiv yan sanayiinin yarısının Kısa Çalışma Ödneği için başvurduğunu açıkladı

Otomotiv işçisinin umudu Kısa Çalışma Ödeneği  Dosabsiad Başkanı Parlamış, otomotiv yan sanayiinin yarısının Kısa Çalışma Ödneği için başvurduğunu açıkladı. Başvurusu onaylanan 2 işletmede 3 bin kişi çalışıyor. Rakam önümüzdeki hafta 10 bine çıkabilir…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu’nda 4.5 saate yakın süren sunumunda açıkladığı işsizlik önlemine 2 Ocak günü bu sütunlarda yer verdik:

“Kısa Çalışma Ödeneği’ni arttırıyoruz. Daha önce taban olarak 265, tavan olarak 533 YTL ödeme yapılıyordu. Şimdi bu rakamları taban 400, tavan 800 YTL’ye çıkarmaya hazırlanıyoruz. Ayrıca, bu ödeme eskiden 3 ay yapılıyordu, şimdi süreyi de 6 aya çıkarıyoruz.”

O yazıda…

İşsizlik Fonu’ndan ödenen Kısa Çalışma Ödeneği’nde süre ve ödeme artışının gerekçesini de Bakan Çelik şöyle açıklamıştı:

“Diyoruz ki; işçiyi çıkarma, iş akdini feshetme, işyerini kapatma. Bunları önlemek için Kısa Çalışma Ödeneği’nin bedeli arttırılıyor, süresi uzatılıyor. Böylece destek sağlamaya çalışıyoruz.”

İşletmelerin işçi çıkarmalarını önlemeye yönelik hükümet önlemini de böylece Türkiye’de ilk kez bu sütunlardan duyurmuş olduk.

••••••••••

Dün…

Dosabsiad Başkanı Bülent Parlamış ziyaretimize geldi. Hem sanayici, hem de bir işadamı örgütünün başkanıyla konuşurken söz ister istemez dönüp dolaşıp yaşanan ekonomik sıkıntıya geliyor.

Özellikle de…

Üretim yapılamaması nedeniyle insanların işsiz kalma riskinin artması gündemin önemli bölümünü oluşturuyor.

Sohbette Parlamış çok ilginç bir bilgi verdi:

“Bursa’da otomotiv yan sanayii olarak üretim yapan firmaların yarısı, Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanmak için başvuruda bulundu.”

Şunu da ekledi:

“Bana ulaşan bilgilere göre, iki firmanın yaptığı başvuru onaylanmış.”

Başvuru sayısını söylemekten özellikle kaçınmasına karşın, başvurusu onaylanan iki firma ile ilgili şu bilgiyi verdi:

“Söz konusu iki firmada toplam 3 bin kişi çalışıyor. Ben önümüzdeki hafta itibariyle 10 bin kişiyi kapsayacak şekilde genişleme olacağını düşünüyorum.”

Ortaya çıkan şu:

Ana sanayinin hareketi ve üretimine göre kendi yolunu çizebilen otomotiv yan sanayiinde bugün için, alınan önlemler sayesinde 3 bin işçinin işsiz kalmasının önüne geçilmiş olunuyor.

Rakamın yakın bir gelecekte 10 bin işçiye ulaşabileceği tahminini de önemsedik.

Çünkü…

Parlamış’ın verdiği rakamlar, Bursa ekonomisinin can damarı olan üretimde çalışanları rahatlatmaya yönelik çok önemli gelişmeler.

Sektörel özelliği Parlamış dün şöyle açıkladı:

“Tekstilde de sorun var ama otomotivin durumu biraz daha farklı. Çünkü otomotiv aldığı siparişe göre üretim yapıyor. Ama tekstil için günlük siparişler yeterli olabiliyor.”

Bu noktada…

Otomotiv ile tekstil arasırdaki bir başka farka dikkat çekti:

“Tekstilde krizde olsanız bile gidip kendinize bir gömlek ya da pantolon almanız gerekir. Ama otomotiv için böyle değil. Bu tür ortamlarda kimse arabasını değiştirmiyor. Öyle olunca da talep daralması yaşanıyor.”

Dünyada otomotiv devi olarak kabsul edilen kuruluşların bu nedenle değer kaybettiğinin de altını çizdi.

••••••••••

Ya tekstil?..

Emek-yoğun bir sektör olarak Türkiye’nin ve de özellikle Bursa’nın istihdam sorununu yakın zamana kadar tek başına omuzlayan, en önemli iş kapısı olan tekstilde durum ne?

Dosabsiad Başkanı Bülent Parlamış bu konuda pek umutsuz değil:

“Ben tekstilin geleceğinin olmadığı düşüncesinde değilim. İnsanoğlunun giyinme ihtiyacı devam ettiği sürece tekstil cazibe sektörü olarak yerini koruyacaktır.”

İlginç bir karşılaştırma yaptı:

“Üretim açısından bizim dünya öncüsü kabul edilen İtalya’dan hiç aşağı kalır yanımız yok. Model geliştirmede de yarışırız. Ama dünya pazarına çıktığında İtalyan ve Türk malı arasında ne yazık ki etiket farkı oluyor.”

Tespiti ise şu:

“Bizim için sorun olan şu: Seri üretimi Çin’e kaptırdık. Ama katma değeri yüksek ürünlere zaten yönelmiştik.”

Tehlikeyi de şöyle gösterdi:

“Çin’den çok, bizim için Mısır sorunu var. Çünkü Mısır’la paylaşıma girdik. Bunu daha tehlikeli görüyorum.”

Otomotive reçete: Vergi indirimi

Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında, Merkezi İdare Bütçesi görüşülürken CHP Grubu adına söz alan Bursa Milletvekili Kemal Demirel, otomotivde yaşanan krizi gündeme getirdi.

Verdiği kanun teklifiyle taksici ve dolmuşçuların araçlarını yenileyebilmelerini sağlamak üzere ÖTV ve KDV indirimi önerdiğini, ancak kabul edilmediğini anımsatan Demirel şunu söyledi:

“Eğer o teklifimiz kabul edilmiş olsaydı veya ÖTV-KDV’de iyileştirme yapılsaydı yenilenecek 100 bin taksi dolmuşla otomotiv sektörü rahatlayacaktı.”

Konuşmasında, otomotiv sektöründe iç ve dış piyasada yüzde 50 daralma olduğunu kaydeden CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel ayrıca, iki otomobil fabrikasının bu nedenle işçilerini izine çıkardığını da anımsattı.

MHP’ye seçim heyecanı geldi

Milliyetçi Hareket Partisi ideolojiye dayanan koruyucu temeli nedeniyle “dışa kapalı parti” kabul edilirdi.

Oysa…

29 Mart 2009 sürecinde MHP’nin alışılmış çizgisini terkettiği, dışa açılma yolu seçtiği görülüyor.

En azından…

Parti sadakati ve ideolojik bağlılık gibi kriterlerle aday çıkarmak yerine, kamuoyunun tanıdığı ve popülaritesi yüksek adaylara yöneldi.

Örneğin…

Büyükşehir adayı Mehmet Gazioğlu dışarıdan oy alabilecek güçlü potansiyele sahip.

Aynı şekilde…

Yıldırım adayı Cüneyt Karlık kişisel özellikleriyle MHP’ye oy patlaması bile yaptırabilir.

Yine…

Basri Sönmez gibi MHP çizgisiyle yolu hiç kesişmemiş ama toplumun sevdiği, belediyeciliği kanıtlanmış bir isimle Osmangazi için yola çıkıldı.

Gördüğümüz şu:

MHP’ye, bugüne kadar hiç görmediğimiz seçim heyecanı geldi.

Bunun da mimarları var elbette.

İl Başkanı Arif Demirören’in dışarıdan adaylara kapıları açması başlangıçta MHP camiası içinde eleştirildi ve risk görüldü ama, gelinen noktada atılan adımların doğru olduğu kabul ediliyor.

Doğrusu…

Gazioğlu, Karlık ve Sönmez’le atılan adımlar MHP camiası için radikal kararlar özelliği taşıyor.

Ülkücü camiada bu tür radikal adımlar atabilmek kolay değil.

Demirören ve arkadaşları, milletvekillerinin de desteğiyle işte bunu başardılar, MHP’yi toplumun bütünüyle buluşturma yolunu açtılar.

Kaleli’den kongre

Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir adaylığı yarın Deniz Baykal tarafından ilan edilecek olan Sena Kaleli, siyasi bir partinin adayı olarak ilki gerçekleştirecek ve pazar günü Bursa Yerel Yönetim ve Bölgesel Gelişmişlik Kongresi toplayacak.

Bursa’yı ortak akılla yöneteceklerini kaydeden Kaleli, kentteki sivil toplum kuruluşları, hemşeri dernekleri, akademik odalar ve önerisi olanları kongrede bir araya getirecek.

Kongrede Bursa’nın geleceğinin şekillenmesi adına yerel yönetim anlayışı, kentleşme ve ulaşım, sanayi-ticaret ve üretim, eğitim-spor-gençlik, sağlık, engelliler, kültür-sanat-turizm, kadın bakışıyla kent, çevre-ziraat-tarım, göç, sosyal yaşam gibi konular ele alınacak.

SP gençliğinden Filistin için dua

Saadet Partisi İl Gençlik Kolu Başkanı Ali Mollasalih, farklı etkinliklerine bir yenisini ekliyor.

Buna göre…

3 pazar arka arkaya sabah namazı sonrası Filistin için dua edilecek.

İlk dua 11 Ocak Pazar sabah namazından sonra Emirsultan Türbesi’nde. İkinci dua 18 Ocak Pazar yine sabah namazı sonrası Üftade Türbesi’nde. Son dua ise 25 Ocak Pazar sabah namazı sonrası Osman Gazi Türbesi önünde.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 09-01-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*