Kömür dağıtımı seçmenin büyük kozu haline geldi

Kömür dağıtımı seçmenin büyük kozu haline geldi  AK Parti iktidarıyla birlikte “devletin yoksulla sosyal paylaşımı” projesi olarak başlayan kömür yardımları farklı boyuta geldi. Selçuk Köylüoğlu, kamuoyu araştırmalarında karşılaştığı çarpıcı gerçeği açıkladı…

3 Kasım 2002’de Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarıyla birlikte “devletin yoksul vatandaşla paylaşımı” şeklinde kabul edilebilecek değişik bir sosyal proje başladı.

Bu projenin bayraktarlığını da kömür dağıtımı yapıyor.

Anımsanacaktır…

22 Temmuz 2007 seçimlerine gidildiği süreçte, yaz günü evlerin önüne çuval çuval kömür indirildiği haberleri medya gündemine sık sık geliyordu.

Vatandaşa “kömür ya da makarna-nohut karşılığı oy vermemeleri” çağrısı yapan muhalefet partileri, yapılanı da “sadaka” olarak yorumlamışlardı.

Bu konuya…

Son noktayı “Bizde sadaka kültürü vardır” diyerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan koymuştu.

Seçim sonuçlarını kömür ya da gıda yardımlarının belirlediği düşüncesi gerçekten çok ilginç.

Peki…

İktidarın sosyal yardım gördüğü bu tür uygulamalar seçmende nasıl bir etkiye yol açıyor?

Soruyu…

Kamuoyu araştırmalarının bir numaralı ismi Selçuk Köylüoğlu’na sorduk. Böyle bir çalışma olup olmadığını öğrenmek istedik.

Araştırmalar sırasında karşılarına çıkan çok önemli bir tespiti açıkladı:

“Kamuoyu araştırması için görüştüğümüz kimi kişiler, kömür vermesi halinde oylarını AKP’ye vereceklerini açık açık söylüyorlar.”

Üstelik…

Köylüoğlu’nun söylediğine göre bu durum çok sık yaşanıyormuş ve adeta toplumsal beklentiye dönüşmüş.

Buradan da şu sonuç çıkıyor:

Kömür karşılığı oyunu vereceğini söyleyenlerin çokluğu, yapılan kömür yardımının seçmenin en önemli kozu haline geldiğini gösteriyor.

Merkez Demokrat Platformu’nun hedefi merkezde fikir birliği sağlamak

Bu sütunların okurları, düşünce topluluğu olarak gelişen hareketlere çok önem verdiğimizi gayet iyi bilirler.

Siyasetin bir alt kademesi olarak fikir üretmek ve proje geliştirmek amacıyla ortaya çıkan yapılanmaları, toplumsal gelişimin çok önemli parçaları kabul ediyoruz. O nedenle de desteklenmelerini savunuyoruz.

Nitekim…

Geçtiğimiz hafta bu sütunlarda, Merkez Demokrat Oluşum adı altında ve daha çok merkez demokrat yapıdaki siyasetçilerin yer aldığı bir hareketten söz ettik.

Aslında…

Kendi projesini üretmekte zorlanan yerel seçim için çok iyi bir kaynak oluşturacak bu yapıyı, öncüsü konumunda olan Muzaffer Önadım ile konuştuk.

Merkez Demokrat Platform zemininde bir grup arkadaş olarak bir araya geldiklerini kaydeden Önadım, yapılanmanın başlangıcı olarak kendisinin verdiği iftar yemeğini gösterdi.

Özellikle de şunu vurguladı:

“Bizim hareketimizde lider yok. Bir yürütme kurulumuz var. Müjgan Tatar da o yürütme kurulunun başında yönetici konumunda. Bunun dışında bir lider anlayışımız bugün için yok.”

Ayrıca…

Oluşum içerisinde her partiden ve her görüşten insanlar bulunduğunu, zaman zaman aralarına bilim adamları ve bürokratların da katılıp aydınlatıcı konuşmalar yaptıklarını anlattı.

En önemli ilkelerini ise şöyle açıkladı:

“Kendini Atatürkçü düşünceye sahip gören, laiklikten yana olan, Türk devletinin milli bütünlüğüne karşı olmayan, milletin birlik ve beraberliğinden yana olan herkes aramıza katılabilir.”

Şunu ekledi:

“Köken aranmaksızın, bu düşüncelere sahip herkese kapımız sonuna kadar açık.”

Ardından…

50 kişiye ulaştıktan sonra Bursa kamuoyunun karşısına Merkez Demokrat Platformu olarak çıkmayı planladıklarını, hemen sonrasında ise ilçelerde örgütleneceklerini, ilk etapta katılmaya hazır 200 kişi olduğunu kaydetti.

Şu noktada çok duyarlılar:

“Arkadaşlarımızın hepsinin elbette siyasi kimlikleri var. Ama bizim yapımızda siyasi etiket de yok arayış da yok. Hele, kimilerinin tahmin ettiği gibi Abdüllatif Şener ile parelelliğimiz hiç yok. Biz hiç kimsenin, hiçbir siyasi oluşumun altyapısı değiliz. Ama herkese söz hakkı veriyoruz.”

İddialı bir yaklaşımı da var:

“Türkiye’de bugün var olan siyasi boşluğun bir takım izm’lerle doldurulduğuna inandığımız için buradayız.”

Bununla birlikte…

Muzaffer Önadım, ileriye yönelik bir başka beklentiyi dillendirdi:

“Biz merkez bütünlüğü oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yapıyı oluşturan arkadaşlarımızın hiçbirinin siyasi hedefi yok. Ama bugün ağır yara alan merkez bütünlük için bir aradayız.”

AK Parti teşkilatı son sözünü söyledi

Alıştığımız önseçimi yapmıyor ama, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kendine özel uygulamalarıyla parti kurullarını işlettiğini söylemek mümkün.

Örneğin…

Önseçimin yerine teşkilat eğilimini belirlemek amacıyla temayül yoklaması yapılıyor. Kamuoyu araştırmalarıyla bu sürece halkın görüşü de katılıyor.

Nitekim…

Büyükşehir için AK Parti Genel Merkezi tarafından defalarca kamuoyu araştırması yaptırıldı. Görevde olan Hikmet Şahin ile ilgili olarak teşkilatın görüşü alındı.

Ardından…

AK Parti İl Başkanlığı da ilçeler için kamuoyu araştırmaları yaptırdı. Hangi ilçede halkın kimi aday görmek istediğini öğrenmeye çalıştı.

Dün de…

Teşkilata ilçelerdeki adaylar için “Hangisi belediye başkan adayı olmalı?” diye açık açık soruldu. Büyükşehir’de de Recep Altepe ile Taha Gergerlioğlu arasında tercih istendi.

Kısacası…

AK Parti’de tüm süreçler tamamlandı. Kamuoyu yoklamaları bitti, temayül yoklamaları tamamlandı. Sıra adayların açıklanmasına geldi.

Başbakan Erdoğan’ın son iki aday açıklama toplantısında, Büyükşehir’le birlikte ilçeleri de açıkladığını görüyoruz.

Anladığımız kadarıyla…

Hafta içinde ilçelerin adayları tümüyle belli olacak ve önümüzdeki hafta tam kadro olarak Erdoğan tarafından açıklanacak.

Yani…

Erdoğan’ın bugün ya da hafta içinde Bursa ile ilgili açıklama yapacağını tahmin etmiyoruz.

DP’nin çok ilginç adaylık paradoksu

Demokrat Parti bir süredir Anavatan Partisi eski milletvekili Feridun Pehlyivan’la görüşüyordu.

Ancak…

DP’nin Büyükşehir adaylığını kabul eden Pehlivan ısrarla Anhavatan’la seçim işbirliği istedi. Bu görüşmelerde bazı ilçelerin Anavatan’a bırakılması isteği DP Genel Merkezi’nde kabul edilmeyince tıkanma yaşandı.

Sonrasında…

DP’nin rotasını Diş Doktoru Yavuz Yenidünya’ya çevirdiği bilgisini ilk Yusuf Kayışoğlu’nun köşesinde okuduk. Ankara’da buluştuğu DP Genel Başkanı Süleyman Soylu da Yenidünya’nın adaylığını onaylayınca sonuç ortaya çıkmış oldu.

Eğer…

Bir son dakika sürprizi yaşanmazsa, Demokrat Parti önümüzdeki hafta içinde Büyükşehir adayı olarak Yavuz Yenidünya’yı açıklayacak.

Böylece…

MHP, CHP ve AK Parti’ye aday ihraç eden DP, dışarıdan bir adayla yola çıkmış olacak.

Ayşe Aygör’den Söze Dökülen 60 Hayat

Gazetelerin adeta karınca gibi çalışan kahramanları vardır. Ayşe Aygör bize göre Olay’ın karıncalarındandır.

Şimdilerde günlük köşe yazılarıyla Olay okurlarının karşısına çıkan Ayşe, bu gazetenin ilk yıllarında röportaj ustası olarak da çok önemli başarılara imza attı.

Olay okurlarının keyifle okuduğu o birbirinden güzel ve çarpıcı röportajlarından 60’ını Söze Dökülen 60 Hayat adı altında kitaplaştırmış. Ortaya harika bir dönem arşivi çıkmış.

Eline, yüreğine, kalemine sağlık Ayşe.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 04-01-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*