İl başkanları Filistin`e destek mitingi için buluşuyor

İl başkanları Filistin`e destek mitingi için buluşuyor  Bugüne kadar görülmemiş diyalogla İl Başkanları Kurulu gibi bir araya gelen il başkanları Filistin`e destek mitingi düzenliyorlar. Başkanlar ayrıca seçim için de iki önemli çağrıya hazırlanıyorlar…

Bursa’da siyasi partilerin il başkanları arasında bugüne kadar görülmemiş bir diyalog var.

Adeta…

İl Başkanları Kurulu oluşmuş durumda.

Çok da sağlıklı işleyen bu diyalog il başkanlarını sık sık bir araya getirdiği gibi, ortak organizasyonlarda birliktelik de sağlıyor.

Nitekim…

Adalet ve Kalkınma Partisi Sedat Yalçın’ın önerisiyle, il başkanları Türkiye çapında ses getirecek bir organizasyon için yeniden buluşuyorlar.

Proje…

İsrail saldırılarısı altındaki Filistin halkına destek amacıyla 25 Ocak’ta Bursa’da büyük bir miting düzenlenmesini hedefliyor.

Miting…

Siyasi parti il başkanlarının desteğini taşıyacak ama, sivil toplum örgütleri önde olacak. Siyasi parti temsilcisi olarak kimse konuşmayacak, parti bayrağı olmayacak.

Bunun yerine…

Meydan Türk bayrakları ile süslenirken, Filistin bayrağına da yer verilecek.

Yalçın’ın önerisine ilgi gösteren tüm siyasi partilerin il başkanları, kararı bugün basın toplantısında açıklayacaklar.

Almira Otel’de yapılacak basın toplantısında ayrıca, il başkanları olarak iki ortak çağrı daha gündeme gelecek.

Birincisinde…

Seçim kampanyası süresince gürültü ve görüntü kirliliği olmaması, kente zarar verilmemesi için ortak duyarlılık çağrısı yapılacak.

İkincisinde ise…

Seçimlerde şaibe oluşmaması, gölge düşmemesi için vatandaşların seçmen kütüklerini mutlaka incelemeleri, adını bulamayanların da mutlaka itiraz etmeleri istenecek.

Başarısına karşın 1989’da aday olamayan Ekrem Barışık ne yapmıştı?

Bizim de notlarımızda vardı ama meslektaşımız İhsan Aydın önce davrandı ve Olay’daki köşesinde dün 1989 seçimine giden süreci anlattı.

Bugünkü ortama biraz benzeyen ve ders çıkarılabilecek o süreci, her aşamasını çok yakından izlemiş bir gazeteci olarak çok iyi biliyoruz.

Önce 12 Eylül döneminde Belediye Başkanı atanan, sonra 1984 seçimlerinde Anavatan Partisi adayı olarak Bursa Belediye Başkanı seçilen, sonra da Büyükşehir statüsüyle birlikte Bursa’nın ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ekrem Barışık görevdeydi.

Üstelik…

Ekrem Barışık, emekli bir asker olmasına karşın yöneticilik başarısıyla Bursa için çok önemli adımlar atıyordu.

••••••••••

Anımsıyoruz da…

1984-1989 döneminde görev yapan Belediye Meclisi, bugüne kadar gelmiş geçmiş en üretken, en çalışkan ve en kaliteli meclis o meclisti. İktidar ve muhalefet uyumu vardı.

İşte…

Barışık da bir yandan meclis üyelerinin ürettikleri projeleri, diğer yandan dönemin Fen İşleri Müdürü Basri Sönmez gibi yeteneklerin kent korumacılığı üzerine projelerini uyguladı.

Bursa tarihi kent kimliğini Barışık döneminde Sönmez’in projeleriyle kazandı.

Nilüfer ilçesini oluşturan Ataevler projesi ise Korhan Durusoy, Eser Ceyhan, Kemal Türkün, Gönen Çakmakçı gibi üreten meclis üyelearinin projesiyti.

Kentin görünümünü değiştiren yatırımlar ve düzenlemeler yapıldı.

Bursa’yı temiz bir kent haline getirebilmek için Barışık’ın disipline dayalı titiz takibi vardı. Vatandaş da bunu destekliyordu.

Sonra…

1989 seçimlerine gidilirken Anavatan Partisi onu ikinci kez aday göstermeme kararı aldı.

Yerine de…

Partinin kurucularından olan, ürettiği kent projeleriyle dikkati çeken Belediye Meclisi Üyesi Mimar Korhan Durusoy’u aday gösterdi.

İntam İş Merkezi’nde bulunan Anavatan Partisi İl Başkanlığı’nda, Durusoy’un adaylığının açıklandığı o günü çok iyi anımsıyoruz.

Büyük bir heyecan vardı. Herkes Korhan Durusoy’un çevresindeydi. Rahmetli Turgut Özal başbakan, ANAP iktidardı. Bursa’da da yerel iktidarın Durusoy’la bir dönem daha devam edeceğine inanılıyordu.

Böyle bir ortamda…

Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Ekrem Barışık hiç alınganlık göstermedi. Hayal kırıklığı yaşamış olsa bile içine attı ve kimseye belli etmedi.

Aksine…

Durusoy’u adaylığından dolayı ilk kutlayan oldu. Partideki toplantıda yanında yer aldığı gibi, tüm seçim kampanyası boyunca yanından hiç ayrılmadı.

Yanısıra…

Başka partilerden gelen teklifleri hiç düşünmeden geri çevirdi ve partisinde kalmayı tercih etti.

••••••••••

1989 yerel seçiminde Anavatan Partisi adına Korhan Durusoy yarıştı. Doğru Yol Partisi’nin adayı Teoman Özalp’tı. Sosyaldemokrat Halkçı Parti adayı ise Mithat Kırayoğlu’ydu.

Böyle bir üçlünün seçim yarışı inanılmaz yüksek kalitede ve düzeyli geçti. Adeta projeler yarıştı. O projelerin çoğu bugün bile vaad olarak ğgündeme gelmeye devam ediyor.

DYP rakiplerinin üzerinden silindir gibi geçerek hem Büyükşehir’i, hem de ilk kez kurulacak Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer belediyelerini kazandı.

Bugün bile, o seçim kampanyasından çok güzel anılar taşıyoruz.

Ekrem Barışık ise Anavatan Partisi’nin mensubu olmayı sürdürüyor. Partinin çağırdığı toplantı ve etkinliklerine katıldığı gibi, gittiği her yerde sevgi ve saygı görmeye devam ediyor.

Pehlivan’ın duyarlılığı

Her fırsatta tekrarlarız… Feridun Pehlivan bu kentin iz bırakan siyasetçilerindendir.

İlçe ve il başkanı olduğu dönemlerde Bursa’ya Demiryolu altı siyaseti deyişi kazandırdı. Milletvekiliyken de taban siyaseti sergiledi.

Geçen haftaya kadar Demokrat Parti Büyükşehir Adayı olarak anılıyordu. DP-Hikmet Şahin yakınlaşması Pehlivan adını yeniden gündeme getirdi. O da bu sürece yönelik her zamanki duyarlılığını gösteriyor.

Dün aradığında şunu söyledi:

“Bana DP adaylığı için ilk teklif geldiği günden, bu işin yürümeyeceğinin anlaşıldığı güne kadar büyük bir saygı, sevgi ve ilgi gördüm. Bundan dolayı çok mutluyum.”

Şunun da altını çizdi:

“Ben aday olmak için 2 partinin bir araya gelmesi şartını ortaya koymuştum. Ama bir araya gelmelerini engelleyen bir şey var. Ben de aday olmadım.”

Okuyucu gözüyle işsizlik formülü

Okurlarımız, bu sütunlarda yazılan ya da ilgi duydukları konularla ilgili görüşlerini paylaşıyorlar.

Kimi mektup gönderiyor, kimi elektronik posta yoluyla ileti atıyor. Kimi ziyarete geliyor, kimi telefon ediyor.

Bütün bunlar bizi mutlu ediyor. Mektupları cevaplayamıyoruz ama, okurlarımızla konuşmaktan ya da iletilerine cevap yazmaktan mutluluk duyuyoruz.

Arayanlar arasında sorunlara çözüm önerileri olanlar da var.

Örneğin…

Beytullah Acar adlı okurumuz aradığında, yaşanan işsizlik sorununun aşılabilmesi için düşüncesini paylaştı:

“Emekli olabilmek için gerekli gün sayısını doldurmuş, ancak yaş olarak 1-2 yılı kalanlar var. Bu durumda olanların emekliliği teşvik edilirse, yerlerine gençler işe alınabilir.”

Çevresinde bu durumda olanlarla da görüşüp çarpıcı bir tespit yapmış:

“Emekliliğine az kaldığı halde çalışanların maaşı emekli maaşından farklı değil. Yani emekli olduklarında da aynı maaşı alabilecekler. O nedenle, hemen köylerine dönebileceklerini söyleyorlar.”

Bursa Gündem’e saldırıyı kınıyoruz

Yerel gazetelerimizden Bursa Gündem önceki gece bir grubun saldırısına uğradı.

Gazetenin sahipleri Şükrü ve Neşet Öner kardeşlerle Orhan Kaplan’a geçmiş olsun diyor, saldırıyı kınıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 15-01-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*