Çelik`ten 1 milyon kişiye iş sağlayacak çok özel formül İşsizliğe formül Çelik`ten:

Çelik`ten 1 milyon kişiye iş sağlayacak çok özel formül  İşsizliğe formül Çelik`ten: Valilik onayıyla 500 bin kişiye “toplum yararına işler” verilirken, meslek eğitimi 250 bin kişiye çıkarılacak. Hedef 1 milyon kişiye iş. Çelik, teknik öğretmenlerin sorununa da el attı…

Türkiye’nin en önemli sorunu, zaten işsizlikti. Ekonomik kriz nedeniyle kimi fabrikalar kapanınca ya da daralınca işsiz sayısı daha da arttı.

İşsizlik, daha başka sorunlara da yol açtığı için, acil çözüm bekleyen konuların başında geliyor.

Dün sabah…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’le yaptığımız görüşmede, işsizliğe bulduğu formülü hükümet projesi olarak uygulamaya sokmaya hazırlanıyordu.

Çelik’in formülü iki aşamadan oluşuyor.

Birincisi…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın başlattığı 100 bin kişiyi hedefleyen mesleki eğitim projesi var.

Öncelikle bu hedefi revize edip 250 bin kişiye çıkaracaklarını söyledi.

Ardından…

Projenin ikinci ayağını oluşturan “acil iş bulma” konusunu açıkladı:

“Valilerin onaylarıyla, ihalesiz olarak taşeronlara verilebilen işler var. İşe alımı İşkur denetiminde yapıp, 500 bin kişiye bu yolla iş sağlayabiliriz.”

Örnek verdi:

“Kamu binalarının ve okulların temizliği, bakım ve onarımları yaptırılabilir. Yine, yolların bakımı ve temizliği, ağaç dikimi, yol kenarlarının teraslanması gibi topluma yararlı işler oluşturulabilir.”

Söylediği şu:

“Bu gibi işler için 6 ay süreyle 500 bin kişiyi çalıştırma imkanı bulabiliriz. Eğer yeterli olmazsa, süreyi bir yıla da çıkarabiliriz.”

Şunu da ekledi:

“500 bin kişinin yanına 250 bin de meslek eğitimini eklemek gerekir. Bu rakamı 1 milyona çekmek bile mümkün. Üstelik maaş ödemelerini karşılayabilecek kaynağımız var.”

Teknik Öğretmenlere Çelik’ten güzel haber

Pazartesi günü bu sütunlarda dile getirdik… 4 yıl Endüstri Meslek Lisesi, 4 yıl da Teknik Öğretmen Fakültesi okuyan gençlerin sorunları, aslında Türkiye’nin sorunu.

Bir kere…

Her yıl 19 fakülte toplam 5 bin mezun veriyor ama, Milli Eğitim Bakanlığı yüzde 2’sini öğretmen olarak işe alabiliyor.

Diğerleri özel sektörde iş aramak zorundalar.

Ne var ki…

Şirketlerin organizasyon şemalarında teknik öğretmen tanımı yok. Mühendisle aynı eğitimi almalarına ve aynı işi yapabilmelerine karşın, teknik öğretmenler hakettikleri iş konusunda mağdur oluyorlar.

Hatta…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verdiği İş Güvenliği Uzmanı eğitiminde bile iki yıllık yüksek okul mezunları uzman olabilecekler arasına alınırken, 4 yıl üniversite okuyan teknik öğretmenler eleman sınıfında adlandırılıyorlar.

İşte…

Bunları aktardığımız  yazı üzerine dün sabah Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik aradı.

“Yazınız sayesinde konudan bilgi sahibi oldum” dedi ve önce şunu açıkladı:

“Şimdi hemen talimat veriyorum, Çalışma Bakanlığı bürokrasindeki yanlışı düzeltip sorunu halledeceğiz.”

İkinci haberi de şu:

“Aynıca konuyu yapılacak ilk Bakanlar Kurulu gündemine getireceğim. Milli Eğitim Bakanımız ile öğretmenlik, ilgili bakan arkadaşlarımızla da haksızlığın giderilmesi için girişimlerde bulunacağım.”

Hafta sonu Bakan Çelik mesaisi var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in iyi bir siyasetçi olmasının en önemli nedeni, teşkilatla ilişkisini hiç kesmemesi.

Nitekim…

Her fırsatta, “Benim için arazi önemli. Arazide varsan, yani halkla ve teşkilatla iç içe olabiliyorsan siyasette de olursun” diyen ve bu anlayışı hiç terketmeyen Çelik, 29 Mart seçimleri sonrasında Ankara’ya dönmüştü.

O süreçte…

Ankara’dan İstanbul’a giderken yarım günlüğüne Bursa’ya uğrayıp yeni seçilen AK Parti’li belediye başkanlarına hayırlı olsun ziyareti yapan Çelik, bu hafta sonu teşkilatla birlikte olmak için Bursa’ya geliyor.

Eğer son anda bir değişiklik olmazsa, Çelik’in seçimden bir ay sonra yapacağı bu ziyarette teşkilatlarla birlikte olmanın yanında, belediyelerde yeni dönemde yapılacak işler de masaya yatırılacak.

Siyasetin yeni oluşum aradığı adreslerden biri Muhsin Yazıcıoğlu sonrasında BBP olabilir mi?

Bir çok dile getirdiğimiz düşüncemizi bir kez daha tekrarlamak istiyoruz:

Büyük Birlik Partisi Bursa İl Başkanı Tahir Kahveci, son dönem Bursa siyasetinin en aktif il başkanıdır.

Yılmadan, usanmadan hemen her gün, kent ve ülkeyi ilgilendiren konularda medyayı bilgilendirdi, düşüncelerini paylaştı.

Öyle ki…

BBP’yi, Bursa’da hakkında en çok yazı yayınlanan partilerden biri haline getirdi.

O bakımdan…

Bursa kamuoyunda bugün BBP biliniyorsa, başarı kesinlikle İl Başkanı Tahir Kahveci’nin.

Ancak…

Büyük Birlik Partisi yurtta olduğu gibi Bursa’da da en büyük oyu 29 Mart yerel seçiminde aldı.

Muhsin Yazıcıoğlu’nun elim bir helikopter kazasında kaybedilmesinden sonra, BBP’nin oylarını üç kat arttırdığını görüyoruz.

Şu sıralar…

BBP üzerine yeni bir siyasi inşaat söz konusu.

Yazıcıoğlu’ndan sonra, yeni genel başkan seçilip yola devam edilecek. Bu durum daha başka arayışların BBP’yi siyaset projelerine eklemelerine neden oluyor.

Bazı kesimlerde…

Yeni bir parti kurmak yerine, Yazıcıooğlu’nun vefatıyla şok dalgası yakalayan BBP’de buluşup yeni bir yapı oluşturma formülleri tartışılıyor.

••••••••••

Doğal olarak…

Konuşulan ve tartışılanlar, önermeleri de getiriyor.

Nitekim…

Hasan Celal Güzel’in liderliğini yaptığı Yeniden Doğuş Partisi’nin Bursa il başkanlığını yıllarca üstlenen, YDP’nin Uzan’lar tarafından el konulup Genç Parti’ye dönüştürülmesinde de en büyük tepkiyi veren Murat Sevinç’ten bu konuda açık öneri geldi.

Daha doğrusu…

Sevinç’in önerisini, geçen pazar günü Anadolu’da Vakit gazetesindeki köşe yazısında okuduk.

Uzun yıllar çok yakınında olduğu için adı sürekli Hasan Cielal Güzel’le birlikte anılan Murat Sevinç, eski liderini bir televizyon programında izledikten sonra şunları yazıyor:

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*