Adaylık başvurularında son gün sürprizleri

AK Parti`de başvuruların son gününde Büyükşehir Belediye Adaylık başvurularında son gün sürprizleri Başkanı Şahin basına kapalı başvuru yaptı. Sürpriz Nilüfer`de Işıl Gençoğlu Maydaer`den geldi. Fahrettin Yıldırım`ın Osmangazi başvurusu da sürpriz…

Adalet ve Kalkınma Partisi’nde belediye başkan adaylığı başvurularında dün son gündü.

Ancak…

AK Parti’nin belirlediği “son gün” tanımının, aday olmak isteyenlerle ilgili olduğunu vurgulamak gerekiyor. Dün sona eren süreç işte bu.

Buna karşılık…

Adayların İlçe Seçim Kurulu’na resmen bildirilmesine kadar olan partinin adaylık önermesi söz konusu.

Bunun da anlamı şu:

Her hangi bir ilçede ya da Büyükşehir’de, mevcut adaylarla seçim kazanma ihtimalinin düşük olduğu görüşüne varılması halinde, hiç akla gelmeyen isimlere öneri götürülebilmesi ve böylece başlayan yeni bir sürecin sonunda yeni isimlerin aday olarak açıklanması söz konusu.

Deneyimlerimiz…

Bugünden, adayların Seçim Kurulu’na bildirileceği güne kadarki arayışların daha önemli olduğunu, genelde de adayların böyle kesinleştiğini gösteriyor.

Ancak…

Galiba bu kez işleyiş biraz farklı olacak. Adaylık başvurularının çok önceye çekilmiş olması, neredeyse tüm partilerin Büyşükşehir adaylarını belirlemesi, ilçe adaylarının da büyük ölçüde belirlenmesi AK Parti’yi de son güne bırakmayacak gibi gözüküyor.

Tahminimiz…

Ocak ayı sonuna kadar tüm ilçe adaylarının da sürprizleri kapsayacak şekilde belli olur.

••••••••••

Bize göre…

Dünün önemli gelişmelerinden biri, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in saat 14.00’te AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’a törensiz olarak aday adaylığı başvurusu yapmasıydı.

Nedense…

Büyükşehir için yola çıkan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe ve Taha Gergerlioğlu’nun başvurularına karşın Şahin adaylık girişimlerini sürdürmüş ama resmi başvuru yapmamıştı.

Dün o eksiği tamamlamış oldu.

Böylece…

Görüntüde, AK Parti’nin aday göstermemesi halinde başka bir partinin adayı olabileceği spekülasyonlarına cevap vermeyi arzu etti.

Ne var ki…

AK Parti için geçerli olan İlçe Seçim Kurulu’na adayların bildirileceği son güne kadar aday belirleme şansı, diğer partiler için de aynen geçerli.

Yani…

İleriki günlerin ne göstereceğini, siyasetin neler getirebileceğini bugünden kestirebilmek çok kolay değil.

Dahası…

Şahin’in “Yüzde 60-65 oya sahip olduğu” söylemleri her zaman başka partilerin iştahını kabartır. Dolayısıyla, partiler bu tür fırsatları kaçırmak istemeyecekleri için peşini kolay kolay bırakmazlar.

O bakımdan…

Şahin’in dünkü başvurusunu, hakkındaki söylentileri kapatma amaçlı değil, partisine karşı nezaket ve saygı gösterisi olarak kabul etmek galiba daha doğru olacak.

Biraz “usulen yapılmış” başvuruya benziyor.

Bu arada…

Başvurunun basına kapalı ve sessizce yapılması ise beraberinde pek çok yeni söylentiyi getirdi.

Gördüğümüz kadarıyla, doğan esrarengiz hava AK Parti’de kafa karışıklığına ve rahatsızlığa yol açmış.

••••••••••

Bunun dışında…

Bize göre dünün en önemli sürprizi Nilüfer’de yaşandı.

Son 5 yılda Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi ve AK Parti İl Başkan Yardımcısı olarak dikkat çekici çalışmalar gerçekleştiren Işıl Zeliha Gençoğlu Maydaer dün sessizce Nilüfer Belediye Başkanlığı için aday adayı oldu.

Sahip olduğu özellikler nedeniyle Maydaer’in başvurusu, Nilüfer’de karar vermekte zorlanan AK Parti için çok özel bir alternatif oldu.

Ayrıca…

Düne kadar Yıldırım Belediye Başkanlığı için adı geçenler arasında yer alan, hatta şans da tanınan Fahrettin Yıldırım dün sürpriz bir şekilde Osmangazi’ye aday adaylığı başvurusu yaptı.

Bu da akıllara şu soruyu getirdi:

Acaba Yıldırım’ın adayı belli olduğu için mi Fahrettin Yıldırım dün Osmangazi için başvurdu?

Eğer öyleyse, Yıldırım’ın adayı kim? Özgen Keskin mi, yoksa başkası mı?

Son dakika…

İl Genel Meclisi Başkanı Nurettin Avcı da Yıldırım’a başvurdu.

AK Parti 5 ilçede “yola devam” dedi

Büyükşehir adayıyla ilgili belirsizlik devam ededursun, Adalet ve Kalkınma Partisi dün, Büyükşehir dışındaki 10 ilçede adaylarını belirledi.

Gerçi…

Henüz resmiyet kazanmadı ama, AK Prti 7 ilçede adaylarını belirlerken 5 ilçede mevcut başkanlarla yola devam derken, iki ilçede de değişime gidiyor.

Kulağımıza gelen bilgilere göre…

Önümüzdeki 5 yıl için; İnegöl’de Ali Nur Aktaş ile, Yenişehir’de Bülent Hamdi Cingil ile, Orhaneli’de İrfan Tatlıoğlu ile Keles’te de Mustafa Bektaş ile yola devam kararı verildi.

Ayrıca…

Karacabey’de geçen dönem Doğru Yol Partisi’nden seçilmesine karşın geçtiğimiz ay AK Parti’ye katılan Ergün Koç için de 29 Mart’ta AK Parti adayı olarak yola devam kararı alındı.

Buna karşılık…

Orhangazi’de Yusuf Korkusuz’un yerine eski ilçe başkanı Neşet Çağlayan’ın, İznik’te Kadri Eryılmaz’ın yerine DSİ’nin eski bölge müdür yardımcısı İsmail Yılmaz’ın adaylıkları benimsenirken, karar vericiler değişim ortaya koydular.

Yine…

Büyükşehir sınırları dışındaki ilçelerden Mustafakemalpaşa’da Sadi Kurtulan’ın, Harmancık’ta MHP’nin de desteğiyle Mustafa Çetinkaya’nın, Büyükorhan’da ise Selami Selçuk Türkmen’in 29 Mart 2009 seçimlerinde AK Parti’nin adayı olarak gösterilmeleri hemen hemen kesinleşti.

Böylece…

Dış ilçelerin tamamlanmasıyla sıra, Büyükşehir ve bağlı 7 ilçeye geldi.

AK Nilüfer düğümünü çözdü mü?

Adalet ve Kalkınma Partisi’nde Nilüfer adaylığı için yola ilk Cennet Cankılıç çıkmıştı. Onu İsmail İpçi’nin teşkilatı arkasına alan çıkışı izledi.

Ancak…

AK Parti’nin Nilüfer için iki isim dışında arayışta olduğu söylentileri hiç kesilmedi. Bu nedenle Mustafa Bozbey’e öneriler yapıldı.

Yarışa…

Pazar günü Harita Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çolak girdi. Dün de Hasanağa Belediye Başkanı İbrahim Sincanlı açıkladı.

Dün sabah bize sorulsaydı, yarışın Çolak ve Sincanlı arasında geçeceğini söylerdik. Ama Işıl Zeliha Gençoğılu Maydaer’in sürpriz başvurusu dengeleri değiştirdi.

Çünkü…

Maydaer hem teşkilattan geliyor, hem 5 yıllık belediye meclisi üyeliğinde yıldızı parladı, hem mimar. Ayrıca yumuşak ve sevecen bir kişiliğe sahip, geniş bir çevresi var.

Bunların üstüne bir de kadın aday olarak Nilüfer’in özelliklerine uyuyor.

Akla şu geliyor:

Yoksa AK Parti Nilüfer düğümünü çözüp adayını buldu mu?

Mustafa Dündar ve Osmangazi

Mustafa Dündar, 3 Kasım 2002-22 Temmuz 2007 arası Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili olarak Bursa için çalıştı, Dışişleri Komisyonu Sözcülüğü yaptı.

Herkesle anlaşabilen, herkese saygı gösteren ve saygı da gören özellikleriyle biliniyor, seviliyor.

Osmangazi’nin olası aday adayları arasında adı geçiyordu. Dün, beklentiyi resmileştirmişdi.

Eski milletvekillerinin yerel yönetimlerde görev almasını önemsiyoruz. Dündar’ın başvurusunu da önemsedik.

AK Parti hafta sonunu bekliyor

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Büyükşehir adayı kim olacak? Hikmet Şahin 5 yıl daha yola devam edecek mi? Osmangazi’de başarılı olan Recep Altepe’nin yolu açılacak mı? Taha Gergerlioğlu yeni dönemin sürprizi olacak mı? Ya da akla gelmeyen bir isim mi atanacak?

Başbakan Erdoğan bugün Ankara’yı açıklayacak. Bursa dahil kalan büyükşehirleri ise pazar günü açıklaması bekleniyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 01-01-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*