3 ilçede 3 başkanın 3 ayrı partiyle 3. dönem hesabı

3 ilçede 3 başkanın 3 ayrı partiyle 3. dönem hesabı Hasan Aktürk Mudanya’da, Hayri Öztetikler Mustafakemalpaşa’da üçüncü dönem başkanlık için üçüncü partileriyle yola çıktılar. Emek’in kapatılmasından sonra Osmangazi’ye aday olan Yakup Aktaş da aynı durumda…

Partilerin belediye başkanı aday listelerini incelerken üç ilçede üç aday için farklı bir durum dikkatimizi çekti.

Bir…

Hasan Aktürk 1984’te Anavatan Partisi’nden davet aldığında Bursa Kız Lisesi Müdürü’ydü. 1989’da koltuğu, aynı partiden Erol Demirhisar’a devretti.

1999’da bu kez Demokratik Sol Parti’den ikinci kez seçildi. İlginçtir, 2004’te koltuğu yine Demirhisar’a devrederken, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden İl Genel Meclisi’ne seçildi.

Şimdi ise…

Üçüncü partisi AK Parti ile üç ayrı dönemde Mudanya’da üçüncü kez belediye başkanlığıını kazanmak istiyor.

İki…

1999’da Demokratik Sol Parti’den Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı seçilen Hayri Öztetikler, ilk döneminde ilçeye damgasını vurdu. Hizmetleri ve birlikte yönetim anlayışıyla kendini sevdirdi.

2004’te Anavatan Partisi adayı olarak girdiği seçimde yeniden seçildi. Bu süreçte Yurt Partisi’nin kurucaları arasında yer aldı.

Mustafakemalpaşa’da bu kez Demokrat Parti adayı olarak seçime giriyor. Eğer seçilirse, peş peşe üç dönemde üç ayrı partiden üç seçim kazanan başkan olarak Bursayerel yönetim tarihine geçecek.

Üç…

Yakup Aktaş, 1994 ve 1999 seçimlerinde Anavatan Partisi’nden Emek Belediye Başkanı seçildi. 2004’te AK Parti adına seçim kazandı. Emek’in kapatılmasından sonra Osmangazi’ye aday olmak istedi. AK Parti aday göstermeyince de Demokrat Parti’ye yöneldi.

Eğer başarırsa, üç ayrı partiden dörndüncü dönem belediye başkanı olacak.

29 Mart seçimi, adaylarda yeni bir simge ortaya çıkardı: Bursaspor kaşkolu

Yakın geçmişin siyasi polemiklerine bakıldığında, siyasi simge diye bir kavramın ortaya çıktığı görülüyor.

Özellikle…

Siyaset-din ilişkileri ekseninde sık sık gündeme getirilen türban için siyasi simge yorumları yapıldı, halen de yapılıyor.

Geneldeki bu yaygın polemik konusunun çok uzağında, Bursa’ya özel bir yeni durum söz konusu.

O da…

Bursaspor kaşkolu.

Siyasi partilerin belediye başkan adayı olarak seçime gireceklerin son iki hafta içindeki etkinlik ve hareketlerine bakıldığında Bursaspor kaşkolunun, 29 Mart’ta yapılacak seçimin siyasi simgesi olmasa bile adaylık simgesi haline geldiği görülüyor.

İzlediğimiz kadarıyla…

Bursapor kaşkolu ile seçim çalışmaları arasındaki ilk görüntü iki hafta önce Ankara’da düzenlenen bir törenle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Adalet ve Kalkınma Partisi adaylarının açıklanması sırasında ortaya çıktı.

O gün…

AK Parti’nin Bursa Büyükşehir Adayı olarak açıkladığı Recep Altepe’nin boynunda Bursaspor kaşkolu vardı. Hatta, Altepe ile birlikte Ankara’ya gidenler de, açıklama sonrası Olay Televizyonu’nda Mehmet Çatakçı’nın sorularını, boyunlarında Bursaspor kaşkolu ile cevaplamışlardı.

Aynı görüntü…

AK Parti adaylarının ertesi gün Bursa’ya gelişlerindeki karşılamada da tekrarlandı.

Sonra…

Geçtiğimiz cumartesi günü Milliyetçi Hareket Partisi’nin adaylarını açıkladığı Bursa’daki tören sırasında Yıldırım Adayı Cüneyt Karlık sahneye boynunda Bursaspor kaşkolu ile çıktı.

Çıkmakla kalmadı…

Sert görüntüsüyle bilinen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin boynuna da bir Bursaspor kaşkolu taktı.

Gerçi…

Cüneyt Karlık’ın o gün kaşkolla sergilediği Bursaspor sevgisi yeni değil. 1999-2004 arası Yıldırım Belediye Başkanı olduğu dönemde de Bursaspor sevgisini gösteriyordu. Daha ortada adaylığı yokken de, futbol sezonu başında Burssapor maç fiktsürü bastırıp dağıtmıştı.

Ardından…

Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir Adayı Sena Kaleli’nin, boynunda Bursaspor kaşkolu ile hafta içinde Bursaray turu yapıp vatandaşlarla sohbet ederken çekilmiş fotoğrafları yayınlandı. Kaleli’nin beyaz manto üzerine taktığı yeşil-beyaz kaşkol sanki yeni bir modayı anlatıyordu.

Derken…

AK Parti’nin aday göstermemesi üzerine Demokrat Parti’ye geçip bu DP adayı olarak 29 Mart seçimine hazırlanan Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in, hafta içinde asfalt dökerken makinanın üstünde Bursapor kaşkolu ile çekilmiş fotoğrafları gazetelerde yer aldı.

Bütün bu görüntülerden de, başta vurguladığımız sonucu çıkarıyoruz:

Bursaspor kaşkolu, 29 Mart seçimlerinde adayların ortak simgesi haline geldi.

Büyükşehir törenine Soylu da geliyor

Hikmet Şahin’in geçmesiyle birlikte Demokrat Parti de Türkiye’deki tek Büyükşehir Belediyesi’ne Bursa’da sahip oldu.

Bu yeni dönemde dikkati çeken başka bir şey var:

Eski partisinde Şahin, karar verirken kimseye danışmadığı ve partisiyle paylaşmadığı gerekçeleriyle eleştiriliyordu.

Son bir haftaya baktığımızda, Şahin’in belediyeyle ilgili her etkinliğe DP İl Başkanı Füsun Yaşar başta diğer yetkilileri davet ettiği görülüyor.

Bununla birlikte…

Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı 70 yeni otobüsün hizmete gireceği törene DP Genel Başkanı Süleyman Soylu’yu da davet etti. Davet üzerine Soylu çarşamba günü tekrar Bursa’ya gelecek ve Büyükşehir’in 70 yeni otobüs törenine katılacak.

Bu gelişme…

Seçim kampanyası süresince Soylu’nun Bursa’ya sık sık geleceğinin de işaretçisi.

Dinamo Mesken ve bir anı

Gazeteciler Cemiyeti’nin geleneksel Gazetecilik Başarı Ödülleri yarışması için geçen hafta jüri toplantısı vardı.

Meslektaşımız, dostluğuyla gurur duyduğumuz arkadaşımız, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın biz de görev verdiği juride, bir eser ilgimizi çekti.

Bursa’nın yetiştirdiği önemli tiyatro ve sinema oyuncu Erkan Can, gençliğinde Dinamo Mesken adıyla kurdukları kulüpte futbol oynadığı günleri anlatıyordu.

Bu da bizi 1980 öncesine götürdü.

O yıllar…

Ülkenin diğer büyük kentlerinde olduğu gibi, Bursa’da da semtler bazı ideolojik grupların kontrolundaydı.

Ertuğrulgazi Mahallesi’nin büyük bölümü de sol olarak tanımlanan gençlerin kontrolundaydı. Öyle ki, meydanda otobüs ya da minibüsten inen yabancı kişilere kimlik kontrolu bile yapılıyordu.

Biz de, ustamız Mümin Çotak ile birlikte polis muhabiri olarak kentin dört bir yanındaki olaylara yetişip haber yapmaya çalışıyorduk. Her hangi bir nedenle Ertuğrulgazi’ye her gidişimizde, ne amaçla geldiğimizi soran gençlere “Biz Şükrü’nün arkadaşıyız” derdik.

Soyadını şimdi anımsayamadığımız Şükrü o dönem Ertuğrulgazi’de halk önderiydi. 5-6 kişilik kurmaylarıyla aynı takım elbiseyi giyerdi. Bir kahvehane köşesi makamıydı.

Dinamo Mesken’in maçlarını oynadığı toprak sahayı da Şükrü’nün önderliğinde mahalle halkı kazma ve küreklerle yapmıştı.Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 25-01-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*