Parti nerelerde, aday nerelerde öne çıkıyor?

Parti nerelerde, aday nerelerde öne çıkıyor? Yerel seçimler hızla yaklaşırken nerelerde partiler seçmen tercihinde belirleyici olarak öne çıkıyor, nerelerde aday kimliği partileri sürüklüyor? Büyükşehir`den başlamak üzere ilçe ilçe çok ilginç izlenimler…

Yerel seçimler hızla yaklaşırken, siyasi partiler de aday belirleme çalışmalarına hız verdiler.

Bugüne kadar Büyükşehir adayını belirleyip açıklayan tek parti Milliyetçi Hareket Partisi oldu.

Bununla birlikte…

Aday belirlemede son aşamaya gelindiği şu günde, Bursa’da seçim sonuçlarıyla ilgili bir tahmin turu yapmak istiyoruz.

Gördüğümüz şu:

Merkezdeki Büyükşehir, Osmangazi ve Yıldırım’da seçim sonucu parti adı ile yakından ilgili. Yani, bu üç seçim çevresinde Adalet ve Kalkınma Partisi adı, adaylardan öne çıkıyor.

Bir anlamda…

AK Parti kimi aday gösterirse göstersin, seçimin en iddialı partisi olma özelliğini koruyor.

Buna karşın…

Merkezdeki büyük ilçelerden Nilüfer’de parti adı geriye düşüyor ve aday olarak da Mustafa Bozbey adı öne çıkıyor.

Yani…

Nilüfer’de parti önemli değil, Mustafa Bozbey her şartta kesin favori.

Benzer durum Kestel’de de var. Burada da Ergün Aksoy adı partilerin önüne çıkıyor. Fakat, hangi partiden aday olacağına karar verememesi üzerindeki baskıyı arttırdığı gibi, seçmeni de başka yerlere yönlendiriyor ki bu durum da Yener Acar’ın şansını artıyor.

Gürsu’da çok özel bir durum var. Belediye Başkanı Orhan Özcü yeniden adaylığa çok yakın. Ama, diğer partilerin teşkilatlarına “Anket için Özcü sorulduğunda çok başarılı bulduğunuzu ve yeniden seçilmesini istediğinizi söyleyin” uyarısı yaptıkları iddiası ilginç bir durum ortaya çıkarıyor.

Gemlik’ten gelen haberler, CHP adayı Fatih Mehmet Güler’in partiyi taşıyacak aday durumunda olduğunu gösteriyor. AK Parti’nin iddialı olabilmesi önce adayına, sonra da teşkilat bütünlüğıüne bağlı.

Aynı durum Mudanya’da da söz konusu. Kime sorulsa Erol Demirhisar cevabı alınıyor. Bu da, Demirhisar’ın adayı olacağı partiyi seçimin favorisi haline getiriyor. Hele AK Parti adayı olursa, farkın büyüyeceği görülüyor.

Karacabey’de AK Parti’ye transfer olan Belediye Başkanı Ergun Koç favori olmakla birlikte, diğer partilerin Erol Onur adında birleşmelerinin sonucu değiştirebileceği haberleri geliyor.

Mustafakemalpaşa’da ise Belediye Başkanı Hayri Öztetikler ve CHP’nin eski milletvekili Mehmet Küçükaşık’ın kararlarının seçimi etkileyebileceği görülüyor.

Keles’de AK Parti’nin Mustafa Bektaş ile sıkıntı yaşaması beklenmiyor.

Orhaneli’de AK Parti teşkilatından kimileri karşı çıksa bile, Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu adı seçmeni etkiliyor.

Adayın partinin önüne geçtiği yerlerden biri Harmancık’ta da Ahmet Tufan bir yana, diğer partiler bir yana.

Büyükorhan’da dengelerin tam oturduğunu söylemek güç. Belediye Başkanı Kamil Acaroğlu favori olmaklma birlikte galiba burada genel rüzgarlar etkili olacak.

İnegöl’de hem parti olarak AK Parti, hem de aday olarak Alinur Aktaş öne çıkıyor. Bu da beklenen farkı doğuruyor.

Yenişehir’de Bülent Cingil adaylı AK Parti’nin bir imajı var. Ama, MHP adayı olacağı konuşulan Anavatanlı Mehmet Kaya da gözardı edilmiyor.

İznik’in değişik bir yapısı var. Burada parti olarak da, aday olarak da kesin favoriden söz etmek kolay değil.

Orhangazi’de ise tüm partilerin Ertuğrul Ünlü adında birleşmeleri dengeleri etkileyecek gibi.

Duran piyasalar nasıl harekete geçecek?

Dini bayramların öncesinde yoğun bir şekilde alışveriş hareketliliği yaşanır. Fakat, bu kez nereye kulak uzatsak hep aynı cevabı alıyoruz:

İşler durgun.

Çarşıda işler durgun. Vatandaş alışveriş yapmıyor. Otomotiv satışları durmuş. Lokantalar eskisi gibi iş yapmıyor. Berberler bile yakınıyor.

Tamam…

Dünyada gerçekten ekonomik kriz var. Dev firmalar ya kapanıyor, ya işçi çıkarıyorlar. Bu bize siparişlerin durması olarak yansıyor. Sipariş gelmeyince üretim duruyor ve işçi çıkarılması gündeme geliyor.

Anlaşılan o ki…

Vatandaş önünde günlerin karanlık olduğunu tahmin ettiği için para harcamıyor. Alışveriş yapmıyor, berbere daha az gidiyor, dışarıda yemeği azaltıyor.

Hayatla birlikte piyasa da duruyor. Çünkü insanlar karamsar ve korkuyor.

Anladığımız kadarıyla…

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan son günlerde “krizin inişe geçtiğini” söylerken topluma moral vermek istiyor.

Galiba doğru olan da bu. Krizin etkilerini azaltıp yok etmek için önce karamsarlığı ve korkuyu aşmamız gerekiyor. Bunun için de piyasayı canlandırmamız gerekiyor. İnsanların normal yaşama dönmelerini sağlamamız gerekiyor.

Önümüz bayram. Bayram günlerinde büyük alışveriş merkezleri kapılarını her zamanki gibi açık tutacaklar. Fakat çarşıda pazarda hayat duracak. Zaten dönmeyen ekonomi çarkı bir de bu nedenle duracak.

Gelin…

Günlük yaşamın yeniden canlandırma, piyasanın yeniden döndürme arayışına buradan başlayalım.

Aday arayanlar Şahin’i gözlüyor

Bu sütunlarda dün Demokrat Parti ile Anavatan Partisi’nin ortak aday ya da seçim ittifakında anlaşamayıp köprüleri bir kez daha attığını, DP’nin Büyükşehir için görüştüğü Feridun Pehlivan’ın da zora girdiğini vurguladık.

Ardından…

“AK Parti’nin Büyükşehir için yaptığı temayül yoklaması sonuçlarnının DP’de çok yakından izleniyor olması bunda ne kadar etkilidir bilemiyoruz ama, siyaset gerçekten her an sürprize gebe” dedik.

Yine…

Meslektaşımız, kardeşimiz Özlem Buğday Yağmur’un dün Olay’daki köşesinde Anavatan İl Başkanı Ahmet Kömbe’nin açıklaması yer aldı.

Yazıda…

AK Parti’nin aday göstermemesi halinde Anavatan’ın Hikmet Şahin’e adaylık önereceği vurgulanıyordu.

Bununla birlikte…

Saadet Partisi’nin de Büyükşehir adayını açıklamada aceleci olmadığı gözleniyor.

Hatta…

Refah-Fazilet’teki birliktelik nedeniyle, Saadet-Şahin arasında nabız yoklamalar yaşandığını iddia edenler var.

Görülen o ki…

AK Parti’nin aday göstermemesi halinde Hikmet Şahin aday bulamayan ya da açıklamayan neredeyse tüm partilerin gözdesi.

Bu durumda insanın aklına şu soru da geliyor:

Beklentilere ve ısrarlı sorulara karşın adayını açıklamayan Cumhuriyet Halk Partisi de mi Şahin’i bekliyor, ya da ilgileniyor?

Pek olacak iş gibi gözükmemekle birlikte, siyasette sürprizin sonu olmadığını da unutmamak gerekiyor.

Ekrandaki Emel mutfaktaki Emel

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Büyükşehir ve yine kendilerinden olan ilçe belediye başkanlarına yönelik teşkilat temayül yoklaması için gittiğimiz Buttim’de bir de sürprizle karşılaştık.

Sürpriz…

Yıllarca Olay Televizyonu ekranından Bursalılar’ın karşısına Emel Bediz olarak çıkıp haber okuyan arkadaşımız, kardeşimiz Emel Gürsoy’un Buttim’de lokanta işletiyor olmasıydı.

Kültür Merkezi’ni geçtikten sonra, sol tarafta kalan otoparkların önünde yer alan sıcacık bir restoranı var artık Emel’in.

O sıcaklığın Emel’in içtenliğinden geldiği elbette hemen farkediliyor. Mutfaktan yansıyan Çelik Palas damak tadıyla Emel Bediz Gürsoy’un cıvıl cıvıllığı birleşmiş, ortaya da sıcak, samimi bir ortam çıkmış.

Yemek lilenlerin yüzlerindeki ifadeden de bu anlaşılıyor.

Doğrusu çok kıvandık.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 05-12-2008

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*