Haber bekleyen AK Parti’de sürpriz gelişmeler

Haber bekleyen AK Parti’de sürpriz gelişmeler  Erdoğan’ın adaylıkla ilgili açıklaması öncesi Bursa’da izlenim ne? AK Parti İl Başkanı Yalçın’ı ziyaret eden AP/DYP’nin önemli isimleriyle neler konuşuldu? Yedikardeş’in başvurusuna DP’nin hangi yöneticileri katıldı?

Sadece Adalet ve Kalkınma Partililer değil, sık sık vurguladığımız gibi, diğer partiler de tüm dikkatlerini Başbakan Recep Tayyiep Erdoğan’a çevirdiler ve Ankara’dan gelecek haberi bekliyorlar.

Beklenti belli:

Başbakan Erdoğan bugün için AK Parti’nin açıklanmamış büyükşehir adayları ve bazı illeri açıklayacağını duyurdu.

O nedenle…

Günlerdir kulislerde “Ankara’ya kim çağrılacak? Hikmet Şahin devam mı edecek, Recep Altepe mi aday olacak?” sorularına cevap aranıyor.

Gerçi…

Bugün için bir beklenti doğdu ama, AK Parti’nin bir yandan yürüyen takvimine bakıldığında daha farklı bir durum ortaya çıkıyor.

O takvim…

Bugün yalnızca Hikmet Şahin’le devam edilmeyeceğinin belli olacağını gösteriyor.

Sonrası…

Yani adayın açıklanacağı ikinci adım ise, 3 Ocak’ta Bursa’da Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Şahin nezaretinde yapılacak temayül yoklaması sonrasında belli olacak.

Kısacası…

Recep Altepe’nin adaylığını bekleyenler bugün ilk aşamayı geçecekler ama, biraz daha berkleyecekler.

Bu arada…

Ankara’dan haber bekleyen AK Parti’yi, Bursa’da heyecanlandıracak sürpriz gelişmeler yaşanıyor.

Örneğin…

Adalet Partisi Gençlik Kolları’ndan yetişen, Doğru Yol Partisi kurucu kadrosunda yer alan, kritik dönemlerde il başkanlığı yapan, Merkez Karar Kurulu’nda görev alan, Demokrat Parti camiasının sevilen ve sözüne itibar edilen isimlerinden İdris Sevinç bir grup arkadaşıyla birlikte önceki gün AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’ı ziyaret etti.

Ziyarette…

Yine AP/DYP/DP camiasının önemli isimlerinden Fahrettin Çakan ve Erdoğan Ağırbaşlı gibi isimler de Sevinç’le birlikteydi.

Samimi bir ortamda geçen görüşmede Sevinç ve arkadaşları, “Recep Altepe’ye destek verdiklerini” bildirdiler. Yalçın da buna karşılık “Daha aktif bir katkıyla AK Parti için birlikte çalışma” arzusunu iletti.

Kısacası…

Sıcak görüşmede, sürpriz ama sıcak adımlar atıldı.

Ayrıca…

Dün de AP/DYP/DP camiasının temel taşlarından Sabahattin Yedikardeş’in il genel meclisi adaylığı için AK Parti Osmangazi İlçe’ye yaptığı başvuru adeta gövde gösterisine dönüştü.

Yaklaşık 250 kişinin katıldığı adaylık başvurusunda Yedikardeş’in yanında Demokrat Parti İl Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Ceylan ve Asım Demir’in yanısıra, yine bu camiaının tabanındaki temel taşlarından olan ve Camcı Mümin olarak bilinen eski yönetim kurulu üyesi Mümin Anlar da vardı.

Dosabsiad Başkanı Bülent Parlamış ve yönetim kuruluyla Rumelisad başta olmak üzere Balkan derneklerinin yöneticileri de Yedikardeş’i yalnız bırakmadılar.

Hikmet Şahin’e çevresi zarar verdi

Adalet ve Kalkınma Partisi 28 Mart 2004’teki yerel seçime 5 aday adayıyla hazırlandı ama o süreç hiç kırıcı geçmedi.

Bu kez…

Hikmet Şahin, Recep Altepe ve Taha Gergerlioğlu kulis yapıyorlar ama daha çok Şahin ile Altepe arasında yarış var.

Şahin 5 yıldır sürdürdüğü Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, başarılı olduğuna inandığı için 5 yıl daha devam etmek isterken, Recep Altepe ise başarılı Osmangazi Belediye Başkanlıği sonrasında bir dönem de Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hizmet etmek istiyor.

Gelin görün ki…

Bu yarışta Şahin’den yana taraf olan kimileri işi Başbakan Erdoğan ve AK Parti’ye meydan okumaya kadar götürdüler. Belli bir siyasi terbiyeden gelen Şahin de müdahale etmedi.

İzlenimimiz o ki…

Desteğin boyutunu çarpışmaya çeviren çevresi Hikmet Şahin’e ciddi zarar verdi.

Yerel seçim için yeni hamle: Birleşik Cephe

Yerel seçime yönelik olarak, kamuoyuna genellikle Adalet ve Kalkınma Partisi eksenli kulis gelişmeleri aktarılıyor. Ama AK Parti’de aday belirleme süresi çok uzadı.

Harekete geçen ilk parti Milliyetçi Hareket Partisi oldu ve DYP/DP’nin efsane isimlerinden Mehmet Gazioğlu’nu aday yaparak çalışmaya başladı, yol bile aldı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin aday olarak açıkladığı Sena Kaleli ise hem parti tabanından, hem de kentin sosyal kesimlerinden kabul gördü.

Saadet Partisi’nin aday belirlemek için AK Parti’yi beklediği biliniyor. Özellikle de Recep Altepe’nin adaylığı halinde Hikmet Şahin’e öneri götürülecek.

Onun dışında…

Demokrat Parti ve Anavatan Partisi’nin sonuç alamamalarına rağmen seçime birlikte gitme görüşmeleri sürüyor. Demokratik Sol Parti de henüz aşama kaydedemedi.

İşte…

Tam bu noktada DSP İl Başkanı Hüseyin Kul ile Sosyaldemokrat Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Şadi Özdemir’in öncülük ettikleri bir proje ortaya çıktı.

Daha doğrusu…

Bir ay kadar önce ilk olarak gündeme gelen birleşik cephe projesi bu kez Kul ve Özdemir öncülüğünde yeni bir aşama kaydetti.

Projenin…

DSP ve SHP’nin yanında DP ve Anavatan’ı kapsayacak şekilde genişlemesi için görüşmeler sürdürülüyor.

Üstelik…

Gördüğümüz kadarıyla birleşik cephe adaylığı için de bazı girişimlerde bulunuluyor.

Örneğin…

1999-2004 döneminde DSP’den seçilerek Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Erdoğan Bilenser’e öneri götürülmeye hazırlanılıyor.

CHP’nin kararı ne anlama geliyor?

Cumhuriyet Halk Partisi’nin perşembe günü yapılan Parti Meclisi toplantısında alınan kararlardan biri, ilçelerdeki belediye ve il genel meclisi üyelikleri için aday belirleme yetkisinin de il başkanlığına verilmesiydi.

Biz de bu sütunlarda kararı “sürpriz” olarak yorumladık.

Dün…

Genel merkeze yazıyla başvurup belediye ve il genel meclisi adaylarının önseçimle belirlenmesini isteyen CHP Osmangazi İlçe Başkanı Sabit Şerbetçioğlu ile görüşürken bir başka noktaya dikkat çekti.

Söylediği şu:

“CHP tüzüğü adayları belirleme yetkisini Parti Meclisi’ne verir. PM de her yerel seçim öncesi bu yetkisini ilçeler için ile, beldeler için de ilçeye devreder.”

Şunun altını çizdi:

“Geçmişte de bu uygulama vardı. İl başkanları parti kültürü ve gelenekleri gereği yetkiyi ilçe başkanlıklarıyla paylaştılar.”

Şunu da anımsattı:

“Bugüne kadar böyle oldu. Bugün de böyle olacağına dair en küçük bir kuşkum yok. Yine aynı yöntem tekrarlanır. Örneğin, milletvekilimiz Abdullah Özer Bey il başkanlığı döneminde böyle yaptı.”

Yani…

“Yani, PM kararı her yerel seçim öncesi alınan karardır. O bakımdan, son toplantıda alınan karar malumun ilanından başka bir anlama gelmez.”

Şunu da ekledi:

“PM’de alınan kararın farklı yorumlanması halinde ilçelerin tedirginliğe kapılacağı endişesini taşıyorum. Oysa kaygıya gerek yok.”

Mustafa Ülker Kestel’de sahaya çıktı

Aslında, 28 Mart 2004 seçimleri öncesinde Kestel Belediye Başkanlığı için adı geçiyor ve adaylığı bekleniyordu. Ama Mustafa Ülker meclis üyeliğini tercih edip Yener Acar’ı destekledi.

5 yıldır da hem Kestel, hem de Büyükşehir’de belediye meclis üyesi olarak görev yapıyor, bilgi ve birikimini paylaşıyor.

Geçen dönem geri çevirdiği çevresinden gelen baskılara bu kez direnemedi ve dün büyük bir kalabalık önünde, gövde gösterisi yaparak AK Parti’den Kestel için belediye başkanlığına aday oldu. Bir anlamda, sahaya çıktı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 28-12-2008

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*