Ankara teşkilata Hikmet Şahin’i soracak Erdoğan’ın açıklaması AK Parti’de süreci hızlandırdı

Ankara teşkilata Hikmet Şahin’i soracak  Erdoğan’ın açıklaması AK Parti’de süreci hızlandırdı. Çarşamba Büyükşehir’de temayül yoklaması var. Fakat, Genel Başkan Yardımcısı İdris Naim Şahin teşkilata yalnızca “Hikmet Şahin’den memnun musunuz, yeterli mi?” diye soracak…

Seçimin en iddialısı Adalet ve Kalkınma Partisi’nde adaylık süreçleri sürekli değişiyor. İlk değişimin haberini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan il başkanları toplantısı sırasında vermiş ve “yılbaşına kadar adayların belli olacağını” açıklamıştı.

Yine de…

AK Parti’deki genel hava, yılbaşına kadar ilçe ve beldelerde adaylıklar belli olsa da, büyükşehir adaylarının ocak ayı ortasında belli olabileceği ve ancak o zaman açıklanabileceği şeklindeydi.

Fakat…

Erdoğan cumartesi günü Kızılcahamam toplantısında yaptığı açıklamayla teşkilata bir sürpriz daha yaşatıp büyükşehirlerdeki adayların 12 Aralık’ta açıklanabileceğini söyledi.

Yani…

Büyükşehirlerdeki adayların belirlenmesini, ilçe ve beldelerin de önüne çekti.

Anlaşılan o ki…

Erdoğan bu tavrıyla, belli olacak büyükşehir adayıyla bağlı ilçelerdeki adayların uyumlu olmasını ya da daha anlaşmış bir kadro ortaya çıkmasını arzuluyor.

Bir anlamda…

Bağlı ilçelerin adayları belirlenirken büyükşehir adayının görüşünün alınacağı anlaşılıyor ki bu da önce seçim, sonra da yöneütim stratejisi açısından önemli bir düşünce değişimi olarak karşımıza çıkıyor.

Bununla birlikte…

Erdoğan cumartesi günü yine Kızılcahamam toplantısında milletvekillerine yaptığı konuşmada, adaylar belirlenirken de temayül yoklamasına önem vereceklerini açıkladı.

Şimdi…

Gözler Bursa’da çarşamba günü yapılacak temayül yoklamasına çevrilmiş durumda.

Çünkü…

Görevini sürdüren Hikmet Şahin’e karşılık, bugün Büyükşehir için aday adaylığını açıklayacak olan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe arasında daha ileri bir tarihte, üstelik de çok çekişmeli geçmesi beklenen adaylık yarışının ilk raundu çarşamba günü gibi çok erken bir tarihe alınmış oluyor.

Ancak…

Çarşamba günkü temayül yoklamasının alışılmış yoklamalardan olmadığını bu noktada özellikle vurgulamak gerekiyor.

Daha açık söylemek gerekirse…

Çarşamba günü teşkilata “kim” sorusu sorulmayacak. Bunun yerine, “teşkilat bakışı” ortaya çıkarılmaya çalışılacak.

••••••••••

Yöntem şu:

AK Parti tüzüğüne göre, temayül yoklaması için il yönetim kurulunun tamamıyla il kadın ve gençlik kolları başkanları oy kullanıyorlar.

Yanısıra…

Bu yoklamada büyükşehir söz konusu olduğu için, büyükşehiri oluşturan 7 ilçenin yönetim kurulu üyeleriyle, bu ilçelerdeki kadın ve gençlik kollarının yürütme kurullarının da görüşlerine başvurulacak.

Ancak…

Az önce de vurguladığımız gibi, Genel Başkan Yardımcısı İdris Naim Şahin denetiminde yapılacak temayül yoklaması alışılmış temayül yoklamalarından değil.

Çünkü…

Ankara’dan gelecek olan Genel Başkan Yardımcısı Şahin teşkilata “Hikmet Şahin mi Recep Altepe mi?” diye sormayacak, teşkilattan bu yönde bir görüş istenmeyecek.

Buna karşın…

Teşkilata, halen Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ile ilgili olarak, ilk sırada “Sizce Hikmet Şahin yeterli mi?” sorusunun yer alacağı 4 soru yöneltilecek.

Diğer üç soru da yine Şahin-teşkilat ve Şahin-kent ilişkileri üzerine olacak.

Eğer…

Ankara’da yapılacak değerlendirmede bu özel yoklamadan “teşkilatın memnuniyeti” sonucu çıkarsa, Başbakan Erdoğan’ın da belirttiği gibi, “Hikmet Şahin’le yola devam” açıklaması hemen yapılacak.

Ancak…

Çarşamba günü “teşkilatın Şahin’i yetersiz bulduğu” sonucuna varılırsa bu kez ikinci temayül yoklaması yapılacak ve yine aynı kadrolara “Hikmet Şahin mi, Recep Altepe mi, yoksa başka birisi mi?” sorusu yöneltilecek.

O nedenle…

Çarşamba günü 12 büyükşehirde birden aynı anda yapılacak, Bursa’da da Genel Başkan Yardımcısı İdris Naim Şahin’in gerçekleştireceği “özel temayül yoklaması” ilk etapta doğrudan doğruya Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’i ilgilendiriyor.

Bir bakıma…

Şahin’in devam diyebilmesi için önce çarşambayı geçmesi gerekiyor.

Bu arada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de özürlülerle ilgili bir toplantı için çarşamba günü Bursa’da olacak.

Altepe hamlesi ve Şahin…

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe’nin, 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak yerel seçim için bu kez Büyükşehir’e yönelmesi ve bu nedenle bugün aday adaylığını açıklayacak olması hiç de sürpriz değil.

Sürpriz olan yalnızca Altepe’nin kararını erken duyurması.

Hedefini herkesin bildiği Altepe, Büyükşehir sınırlarındaki ilçelere gidemiyor ve çalışamıyordu. Osmangazi Belediye Başkanı’nın bir başka ilçede çalışması doğru olmuyordu.

Ayrıca…

Yapılan ya da yapılacak kamuoyu araştırmalarında Recep Altepe Büyükşehir adayı olarak geçmediğinden, sağlıklı bir sonuç alınamıyordu.

Fakat…

Parti kulislerindeki bu yorumlardan sonra cumartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Büyükşehirlerde adayların 12 Aralık’ta belli olacağını açıklaması, Altepe’nin zamanlamasını önemli hale getirdi.

Görünen kadarıyla…

Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin de bu hamleye karşılık veriyor. Kulağımıza gelen haberlere göre, Şahin içinde bulunduğumuz günlerde, Büyükşehir sınırlarındaki ilçelerin yönetim kurullarıyla yemekli toplantılar düzenliyor.

AK Parti Yıldırım’da Zafer Hıdıroğlu sesleri

Recep Altepe’nin hamlesi Büyükşehir adaylık kulisini hareketlendirdi ama, AK Parti’de olan merkezdeki büyük ilçelerden Osmangazi ve Yıldırım için çok ciddi bir gelişme olmadı.

Osmangezi’de Altepe’nin durumuna göre şekillenme yaşanacağı için şimdilik girişimler farklı seyrediyor. Kulisleri dalgalandıran ise Abdurrahman Tığ adı oldu.

Yıldırım’da Özgen Keskin’le yola devam edileceği yolunda bazı söylentilere karşılık, ciddi arayışlar olduğu kulağımıza geliyor.

Bu kapsamda…

Refah Partisi döneminde Yıldırım’da ilçe başkanlığı yapan, belediye ve il genel meclisinde Yıldırım için çalışan, geçen dönem de AK Parti Bursa Milletvekili olarak önemli hizmetlere imza atan, hatta Yıldırım’daki 15 mahallenin doğal sit kapsamından çıkarılmasını sağlayan Zafer Hıdıroğlu’na yapılan adaylık önerilerinin çoğaldığını duyuyoruz.

Üstelik…

“Gel adayımız ol” diyenler arasında, ilçe yönetiminin önemli bir bölümü de var.

Fakat…

Hıdıroğlu sessizliğini koruyor. Tekliflere olumlu ya da olumsuz cevap vermiyor.

İDO bu sese kulak vermek zorunda

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa başlattıkları Güzelyalı-Yenikapı hızlı feribot seferleri, hiç kuşku yok ki son dönemin en önemli ulaşım yatırımları arasında yer alıyor.

Gerçi…

Hızlı feribot dalgalarının sahillerde yol açtığı yıkıcı etki sonrası, biraz da yakıt tasarrufu amacıyla gemilerin hız limitleri düşürüldüğü için ulaşım süresi planlanan 75 dakikayı hayli aşmaya başladı ama, asıl sorun tarifede.

Çünkü…

Yaz aylarında İstanbul-Ege hattında yolculuğa çıkan İstanbullular’ın talepleri doğrultusunda Güzelyalı-Yenikapı arasında günde 5 sefer yapan İDO, kış aylarında sefer sayısını ikiye indiriyor.

Onda da…

Sabah 07.30 ve akşam 17.30 saatlerinde karşılıklı iki sefer yapılıyor.

Yalova’daki sefer sayısını mevsim gözetmeksizin sürdüren İDO’nun Bursa’ya bakışı hiç de hoşa gidecek gibi değil. Yolcu kapasitesinin yüksekliğine ve bilet bulunamamasına karşın sefer sayısı arttırılmadığı gibi, özellikle akşam seferi için 17.30 ısrarı tepkilere yol açıyor.

Nedeni de ortada…

İstanbul’da işi olanlar, iş görebilecekleri en önemli saatlerde görüşmeyi bırakıp geri dönüş için Yenikapı yolunu tutmak zorunda kalıyorlar.

Oysa…

İDO inat etmeyip bir sefer daha koysa ve 17.30 seferini 19.30’a alsa herkes çok rahatlayacak ve zaman kazanılacak. Ama İDO dinlemiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 01-12-2008

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*