Sav’ın sert adaylık uyarısı şaşırttı

Sav’ın sert adaylık uyarısı şaşırttı CHP Genel Sekreteri Sav, aday belirleme yöntemi belli olmadığı için kimseye yetki verilmediğini, yapılan önerilerin de geçerli olmadığını kaydetti.

Yönetimlerden aday olmak isteyenler 30 Kasım’a kadar istifa edecekler…

Yerel seçim için son dört aya girilirken siyasi partilerin yerel örgütleri seçim kazanabileceklerine inandıkları adayları belirleme çalışmalarını hızlandırdılar.

Bu kapsamda…

Kamuoyunun gündemine her gün değişik ilçelerle ilgili aday isimleri geliyor.

Hatta…

Partilerin il ve ilçe yöneticileri özellikle iddialı oldukları yerlerde bazı isimlere adaylık önerileri götürüyorlar ve ikna edebilmek için de yoğun çaba harcıyorlar.

Bu çalışmayı yapan partiler arasında Cumhuriyet Halk Partisi de var.

Üstelik…

CHP’nin yerel örgütleri bugüne kadarki seçimlerde pek rastlanmamış hızda hareket edip çalışıyorlar.

Ne var ki…

Yerelde sürdürülen tüm bu aday arayışı çalışmaları, CHP Genel Merkezi’nin yayınladığı genelgeyle bambaşka bir boyuta ulaştı.

Çünkü…

Genel Sekreter Önder Sav imzasıyla hazırlanan ve bugün CHP’nin il ve ilçe örgütlerine ulaşması beklenen 13 Kasım 2008 tarihli genelgede, adaylık süreciyle ilgili çok önemli uyarılar yer alıyor.

••••••••••

Giriş bölümünde…

“Yasalar, Yüksek Seçim Kurulu kararları ve CHP tüzüğü ile birlikte ele alındığında, 29 Mart 2008 tarihinde yapılacak mahalli seçimlerle ilgili şu hazırlıklar ağırlık kazanıyor” ifadesinin bulunduğu Sav imzalı genelgede beş maddelik uyarı listesi yer alıyor.

O beş maddeden üçü, seçimlerdeki CHP’den adaylık sürecini çok yakından ilgilendiriyor.

Birincisinde…

Parti örgütlerinde görev alıp da aday olmak isteyenlere yönelik düzenleme var.

Buna gore…

“Yüksek Seçim Kurulu’nun 20.12.2003 gün ve 1268 sayılı kararına göre” vurgulamasının ardından genelgede parti yönetimlerinden aday olmak isteyenler için takvim şöyle açıklanıyor:

“İl, ilçe ve belde başkanlarıyla yönetim kurulu üyelerinin görev yaptıkları yerden aday adayı olmak istemeleri halinde 30 Kasım 2008 Pazar günü saat 17.00’ye kadar istifa etmeleri gerekmektedir.”

Bu noktada…

Halen il genel meclisi ya da belediye meclisi üyesi olanların istifa etmelerine gerek olmadığı anımsatılıp, yönetimlerden istifaların nasıl olacağı da belirtiliyor:

“İl başkanı ve il yönetiminden istifalar Genel Sekreterliğe, ilçe başkanı ve yönetimlerinden istifalar İl Başkanlığına, belde başkanı ve yönetimlerinden istifalar da İlçe Başkanlığına verilecektir.”

Parti kurullarından adaylıkları takvime bağlayan ve rutin olan bu maddenin yanısıra, parti örgütüne yönelik çok önemli bir aday arayışı uyarısı genelgede yer alıyor.

O madde de şöyle:

“Genel Merkez, hangi seçim çevresinde hangi yöntemle aday tespiti yapacağını henüz belirlemediği gibi, hiçbir parti yöneticisine de bu konuda yetki vermemiştir.”

Hemen ardından yine çok önemli bir uyarı daha geliyor:

“Parti Meclisi kararı beklenmeden veya Genel Merkez bilgisi dışında aday belirlemelerinin geçersiz olacağının bilinmesi gerekir. Aksine davranışlar partiyi bağlamaz.”

••••••••••

Aslında…

Seçim süreçlerine girilirken partilerin genel merkezleri bu gibi adaylık belirlemelerine ilişkin genelgeleri hep yayınlarlar.

Ne var ki…

Bu kez CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın imzasını taşıyan, il ve ilçe örgütlerine de bugün ulaşması beklenen genelge biraz sert ifadeler içeriyor.

Bir anlamda…

Son dakikada hazırlıksız yakalanmamak, ya da seçim kazanmada etkili olacak adayları başka partilere kaptırmadan harekete geçme gereği duyan ve en uygun adayla seçime girme hesabı yapan parti örgütlerinin ellerini kollarını bağlamış oluyor.

Doğrusu istenirse…

Sav’ın genelgesini çok şaşırtıcı bulduk.

Anavatan startı Bursa’dan veriyor

Anavatan Partisi Genel Merkezi, 29 Mart 2009’da yapılacak yerel seçimlerin startını Mudanya’da yapılacak toplantı ile Bursa’dan verecek.

Bu amaçla…

Anavatan Partisi Genel Merkezi tarafından yerel yönetimler ve seçimler konulu toplantı 22 Kasım’da Mudanya Belediye Başkanı Erol Demirhisar’ın evsahipliğinde Mudanya’da yapılacak.

Partinin çiçeği burnunda yeni genel başkanı Salih Uzun’un yanısıra Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeleriyle Türkiye genelindeki 72 belediye başkanının katılacağı toplantının programı da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Buna gore…

Anavatan Genel Başkanı Salih Uzun ile birlikte davetliler 21 Kasım akşamı Mudanya’ya gelecekler. Aynı akşam Montania Otel’de yenilecek yemeğin ardından, 22 Kasım günü yerel yönetimleri değerlendirme toplantısı yapılacak.

Toplantıda…

Ev sahibi olarak Demirhisar ve Anavatan İl Başkanı Ahmet Kömbe birer sunuş yapacaklar. 1994-1999 arası Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Erdem Saker’in yerel yönetimlere yönelik görüşlerini sunacağı değerlendirmenin ardından, genel başkan yardımcılarından Ahmet Keskin ve Cenk Tunçsiper seçim hazırlıklarına yönelik gelişmeleri Türkiye’nin değişik kentlerinden gelecek Anavatan partili 72 belediye başkanına aktaracaklar.

Toplantı Genel Başkan Salih Uzun’un yapacağı değerlendirmeyle sona erecek.

Batı Trakyalılar neden mağdur?

Türk soylu Yunan uyruklu çalışanların sorunları Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in soru önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine geldi.

Başbakan Erdoğan’ın cevaplandırması isteğiyle soru önergesi veren Demirel, yabancıların çalışma izinleriyle ilgili yasa ve yönetmeliğin yol açtığı sıkıntılara dikkat çekti.

Çalışanlarla ilk kez işe başlayacaklardan istenen belgeler nedeniyle işletmelerin Türk soylu Yunan uyruklu kimseleri çalıştırmaktan caydıklarını ifade eden CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, belge eksikliğinden çalışma izinleri uzatılmayanların da sosyal haklardan mahrum kaldıklarını kaydetti.

Mühendislik, mimarlık gibi meslek odası mensubu olmayı gerektiren işlerde istenen Yunanistan’dan oda kaydı getirilmesinin mümkün olmadığına da dikkat çeken Demirel şunları sordu:

“Türk soyluların Etabli Belgesi ibraz etmeleri ve ikamet tezkeresi almış olmakla çalışma izni de almış sayılmaları için çalışmanız var mı? Mağduriyetlerin giderilmesi için neler planlıyorsunuz?”

Mustafa filmi için iki suç duyurusu

İlk haber, Cumhuriyet Halk Partisi’nde geçen dönem Osmangazi İlçe Başkanı olarak görev yapan Ahmet Memişoğulları’ndan geldi.

Daha önce İstanbul’daki Mimar Sinan Belediye Başkanı’nın anlattığı bir fıkra nedeniyle Atatürk’ü Koruma Kanunu uyarınca suç duyurusunda bulunup mahkum olmasını sağlayan Memişoğulları, aynı yasa uyarınca Mustafa filminin gösteriminin durdurulması için İdare Mahkemesi’ne başvurma ve Cumhuriyet Savcılığı’na da suç duyurusunda bulunma çağrısı yaptı.

Bu konuda Baro ve Atatürkçü Düşünce Derneği’ni de harekete geçmeye davet eden Ahmet Memişoğulları’nın ardından yine CHP kaynaklı bir başka girişim kulağımıza geldi.

Bu doğrultuda…

CHP Nilüfer İlçe Başkanı Metin Çelik, yönetim kurulu kararıyla Mustafa filmi için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Çelik, ilçe yönetim kurulu kararıyla yaptığı suç duyurusu başvurusunda, filmde Atatürk’ün küçük düşürüldüğü görüşüne yer verdi ve tepki gösterdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 14-11-2008