Erdoğan adaylık takvimini öne çekti

Erdoğan adaylık takvimini öne çekti  Başbakan Erdoğan il başkanları toplantısında takvimi açıkladı: AK Parti tüm adayları yılbaşından önce, seçime 4 ay kala açıklayacak.

Siyasette yazılı olmayan kuraldır… Kongre ya da seçim gibi adaylık gerektiren konularda her şey son dakika belirlenir.

Kongrelerde listeler sabaha karşı şekillenir. Seçimlerde adaylar, liste Seçim Kurulu’na vereceği gün kesinleşir.

Görünen o ki…

Siyasetin yazılı olmayan kuralı bu dönem değişiyor. Değişmesi için de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan harekete geçti. Hatta, teşkilatlarına talimat verip hedef de gösterdi.

Aslında…

Erdoğan’ın adaylıkları erkene çekme düşüncesinin ilk sinyali geçen ay Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın’dan gelmişti.

Yalçın, 28 Kasım’da Bursa’ya gelecek olan Başbakan’ın, muhalefetin elindeki ilçe belediyeleri için AK Parti adaylarını açıklayabileceğini duyurmuştu.

Bu bile alışılmışın dışında uygulama görüldüğü için ilgi çekmişti.

İkinci adım önceki gün Ankara’da AK Parti il başkanları toplantısında geldi.

Daha doğrusu…

Başbakan Erdoğan, hiç aksatmadığı ve çok önem verdiği il başkanları toplantısında seçime yönelik hem hedef gösterdi, hem de takvim için talimat verdi:

Yerel seçimler 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak olmasına karşın, AK Parti tüm adaylarını yılbaşına kadar açıklayacak.

Bu da…

Seçimden 4 ay önce adayların açıklanıp sahaya çıkılması anlamına geliyor.

4 ay erken aday açıklanması gerçekten çok önemli. Çalışma için zaman kazanılıyor. Fakat, erken açıklamanın adayların yıpranmasını getirme riski de çok fazla.

Erdoğan 2 ilçeyi açıklayacak

Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Sedat Yalçın’la, 28 Kasım’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayabileceği adayları konuştuk.

Önce…

“Muhalefette olduğumuz bazı ilçelerin adaylarını açıklayabilir” tezini tekrarladı.

Örneğin…

Karacabey ve Mustafakemalpaşa’daki adaylarının Başbakan Erdoğan tarafından 28 Kasım’da açıklanabileceğini düşünüyor.

Aslında…

İki ilçeden biri belli. Karacabey Belediye Başkanı Ergun Koç geçtiğimiz günlerde Demokrat Parti’den AK Parti’ye geçti. Bu da, AK Parti’nin Karacabey adayının Koç olacağı anlamına geliyor.

Buna karşın…

Yalçın dün, Mustafakemalpaşa adayı için yalnızca “Sona yaklaştık” demekle yetindi.

Gerçi…

Yalçın’la konuşmadık ama, AK Parti’nin Mudanya’da da hızla sona doğru yaklaştığı kulağımıza geliyor.

Burada…

Yani Mudanya’da, 29 Mart’ta kapanacak olan Güzelyalı Belediyesi’nin başarılı işler yapan başkanı Selçuk Mutlu adaylar listesinin ilk sırasında geliyor.

Ancak…

AK Parti’nin başarılı bulup beğendiği Mudanya Belediye Başkanı Erol Demirhisar’a da yakınlık duyduğu biliniyor. Demirhisar’dan net bir cevap gelmediği için de Mudanya’da henüz adım atılabilmiş değil.

Bununla birlikte…

Mudanya’nın yerlisi olan güçlü bir aileye mensup, Bursa’da önemli görevlerde bulunmuş, Bursa ve Mudanya’da çok tanınıp sevilen bir ismi de gündemine alabileceğini duyuyoruz.

Kestel’in gözü Ergün Aksoy’da

Siyasi partiler yerel seçim hazırlıkları kapsamında adaylarını belirlemek için son aşamaya gelirken, bazı ilçelerde bazı isimler öne çıkıyor.

Örneğin…

Kestel’de Ergün Aksoy bu isimlerden biri.

29 Mart için adayını belirlemek isteyen partilerin neredeyse hepsi önce Aksoy’la temasa geçiyor.

Gerçi, Cumhuriyet Halk Partisi kurmayları Aksoy’la görüşüp anlaştıklarını ve rozetini bizzat Deniz Baykal’ın takacağını düşünüyorlar ama, gördüğümüz kadarıyla Aksoy henüz karar verebilmiş değil.

Nitekim…

Adalet ve Kalkınma Partisi temsilcileriyle de yemek yediği konuşuluyor.

Son durumu Ergun Aksoy’la da konuştuk. Söylediği şu:

“Bana teklif yapan çok sayıda parti var. Ama şu an karar vermediğim gibi, ben halen Demokrat Parti üyesi ve kurultay delgesiyim. İleriki günler ne gösterir bilemiyorum.”

Gerçek bir Bursa projesi ortaya çıktı:

Hepimiz Mehmediz platformu

Sivil toplum yapılanmasını çok önemseyen biri olarak öncelikle şu noktanın altını çizmekte yarar görüyoruz:

Hepimiz Mehmediz adı altında oluşturulan ve 165 sivil toplum örgütünü bir araya getiren platformun, temsil ettiği kitle nedeniyle çok önemsenmesi gerekiyor.

Türkiye’nin 81 ilinden gelip Bursa’da yaşayanları temsil eden dernekleri buluşturması daha önemli.

Bir anlamda…

81 ilin derneklerini buluşturan Hepimiz Mehmediz platformu, Türkiye haritası oluşturuyor. Esnafından düşünce kuruluşuna, memur sendikasından işçi sendikasına, hemşehri derneğinden kadın hakları savunucusuna herkesi kapsayan platformda Bursaspor’un da yer aması yelpaze genişliğini gösteriyor.

Aslında…

Temelleri geçen yıl Dağlıca baskını sonrasındaki mitingle atılan yapıyı bugüne taşıyan da Aktütün saldırısı oldu. Bu kez miting yerine Bursa’dan Aktütün’e gitmeyi planlayan platform, çeşitli nedenlerle bu düşüncesinden vazgeçti.

Bunun yerine Ankara yürüyüşü adı altında ziyaret programlandı.

Dönem başkanlığı ve sözcülüğünü Handan Askeran Ton’un üstlendiği Hepimiz Mehmediz heyeti yola çıkarken yalnızca Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal’dan randevu alabilmişti. Fahrettin Beşli’nin de vurguladığı gibi, Biz Kaç Kişiyiz yapılanmasıyla karıştıran kimileri Hepimiz Mehmediz platformunu Baykal’a yakın sandı. O nedenle de pek sıcak durmadılar.

Buna karşın…

Son anda alınabilen randevularla TBMM Başkanvekili Gürdal Mumcu, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural ve Adıyaman milletvekillerinin devreye girmesiyle de Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı’ya amaçlarını anlatabildiler.

Dün…

Handan Askeran Ton ile Selçuk Türkoğlu ve Fahrettin Beşli’yi dinleyip Ankara’da yaşananlardı öğrendik.

Kimseyi kırmak istemiyorla. ama, en büyük ilgiyi CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer ile CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan’dan gördüklerini söylüyorlar. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, 15 dakika olan randevuyu 45 dakikaya uzatmasından memnunlar.

Yaptıkları görüşmelerde “Biz birilerinin muğlak çözüm önerilerine yenisini ekleme niyetinde değiliz. Biz şer odağı haline gelen PKK terörünün kökünün kazınmasını istiyoruz” diyorlar.

Sonraki ziyaret hedeflerini de Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genel Kurmay Başkanı, Emniyet Genel Müdürü olarak açıklıyorlar.

Biz de…

Kendilerini gerçek bir Bursa projesi gören Hepimiz Mehmediz platformunu yürekten destekliyoruz.

Bursa’dan Türkiye geneline…

81 ilden temsilcileri bir araya getiren ve 165 sivil toplum örgütünü buluşturan Hepimiz Mehmediz platformu, Türkiye’ye açılma yolunda.

Platform sözcüleri dünkü basın toplantısında, Ankara’da yaptıkları görüşmelerde de Bursa projesinin Türkiye’ye yaygınlaştırılması gereken örnek bir proje olarak kabul edildiğini vurgularken şunu söylediler:

“Şimdi gündemde, 81 ilden gelecek temsilcilerle Ankara’da buluşmak var. Bir anlamda Türkiye, Bursa’dan başlayan bir yürüyüşle tanışacak.”

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 13-11-2008

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*