En genç liderden yeni siyaset fotoğrafı

En genç liderden yeni siyaset fotoğrafı Siyasetteki en genç lider ünvanını devralan Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun dün Mudanya’da şu tespiti yaptı:

“29 Mart seçimleri Türk siyaseti açısından yeni gelişmeleri beraberinde getirebilir.”

Geçen yıl bu zamanlar Türk siyaseti, daha doğrusu Türk merkez sağ siyaseti Süleyman Soylu’yu en genç lider olarak Demokrat Parti Genel Başkanlığı’na seçti.

Olağanüstü kurultayla göreve gelen Soylu geçen hafta da olağan kurultay kazandı ve bir yıl arayla iki kez seçim kazanmış oldu.

Geçen ay ise…

Erkan Mumcu’nun bırakmasından sonra, 38 yaşındaki Salih Uzun rakiplerini geride bırakarak Anavatan Partisi Genel Başkanlığı’na seçildi.

Böylece…

Merkez sağ siyasetindeki en genç lider ünvanı Soylu’dan Uzun’a geçmiş oldu.

Bu arada…

Saadet Partisi de Recai Kutan’ın yerine Numan Kurtulmuş’u genel başkanlığa getirerek liderlerin gençleştirilmesi sürecine katıldı.

••••••••••

Doğrusu istenirse…

Daha once Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapmasına karşın Uzun’u tanımıyorduk.

Dün sabah…

Mudanya’daki Montania Otel’de Anavatan Partisi Genel Merkezi Seçim İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen belediye başkanları istişare toplantısı öncesinde ilk kez karşı karşıya geldik.

Öyle ki…

Kahvaltı sırasında masaları dolaşan bir genci gördüğümüzde, önce gençlik kollarından biri sandık. Masamıza geldiğinde Mudanya Belediye Başkanı Erol Demirhisar tanıştırınca, Anavatan Genel Başkanı Salih Uzun olduğunu anladık.

Siyasetin en genç lideri olmak Uzun’a elbette heyecan katıyor.

Ancak…

Onun gençlik heyecanı, eski heyecanını yitirdiği için bir avuç gönüllü görüntüsüyle mücadele eden Anavatan Partisi’ni acaba yeniden heyecanlandırabilecek mi?

Dahası…

Merkez sağa yenilikler, Türkiye’ye açılımlar getiren bir zamanların dinamik partisi Anavatan’ı acaba yeniden umutlandırıp ayağa kaldırabilecek mi?

Hatta…

Yorgun Anavatan’ı kendi adaylarıyla sandık yarışına sokabilecek mi?

Bütün bunları elbette önümüzdeki kısa süreç gösterecek ve 29 Mart 2009 yerel seçimi hem Anavatan Partisi için, hem de en genç lideri Salih Uzun için önemli bir sınava dönüşecek.

Gerçi…

Yerel seçim, seçmenin partinin yanında adayın kişiliğine bakarak karar verme eğilimi sergilemesi olarak yansıyor, özellikle küçük yerleşim birimlerinde bu durum daha etkili oluyor ama yine de Uzun’un önünde çok zor ve kritik bir dönem olduğunu söylemek gerekiyor.

••••••••••

O nedenle…

Siyasetteki yeni en genç lideri dinlerken biraz da bu gözle bakıp değerlendirmeler yaptık.

Gördük ki…

Uzun da üstlendiği sorumluluğun, partisinin içinde bulunduğu durumun ve önündeki zorlukların farkında.

Nitekim…

Kurultay sonrası ilki dün Erol Demirhisar’ın tanımlamasıyla barış kenti Mudanya’da yapılan belediye başkanları istişare toplantısının açılışında yaptığı konuşmada söze “Siyasetin heyecanla yapılması yeterli değil, gerçekleri sağlam temellere oturtmamız gerekiyor” uyarısını yaparak başladı.

Sonra da en önemli gerçeğe işaret etti:

“4 ay sonra milletin sandık başına gideceği projesi en önemli gerçek.”

Ardından…

Yerel seçimlerle siyasetin geleceği arasında sıkı bir bağ kurdu ve buna dayalı beklentisini ortaya koydu:

“29 Mart seçimleri Türk siyaseti açısından yeni gelişmeleri beraberinde getirebilir.”

Siyasetin bugünkü sıkıntılarının kaynağıyla ilgili olarak şu tespiti yaptı:

“Son bir yıl gösterdi ki, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM Başkanlığı ve bağımsız olması gereken yargının tek bir siyasi anlayış doğrultusunda oluşması Türk demokrasisi açısından hiç de hayırlı olmadı.”

Tespitini şöyle sürdürdü:

“Tek parti, tek siyasi anlayıştan Türk demokrasisini kurtulabilmesi için yeniden çok sesli olması çok önemli. Zaten seçimlerin önemini de bu arttırıyor.”

Belediye başkanlarına birkaz moral verdi:

“Anavatan Türkiye’ye belediyeciliği öğreten parti. Allah halis olanı mutlaka mükafatlandırır. Her il, her ilçe ve her beldede değerleri bulup yeniden kazanacağız.”

Bununla birlikte…

Seçim öncesi ortaya çıkabilecek yeni siyasi tablolar için de kapıyı aralık bıraktı:

“Başka siyasi açılımlar da olabilir… Onlara yönelik olarak da sizleri dinleyip stratejimizi belirleyeceğiz.”

Demirhisar anket yaptı: Nereden aday olayım?

Yerel seçimler için aday arayışlarında neredeyse tüm siyasi partilerin yıldızı haline gelen ve herkesin aday göstermek istediği bir isim var:

Mudanya Belediye Başkanı Erol Demirhisar.

28 Mart 2004 yerel seçiminde Demirhlisar son dakikada yarışa katılmaya karar vermiş ve Anavatan Partisi adayı olarak diğer partilerin tabanlarından da oy almıştı.

Aslında…

Erol Demirhisar’ın seçim kazanmış olması hiç de sürpriz değil. İki kez Anavatan ilçe başkanlığı yapan, ikinci kez belediye başkanı seçilen Demirhisar kuşku yok ki, çok sevilmesinin karşılığını aldı.

Zaten…

Bugün neredeyse tüm partilerin teklif götürmelerinin nedeni de bu. Mudanya’da sevildiği için seçim kazanma potansiyeline sahip Erol Demirhisar’ı her parti kendi adayı görmek istiyor.

Nitekim…

Seçimin en iddialısı Adalet ve Kalkınma Partisi de en üst düzeyde teklif götürdüğü Demirhisar’ın kararını bekliyor.

O bakımdan…

Mudanya’nın yanısıra, Bursa siyasetinin de gözü Erol Demirhisar’ın üzerinde.

••••••••••

Kararı böylesine merakla beklenen Erol Demirhisar, birlikte siyaset yaptığı bir grup arkadaşını toplayarak kararlarını öğrenmek istedi.

Bir gece…

70 kişiye toplantı çağrısı yaptı. Fakat bu çağrı duyulunca toplantıya 180 kişi katıldı. Ertesi sabah pek çok kişi de “Neden haberimiz olmadı?” diye sitem etti.

Demirhisar sordu:

“Bu seçimde de aday olayım mı?”

Tek bir cevap geldi:

“Ol.”

Bunun üzerine ikinci aşamaya geçti:

“Şimdi size birer kağıt dağıtılacak. İlk sıraya iktidar olduğu için AK Parti’yi yazdık. İkinci sırada ana muhalefet olduğu için Cumhuriyet Halk Partisi var. Son sırada ise bizim Anavatan Partimiz yer alıyor.”

Şunu istedi:

“Hangi partiden aday olmamı istiyorsanız, yanındaki kutuya işaret koyun.”

Çok yakınında olanların katılmadığı oylamada 6 kişinin yalnızca bir kutu işaretledikleri görüldü. Bunlardan 2’si AK Parti, 4’ü ise CHP’yi işaretledi.

Buna karşın…

Kiminin üç kutuyu birden, kiminin de iki kutuyu işaretlediği tablo şöyle oluştu:

Anavatan 139

CHP 89

AK Parti 52

Bu sonuçtan sonra Demirhisar’ın merakla beklenen kararı da şekillenmeye başladı.

Belediye başkanları seçim derdinde

Salih Uzun’un genel başkan seçildiği Anavatan Partisi kurultayı sonrasında Seçim İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ilk belediye başkanları istişare toplantısı Mudanya’da yapıldı.

Toplantıda öncelikle şunu gördük:

Bursa’da son dönem Anavatan Partisi’ni omuzlayan ve terketmeyen bir yapı var. Giderek küçülse de bu yapı partiye duygusal bağlılığını sürdürüyor.

Siyasette bu bile çok önemli. Her partide bu kadar bağlı ve sâdık bulmak kolay değil.

Kaldı ki…

Böyle bir taban, umut veren bir üst yapının topluma güven veren siyasetiyle yeniden harekete geçebilir. Küçülmeye karşın Anavatan Partisi’nde o potansiyel var.

Ama…

Eski günlere dönebilmenin zorluğu da ortada.

Bununla birlikte…

Çağırılan 73 belediye başkanından yarısının gelmemesi dikkatimizi çekti. Gelmeyenlerin hepsinin gerekçesi İstanbul’daki kötü hava koşulları olamaz.

Yanı sıra…

Dün sabahki kahvaltı sırasında bazı belediye başkanlarının kendi aralarında yaptıkları konuşmalara kulak misafiri olduk.

Gördük ki…

Kimi belediye başkanları Anavatan Partisi genel merkezi tarafından düzenlenen toplantıya Anavatan kimlikleri nedeniyle gelmişler ama, akılları seçim çevrelerindeki siyasi bağlantılar ve görüşmelerde kalmış.

Adaylık teklifi aldıkları partileri birbirlerine anlatırken, verecekleri kararı da kendi aralarında tartışıyorlardı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 23-11-2008