Çalışanı vuran kriz siyasetin gündeminde

Çalışanı vuran kriz siyasetin gündeminde  İşletmelerin toplu işçi çıkarmaya başlamaları, ekonomik krizi siyasetin gündemine taşıdı. DP İl Başkanı Füsun Yaşar özellikle Bursa`daki kara tabloyu rakamlarla sergileyip siyasi otoriteye çağrı yaptı…

Dalga dalga yayılan krizin ilk haberleri geldiğinde umutluyduk. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ilk açıklamalarında “Kriz bizi teğet geçiyor hamdolsun” demişti.

Gelin görün ki, kriz gelip çalışanların ciğerini deldi.

Çünkü…

Sipariş alamadığı için üretim yapamayan ve ihracata yönelemeyen işletmeler işçi çıkarıyorlar.

Bursa da, emek-yoğun bir kent olarak bundan en çok etkilenen il oldu.

Kriz artık siyasetin gündeminde. Demokrat Parti İl Başkanı Füsun Yaşar dün konuştuğumuzda, “Bursa kan ağlıyor” diyerek söze başladı ve ekonomideki kara tabloyu siyasetçi yaklaşımıyla gözler önüne serdi:

“Ekim ayında iplik ve hazır giyimi kapsayan ve dokuma işkolundan başlayan toplu işten çıkarmalar metal ve otomotiv sektörlerine de sıçradı.”

Rakam verdi:

“Son bir ayda işten çıkarılan sayısı 5 bin 700’ü buldu. Kasım ayında işten çıkarılanların sayısı 2 bini geçti. Küçük işletmeler ve büyük sanayileri toplam olarak ele aldığımızda, işten çıkarılan sayısı 10 bini aşıyor.”

Dikkat çektiği nokta şu:

“Bursa tekstil ve otomotiv sektörlerinin lokomotifi. Siparişler iptal edildiği için otomotiv tedirgin. Ana sanayi daha önce 13 gün tatile çıkmıştı. Bayramda 9 gün daha tatile çıkacaklar.”

Uyarı da yaptı:

“Önümüzdeki günlerde toplu işten çıkarmalar daha da artacak. Krizin ülkemizi teğet geçmediği ortada. Bunu siyasi otorite de kabul etmeye başladı ama ne yazık ki işveren ilk tasarruf olarak işçi çıkarıyor.”

Anavatan yerel seçime farklı bakıyor, ortak aday önerisine de sıcak duruyor

Anavatan Partisi Seçim İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen Anavatanlı belediye başkanları toplantısı bugün Mudanya’da yapılıyor.

Toplantı nedeniyle Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun dün akşam Bursa’ya geldi.

Toplantıda…

Partinin seçim stratejisi belirlenecek, belediye başkanlarıyla birlikte değerlendirmeler yapılacak.

Bu arada…

Anavatan Partisi Genel Merkezi Seçim İşleri Başkan Yardımcısı olarak ilk organizasyonunu bugün gerçekleştirecek Orhan Efe’ye, toplantı sonrasındaki süreci sorduk.

Öncelikle…

Bugünkü Anavatan yönetiminin omurgasını, kendisiyle birlikte aynı dönemde il başkanlığı yapan bir grubun oluşturduğunu, bunun da deneyimli ve birbirlerini bilen bir ekip ortaya çıkardığını ifade edip şunu söyledi:

“Ben bu omurganın halkla büyüyerek çok önemli işler yapacağına inanıyorum.”

Ardından…

Bugünkü toplantı hakkında bilgi verirken, “Seçim İşleri Başkanlığı olarak ilk çalışmamızı yapıyoruz. Mudanya’da genel başkanımız, başkanlık divanı, tüm belediye başkanlarımızla yoğun bir toplantı programı hazırladık. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak genel stratejimize ışık tutacak maddeleri, program ve projeleri ana başlıklarıyla belirleyeceğiz” dedi.

••••••••••

Daha sonra…

Sürecin nasıl işleyeceğini açıklarken, önceliği aday belirleme ve yöntem çalışmalarına vereceklerini kaydetti.

Bu noktada…

Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Orhan Efe’den çok iddialı bir değerlendirme geldi:

“Yerel seçimlere her zamankinden daha iddialı hazırlanıyoruz. Halkımızın beklentilerine cevap verecek, vizyonu olan başkan ve meclis üyesi adaylarımızla kamuoyu önüne çıkacağız. Anavatan’ı özleyen halkımızın desteğiyle de başarıya ulaşacağız.”

Seçime gidilirken siyasi parti yöneticilerinin iddialı olmaları gayet doğal.

Fakat…

Mevcut siyasi konjonktür bazen farklı arayışları da gündeme getirebiliyor.

Örneğin…

Ortak aday önerisi bazen birkaç partiyi birden içine alan proje haline dönüşebiliyor.

Bunu anıomsattığımızda şu cevabı verdi:

“Şu an tek hedefimiz kendi adaylarımızla tek başına seçime girmek. Tabii ki bu, önerilere kapalıyız anlamına gelmez.”

Kendi hedefini koydu:

“Özellikle Bursa benim ne kadar yapıcı olduğumu geçen yerel seçimdeki il başkanlığımda gördü. Bu yapıcılığımı Türkiye geneline yayma çabalarım olacak.”

Hedefi de açıkladı:

“Yerel seçimlerde ortak neler yapılabilir konusunda bazı ilçelerimizde bazı temaslar oluyor. Tamamen iyi niyet çerçevesinde yürüyen bu temasların dışında henüz kesinleşmiş bir şey yok.”

Kömbe’nin temposu ve Saker

Anavatan Partisi’nin kurultayı sonrasında, yeni yönetim ilk toplantısını bugün Mudanya’da belediye başkanlarıyla yapıyor.

Bursa’ya gelen Anavatan Genel Başkanı Salih Uzun için program hazırlayan İl Başkanı Ahmet Kömbe bir yandan da, genel merkez organizasyonuna karşın her ayrıntıyla ilgileniyor.

Bu arada, belediye başkanlarına değerlendirme konuşması yapması istenen, ancak aktif siyaseti bıraktığını söyleyen Erdem Saker, öğle yemeği sırasında kısa bir mesaj vermeyi kabul etti.

Araştırıp üreten siyaset anlayışı

Siyasetin kişinin bulunduğu yere göre değişen anlamları olduğu biliniyor. Özellikle, muhalefette olan partilerin en önemli yöntemi olarak “iktidarın her yaptığı ve söylediğine karşı çıkma” anlayışı öne çıkıyor.

Oysa…

Siyasetin sorunların tespitine yönelik araştırmalara yönelmesi, ardından da çözüm önermesi çok önemli. Her şeyden önce gelmesi gereken kural.

Ne yazık ki…

Günümüzde siyasi partilerin bunlara pek kafa yormadıkları görülüyor.

Ama…

Polemikten uzaklaşıp kent ve toplum sorunlarına yönelen partiler de var.

Örneğıin…

Sosyaldemokrat Halk Partisi Nilüfer İlçe Başkanı Atilla Gülgeç’ten önce elektronik posta, sonra da üç dosya geldi.

Dosyaları görünce siyaset adına umutlandık.

İlk dosya…

SHP Nilüfer İlçe Başkanlığı Eğitüim Komisyonu tarafından hazırlanmış ve Nilüfer ilçesinin eğitim sorunlarını irdeliyor.

İçinde…

SHP’nin eğıitim politikasından Nilüfer’deki eğitim durumuna kadar her şey rakamlarla ve yerinde tespitlerle aktarılıyor, çözüm önerileri getiriliyor.

İkinci dosya…

Nilüfer’deki trafik kazalarını içeren bir çalışma raporu. Mahalle mahalle, kavşak kavşak trafikle ilgili araştırmanın yer aldığı bu raporda, trafik kazalarına karşı alınabilecek önlemlere de yer veriliyor.

Son dosya ise Nilüfer ilçesinin tarihiyle ilgili.

Biz de…

Siyasete farklılık getiren, araştıran ve üreten siyasete yönelen SHP Nilüfer İlçe Başkanı Atilla Gülgeç ile yönetimini yürekten kutluyoruz.

Dağ-Der’de heyecan

Dağ yöresi insanlarının sorunlarını çözmeye yönelik çalışmayı öncelikli hedefi kabul eden ve Bursa’daki en büyük sivil toplum kuruluşu olan Dağ-Der’de büyük heyecan var.

Çünkü…

Yüksel Acar döneminde Tahtakale’de alınan tarihi Bursa konağını Dağ-Der Kültür Merkezi’ne dönüştürmek için önemli adımlar atılıyor.

Bu amaçla…

Doğal sit olan yapının rölevesinin çıkarılıp aslına uygun proje yapılması Erkan Aydın döneminde tamamlandı. Geçen hafta Ankara’da siyasetçilerin de katkısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndaki temaslarda, inşaat için ödenek desteği sözü alındı.

Bu akşam da…

Dağ-Der Kültür Merkezi’nin yapımına katkı sağlamak amacıyla Kervansaray Termal Otel’de dernek üyeleri yemekte buluşuyorlar.

Yani…

Dağlılar, mükemmel bir dernek merkezine sahip olmak için bir araya gelecekler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 22-11-2008

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*