Birleşemediler ama ittifak düşünüyorlar

Birleşemediler ama ittifak düşünüyorlar Geçen yıl DYP ile Anavatan`ın birleşmeleri gündemdeydi. Ancak, son anda bilinmeyen nedenle gerçekleşmedi. Bu kez DP-Anavatan arasında Bursa`da sıcak rüzgarlar var. İki parti yöneticileri ortak aday arayışında…

22 Temmuz 2007 seçimlerinin kırılma noktalarından biriydi… Doğru Yol Partisi ile Anavatan Partisi birleşip demokrat merkez oluşturmak üzere harekete geçtiler.

Hatta…

Liderler düzeyinde çok sıcak temasların ötesine geçilip, kurultay planları yaptılar.

Bu yolda…

Anavatan’ın önerisiyle DYP adını değiştirip Demokrat Parti oldu. Kurultayına Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu da katıldı, ve güzel bir konuşma yaptı.

Tam listelerin hazırlanması aşamasında film birden koptu.

Anavatan’ın kurultayına DP Genel Başkanı Mehmet Ağar katılmadığı gibi, “duyumlarım var” deyip işin bozulduğunu açıkladı.

Oysa…

İki partinin birleşeceğıi ve aday listelerinin birlikte yapılacağı umudundaki Anavatan hazırlık bile yapmamıştı. Ağar’ın şimdi bile çözülemeyen vazgeçmesiyle Anavatan ortada kaldı, seçime bile giremedi.

Oysa…

Aynı tabanda siyaset yapan iki parti, yeniden güç alıp ayağa kalkabilmeleri için de güçlerini birleştirmek zorundaydılar.

Nitekim…

22 Temmuz öncesindeki kamuoyu araştırmaları, doğacak sinerjiyi gözler önüne sermişti.

Birleşme olmadı ama iki parti arasında şimdilerde daha değişik rüzgarlar esiyor.

Örneğin…

DP ve Anavatan’ın Bursa’daki yönetim kadroları arasında seçim ittifakı olarak da adlandırılabilecek ortak aday projeleri konuşuluyor.

Dahası…

Konuşmaların neredeyse anlaşmaya dönüşmek üzere olduğu, partilerin bir birlerini aday konusunda bilgilendirdiği bile kulağımıza geliyor.

Beyaz “söz mendili” dağıtıyor, “oy sözü” istiyor

Seçimlerin eli en hızlı partisi olarak karşımıza Milliyetçi Hareket Partisi çıkıyor.

Yola erkenden çıkmanın, daha yaz başında belediyeleri kazanma hedefi koyup proje kitabı açıklamanın yanında, MHP diğer partilerden hızlı davranıp adaylarını da belirliyor.

İlk aday Cüneyt Karlık olmuştu.

1994-1999 döneminde Anavatan Partisi’nden seçilip Yıldırım Belediye Başkanı olarak görev yapan Cüneyt Karlık, iki dönem aradan sonra MHP’nin Yıldırım adayı olarak yeniden yarışa girmeyi kabul etti.

Böylece…

MHP adayını aylar öncesinden açıklayan ilk parti olurken, Karlık da aday adayı bile olmadan adaylığı aylar öncesinden kesinleşen ilk isim oldu.

••••••••••

Cüneyt Karlık’ı çok uzun yıllar öncesinden ve çok iyi tanırız. Rahmetli Ragıp Önder’in yanında Anavatan Partisi’nin Yediselviler Delegesi olarak siyasete adım attığı günden beri de çok yakından izliyoruz.

Belediye başkanlığı yaptığı 5 yıllık sürede Yıldırım’ın ihtiyaç duyduğu pek çok hizmeti yaptı, kendi geliştirdiği pek çok projeyle de Bursa’daki yerel yönetimlere örnek oldu.

Yanı sıra…

Halkla bütünleşen belediye başkanı olarak Yıldırım’ı fethetti.

Görevdeyken mahalleler, muhtarlar, dernekler ve meslek odalarıyla inanılmaz bir diyalog kurmuştu. O diyaloğu siyaset yapmadığı süreçte de aynen sürdürdü.

Mahalle gezilerini aksatmadı, Yıldırımlılar’la ilişkisini hiç kesmedi.

Nitekim…

Yeniden aktif siyasete dönerken ve yeniden Yıldırım Belediye Başkanlığı’na aday olurken Yıldırımlılar’la kurduğu sevgi tabanında yürümeye başladı.

Adım attığı her yerde izi olduğu için, büyük ilgi görüyor.

••••••••••

MHP Yıldırım Adayı Cüneyt Karlık dün aday olarak değil ama, çok eski bir arkadaş olarak ziyaretimize geldi.

Yanında da…

MHP İl Başkan Yardımcısı olarak görev  yapan Batı Trakya Derneği Bursa Şubesi’nin eski başkanı Ahmet Koç ile sanayici Talip Durmaz vardı.

Geliş nedeni adaylığı değildi ama, ister istemez sohbetimiz adaylık ve çalışmaları üzerine yoğunlaştı.

Öğrendik ki…

Adaylığı ilk belirlenen olmanın avantajıyla Cüneyt Karlık ve yakın arkadaşları sahaya çıkıp akşamları mahalleleri gezmeye ve çalışmaya başlamışlar bile.

Üstelik…

Ziyaret ettiği mahalellerde hangi partiden olurlarsa olsunlar karşılaştıklarına, halk geleneği olan beyaz söz mendili dağıtıp, bunun karşılığında da seçimde oy sözü istiyormuş.

Beyaz mendillerin çok ilgi çektiğini söylerken Karlık şunu da ekliyor:

“Benim için sevindirici olan şu: Belediye başkanlığından ayrılalı 10 yıl oldu. Ama mahallelere gittiğimde insanların unutmadığını ve özlediklerini görüyorum. Her gittiğim yerde Yıldırım’a olan hizmetlerimin konuşulması beni mutlu ediyor.”

Niyeti de açık:

“Ben de yeniden Yıldırım’a hizmet etmek istiyorum.”

MHP’de Gazioğlu ve Karlık’a onay

29 Mart 2009 yerel seçimlerinin en hızlı partisi olan Milliyetçi Hareket Partisi önce Yıldırım için Cüneyt Karlık’la, sonra da Büyükşehir için Mehmet Gazioğlu ile el sıkıştı.

Ancak…

Genel Merkez onayı alınamadığı için bu adaylıklar resmileşmemişti.

Bu durum kimi çevrelerde spekülasyonlara yol açınca MHP İl Başkanı Arif Demirören harekete geçti ve Genel Merkez ile yaptığı görüşmede onay alarak Yıldırım’da Cüneyt Karlık’ın, Büyükşehir’de ise İçişleri eski bakanlarından Mehmet Gazioğlu’nun adaylıklarını kesinleştirdi.

Bu arada…

MHP’nin gündemine Osmangazi’de Basri Sönmez’den sonra Erhan Keleşoğlu, Nilüfer’de Dr. Hüsamettin Olgun, Mudanya’da Rafet Şahin ve Yenişehir’de Zeynel Abidin Duran girdi.

MHP önce merkezi oluşturan ilçelerdeki adaylık yapılanmasını bitirmeyi hedefliyor.

Seçimin gözdesi eski siyasiler

Yerel seçime hazırlanan siyasi partilerin çalışmalarına ve adaylık için kurdukları temaslara bakınca ortaya ilginç bir tablo çıkıyor:

Eski siyasiler yeni seçimin gözdeleri.

Örnekleri gündemde…

AP ve DYP’de ilçe başkanlığı; DYP’de milletvekilliği, bakanlık, TBMM başkanvekilliği ve il başkanlığı yapan Mehmet Gazioğlu bu seçimde Milliyetçi Hareket Partisi’nin Büyükşehir adayı oldu.

Anavatan’da Yıldırım ilçe başkanlığı ve belediye başkanlığı yapan Cüneyt Karlık da yine bu seçime MHP’nin Yıldırım adayı olarak girecek.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin gündeminde, Anavatan Partisi’nde ilçe başkanlığı, milletvekilliği, MKYK üyeliği, genel başkan yardımcılığı ve il başkanlığı yapan Mehmet Gedik var.

Yine…

CHP’nin içinde bulunduğumuz şu süreçte Büyükşehir adaylığı için, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kurucu genel sekreteri, Abdullah Gül hükümetinin Başbakan Yardımcısı olan Ertuğrul Yalçınbayır ve 1999-2004 dönemi DSP’den Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Erdoğan Bilenser’le de temaslar sağladığını duyuyoruz.

Bütün bunlara baktığımızda, yeni seçimin gözledelerinin eski siyasetçiler olduğunu daha net görüyoruz.

Bu durumun…

Eskilerin deneyim ve bilgi birikiminden yararlanmak istenmesinden mi, yoksa kamuoyunun ilgisini çekebilecek yeni isimler bulunamamasından mı kaynaklandığını bilemiyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 26-11-2008