Ortadoğu’daki hesaplar ve Amerika ilişkilerine Saygun Paşa’dan çarpıcı asker bakışı: ABD Türkiye’yi bölgesel bir güç olarak görmek istemiyor

EMEKLİ ORGENERAL ERGİN SAYGUN
EMEKLİ ORGENERAL ERGİN SAYGUN
EMEKLİ ORGENERAL ERGİN SAYGUN

Şu günlerde… Fırat’ın doğusuna yapmaya karar verdiğimiz operasyonla ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Amerika ile birlikte kuracağımız Ortak Harekat Merkezi için bir grup Amerikalı askerin Şanlıurfa’ya geldiği ve ortak çalışmaların başladığı haberleri gazete ve televizyonlarda yer aldı.
Bir yanda bunlar olurken…
1. Ordu Komutanlığı ve Genelkurmay 2. Başkanlığı yapan Emekli Orgeneral Ergin Saygun geçtiğimiz günlerde Türk-Amerikan işadamları tarafından kurulan ve Türk Mirası Vakfı anlamına gelen Turkish Heritage Organization’un Washington’da düzenlediği konferansta konuştu.
Amerika’da barındırılan Fethullah Gülen için “Hangi amaçla kullanmak istiyorsunuz?” diye soran Saygun sonrasında Ortadoğu’da yaşananların arka planını irdeledi:
“Batı için, ama özellikle ABD için, Ortadoğu iki şey ifade eder. İsrail’in güvenliği ve enerji kaynaklarının güvenliği. Ortadoğu’da ne olursa olsun bu iki pencereden görülmelidir.”
Şöyle devam etti:
“Ayrıca enerji kaynaklarını güvence altına alacak, İsrail ile geleneksel bağları olan ABD’yle uyumlu bir dost ihtiyacı karşılayacaktır. Kürtlerden daha uygun başka kim var? Batı’nın, özellikle de ABD’nin yıllardır bağımsız bir Kürt devleti için çaba göstermesinin nedeni budur.”
Bu doğrultuda…
Asıl amacın F-35 ve S-400 değil “İsrail’in güvenliği” olduğunu vurgulayıp şuna dikkat çekti:
“Amaç o bölgedeki enerji kaynaklarından Türkleri uzak tutmak. Şimdi de Doğu Akdeniz’de enerji kaynaklarından uzak durmasını söylüyor.”
Şu sözleri önemli:​
“Hiçbir şey tesadüfen olmuyor. Ortadoğu’daki her hareket çok daha önceden planlanmıştır. Ortadoğu’da hiçbir ülke geleceği hakkında kendi karar alamaz. Kararlar hep başkaları tarafından alınır. Devletler kurulur, başındaki adamlar belirlenir. Her zaman böyle olmuştur ve bundan sonar da böyle olacaktır.”
Şunun altını çizdi:
“Her şeyden önce ABD Türk dış politikasının bağımsızlığından memnun değildir ve Türkiye’yi bölgedeki uzun vadeli ABD hedeflerine karşı kısa vadeli dış politika çıkarlarını geliştirmeye çalışmakla suçlamaktadır.”
Düşüncesi de şu:
“ABD Türkiye’yi bölgesel bir güç olarak görmek istemiyor.”